Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií

30.07.2016 | 08:35 | Blog | Slavomír

 Tento článok je určený pre ľudí bez IT znalostí, aby pochopili čo je to vlastne OSS. V článku budem hovoriť aj o téme licencií a autorských práv pri OSS to bude zaujímavá téma aj pre ITčkárov.

 O tejto téme je myslím dosť kvalitný článok z českej Wikipédie https://cs.wikipedia.org/wiki/Otev%C5%99en%C3%BD_software

K tomuto článku by som len niečo doplnil, hlavne pre ľudí, ktorí nie sú informatici, že čo je to vlastne OSS. Ak si človek stiahne bežný program pre Windows, ktorý chce nainštalovať, z tohto stiahnutého súboru nie je možné zistiť jeho zdrojový kód, a nie je možné zistiť na akom princípe daný program funguje a nie je ho možné upravovať a odstraňovať na ňom chyby či nedostatky. Zdrojový kód pozná iba samotný tvorca programu. Avšak ak je program Open Source, na internete je možné nájsť aj jeho zdrojový kód, (a tiež do úplných detailov pochopiť ako daný program funguje a iní ľudia môžu daný program vylepšiť, upraviť).

Aplikácie/programy pre Linux je možné vytvoriť aj iné ako open source, hoci väčšinou sú open source.

Najväčší mýtus o Open Source softvéri (OSS) 

Najväčší mýtus o OSS je to, že tento pojem zahŕňa licenciu. Tento pojem je čisto programátorsky a informatický, ale nie právnicky a preto nemôže určovať licenciu. Hoci treba priznať, že drvivá väčšina OSS má najliberálnejšiu možnú licenciu, teda daný softvér je za všetkých okolností zdarma a je ho možné legálne upravovať a upravený ďalej šíriť. OSS neznamená, že je to automaticky zadarmo a že je možné kód upravovať a ďalej šíriť, ako to môžeme čítať na mnohých stránkach, ktorý tento pojem definujú.

Právnické hľadisko a licencia pri Open Source softvéri

Nie som síce právnik, ale veľa času som venoval študovaním zákonov a práva okolo autorských práv a licencie, takže viem sa k tomu vyjadriť.

Vlastník autorských práv, to jest tvorca, vývojár, programátor, firma, môže určiť svojmu dielu, ktoré je open source, licenciu prakticky akú len chce, môže ľubovoľne určiť či je dovolené zdrojový kód upravovať a za akých podmienok, za akých podmienok je ho možné šíriť. OSS môže byť aj plne komerčný ako pri mnoho Windowsových programoch, teda ak niekto danú aplikáciu/program (= dielo) používa bez predchádzajúceho zakúpenia, bude to ilegálne.

Akým spôsobom môže programátor svojmu dielu určiť licenciu?

Je to veľmi jednoduché, žiadne behanie po nejakých úradoch nie je potrebné. Autor OSS si určí sám formu licencie (to jest za akých podmienok môže byť dielo šírené a upravované) na svojej stránke. Takto určená forma licencie je samozrejme aj v plnom rozsahu platná a právne vymáhateľná. Autori OSS zverejňujú svoje diela zväčša na https://github.com/, takže je možné uviesť v informáciach o „diele“ aj formu licencie. Možno sa to dá uviesť aj v nejakých nastaveniach akú licenciu si autor praje.

Najznámejšie využitie produktov OSS

OSS je operačný systém Linux, operačný systém Android ktorý beží na drvivej väčšine mobilných telefónoch a tabletoch okrem firmy Apple.

Firma Google je tiež silných zástancom OSS, jej dielom je Android a prehliadač Google Chrome, ktorý je tiež OSS. Zvuk na Youtube je tiež OSS, nakoľko je vo .webm kontajneri vo formáte používa .ogg (Vorbis)

Výhody OSS

Napríklad: To že je Android open source, a má zároveň liberálnu licenciu, veľmi silne núti firmu Google, udržiavať Android v maximálnej kvalite a čo najviac intenzívne ho vylepšovať, aby ich nepredbehol nejaký konkurent a nestal sa jeho modifikovaný operačný systém viac populárny. Sú tam silné tlaky pre kvalitu.

Podobný princíp samozrejme platí aj pre spoločnosti, ktoré vyvíjajú populárne distribúcie Linuxu ako napr. Ubuntu alebo Fedora.

Špionáž versus Open Source

Pri operačnom systéme ktorý nie je Open Source nikto nemôže dokázať, že nemá zadné vrátka pre tajnú službu. Obava nie je úplne zbytočná pretože nie je to len konšpiračná teória, natoľko tieto veci dokázal Edward Snowden. Takto spravodajská služba bez nášho vedomia môže sledovať náš počítač alebo mobil, zberať dáta čo píšeme, čo si prezeráme. Nikto nemôže dokázať že spoločnosť Microsoft (ktorá je tvorcom Windowsu) alebo spoločnosť Apple nemajú zadné vrátka.

