Minimanual k fungovaniu na Blackhole.sk

01.02.2006 18:03 | bhole

Tento clanok mozete brat ako minimanual k Blackhole.sk. Navod vznikol, pretoze sa novy system moze zdat na prvy pohlad vo vnutri neprehladny.

Registracia:
Z dovodu zvysenia kvality prispevkov vo forach, clankoch a ostatnych sekciach sme sa rozhodli, ze zavedieme povinnu registraciu uzivatelov. Bez tejto registracie sa daju akurat citat clanky a hlasovat v ankete.

Ziaduje a neziaduce spravanie:
- nevyvolávanie flamewarov a písanie iba konštruktívnej kritiky. Toto je pravidlo, pri ktorého porušení sa budú konta blokovať. Čo je flamewar, všetci dobre vieme. Taktiež všetci poznáme typických kecálkov, čo musia kecať do všetkého aj keď len z nudy. Takíto sú ľahko identifikovateľní a ešte ľahšie zmazateľní.
Konštruktívna kritika: ide o to, vyjadriť svoj názor alebo poukázanie na konkrétne nedostatky spolu s návrhom na zlepšenie, prípadné „iné videnie sveta“. Nikoho nezaujíma, keď niekto napíše: je to humus, pičovina, to je zlé. Nato tu máte hodnotenia a hviezdičky. Ak chcete autorovi niečo odkázať, prípadne opraviť ho, treba vždy bez afektu, konkrétne a presne pomenovať problém a navrhnúť ako to mohlo byť ináč. Každý user, ktorí toto pravidlo poruší, bude bez milosti zablokovaní. (odblokovanie bude záležať na tom, čo všetko už pre komunitu spravil). Verím, že dôjdeme do toho štádia, že sa to ľudia naučia, a každý jeden príspevok bude mať význam alebo tu nikto nebude. Potom na blackhole.sk ostane len veľký banner: projekt ukončený kvôli ľudskej stupidite.

- používanie systému tak ako je to určené, resp. popísanie v manuále. ide hlavne o to, aby ľudia písali blogy do blogov, dristy do dristov, články do článkov, témy na diskusie do boardov a podobne. aby sme tu nemali chaos a aby keď niekto iný prečíta článok, aby nemusel čítať dristy a keď si klikne na krátke newsy, nemusel čítať niekoho vyplakávanie sa v blogoch. prípadne to, čo patrí do jednej kategórie, aby nepostovali všade možne alebo do nesúvisiacich témat. useri, ktorí toto nebudú dodržiavať, budú taktiež bloknutý.

- nekladenie príliš sprostých otázok a príspevkov. Každý user (väčšinou nový) ktorý položí otázku, naučte ma hackovať, čo je to ten linux, alebo sa bude stále dookola pýtať primitívne otázky, bude jednoducho zo systému rovno zmazaný. Žiadne bloknutie. Nech si počká, až bude mať aspoň 18 rokov, prípadne sa naučí správať. Pri vyplnení registrácie bude info o manuále aj o tom, aby sa nekládli takéto otázky a podobne. Jednoducho ľudia, ktorí nevedia čítať tu nemajú čo robiť.
Na druhej strane sa netreba báť tvoriť príspevky, články, pýtať sa otázky. Ale vyžadujeme aspoň základne pravidlá slušnosti a inteligencie. To, kde je ta hranica sa bude dať vyvodiť z precedensov a prípadov zdokumentovaných v boarde zmazaných a bloknutých userov.

Co vam registracia prinesie:
- moznost upravovat si design blackholu. do stlpcov si mozete davat veci ktore vas zaujimaju, pripadne mozete zrusit stlpec atd.

- moznost tvorit vlastny obsah: pisat clanky, vlastne blogy, newsy ...

- moznost komentovat a hodnotit clanky, ankety, prispievat do boardov atd..

- moznost nastavit si vlastny profil, informacie o sebe, guestbook, ikonu atd..

- posielat spravy ostatnym clenom blackholu

- moznost vytvarat si priatelov, pozerat si co napisali atd.. (ked sa vam pacia prispevky nejakeho uzivatela ...)

- moznost robit si bookmarky na rozne nody a mat tak sboj oblubehy obsah na jednej kope

- notifikacia noveho obsahu

Vsetko toto mozete robit v zavislosti od toho, aky status uzivatela mate. Uzivatelia su deleni do 5 karegorii podla toho co vsetko mozu na blackhole.sk spravovat, editovat a pridavat.

