Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak

25.04.2015 | 11:40 | originalnynazovblogu | LUcoRP

Nové Ubuntu 15.04 s kódový označením Vivid Vervet, čo sa dá preložiť ako čiperný mačiak, pristálo na serveroch spoločnosti Canonical. Jedná sa o verziu bez LTS (dlhodobej podpory) a preto je jej podpora plánovaná na deväť mesiacov.

Vervet,alebomačiak.Primát,podľaktoréhodostalomenonajnovšievydanieUbuntu
Nové Ubuntu 15.04 s kódovým označením Vivid Vervet, čo sa dá preložiť ako čiperný mačiak, pristálo na serveroch spoločnosti Canonical. Jedná sa o verziu bez LTS (dlhodobej podpory) a preto je jej podpora plánovaná na deväť mesiacov. Do ostrého nasadenia sa preto skôr hodí odladenejšia verzia 14.04, ktorej ešte stále zostávajú 4 roky plánovanej podpory aj keď neobsahuje najnovšie verzie programov. Medzi hlavné zmeny v novej verzii patrí Linuxové jadro vo verzii 3.19, podľa vzoru materskej distribúcie Debian, nahradenie Upstartu pomocou systemd, nové verzie Unity, Compiz, ako aj základných aplikácií dostupných po predvolenej inštalácii. Kompletné poznámky k vydaniu si môže anglicky zdatný čitateľ pozrieť v odkaze.

Inštalácia

Ako dlhoročný používateľ tejto distribúcie už od verzie 5.04 som neodolal a na záložný stroj som si nainštaloval najnovšiu verziu, ktorú od môjho prvého kontaktu s Ubuntu delí celá dekáda. Testovanie prebiehalo na veteránovi MSI GX701x, ktorý je osadený dvojjadrovým procesorom Intel Centrino, 4 GB RAM a grafickou kartou GeForce 9600M GT, takže som nečakal žiadne zázraky.

Čistáinštaláciazaberieiba4GBnapevnomdisku
Čistá inštalácia zaberie iba 4GB na pevnom disku

Inštalácia prebehla štandardne, bez problémov a podľa môjho názoru ju zvládne bez problémov každý užívateľ, ktorý je schopný rozoznať partíciu od Patrície. Celkový čas na potrebný na ukončenie inštalácie, vrátane stiahnutia a inštalácie aktualizácií a softvéru tretích strán na prehrávanie multimédií bol 30 minút. Veľkú časť potrebného času však zabralo práve sťahovanie aktualizácií a som presvedčený, že bez aktualizovania operačného systému pri inštalácii by sa dalo ušetriť 10-15 minút. Inštalácia zabrala na pevnom disku 4 GB priestoru a to sa v systéme nachádzajú už všetky základné programy.

Prvé spustenie

Studený štart notebooku po vykonaní predvolenej inštalácie sa pohybuje v mojom prípade okolo 40 sekúnd, čo je s prihliadnutím na to, na čom ho prevádzkujem veľmi slušná rýchlosť. Systém je pri behu bez spustenia programov užívateľom je na dnešnú dobu veľmi nenáročný. Počas celého testovania som nenarazil na prejavy toho, že by počítač nestíhal. Všetky reakcie boli svižné a responzívnosť systému na akcie užívateľa je dokonca lepšia než v prípade konkurenčného operačného systému s označením sedem a osem na oveľa silnejších a modernejších strojoch.

Obrazovkapoprvomspustení Nárokysystémuniesúnijakzvlášťveľké

Ovládanie systému je intuitívne, ak máte skúsenosti so správcom okien Unity, ktorý je s Ubuntu už niekoľko rokov inštalovaný predvolene, tak si žiadnej zásadnej zmeny nevšimnete. Najväčšou zmenou je možnosť povolenia neustáleho zobrazovania položiek menu okna buď v systémovej lište pre aktívne okno, alebo v hlavičke okna. Doteraz sa položky menu zobrazovali iba po prejdení myšou nad lištou. Táto, síce drobná zmena, posúva Ux systému smerom k efektivite a zvyšuje užívateľskú prívetivosť a prehľadnosť celého prostredia. Už štandardom je nastavenie touchpadu, ktorý bol ihneď po inštalácii nakonfigurovaný pre použitie gestami viacerými prstami. Niektoré operačné systémy bez doinštalovania driverov a doplnkového softvéru nezvládnu na testovacom počítači ani scrollovanie cez bočný priestor na to určený.

Štandardná výbava

Čo chceme aby systém pre bežného užívateľa vedel hneď po spustení? Pripojenie na internet, kancelársky balík, prehrávanie videí, správa fotografií a prehrávanie hudby sú pre väčšinu užívateľov samozrejmosť a preto je vhodné ak ich distribúcia s takýmto zameraním obsahuje a sú pre spúšťanie na tomto distre aj odladené a dostatočne otestované.