Open Source operačné systémy ako napr. Linux, nikdy nemôžu vytvoriť zadné vrátka, nakoľko by to bolo verejnosťou dosť ľahko a rýchlo odhalené a bola by to veľká aféra. Túto garanciu však nemôžeme mať pri Androide nakoľko niektoré drobné časti operačného systému, ktorých tvorcami sú externé firmy s licenčných dôvodov nemôžu byť open source: tam by pravdepodobne priestor na zadné vrátka boli. Tiež výrobcova mobilných telefónov licenčne majú dovolené si zdrojový kód Androidu slobodne upravovať a tak si môžu vytvoriť zadné vrátka sami a tiež nemusí byť všetko otvorený kód.

Dbať na ochranu súkromia nie je zlý nápad.

Open Source alternatíva k Windowsu existuje

Windows 10 je extrémne neúspešný projekt na ktorý každý len nadáva. Toto video ITčkára je tiež inšpiratívne. https://www.youtube.com/watch?v=kk7hBo9Y6aI

Aféry narušovania súkromia a zaznamenávnia hlasu bez vedomia užívateľa vyvolali tie najväčšie kontroverzie.

Riešenie je samozrejme podľa možnosti používať Linux alebo spustiť windowsový program vo Wine. Ak ale na daný program neexistuje alternatíva pre Linux alebo daný program nebude funkčný vo Wine, potom je výborná alternatíva emulátor / virtualizácia Windowsu ako je napr. VirtualBox. VirtualBox je Open Source a nemá so spoločnosťou Microsoft nič spoločné. Vytvorený bol na princípe reverzného inžinierstva.

VirtualBox zadné vrátka mať nebude, nakoľko je OSS.

Používaním VirtualBoxu sa zbavíme nepríjemných nevýhod Windowsu.

VirtualBox je pre nekomerčné použitie zadarmo. Naproti tomu cena Windowsu je vysoká, môže predstavovať aj 1/3 celkovej ceny počítača.

********************** Dodatočné informácie **********************

GNU General Public License

S open source softvérom sa najčastejšie spája liberálna licencia GPL. Samozrejme tvorca/vývojár open source softvéru nie je povinný určiť svojmu dielu túto licenciu a môže si určiť licenciu vlastnú akú si praje.

Oficiálnu definíciu GPL si je možné nájsť na stránke www.gnu.org, dobré je si pozrieť aj informácie vo Wikipédii https://cs.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License

GPL má 3 verzie, v rámci svojho historického vývoja. Je to niečo ako obrazne povedané novela zákonov, ide o zdokonaľovanie licencie, aby bola ideálna a čo najviac výhodná pre všetky strany, napr. aby nikoho zbytočne neobmedzovala, či už užívateľa alebo vývojára.

Ak vývojár chce, môže aj v súčastnosti dať svojmu dielu staršiu GPL licenciu.

    • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 30.07.2016 | 18:13
      Avatar lko   Návštevník

      Ako si prisiel na to ze windows 10 je neuspeny projekt na ktory kazdy nadava ?

      Co su neprijemne nevyhody windowsu ?

      Virtualbox nie je ziadna alternativa na kolko ten svoj neupesny projekt nainstalujes do virtualneho prostredia a uplne rovnako ho musis zalicencovat ako na fyzickom stroji.

      Virtualbox ani nahodou nevznikol reverznym inziniserstvom.

      Firma zamestava tisice programatorov a tych ludi musi aj platit tak to je velmi prekvapive ze licencia nie je zadarmo.

      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 30.07.2016 | 18:30
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Vo firme sú okrem mňa všetko Windowsáci a nadávajú všetci. Štatistiky sú úplne na nič, keď manažér nariadi, že všetci budú mať desiny, tak nenarobíš nič.

        Nepríjemné nevýhody, sú špicľovanie a v takom rozsahu ako to robia desiny, tak to nemá obdoby. Poďalšie sa aktualizujú kedy oni chcú a nie kedy chce užívateľ.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 30.07.2016 | 18:37
          Avatar lko   Návštevník

          U nas si vsetci chvalia takze tvrdenie proti tvrdeniu a kto ma teraz pravdu?

          Pokial viem tak to "spiclovanie" vies vypnut a aktualizacie tiez.

          • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 31.07.2016 | 11:27
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Nie všetko špicľovanie sa dá vypnúť a rovnako je to s aktualizáciami.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 31.07.2016 | 12:22
        Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

        Firma zamestava tisice programatorov a tych ludi musi aj platit tak to je velmi prekvapive ze licencia nie je zadarmo.

         Keď si aj niečo naštuduješ aká firma je za VirtualBoxom tak je to Oracle Corporation. Táto velikánska firma má veľké finančné prijímy a má za peniaze zamestnať aj stovky programátorov pre vývoj VirtualBoxu.

        • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 31.07.2016 | 13:02
          Avatar lko   Návštevník

          Tak potom si nastuduj a ty ze virtualbox bol produkt sunu a bol iba odkupeny a ak chces davat oracle za vzor tak si pozri ako dopadla mysql databaza.

        • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 26.10.2016 | 02:22
          Avatar mkub Debian stable  Používateľ

          ked sa pozries do historie, tak za ViortualBoxom nie je ziadny Oracle, ale spolocnost SUN, ktoru prave Oracle odkupil aj spolu s inymi profuktami od SUNu a nadalej ho vyvija

          • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 26.10.2016 | 02:23
            Avatar mkub Debian stable  Používateľ

            produktami

    • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 30.07.2016 | 18:37
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Google Chrome nieje open source, ale Google Chromium.

