eID

Taká malá story o tom ako som vybavoval nový "ovčanák".

Pred pár dňami mi bol vyhotovený "ovčanák" s elektronickým čipom (eID) a požiadal som aj o elektronický podpis (ES) a zaručený elektronický podpis (ZEP).

Už pri vybavovaní,s tým mali 2 ženy u priehradky problém, lebo to ešte nerobili, ževraj som prvý a oni neboli proste na školení.

Vravím, že tak OK. Ved to snád nebude žiadna veda. Prvý problém nastal hned na začiatku. Treba si vymysliet (na mieste) 3 kody. 2 šesť miestne a jeden osem miestny. Ako som sa neskôr dočítal tak sa jedná o:

  1. BOK = bezpečnostný overovací kod
  2. PIN = na ZEP
  3. PUK = osemmiestny PUK kod ked zabudnete PIN na ZEP

Zadával som prvý BOK... A nič. Časový limit vypršal. Ako ťažký IT-čkar, vravím tým paniam, že to tam treba dať asi aj druhý krát pre overenie. Tak že to môžme predsa len skúsiť. Trebalo ho zadať 2x po sebe samozrejme... Rýchlo sa cvaknúť (nabúdúce sa radšej oholím a poriadne vyspím ...), zošmolichať nejaký ten podpis na tablet a je po zákroku.

Ostatné dva kody sa nezadávajú pri vybavovaní ale až pri vyzdvihnutí eID na pracovisku kde bol vyhotovený. Len podotýkam že to ZEP-ko nie je nutné, myslím že je to na komunikáciu s rôznymi štátnymi inštitúciami ako je napr. finančná správa atd. Prečo si ho ale nevybaviť ked to je zdarma, že?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trvalo to asi 2-3 týždne a prišla mi sms že ho mám dostupný na pracovisku Myjava a môžem si ho vyzdvihnúť počas stránkových dní. Tak som zobral dovolenku a šup pre neho. Nový systém na týchto pracoviskách sa mi naozaj páči. Prídeš k terminálu, naťukáš čo chceš spraviť, vybaviť atd. Vyjde ti lístok ako od autobusára na ktorom je číslo lístka.

Po chvíli sa na tabuli pred dverami rozsvieti moje číslo a smeruje ma do nižšie uvedeného čísla dvier.

---

Ešte som zabudol dodať že kolky od nového roka niesú a je tam terminál od slovenskej pošty kde môžeš zasa naťukať určitý úkon a zaplatíš ho bud v hotovosti alebo kartou. Vytlačí ti bloček za zaplatenie a hoň sa sním za priehradku.

---

Prídem, slušne zaklopem, trochu sa otrepem kedže vonku bola výchrica (30.1.2015), myslím že si aj Blaváci zažili svoje - tie 3 cm snehu na vozovke a je kalamita :) Dal by som Vám šoférovať u nás na Myjave cez zimu, cestári ožralý ja dogy a na cestách pol druha metra snehu. Ale to som odbočil :) P.S.: nehnevajte sa na mňa, aj tak Vás máme radi

Pozdravím pani, myslel som si že si ma bude pamätať kedže som bol prvý ale asi nie som až taký zaujímavý. Predložil som potrebné papiere a už aj som mal na stole nový eID. Už sa so mnou išla lúčiť ale ja som sa nedal a vravím že ja mám ten s tým ES. Pani sa začala ospravedlnovať a prizvala si na pomoc o dosť mladšiu kolegyňu. Nastala veľká dilema, po chvíli tam došla aj tretia - očividne tá asi bola na školení lebo mala aj ona preukaz s čipom.

Začala sa aktivácia ES. Vložil som do čítačky eID, zadal som kod a poučený s minula, vravím im že asi ho tam zadám aj druhý krát pre overenie. Tento krát nenamietali a nechali si poradiť od profíka hned na prvý krát :)

Pokračovalo sa vyrobením a aktivovaním ZEP. Tradične som zadal PIN aj PUK a hotovo. Ešte autogram na papiere - jeden pre nich a druhý pre mňa. Zasa ma hnali von do toho počasia a v tom ma napadlo že chcem aj čítačku. Vypočul som si druhý krát ospravedlnenie a spokojne s úsmevom na tvári som odpochodoval cez dav ludí, pred terminálom lúštiac nový systém, preč do auta.