V novom Ubuntu sa táto základná výbava nachádza. Na prehrávanie hudby, podcastov, či obľúbených internetových rádií poslúži skvelý Rhythmbox vo verzii 3.1. Ako internetový prehliadač je tu nainštalovaný Firefox vo verzii 37.0.2. Kancelárskym balíkom bol už klasicky zvolený perfektný LibreOffice v najnovšej verzii 4.4.2, na správu mailov potom poslúži thunderbird. Na prehliadanie, úpravu a spravovanie fotografií bude nenáročnému užívateľovi stačiť pribalený Shotwell, náročnejší užívateľ dokáže jeho pomerne obmedzené editačné schopnosti vhodne doplniť doinštalovaním pokročilého grafického editoru, napríklad GIMPu, ktorý sa nachádza v centre softvéru.

PrehrávačasprávcahudbyjeužklasickyRhythmbox WebovýmprehliadačomjeFirefox BezLIbreOfficetouždnesnejde SprávcafotografiíShotwellsplníto,čosaodnehoočakáva... ...vrátanemožnostíjednoduchýchúpravfotografií

Tapetujeme a maľujeme

Pozerať sa na štandardný vzhľad množstvo ľudí prestane baviť do piatich minút. Ubuntu ponúka štandardne na výber z troch farebných schém Ambiance, Radiance a Vysoký kontrast. Ambiance je elegantná téma ladená tmavšie, Radiance je svetlejšia a téma Vysoký kontrast síce nevyzerá až tak elegantne ako predchádzajúce dve, ale za to umožní jednoduchú orientáciu aj ľuďom s horším zrakom. V novej verzii pribudli nové štandardné pozadia, ktoré sú už klasicky veľmi kvalitné a vkusné.

Navýberjemnožstvonovýchtapiet Ajmalázmenadokážepracovnúplochuzútulniť:)

Systém a nastavenia

Správca „nastavenia systému“ neprešiel žiadnymi výraznými zmenami. Nájdeme tu všetko, na čo sme zvyknutí. Od nastavenia vzhľadu cez bezpečnosť, základné nastavenia hardvéru, až po prepojenie s externými službami uľahčujúcimi správu. Skúsení užívatelia si môžu navyše doinštalovať editor pokročilých nastavení dconf-editor, pomocou ktorého si dokážu zapnúť napríklad aj vyššie spomínané, vždy zobrazené položky menu okna.

Navýberjemnožstvonovýchtapiet

Monitor systému dokáže filtrovať zobrazenie procesov a tiež si prešiel pár drobnými zmenami. Každý proces si dokážete rozkliknúť pre vyčerpávajúce informácie, čo je veľmi praktická funckionalita.

Navýberjemnožstvonovýchtapiet Ajmalázmenadokážepracovnúplochuzútulniť:)

Nie je všetko zlato…

Bohužiaľ, pretože sa nejedná o LTS vydanie, treba rátať že niektoré funkcionality v systéme nebudú úplne odladené. Mne sa pri krátkom testovaní podarilo nájsť rovno dve.

Prvou z nich sa prejavila pri pokuse o obnovu zabudnutého hesla na prihlásenie do Ubuntu One, ktorý je prepojený aj s Centrom softvéru. Pri pokuse o obnovenie hesla pre moju mailovú adresu, pod ktorou som zaregistrovaný v Ubuntu One mi softvér zahlásil, že moju mailovú adresu nepoznajú. Keď som sa teda následne pokúsil vytvoriť nové konto s touto emailovou adresou, tak mi softvér zahlásil, že už som registrovaný. Tento nepríjemný bug sa mi podarilo obísť obnovením hesla cez webové rozhranie Ubuntu one. Potom už prihlásenie fungovalo bez problémov.

K vytváraniu nového konta mám ešte jednu poznámku, všimnite si captcha v okne pre vytvorenie nového konta. Mne sa ju podarilo správne opísať až na štvrtý pokus a niekoľkonásobné pregenerovanie kódov, ktoré som sa ani prepísať nepokúšal. Je príliš kostrbatá, biele polia s čiernymi sa navzájom opticky bijú a pre človeka je preto zle čitateľná. Viem si ju predstaviť ako nástroj na dokonalé znechutenie nového užívateľa.

