Mrkvosoft na slovensku rastieeeeeeeee

05.05.2006 20:54

Slovenská pobočka softvérovej firmy Microsoft by mohla po osamostatnení rásť rýchlejšie ako jej sesterská firma v ČR. V rozhovore pre ČTK to uviedol nový generálny riaditeľ Microsoftu ČR Michal Čupa.

"České a slovenské zastúpenia sa má rozdeliť tento rok v júni. Nevylučuje sa, že slovenský trh môže nejakú dobu rásť rýchlejšie, pretože miera saturácie českého trhu je iná ako slovenského. Ale nedá sa to povedať úplne jednoznačne, pretože budú prichádzať nové produkty a tie môžu veľmi pomôcť," uviedol.

Microsoft v ČR a na Slovensku vlani zvýšil tržby o 13 percent a rástol rýchlejšie ako celý priemysel informačných technológií. Rýchlejší rast bude materská firma u obidvoch pobočiek očakávať i tento rok.

Celý nový fiškálny rok od polovice roka do polovice budúceho roka bude česká pobočka stále zodpovedať i za výsledky slovenského zastúpenia. Súčasťou delenia bude i posielanie slovenského vedenia, pretože doteraz firma časť aktivít pre obidva trhy zaisťovala z Prahy.

Medzi nové produkty Microsoftu tento rok patrí nová herná konzola Xbox. Firma ale doteraz definitívne nerozhodla, či uvedie Xbox 360 na český trh. "Nemáme schválený finálny plán, ale trúfam si tvrdiť, že to rozhodnutie bude pozitívny," uviedol Čupa s tým, že by si prial, aby s Xboxom v ČR firma stihla vianočnú vlnu dopytu, čo by znamenalo uvedenie v priebehu jesene.

Čupa od mája v čele Microsoftu ČR nahradil Jiřího Deváta. Do firmy prišiel z pozície výkonného riaditeľa najväčšieho ruského alternatívneho operátora Golden Telecom a nevylučuje, že sa na východ za nejaký čas opäť vráti.

V júli z firmy odchádza marketingová a obchodná riaditeľka Veronika Přikrylová, ktorá bude novou generálnou riaditeľkou pre baltský región. Jej nástupcu firma vyberá a chce ho predstaviť pravdepodobne v júni.

Microsoft, ktorý je najväčším výrobcom softvéru na svete, má v Českej republike pobočku od roku 1992. Medzi najznámejšie produkty firmy patrí operačný systém Windows, internetový prehliadač Internet Explorer či kancelársky balík Office. Novú verziu Office by mala firma uviesť tento rok v lete, uvedenie Windows Vista firma po niekoľkých odkladoch ohlásila na november.