Doma ma čakalo nemilé prekvapkanie ked som sa bližšie pozrel na krabičku od čítačky. Prikladám aj foto. Ale v skratke: ONLY WINDOWS!!!

---

Po prečítaní všetkých možných stránok a hlavne http://www.minv.sk/ a https://www.slovensko.sk/sk/titulna-stranka som sa dozvedel že pre iné platformy ako na Win to pripravujú už od minulého roka (asi apríl) a stále nemajú (asi ani nebudú mať) nejakú funkčnú verziu.

Čo na tom, ved linux mi tú čítačku aj našiel. Aj by s ňou vedel komunikovať ale čo mi to pomôže ked nebudem môcť využívať podpisovanie?!

No nič, neostávala mo nič iné ako napísať na podporu ostrejší mail a do dnešného dňa som nedostal odpoved stále. Raz som už riešil podobnú vec pred niekoľkými mesiacmi ohľadom katasterportálu a jejich zobrazovacej mapky ktorá pýta pripečený IE a jeho ešte pripečenejší ActivX doplnok. Tam som napísal do formuláru mail v znení:

Chcel by som poukázať na to, že vaše stránky sú optimalizované pre IE od spoločnosti Microsoft, najmä jeho obsadenie vidieť katastrálnu mapu, nie je v súlade s právnymi predpismi. Podľa § 3 ods. 4 písm. i) zákona č. 275/2006 Z.z. o informačných systémoch verejnej správy, podľa ktorého máte povinnosť: „i) zabezpečovať, aby bol informačný systém verejnej správy v súlade so štandardmi informačných systémov verejnej správy ..“. Podľa § 14 predpisu č. 55/2014 Z.z. Výnos Ministerstva financií Slovenskej republiky o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy musí každá webová stránka, ktorej funkčnosť je dôležitá, dodržiavať pravidlá prístupnosti, vrátane povinnosti, že „Kód ani obsah webovej stránky nepredpokladá alebo nevyžaduje, aby mal používateľ konkrétny operačný systém, konkrétny prehliadač, aktívny zvukový výstup a podobne“.Preto Vás žiadam aby ste sprístupnili zobrazenie mapy aj pre iné operačné systémy ako sú Linux alebo OSX a tým vyhoveli právam na informácie tým ktorý operačný systém Windows od spoločnosti Microsoft nepoužívaju.

Tam bol týpek aspoň ochotný a odpísal s ospravedlnením a dodaním že pracujú na tom a snažia sa to zmeniť. Aj ked im to neverím lebo majú každý rečí jak koza bobkov aj tak som mu vdační za odpísanie. Tieto svine (myslím ošípané lebo sú pri korýtku a žerú = berú prachy za nič) s MINVSR mi nie sú schopné ani len odpísať.

Neostalo mi nič iné ako hodiť windows do virtuálky a tam to sprevádzkovať a odskúšať. Žiaľ, nepodarilo sa mi to celkom korektne rozbehať na virtuálke. Na vine bol pravdepodobne prenos dát cez USB port do virtuálky ktorý nechcel komunikovať s eID v čítačke. Našťastie som mal aj na pevnom PC nainštalovaný win (áno som za to momentálne aj rád) a tam to beží. Robí ma to síce nemobilným kedže to mám na stolnom PC a nie na laptope ale počkám si na tú ich linuxovú verziu.

Týmto blogom, výlevom myšlienok, nazvyte si to ako len chcete... Chcel by som poukázať na neschopnosť a jednotvárnosť našeho krásneho štátu, neustálej diskriminácie všetkého čo nie je nastavené v štátnej správe. Mali by sme sa konečne zobudiť! Totalizmus už nie je a máme ako takú demokraciu.

    • RE: eID 04.02.2015 | 22:46
      Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

      Sľúbené foto.