Mojumailovúadresusoftvérnespozná,ajkeďjeregistrovaná captchabysizaslúžilatrochuprepracovať Pozresetovanícezwebovérozhranietoužfunguje Centrumsoftvéru,akohopoznáme

Druhou chybou sú niektoré ovládacie postupy a správanie aplikácie Videá. Je to softvér, ktorý má slúžiť ako video knižnica a agregátor video streamov. Je dostupných niekoľko zásuvných modulov a otestoval som schopnosť prehrávať videá z lokálneho disku, ako aj streamy z youtube a vimea, plus streamy z troch vstavaných kanálov: Rai.tv, Blip.tv a Apple trailery. Chyba sa týka užívateľom pridaných filmov, kedy si softvér nedokáže natiahnuť náhľad ani titulok videa zo streamu Youtube ani Vimeo. Pritom ale po spustení má video správny titulok a náhľad by tiež nemal byť až taký problém stiahnuť. Odstraňovanie súborov z knižnice je dosť komplikované a neintuitívne a po odstránení videa z lokálneho disku, zostane toto video stále nalinkované v knižnici a užívateľ ho musí odstrániť manuálne. Toto sú chyby hodné beta verzie programu a nie programu, ktorý je nasadený v novom vydaní (aj keď nie LTS) distribúcie. Myslím že s pridaním tejto verzie programu do distribúcie mohli počkať na Ubuntu 15.10, riskovali by menej frustrovaných užívateľov.

Dostupnépluginyvaplikáciivideá Poodstránenízpevnéhodiskuvideozostanevknižnici,noneprehrása VideostreamovanézYoutube VideostreamovanézVimeo Agregátortrochkanálov-dúfamžečoskoropribudnúďalšie

A verdikt poroty znie

Počtom hlasov jeden za a žiadny proti sa porota uzniesla nad tým, že nové Ubuntu napriek pár svojim chybám a nedorobkom je hodný nástupca nie-LTS vydaní. Je dobrý na hranie, testovanie najnovších aplikácií, pokiaľ však hľadáte niečo na živé nasadenie, použite radšej verziu LTS 14.04 – ušetríte si nervy. Tento test nezisťoval aké sa v novej verzii nachádzajú bugy, to nakoniec ani nemal za cieľ, ale aj tak som za krátku dobu používania na dva narazil. Dá sa však očakávať že ich bude viac.

Zmeny systému sú skôr „pod kapotou“, takže si ich bežný užívateľ nevšimne. Drobné zmeny užívateľského prostredia sú k lepšiemu a dúfam že sa dostanú aj do ďalšej LTS. Systém je svižný aj na počítači, ktorý by si pomaly zaslúžil odpočinok v kremíkovom nebi a čo sa týka použiteľnosti, ak užívateľovi nevadí Unity, tak bude spokojný, ak je zvyknutý na niečo iné, tak odporúčam správcu okien preinštalovať na niečo vhodnejšie, alebo použiť priamo inú verziu Ubuntu - či už Xubuntu, alebo Kubuntu.

    • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 25.04.2015 | 21:10
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Moc pekný blog, dík za info, rozmýšľal som aj nad portáciou LegacyIce pre Ubu15.04, kde ma ale neskutočne štve systemd. Mám už nápad ako ho vykostiť s Debianu a Ubuntu, len to chce zas čas napísať to. Popritom makáme na Shakalovi.

      Celkom sa nám podarilo obnoviť komunitu LOS na jabberi: linuxos.sk@conf.netlab.cz a že tam býva živo.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 25.04.2015 | 21:58
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

        super, strasne rad by som sa na chvilu utrhol z toho skur* PHP v ktorom teraz robim vacsinu veci a nakodil si na uvolnenie nieco v Pythone, ale nie je momentalne cas, projekty horia a ja nestiham. Povedal som si ze v ramci zachovania zdraveho rozumu a dusevnej ocisty aspon sem raz za cas dam neajky prispevok do blogu. Ak by sa ale dalo, tak mam navrh na ficurku pre shakal - bud vypnut odtsranovanie title tagu z a hrefov pri postovani blogu, alebo umoznit nejak pridavat popisky k obrazkom. Ak ich mam viac v kope, tak som neprisiel na to ako to spravit aby mali popisok (teda okrem pracneho pridavania popisku do obrazku v grafickom editore, ale na to som zhnity :)

        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
      • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 26.04.2015 | 15:00
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Ako som čítal inde, v Debiane 8 Jessie "Předchozí init systém sysvinit je v <q>Jessie</q> stále k dispozici.", takže by sa systemd mal dať zrušiť, pokiaľ Ťa štve. viď wym-1430053209177

        • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 26.04.2015 | 15:42
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Práve skúšam antiX-15-beta1-V je to Debian s odstráneným systemd, zatiaľ spokojnosť.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 27.04.2015 | 12:25
          Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

          debian ma moznost pracovat ako keby so sysvinitom ale je to iba maskovanie. Stara sa o to balicek systemd-sysv.

          Cize nemusis k sluzbam pristupovat cez systemctl ale standartne /bin/init.

          Myslim ze to maju nejako nalinkovane iba.

          Co sa tyka distra bez systemd tak sa moze kazdy zapojit do projektu Devuan, je na githube.

    • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 25.04.2015 | 21:25
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Vypichol som to ako Linuxový blog, takže je to vidieť medzi článkami. Dík a dúfam že sa pripoja aj ostatní do takejto aktivity.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 26.04.2015 | 08:32
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Takéto články by som čítal každý den. Dik Luko. BTW, aké má Patrícia partície ?

      • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 26.04.2015 | 22:36
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

        Kazda Patricia co som doteraz poznal mala iba tie najkvalitnejsie particie :)

        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
    • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 05.05.2015 | 11:55
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Veľkú časť potrebného času však zabralo práve sťahovanie aktualizácií a som presvedčený, že bez aktualizovania operačného systému pri inštalácii by sa dalo ušetriť 10-15 minút.

      Ak bola tá aktualizácia počas inštalácie, tak by si neušetril nič. Aktualizácie by si musel dotiahnuť tak či tak neskôr, aj keď by si popritom mohol aj robiť niečo nenáročné. Výnimka je len ak inštaluješ cez Minimal ISO, alebo pomocou špeciálnej inštalácie cez chroot/debootstrap. Vtedy to nahodí skutočne minimálnu inštaláciu do ktorej si pridáš metabalík s príslušným typom desktopu alebo so servrom a rovno to poťahá balíky z netu a nahodí. Takto sa ovšem ušetrí len I/O (výkon disku) a časť siete pre ťahanie starších verzií balíčkov na bežnom ISO obraze.

      • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 05.05.2015 | 13:57
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

        Tieto principy su mi samozrejme jasne. Porovnavam hlavne dobu potrebnu pre instalaciu konkurencneho komercneho systemu, ktory zacne robit aktualizacie systemu az po jeho instalacii. Preto ta poznamka, aby sa vychadzalo z podobnych vychodzich podmienok - samozrejme nie rovnakych, pretoze Ubuntu si so sebou taha vacsie mnozstvo doplnkovych aplikacii v defaulte. Ak by som mal porovnat dobu potrebnu na instalaciu a kompletnu aktualizaciu najnovsieho riesenia od MS vs to iste od Canonicalu, tak vychadza nove Ubuntu ovela lepsie, aj napriek tomu ze Ubuntu zaktualizuje aj aplikacie ktore si so sebou taha a som presvedceny, ze to iste plati aj pre LTS napriek tomu ze musi spravit vacsie mnozstvo aplikacii v porovnani s 15.04. 

        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 05.05.2015 | 14:09
          Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

          *vacsie mnozstvo aktualizacii...

          git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 05.05.2015 | 20:28
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          To aplikovanie záplat pri inštalácii sa obvykle dalo vypnúť ak ich človek chcel aplikovať neskôr. Už tú otázku vynechali? Lebo v Lubuntu LTS čo som posledne pred pár dňami inštaloval ešte bola.

          • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 05.05.2015 | 23:30
            Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

            Nevynechali, len rýchly inštalatér ju môže prehliadnuť.

          • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 06.05.2015 | 00:17
            Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

            Cielom tejto instalacie bolo zistit pouzitelnost noveho ubuntu a spisat report do blogu a nie porovnavat rychlost instalacie so zapnutymi aktualizaciami vs. vypnutymi. Preto som tuto volbu pri instalacii nechal zapnutu.

            git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
            • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 06.05.2015 | 12:10
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              To dáva zmysel, I keď by som tú zostavu na ktorej sa vykonávala recenzia nenazýval veteránom. Mne zabral zlý rozvrh inštalácií balíkov z CD a následný upgrade počas inštalácie o dosť viac času. Ale jednalo sa o veterána z roku 2003 s výkonom tabletu za 30E ktorý mal ale doplnkový HW (klávesnicu, optickú mechaniku a väčší displej i keď s porovnateľným rozlíšením). O rozdiele v spotrebe pomlčím.

              • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 06.05.2015 | 17:57
                Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

                Ta zostava so mnou prezila celu vysoku skolu vratane vypracovania bakalarky aj diplomovky + brigady popri skole, potom este dva roky v sucasnej praci a mnozstvo vyjazdov. V priemere pocas jeho najvacsej slavy, mohol tento stroj bezat 16 hodin denne - vypinal som ho iba ked som ho prenasal. Na kremikove nebo to este nie je, ale vysluhovy dochodok si uz urcite zasluzi :)

                Predpokladam ze na ten tvoj si daval nejake odlahcene GUI, ak vobec. Ako to na nom bezalo? 

                git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                • RE: Ubuntu 15.04 – skutočný čiperný mačiak 06.05.2015 | 19:44
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Čo som tam dával, som spomínal. Beží to podľa očakávaní. Robiť sa s tým dá, ak človek nemyslí na prehustený JS. Filmy mi to prehrá do plochy 1/4 DVD pri vyťažení CPU do 50%. Subjektívne je to svižné ako tablet za tých 30€, len to menej vŕzga kôli kvalitnejším plastom.