      Medzi výhody slobodného kódu by som pridal, že kód nezomrie spolu s autorom, toto je u uzavretého softvéru dosť veľký problém. No a pridal by som aj licenčné peklo ako to robí MS, keď ani nevieš kedy si licenciu porušil, to by admini väčší sieti mohli rozprávať. Na a backdoor je u uzavretého softvéru istota, je to pohodlné pre autorov, keď ti niečo opravia na diaľku :) Samozrejme sa to časom prevalí a je to verejným tajomstvom, toto je choroba veľkej časti routerov.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 02.08.2016 | 11:41
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Čo sa týka vyjadrenia, že citujem "kód nezomrie spolu s autorom", chceš mi azda povedať, že keď napríklad zomrie autor kódu MS Office, tak sa program nebude ďalej rozvíjať? To je predsa blbosť. Firma, ktorá platí vývoj tohto softvare predsa má k dispozícii zdrojáky a môže poveriť rozvojom ďalšieho alebo skôr ďalších programátorov. Druhá vec je, že programátori nezomierajú ako na bežiacom páse a keď už má nejaký softvér nejaký ten rôčik, tak sa javí ako zastaralý a používa sa iný, novší. Na klasickom Norton Commanderi dnes už tiež nik nefičí ale používajú sa iné softvéry. Pred takým 20 rokmi ho mal na počítači skoro každý.

        • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 02.08.2016 | 11:49
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Keď si firma ty sám, tak nemáš koho poveriť a zrejme s tým pred autonehodou ani moc nepočítaš.

          Potom by sa dalo ešte baviť, že firma môže skrachovať, prípadne odreže produkt ktorý ty používaš, ale to už je iná téma.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 02.08.2016 | 13:24
            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

            Pokiaľ sa jedná o nejaký jednoduchý softvér (pár tisíc riadkov), tak tam si viem predstaviť, že to funguje tak, že si vývoj platíš sám ako OSVČ ale u rozsiahleho softvéru je malá šanca, že to budeš platiť zo svojho (však by si nemal z čoho žiť), skôr sa dá predpokladať, že to zastrešuje väčšia firma, minimálne si to u Teba objedná a pri každej platbe si od Teba vypýta zdrojáky toho čo je zatiaľ hotové.

            • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 02.08.2016 | 17:36
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Vyrábame linky ktoré majú cca tridsať metrov. Máme dvoch dodávateľov ktorí sú "One man show", jeden nám vyrába špeciálne tvarované lišty, ale dvadsať druhov je tam kopec uhlov v 3D, vzdialene by som to prirovnal k leteckej vrtuli a momentálne má, ale osemdesiat rokov, tak dva roky sme pracovali na tom, aby sme tú výrobnú technológiu zvládli a to už je OK, teda keby sa mu niečo nedajbože stalo. No a ten čo vyrábal softvér sa stratil. Prečo to bolo dohodnuté tak, že nemáme zdrojáky sa mňa nepýtaj, proste ich nemáme. Ide o dosť zložitú záležitosť pretože to riadi tú linku a je tam kopec všelijakej kurióznej elektroniky, aj motory v ktorých beží Linux. Je to prúser jak mraky a počítam že nie sme sami.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 02.08.2016 | 18:39
                Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                Tak v tom prípade dúfam, že máte ten softvér dobre zálohovaný. Ako sa zdá, tak tá dohoda s softvéristom nebola postavená zrovna predvídavo.

              • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 03.08.2016 | 14:09
                Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                Ono u takýchto špecializovaných programov, ktoré sú úzko zviazané s špeciálnym hardvérom býva dosť často aj ten problém, že dotyčnému zariadeniu málo kto rozumie natoľko, aby vedel pokračovať. Aj my máme jeden softvér, ktorý riadi tlakovú stanicu, je to robené pomocou nejakého webcontrolu, čo je nejaký špecializovaný modul na ovládanie automatizačných zariadení ovládaných cez PCL. Robil to jeden Čech a obávam sa, že by v tom nik nevedel pokračovať, pretože on je tiež jeden z tých onemanshow. Pochybujem, že k tomu má nejakú potrebnú dokumentáciu. Pôdobil na mňa dojmom, že nainštaluj a zabudni. Ono to zariadenie má základnú funkčnosť ale je tam nasekaná spústa chyb v zobrazovaní priebežných výsledkov, kooperácia s tlačiarňou je relizovaná cez nejaký externý program a celkovo to na mňa pôsobí dosť chaoticky a trošku aj amatérsky. Bohužial ja som nebol pri tom, keď sa toto odlaďovalo, pretože tento nedorobok by som nepripustil. Zaujímavé, že predajcovi tých tlakových staníc ten ovládací softvér v tomto nedokonalom stave vyhovuje.

                • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 03.08.2016 | 18:52
                  Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                  To som rád že sme na jednej lodi a bod "kód nezomrie spolu s autorom" môžeme uzavrieť :) Teda s doplnkom, že ten slobodný kód má navrch.