0 anonymous user - neprihlaseny uzivatel
[moze len citat clanky a prezerat si obsah blackholu]

1 authenticated user - prihlaseny uzivatel
[schvalila sa mu registracia. moze pisat komentare k clankom alebo do boardov. taktiez ma moznost vlozit novinku, alebo clanok. ]

2 second level user - uzivatel s vacsimi pravami
[ked je uzivatel na blackhole aktivny, jeho prispevky stoja zato a chce editovat aj dalsi obsah na blackhole]

3 power user - tento uzivatel uz moze takmer vsetko
[dava sa najaktivnejsim uzivatelom, ktori znamenaju velky prinos pre blackhole.sk. schvaluje novinky, clanky, ankety, obrazky ... v podstate redaktor]

4 admin user - hlavny uzivatel - root :)
[moze robit vsetko. je to len par uzivatelov, ktory sa pricinili o vznik a beh blackholu.sk. blackhole.sk by bez nich nefungoval.]

Portal Blackhole.sk:
Deli sa na viacero casti. Hlavne rozdelenie je to, co vidite na stranke ihned po jej nacitani. Druha (dolezitejsia) cast je skryta za registraciou a prihlasenim.

Zone:
- su to sekcie v ktorych sa budu uverejnovat clanky
- stare clanky boli prenesene do noveho systemu. avsak nedali sa preniest kompletne aj s autormi a komentarmi, mozete preto pouzit staru stranku: http://old.blackhole.sk

Forum: - boardy,fora,diskusie na rozne temy, pomoc a potesenie :)

Poll: - obycajna anketa vymyslana usermi
Feedback: - formular, na kontaktovanie redakcie
Other: - tam su informacie komu vdacime za blackhole, o reklame, hall of fame a kontakty

Po prihlaseni:
Cisla (0,1,2,3,4) su cisla userov podla popisu vyssie, ktory maju na tuto sekciu prava. Okrem tychto prav, maju predovsetkym user 3-4 moznost takmer vsetko editovat a spravovat. Ostatni maju vacsinou obmedzene prava na vytvaranie obsahu a editovat mozu len svoj vlastny obsah.

Boardy:
Diskusne fora su roztriedene do kategorii. Kategorie vytvaraju admini (4). Ak chcete nejaku novu kategoriu, treba kontaktovat niekoho z nich. Nove fora (topicy) mozu zakladat uzivatelia (2-4). Do tychto for potom mozu prispievat vsetci uzivatelia (1-4).

priklad: niekto chce forum o najnovsich exploitoch, pripadne o kodeni exploitov. v kategorii security si teda vytvori forum o exploitoch a v tomto samotnom fore prebieha diskusia.

Create content: (vytvaranie obsahu)
- clankov (2-4)
- novych topicov do for (2-4)
- noveho postu v blogu (1-4)
- vlastnu knihu :) (1-4)
- anketu (3-4)
- a nove staticke stranky(3-4)
- vlastnu grupu (1-4)

My account: (1-4)
- nastavenie vasho konta, informacii o vas, vlastna ikonka atd..
- taktiez sa cez toto menu mozete dostat k svojim prispevkom

My bookmarks: (1-4)
- vas oblubeny bookmarknuty obsah
- mozete ho editovat, prezerat nove prispevky atd..

My blog: (1-4)
- vas osobny blog.
- preferujeme uverejnovanie informacii a halusiek z IT oboru, resp. zaujimavosti o ktore sa mozu zaujimat ludia na blackhole. nikoho nezaujima aku ste si kupili novu kefku na zuby.

My buddylist: (1-4)
- zoznam priatelov. Ludi, ktory si do tohoto zoznamu date, mate vzdy po ruke, mozete ich priamo kontaktovat, sledovat ich prispevky, blogy atd..

My guestbook: (1-4)
- kazdy user ma svoj vlastny guestbook kde mu mozu ostatni nechavat pripomienky, pripadne co si o nom myslia a podobne veci

View inbox: (1-4)
- interna posta. nie vsetci uzivatelia chcu byt kontaktovany cez normalny mail, pripadne ho nechcu zverejnit. a tak mozete niekomu napisat priamo na blackhole.

Submision queue: (3-4)
- pre tych co maju prava potvrdzovat zverejnenie clankov
a pripadne dalsich informacii

Logout:
- na toto sme zatial neprisli. keby niekto vedel naco to sluzi, nech nam napise.

CREATE CONTENT:
Navod ako vytvarat hlavny obsah na blackhole.sk: clanky, dristy, newsy, blogy, komentare a podobne.

#blackhole.sk:
- ak si chcete realtime pokecat s uzivatelmi blackhole.sk, mozete tak spravit na ircnete na kanali #blackhole.sk

Pripomienky a pridavky k tomuto manualu mozete smerovat do redakcnej posty, alebo priamo ako komentar k tomuto clanku. Manual sa bude priebezne doplnat.