ECHELON

27.04.2006 21:50

Čo je to ECHELON?

ECHELON je svetová špionážna sieť, ktorá dokáže analyzovať a kontrolovať každú komunikáciu hocikde na svete.
Echelon, čo je jej krycie meno je riadený National security agency (NSA), spolupracujúcou z Government Communications Head Quarters (GCHQ) Anglicko, the Communications Security Establishment (CSE) Kanada, the Australian Defense Security Directorate (DSD), and the General Communications Security Bureau (GCSB) Nový Zéland v rámci tajnej dohody od roku 1948.

Systém Echelon je v podstate systém komunikačných antén, ktoré dokážu zachytiť akúkoľvek satelitnú, telefónu, mikrovlnú komunikáciu alebo komunikáciu optickými káblami. Informácie takto získané prechádzajú veľkým počítačovým vybavením NSA, ktoré zahrňuje rozšírené hlasové rozpoznávanie (advanced voice recognition) a rozpoznávanie kľúčových slov (optical character recognition –OCR) ,ktoré hľadá v správach kľúčové slová alebo frázy (známe ako slovník „Echelonu“). V prípade kladného zistenia sa správy zaznamenajú a postupujú na ďalšiu analýzu. Spravodajský analytici vytvárajú rozdielne zoznamy slov pre analýzu komunikácie alebo správ prechádzajúcich systém ,ktoré sú preposielané agentúram podľa ich požiadaviek. Centrum systému sa nachádza v zariadení na kopci Menwith (Menwith Hill facility) nachádzajúcom sa pri Severnom Yorkshiry neďaleko Harrogate v Anglicku. Existencia tohto zariadenia bola prvýkrát dokázaná v roku 1980. Tu bolo vytvorených mnoho systémov podobných Echelonu (STEEPLEBUSH, PUSHER, GT-6, STEEPLEBUSH II...).

Systém pracuje 24 hodín denne, 7 dni v týždni, neustále zachytávajúc komunikáciu a hľadajúc špecifické skupiny slov, fráz alebo zvukových stôp . Správy splňujúce kritéria sú zaznamenávané a postupujú neskoršiu podrobnú analýzu. Každá zachytená správa splňujúca kritéria je zadelená do skupín z priradeným štvormiestnym číselným kódom reprezentujúcim zdroj správy ako napríklad 5535 pre japonskú diplomaciu alebo 8182 pre komunikáciu o distribúcii šifrovacích technológií. Mnohé správy obsahujú hlavičku z kódovým menom agentúry.(napríklad ALFA-ALFA pre GCHQ, OSCAR-OSCAR pre NSA alebo UNIFORM-UNIFORM pre CSE), ktoré sú preposielané na veliteľstvá príslušných agentúr cez svetovú počítačovú sieť.

Každý deň analytici v jednotlivých agentúrach kontrolujú záznamy predchádzajúceho dňa. Správy sú analyzované, dešifrované a prekladané. Ďalej sa spracúvajú do rozličných foriem správ zatriedených do kategórii : MORAY(tajné), SPOKE(tajnejšie ako MORAY), UMBRA(prísne tajné), GAMMA(ruské spojenia) a DRUID(spravodajské informácie pre agentúry mimo UKUSA).

Systém vznikol krátko po druhej svetovej vojne a bol využívaný počas studenej vojny na monitorovanie činnosti „sovietskeho bloku“. Po jej skončení bol systém zneužívaný hlavne k priemyselnej špionáži. Okolo roku 1992 bol systém dokonca zameraný na mierové organizácie ako Amnesty International, Greenpeace a dokonca aj na niektoré kresťanské organizácie. V súčasnosti jeho využitie nastupuje opäť vďaka možnej hrozbe terorizmu.

Najhoršie je, že sa systémom narúša bezpečnosť a súkromie, nielen z dôvodu, že sa jedna o veľmi výkonný systém, ale hlavne, že je prevádzkovaný v oblasti, ktorá väčšinou nieje regulovaná právom. Čiže osoba, ktorá sa stáva predmetom sledovania nieje chránená zákonom ani vo vlastnej krajine. Rovnako kontrola zo strany vlády bola neefektívna. Vyšetrovanie amerického kongresu týkajúceho sa aktivít NSA sa obmedzilo na otázku, či sa sledovanie týka aj občanov USA, keďže osobám vo vláde ide predovšetkým o dobro svojich voličov ;) a nedotklo sa vôbec oprávnených obáv z existencie takéhoto systému. Dôležitým krokom by malo byť vyšetrovanie na úrovni Európskej komisie.

    • yep 26.04.2006 | 20:33
      Avatar patie   Návštevník

      cital som uz davnejsie o tomto systeme MRTE. v celku pekny clanok..

      zivot je tazky - jeden z najtazsich
    • echelon a konkurencia 28.04.2006 | 16:05
      connectic   Návštevník

      Tiez som sa jemne zaoberal echelonom, ale nic konkretnejsie ako par fotiek(google-fotoz) a moznych teorii som nevidel/necital... Centrum v Anglicku je asi popisavane v kazdom clanku tykajuceho sa echelonu. Jedno z moznych vyuziti(ako uz autor spomina) je hospodarske. Boli zverejnene aj tvredenia, ze sutaze v dodavkach lietadiel AirBus vs. Boeing vyhral Boeing na zaklade udajov ziskanych z echelonu. Mimochodom staty ktoru ("asi") zn-po/uzivaju echelon nikdy nevidali vyhlasenie podla ktoreho by takyto system dakedy existoval. (aspon co ja viem)

    • deus ex 28.04.2006 | 21:58
      Skyneo   Návštevník

      no o echelone som prvykrat pocul v deus ex-e.