                  Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 26.10.2016 | 02:31
                  Avatar mkub Debian stable  Používateľ

                  popravde moze autor SW rieseni odseknut dlho vyvijany software a ani nemusi uvolnit k nemu zdrojaky, to je problemoom proprietarneho SW, ale na rozdiel od neho u open source software to funguje tak, ze zdrojaky su neustale k dispozicii, ak firma sa rozhodne ukoncit vyvoj, tak vyvoj sa nezastavi, ale pokracuje dalej v ramci komunity (priklad: Open Solaris, Open Office.org)

    • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 31.07.2016 | 21:07
      Avatar qw11 ubuntu mate 22.04 HP 17-ca1006nc  Používateľ

      Nuz, cakal som v skratke vysvetlenie rozdielov licencii GPL - GPL3. Pripadne porovnanie s inymi licenciami s vysvetlenim pre beznych smrtelnikov. :( Hlavne po vete

      Nie som síce právnik, ale veľa času som venoval študovaním zákonov a práva okolo autorských práv a licencie, takže viem sa k tomu vyjadriť.
      Ale inak celkom fajn, az na toto

      Riešenie je samozrejme podľa možnosti používať Linux alebo spustiť windowsový program vo Wine. Ak ale na daný program neexistuje alternatíva pre Linux alebo daný program nebude funkčný vo Wine, potom je výborná alternatíva emulátor / virtualizácia Windowsu ako je napr. VirtualBox. VirtualBox je Open Source a nemá so spoločnosťou Microsoft nič spoločné.

      To je porusovanie licencie ako uz spomenul lko v prvom komentari.

      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 03:09
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Odpoveď na tvoju prvú otázku je hneď na začiatku:

        Tento článok je určený pre ľudí bez IT znalostí

        Po druhé: Nikde nieje spomenuté že by si vo VirtualBoxe nepotreboval licenciu na MS Windows.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 08:51
          Avatar lko   Návštevník

          tak to by ma teda zaujimalo co tym teda obide.

          • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 08:58
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            obíde tým dualboot a získa možnosť mať súčasne pustenú aplikáciu len pre linux spolu s aplikáciu len pre windows (ktorá nefunguje vo wine)

            BTW podľa mňa aj používanie wine môže byť bez windows licencie problém (neviem ako presne funguje wine ani presné licenčné podmineky používania windows a jeho častí)

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 09:42
              Avatar lko   Návštevník

              tak to uz hej

    • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 10:12
      Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

      Došlo u k nedorozumeniu okolo licencií, tak vám to vysvetlím. V prvom rade odporúčam tento odkaz https://www.virtualbox.org/wiki/Licensing_FAQ

      Microsoft určite neteší že existuje konkurencia vo forme virtuálneho operačného systému, ktorý je zdarma. Avšak vlastníkom autorských práv VirtualBoxu je Oracle a z právnického hľadiska sa Microsoft nemôže do toho nijak starať. Používanie VrtualBoxu pre osobnú potrebu je zadarmo a nejaká licenca Microsoftu pre používanie VirtualBoxu nie je potrebná a ani ju nie je možné nejak zakúpiť. Používanie VirtualBoxu zdarma pre osobnú potrebu, je úplne legálne a nie je to žiaden priestupok.

      Vývoj VirtualBoxu je úplne nezávislý od firmy Microsoft, vývojari žiadne dáta od Microsoftu plagiátorsky nepoužili.

      Ešte pripomínam, že virtuálnych operačných systémov je viac, VirtualBox nie je jediný cez ktorý sa dá v Linuxe emulovať Windows. https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_platform_virtualization_software

      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 10:24
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        Vidím že tomu nerozumieš.

        VirtualBox ako aplikácia ktorá vytvára virtálne prostredie (virtuálny HW) nemá nič spoločné s windowsom LEBO SAMA O SEBE NEOBSAHUJE WINDOWS, bez inštalačky windowsu (alebo iného operačného systému) je ti virtualbox alebo akýkoľvek iný virtualizačný nástron nanič (asi tak ako pc bez inštalovaného operačného systému)

        ak chces používať windows vo virtualboxe musíš si kúpiť jeho licenciu rovnako ako keby si ho inštaloval na skutočný HW (tu teoreticky možu nastať rozpory s podmienkami licencie)

        vo virtualboxe si možeš spustiť akýkoľvek operačný systém - linux, BSD, Solaris a aj MS Windows ale všetky len v súlade s podmienkami ich užívania (licenciou)

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 10:29
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          ešte pre úplnosť: je potrebné oddeliť:

          1.licenciu na používanie virtualboxu ako aplikácie (tu má virtualbox pozíciu softwaru ktorého užívanie je obmedzené licenciou - v tomto prípade takmer neobmedzené) a

          2. licenciou na používanie MS Windows vo virtualboxe (kde virtualbox už je v pozícii hardwaru)

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 12:19
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          +1

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 10:34
        Avatar borg Fedora  Administrátor

        mas v tom hokej.

      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 10:54
        Avatar lko   Návštevník

        Prosim ta najprv si k danej teme nieco nastuduj a potom pis clanky.A prosim ta uvdeom si jedno, windows produkty ta nikto nenuti pouizvat, tak tie svoje pseudo clanky nastav trosku inym smerom.

        • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 11:20
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          1. to nie je článok ale blog - takže autor nech si napíše aký názor len chce

          2. urážať a kritizovať vie každý - napíš lepší článok, všetci sa potešíme

          3. rovnako ako windows produkty ani google vyhľadávač nás nikto priamo nenúti používať ale svojím dominantným postavením na trhu dochádza k nepriamemu nanúteniu (nutnosti) ich používania

          Áno je pravda že viacero tvrdení v pôvodnom texte nie je úplne dotiahnutých do konca ale v rámci diskusie je možné autora opraviť a usmerniť, keď už sám neposkytneš podložený výklad pre používanie windows licencií tak aspoň odkáž na nejaký iný článok fórum a posuň autora a diskutérov na daľšiu úroveň, lebo fráza naštuduj si to (bez odkazu/vysvetlenia) ma neskutočne vytáča (najmä vo fórach)

          Problematika licencie ktorá patrila napr. k predinštalovanému windowsu na notebooku a jej následného použitia vo virtuálne mašine (napr po odstráneni toho win z disku) je tiež otázna, napr.: MS LICENCIA VO VM

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 11:53
            Avatar lko   Návštevník

            Nedotiahnute?Polovica toho textu su bludy.A nikto v clanku/blogu sa nevyjadroval k tomu ze nerozumie licencovaniu. Drista tu o tom aky je windows nepodarok a potom to "obchadza" cez wine/virtualbox pritom nema ani paru o tom co pise a este to budes obranovat ze 30 riadkov vymyslov je lepsia ako nic...bravo!Ak mas nejake otazky k licencovaniu ms produktov rad ti odpoviem.

            • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 13:23
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
              Ak mas nejake otazky k licencovaniu ms produktov rad ti odpoviem.

              Keď sa to otvorilo tak mám pár otázok

              1. ako je s nutnosťou licencie MS Windows pri používaní wine (neviem ako pracuje wine - používa wine nejaké windows komponenty ?)

              2. ako je to s použitím kľúča zakúpeného s notebookom a použitím VM na tom notebooku - teda nahradenie predinštalovaného windowsu za linux a použitie kľúča na inštaláciu windowsu do VM

              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
              • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 13:27
                Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                Dovolim si odpoveda ja.

                1. Myslis ze ked nainstaluje trebars MS Office pod wine ci potrebujes real licenciu? Ak ano tak hej, potrebujes.

                2. Kluc na laptope musis pouzit iba na konkretne zelezo a teda nie virtualny stroj. Na virtualny stroj potrebujes MOL licenciu.

                • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 15:01
                  Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                  1. nie myslím licenciu na MS Windows - predpokladám že wine používa nejaké knižnice alebo súčasti windowsu (to tipujem) aby to fungovalo - teda či to neporušuje nejaké ich licencie jednak zo strany tvorcu wine a jednak zo strany užívateľa

                  2. to isté som si myslel, ale podľa toho čo som očami prebehol toto fórum tak som začal pochybovať - lebo ono to je v podstate na tom konkretnom zeleze (áno mierne pritiahnuté za vlasy) a je to právne argumentovateľné (presný obsah licenčných podmienok neovládam)

                  Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                  • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 15:10
                    Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                    1. To ti neodpoviem

                    2. Nie, nieje to na zeleze, Je to vo virtuale. A tam potrebujes MOL -ko. Ked si kupis trebars laptop od HP s predinstalovanym Win tak je to win "od HP" cize ked to budes chcet reinstalovat a nebudes mat spravene DVD Recovery a ani particia na disku - recovery nieje tak staci zavolat do HP a oni to poslu na tvoj model instalacku ktora sa k danemu modelu predavala.

                    Ale v ziadnom pripade sa ti to neaktivuje vo virtuale.

                    • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 15:19
                      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                      este k 2. - krabicové verzie bývajú vždy MOL ? je pri nich teda možné ich najprv nahodiť na PC/NTB a potom odstrániť a použiť vo virtálke ?

                       

                      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 15:22
                        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                        MOL mozes kedykolvek odinstalovat a nainstalovat na ine zelezo alebo virtualku.

                        Kdezto OEM je viazane na HW.

                        • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 15:27
                          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                          OEM verziu ale nekúpim inak iba s daným HW takže s krabicovou verziou by som bol OK

                          dik za info, zase raz som múdrejší

                          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                          • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 05.08.2016 | 08:01
                            Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

                            OEM kupis aj samostatne v krabici. Vid napr obchod zo zelenym zmrdom v logu.

                            git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                            • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 05.08.2016 | 10:26
                              Avatar samala   Návštevník

                              boha jeho, to je argument! tak si ho kup...

                              • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 05.08.2016 | 10:53
                                Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

                                Boha jeho, mam ho kupeny na vacsom mnozstve nasadenych strojov a na uctovnom doklade spolocne s hardverom na ktory je nasadzovany! Ty expert!

                                git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                                • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 05.08.2016 | 11:00
                                  Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

                                  A boha jeho, na niektorych strojoch mam uz nasadeny aj vymeneny hardver, nez ktory bol kupovany spolocne s OEM verziou a pritom to je 100% legalne. Popicovka co? 

                                  git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
          • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 12:07
            Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

            Tak áno, na to sú tu diskusie, aby ste ma opravili, ak sa v niečom mýlim, o VirtualBoxe to mám naštudované teoreticky, prakticky som ho neskúšal. Myslel som si že to bude niečo podobné open source alternatíve k Windowsu ako je toto https://cs.wikipedia.org/wiki/ReactOS ReactOS je dobrý projekt, len má málo vývojarov a málo finančných prostriedkov.