    • RE: eID 05.02.2015 | 15:36
      Avatar borg Fedora  Administrátor

      katester sa snazia zmenit uz 7 rokov

      • RE: eID 05.02.2015 | 17:06
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        To ja viem. Otec bol/je geodet. Takže som vedel že to majú celé zle. Ale to že som si chcel pozrieť mapku a nemohol som to ma naštvalo.

        • RE: eID 17.07.2015 | 08:08
          Avatar uid0 Debian  Používateľ

          Uz mozes http://mapka.gku.sk/mapovyportal aj ked sa mi to zda strasne neefektivne (vyzera to ako vektorove data narenderovane do zoom vrstiev ako bitmapy).

          Inak da sa to aj cez JOSM s freemapkapor, ale cez http://www.katasterportal.com/mapmap.php na Windowse sa mi to zda najlepsie, hlavne pretoze to ma lepsie ovladanie posunu a zoomovania (mozno nepoznam JOSM dostatocne).

          Debian. apt-get into it…
    • RE: eID 09.02.2015 | 19:00
      Avatar JoHnY   Návštevník

      Mne to vo windowsovom virtuale pod linuxovym hostom funguje bez problemov.

      • RE: eID 09.02.2015 | 21:51
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        Možno som urobil niekde chybu ale nezdá sa mi.

        Pod akou virtuálkou?

        • RE: eID 10.02.2015 | 09:30
          Avatar JoHnY   Návštevník

          A co presne ti to robi, vobec nenajde to zariadenie alebo ako sa to tvari? Ja som to skusal vo virtualboxe a mam tam 32-bitove XPcka.

          • RE: eID 10.02.2015 | 10:08
            Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

            Ja mam QEMU/KVM s virt-managerom a hodené tam sú Windows 8.1 64-bit

            Nainštalovalo sa v podstate všetko v poriadku ale neberie mi eID.

            Pri prvotnej inicializácií som si všimol že virt-manager vyhodil na krátko error týkajúci sa prenosu USB. Bohužiaľ neviem kedy to už bolo a já blbec som tomu nevenoval pozornosť, tak som sa zabudol pozrieť do logov a teraz to neviem dohladať.

            Každopádne guesta mám nastaveného tak aby ked som v ňom a strčím flashku do laptopu tak mi ho otvorí v guestovi. Naopak pokiaľ som v systéme tak ho otvorí on. Navzájom nevidia čo má kto pripojené.

            Každopádne je to ošemetné riešenie takto prevádzkovať eID a bol by som rád ak by KONEČNE spravili toho linuxového klienta.

            • RE: eID 10.02.2015 | 12:30
              Avatar JoHnY   Návštevník

              To rozhodne, som zvedavy ci sa toho vobec niekedy dockame :-( Lebo po roku cakania uz zacinam stracat nadej... Ak to nevyriesili za rok tak uz vidim ze to dopadne tak ze povedia ze to proste funguje len pod windows a basta...

              • RE: eID 10.02.2015 | 12:46
                Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                Klasika...

                V podstate ani nemôžme povedať či vôbec začali s vývojom lebo o tom nič nepíšu. Iba že verzia pre linux bude uvoľnená až vtedy ked ju schváli NBÚ.

                • RE: eID 10.02.2015 | 12:50
                  Avatar JoHnY   Návštevník

                  Ano, to tvrdili aj mne, ale zda sa ze niekomu sa podarilo vydolovat aj viac technicke vyjadrenie, aha:

                  http://forum.root.cz/index.php?topic=10625.0

                  Takze robit na tom asi robia, ale fakt to vyzera ako keby sa tomu venoval jeden student vo volnom case podla toho ako im to trva...

                  • RE: eID 10.02.2015 | 13:34
                    Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                    Nechajme sa prekvapkať. Ale možno by pomohlo to skôr šupnúť niekde do médií. Lebo štát sa bojí iba ich.

    • RE: eID 11.02.2015 | 12:02
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      A to sme si ešte pred časom z "vesmirních lidí" robili srandu.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: eID 11.02.2015 | 13:03
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        :-D :-D :-D :-D +1

        • RE: eID 11.02.2015 | 18:15
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Inak dík za blog, pekné čítanie.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org