      • no o echelone uz myslim 29.04.2006 | 00:12
        haad   Návštevník

        no o echelone uz myslim rokoval aj europsky parlament (netvrdim ze to ma nejaku vahu :) ale stalo sa).

        Seriozne si dost dobre neviem predstavit ako by to vsetko riesili a analyzovali.
        Bud je americka tajna sluzba tak 10-15 rokov pred normalnymi ludmi alebo to uplne az tak pravda nemoze byt. Sak decryptovat rozumne zasifrovane veci key>1024 inak ako brute force zatial nevedia najvecsie matematicke mozgy tak neviem.

        a analyza hlasu to je tiez uloha dost narocna hlavne v takom mnozste a v realnom case co je pre nich nutnost.

        Skor by som za echelonom videl velku bublinu.AJ ked plati nieje dymu bez ohna:)

        • dekryptovanie 01.05.2006 | 20:21
          Avatar blackhole_ventYl   Používateľ

          cisto teoreticky je mozne prinutit k sirokopasmovemu skenovaniu satelitneho prenosu (ak tam nie je prisne smerove vyzarovanie, vtedy proste smirovat nemozu, lebo nemaju co [okolie zarusi pripadny unik zo smerovej anteny]), vysielanie beznej radiovej komunikacie, ako napriklad WiFi a iny radiovy prenos so sektorovym/vsesmerovym vyzarovanim nie je az taky problem smirovat sirokospektralne. no co sa tyka smirovania kablov, tak to sa da len velmi obtiazne (aj ked teoreticky by to slo pomocou nejakeho patransformatora navleceneho na kabli a merat sum, ale to je šči-fi).

          potom este stale zostava vyriesit problem toho, ako smirovat sirokospektralny signal, ktory je modulovany, pretoze pokial viem, tak sirokopasmovo sa demodulovat neda. Ciastocne by to slo v optickych kabloch pri digitalnom prenose, pretoze tam sa sharuje zrejme cas a nie pasmo.

          a o tej kryptografii si myslim, ze to je blud :) ak by toto vedeli, tak si nerobia taky do hlavy prasteny krypto-exportny zakon :)

          --- Cuchat s nadchou, to je ako sniffovat bez promiscu.
          • k smirovaniu kablou: 03.05.2006 | 11:08
            zrudo   Návštevník

            regulatory fair "kazdeho statu"
            legislativne prikazuje poskytovat transparentne CALEA sluzby pre vyssie urady. Transparentne znamena ze ani sam provider netusi o priebehu odpocuvania. Kto vsetko ma potom pristup k tomuto systemu providera to zalezi na tom s kym sa tie vyssie urady dohodnu...

            • kabely, kabliky, kabliska 03.05.2006 | 14:44
              Avatar blackhole_ventYl   Používateľ

              no hej, to je v pohode, ja to riesim z technickeho hladiska. totizto v tom zvazku kablov co vylieza z mora je urcite viac, nez jedna tocena dvojlinka. Budu ich tam stovky, ak nie tisice, plus tam budu mozno aj opticke vlakenka. No a ziskavat signal z tolkych vlaken je dost prda. Najma ak sa pouziva load ballancing a data su posielane ako datagramy, je teoreticky (a v zavislosti od stacku aj prakticky) mozne, ze kazdy packet pojde inym kablom. Ked mas potom sirokopasmovy zaznam 1000 kablov, tak je dost velka fuska poskladat to dokopy...

              mna by skor zaujimalo, ako to podrobia analyze, ci existuje nejaky sposob, ako to analyzovat sirokopasmovo, alebo maju demodulacne farmy a analyzuju to nejako v clustri pasmo po pasme.
              ---
              Riadit pracu programatorov je ako past macky.

              --- Cuchat s nadchou, to je ako sniffovat bez promiscu.
    • o echelonu uz neco 02.05.2006 | 10:00
      damien   Návštevník

      o echelonu uz neco vim...prominte ten prispevek jsem trochu nakaleny :)

    • Mňa by len zaujímalo či 02.05.2006 | 13:07
      Kellyland   Návštevník

      Mňa by len zaujímalo či si NSA tiež dáva heslá typu root123:-))...sorry za spam,ale neodpustil som si to...

      • tomu never NSA nejsou 02.05.2006 | 13:35
        damien   Návštevník

        tomu never NSA nejsou amateri...a maji uz zkusenosti z operace sundevil... tam se tak lehko neprolomis

        • Tak akože na to by som sa 02.05.2006 | 13:38
          Kellyland   Návštevník

          Tak akože na to by som sa nespoliehal a ani to nečakám,ale kto by to čakal aj u nás na Slovensku:-))

    • zkus rict do telefonu bomba 02.05.2006 | 13:42
      damien   Návštevník

      zkus rict do telefonu bomba a president... par dni posobe a volej nejakymu afgancovi... za chvilu tam mas tajne... :)

      • už len zohnať číslo na 02.05.2006 | 13:45
        Kellyland   Návštevník

        už len zohnať číslo na toho Afgánca...

        • na icq jich najdes hafo 02.05.2006 | 13:54
          damien   Návštevník

          na icq jich najdes hafo

    • Ja by som im tam zaslal hash 15.05.2006 | 22:03
      Avatar psycho   Používateľ
      Ja by som im tam zaslal hash cookies a potom pouzil sociotechniku a ak-47 na jednoduche ziskanie info o tych zariadeniach...pani tie softy musia byt kurva drahe....to teda :D --- -Human knowledge belongs to us...
      --- Pokrok je možný jedine vtedy, keď sa inteligentne porušujú zákony. Boleslav Barlog
    • ako dlho 05.07.2006 | 15:12
      rottenepidemic   Návštevník

      ako dlho im môže trvať niečo zistiť? Asi to nebude vééééľmi dlho že?