             

            • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 12:36
              Avatar lko   Návštevník

              Ano su.Len pred pisanim si treba uvedomit jednu zasadnu vec a opat ju zopakujem ms produty ta nikto nenuti pouzivat.Takze slovam o extremne neuspesnych projektov sa treba vyvarovat.Kazdemu vyhovuje nieco ine to ze tebe windows10 nesedi a aktualne ti vyhovuje lubuntu je tvoj pohlad na vec.Mozno raz budes robit velke projekty tak zistis ze su tu efektivnejsie nastroje a velmi rad si licenciu zaplatis.

              • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 12:43
                Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

                Tak keď si myslíš aký je Windows10 výborný, tak nech sa páči, podlož to argumentami a napíš tu o ňom blog, rád si prečítam :D

                • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 13:00
                  Avatar lko   Návštevník

                  Normal OS na ktorom mozem pouzivat nastroje ktore potrebujem pri praci.Ako kazdy ma svoje pre aj proti aktualne prevazuje pre takze som spokojny.

                  • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 15:02
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                    Ako kazdy ma svoje pre aj proti aktualne prevazuje pre takze som spokojny.

                    Tak daj aspoň jeden pre.

                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                    • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 15:38
                      Avatar lko   Návštevník

                      jedna a ta najdolezitejsia - programy (visio, dell enterprise manager, veeam ...) ci chces ci nechces alternativa neexistuje.A naozaj nevidim rozdiel na desktope medzi linuxom a windowsom - samozrejme pri mojej praci.

                      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 16:06
                        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                        Priznám sa, keď som dával tu otázku, čakal som že odpoveď nebude aké výhody má MS Windows, pretože také neexistujú.

                        Keď som hodil do Googla, "Visio", tak nad Visio bola hneď alternatíva ktorá funguje na MS Win, OSX aj Linuxe, plus ponúkajú ďalšie štyri vlastnosti ktoré Visio nemá.

                        Po hodení "Dell Enterprise Manager" na mňa hneď vyskočilo pre MS Win aj Linux.

                        Tak do tretice som dal hľadať "Veeam", nič čo by pod Linuxom roky nefungovalo.

                        Pre mňa nech si každý používa čo chce, ale čakal som tie výhody :)

                        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                        • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 16:37
                          Avatar lko   Návštevník

                          Alternativa mozno ano pre teba je pravdepodobne libreoffice alternativa pre mna je to bohuzial nepouzitelne. Dell enterprise manager napisany v "miltiplatform" jave rovnako nefunkcny. Veeam klient pre linux neexistuje tak neviem co si nasiel. Takze k vyhodam sa ani len nedostanem kedze polovica programov ktore potrebujem nie je pre linux k dispozicii a ani som o vyhodach nic nepisal.Win aj Linux su dva rozdielne OS ktore maju kazdy svoje vyuzitie.Ked potrebujem vykonny aplikacny server postavim to na linuxe ked potrebujem napr. enterprise kolaboracny system zaplatim a postavim exchange.A rovnako desktop niekto mozno pri praci vyuzije linux na desktope tak nech ho pouziva, mne osobne nic neprinasa.

                          • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 17:35
                            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                            Tak u nás najväčší officeový mozog pár dní skúšal LibreOffice a skonštatoval, že jediné čo mu tam chýba je Visual Basic, to samozrejme môže byť neprekonateľná prekážka, pokiaľ nechce použiť Python, alebo Javu.

                            Ako som písal, nech si každý používa čo chce, ale ja pokiaľ mám voľbu na MS produkty nesiahnem a vedel by som vymenovať prečo.

                            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                            • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 18:12
                              Avatar lko   Návštevník

                              sem s nimi

                              • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 20:49
                                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                                • Užívateľské prostredie - Toto je pre mňa úplne top vlastnosť, preto som si spravil aj "vlastné distro"
                                • Možnosti nastavení - Ďalšia top vlastnosť, nie som nijak zviazaný markeťákmi ktorí vedia lepšia ako ja, čo ja chcem.
                                • Okamžitá záchrana - Keď je zle prepnem sa cez Ctr+Alt+F1 do terminálu a vyriešim problém.
                                • Tenký klienti, IoT... - Linux proste ide na hocičom aj za pár € a to doslovne. V práci mám NTB s štvorjadro s 8GB RAM a občas proste nestíha, nechápem.
                                • Kompilácia Kernelu - Môžeš si Linux skompilovať na danú architektúru a ušetriť tak nároky na HW.
                                • Všetko je priamočiare - V Linuxe proste keď niečo nefunguje a je to zavesené napríklad na PCI zbernici, tak začnem s lspci, dmesg, lsmod, o tomto sa Windovsákom môže akurát tak snívať, pretože vznikol ako zlepenec niekoľkých softvérov dokopy.
                                • Licenčné pasce - S Linuxom nemusíš riešiť výmenu HW na desktopoch, serveri atď. Teda nielen s Linuxom, ale slobodným softvérom ako takým.
                                • Správca okien - V MS Windows nieje oddelený správca okien od jadra, takže keď sa zaseká aplikácia, spravidla zaseká aj okno kde beží a môže to končiť aj reštartom.
                                • Bezpečnostná politika - V MS Windows je klasika, že sa balia programy so všetkými knižnicami okolo, takže máš tú istú knižnicu v X deravých verziách a potom sa chvália nejakou kompatibilitou verzií, teda aj na Linuxe sú podobné pokusy, ale tu je stále na výber.
                                • Balíčkovací systém - To už dlho závidia Windowsáci Linuxovým distribúciam a určite ho aj nasadia, ale ako všetko to zas spravia po svojom a zle.
                                • 64bit - Je klasika, že je MS Windows plný 32bitových knižníc a programov, pretože užívateľa nič nevedie k tomu aby si inštaloval programy pre svoju architektúru, viď. 64bitový Firefox používá jen 1,7 % uživatelů Windows
                                • Správa systému - V Linuxových slušných distrách sa nič nedeje len tak, akože potrebuješ niečo spraviť a MS sa rozhodne upgradovať a ty si na vedľajšej koľaji.
                                • Spyware - Čím ďalej MS pritvrdzuje so špehovaním, toto je pre mňa neprípustné, nie všetko sa dá vypnúť a keď sa niečo aj dá, ako zistím že sa to vyplo?
                                • Tutovka - Buď si istý že v každom MS produkte je backdoor a nie len v ňom, ale celkovo uzavretých softvéroch a nemusí to byť ani na popud štátnych orgánov.
                                • Skriptovanie a terminál - V MS Windows je nejaká paródia na terminál, ale ako všetko tam funguje rovnako zle. No zrejme to po rokoch zistili aj oni a najnovšie naimportovali Ubuntu enviroment. Ja si neviem bez terminálu život ani predstaviť a rovnako jednoduchého písania skriptov na rôzne úlohy.
                                • Kód nezomrie spolu s autorom - Už nejaký čas sa rieši u nás vo firme čo s programom ktorého autor sa stratil, umrel, alebo nikto nevie čo je s ním. Pretože ide o kľúčovú súčasť nášho produktu, ide o vážnu vec. Pri open source si kód stiahneš, zaplatíš vývojára a ideš ďalej.
                                • Slobodný kód - Toto dáva obrovské možnosti kde si proste upravíš čo ťa trápi. Vybrať si slobodný kód znamená, že si do budúcnosti zjednodušíš cestu a nebudeš odkázaný na svojvôľu nejakej firmy.
                                • Komunita - Písal som si pomaly s každým kto tvorí moje obľúbené programy, je to úplne iné ako sa rozprávať so slepicou z helpdesku.
                                • Určite je toho viac - Na Win ma proste sere na čo siahnem už radšej skončím aby som nenadával :-)
                                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                                • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 22:27
                                  Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

                                  Amen ;)

                                • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 22:58
                                  Avatar borg Fedora  Administrátor

                                  kludne to rozpis a daj ako blog

                • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 13:07
                  Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                  Nepatrim medzi tych co MS obdivuje ale jedno musim povedat. Windows 10 je zatial to najlepsie s Windowsov co MS predstavil. V podstate pre koncoveho uzivatela je to jedno lebo ma zmeneny trochu dizajn a na to sa da navyknut.

                  Druha vec je ze je ozaj rychly a davam velke plus MS ze konecne dotahuje tie pripecene aktualizacie. Uz sa neinstaluju 3x ako to bolo zvykom pri 7;8;8.1 ... A este vacsie plus ze si ich sam system taha. Skoro ziaden windowsak (BFU) neaktualizaval. Som zastanca aktualizovanych ssytemov ci to je uz MS, Apple alebo Linux/Unix.

                  Co sa tyka spohovani atd... Nebudme naivny, MS to robil vzdy a nielen pri Win10 ;)

                  Kazdy kto si zvolil ich produkt musi ratat s tym ze je spehovany. A nemusis si ho zvolit, je to na tebe ale to tu uz bolo opakovane dost krat.

      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 26.10.2016 | 02:35
        Avatar mkub Debian stable  Používateľ

        VirtualBox nie je ziadny virtualny operacny system, je to iba virtualizacna technologia, ktora umoznuje spustenie inych systemov

    • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 12:36
      Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

      Ešte som zatiaľ nemal čas reagovať na užívateľa qw11 ktorý tu hovoril o problematike verzií licencií GPL. Pridal som to dole do blogu, aby som sa venoval aj tejto téme

    • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 13:28
      Avatar samalama   Návštevník

      a takto to potom vyzera, ked lama ide pisat clanok, pardon blog, pre lamy :D :D :D

      a ano, napisem lepsi, ale koho z vas linuxpreinstalovavacov by to zaujimalo...?

      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 13:30
        Avatar borg Fedora  Administrátor

        mna

      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 13:32
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        aj mna

      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 14:17
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Aj ja by som bol za to, aby si namiesto debilných drístov napísal niečo k veci.

      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 01.08.2016 | 15:25
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        ak napíšeš článok/blog s vlastným obsahom (nie len odkazy a to si naštudujte) tak si ho aj vytlačím

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 02.08.2016 | 20:08
      Avatar Michelozzo   Návštevník

      Mne v článku aj v diskusii chýba rozlišovanie pojmu "open-source" a "slobodný softvér".

      http://www.youtube.com/embed/Ag1AKIl_2GM?rel=0&start=562&end=608&autoplay=1

      <iframe</iframe>

      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 02.08.2016 | 21:18
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Používam radšej pojem slobodný softvér a verím tomu že tu raz bude lepšie miesto na zemi.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 03.08.2016 | 21:22
        Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

        Michelozzo: som vysvetľoval, že open source neznamená automaticky free, neznamená to automaticky filozofia iniciatívy GNU a neznamená to automaticky GPL licencia. Implementácia slobodného softvéru je práve v GPL licencii. K tejto téme ešte tieto dve odkazy

        https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.sk.html

        https://www.gnu.org/philosophy/open-source-misses-the-point.html

        • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 03.08.2016 | 22:50
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Dalo by sa povedať že open source je podmnožina slobodného kódu. Pretože klasicky vnímané open source pod licenciami MIT, BSD, Aapache ... sa dá bez problémov uzavrieť a preto z rodiny open source vypadne, klasické príklady sú OSX a Google Chrome.

          GNU bojuje aby bolo všetko slobodné, od softvéru, cez hardvér atď. Teda za takú lepšiu spoločnosť, kde si namiesto súdnych sporov za patenty, budeme pomáhať jeden druhému.

          Ja viem že to nevyhráme, ale proste ten boj nevzdám, vždy musíš proste tlačiť z druhej strany, inak by sa táto spoločnosť kompletne posrala.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 04.08.2016 | 13:21
            Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

            Presne tak bedňa, súhlasím. Aby sa filozofii GNU dobre darilo, vyžaduje si to tiež aj celkovú uvedomelosť spoločnosti a to hlavne čo sa týka témy sponzoringu. Peňazí na Slovensku nie je málo, takých bohatých ľudí, ktorí nevedia čo s peniazmi je na Slovensku veľa. Existujú na Slovensku nadácie a nie je ich málo, ktoré sa nenujú výlučne telestne postihnutým deťom (čo je správne a mnohé nadácie/firmy sú myslím naozaj dosť štedré), avšak zabúda sa na sponzorig tých schopných ľudí: napr. vývojárov slobodného a otvoreného softvéru.

            • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 04.08.2016 | 13:37
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Na slobodnom softvéra sa dá normálne zarábať, ako napríklad RedHat.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 05.08.2016 | 21:04
            Avatar Michelozzo   Návštevník

            Mario, ako to, že nevyhráme??? Túto bitku sme už vyhrali každý sám za seba - ty už dávno, ja ešte bojujem, ale výsledok je jasný. Svet nezmeníš a ani to nie je potrebné - vždy ide len o to, ako sa zachová jednotlivec, ostatné nie je dôležité. Tak načo tie ťažké myšlienky? ;)

            PS: Slobodný softvér nie je iba program, je to idea, preto nemôže prehrať ani keby to vyzeralo neviem ako beznádejne. Aj v tom je jeho krása. Open-source nemá ten morálny rozmer, preto neprežije. Tým som si istý, to je fyzika :)

            • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 05.08.2016 | 22:01
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Miško jasne, človek je rád za komunitu kde podobné veci fungujú a má človek z toho aj vnútorné uspokojenie, ale myslel skôr masu ktorá ti bude dookola opakovať propagandu o tom, že treba byť agresívny, pohltiť konkurenciu a stále rásť, čo je jediná správna cesta. Ta nesprávna je samozrejme spolupracovať a pomáhať si bez prekážok v podobe patentov a podobne.

              Som zmierený s tým, že nič nezmením, ale zas verím v to, že keby sme netlačili z druhej strany, tak sa to tu zosype len v nejakú konzumnú spoločnosť, bez hodnôt, kde priateľstvo bude nadávka.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 05.08.2016 | 22:07
              Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
              Open-source nemá ten morálny rozmer, preto neprežije

              Vedci ktorí tvorili históriu nášho sveta, zverejňovali výsledky výskumov. Taká paralela slobodného kódu. Ak však svetu vládnu psychopati, "kód" sa uzavrie a vznikne "aplikácia" typu atómovej bomby, napríklad. Pevne však verím, že idea robiť tu lepšie miesto na Zemi, prežije hlupákov, zbohatlíkov, inteligentných psychopatov a iné kategórie "úspešných" ;)

              • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 05.08.2016 | 22:58
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                Milujem ťa :) Fakt ľudia ktorí celý svoj život zasvätili výskumu vedia svoje vedomosti zdarma odovzdať ďalším to je obrovská, neskutočná vec. Zato Apple dokáže na Samsungu za oblé rohy vysúdiť miliardu dolárov.

                Pracujúci ktorí nám prinášajú jedlo na stôl zarábajú pár drobných a burza komodít s pšenicou zarába miliardy, jako svet je na hlavu otočený.

                Čau priateľu mám ťa rád a to je hodnota ktorú mi nemôže nikto zobrať.

                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Čo je to Open Source softvér (OSS) a problematika licencií 26.10.2016 | 02:38
      Avatar mkub Debian stable  Používateľ

      k tomu WINE a VirtualBoz dodam, ze Virtualbox je virtualizacny nastroj, povodne od SUNu, momentalne vyvijany Oracleom a sluzi na spustenie roznych operacnych systemov (napr. Linux, OS/2, Windows, MS-DOS,...) wine je zase API vrstva, ktora ma napodobnovat spravanie api vrstvy Windowsu a jedine wine je vyvijane pomocou reverzneho inzinierstva, nie Virtualbox