Emmabuntüs, all-in-one Linux distribúcia

04.07.2020 | 20:37 | Moje blogy | Pavel

Horúce dni a moja občasná chuť distro turistiky zaúradovali a rozhodol som sa vyskúšať nejakú tú novú distribúciu. Takmer každý deň prechádzam portál DistroWatch.com a sledujem, aké aktuálne vydania vyšli prípadne čítam info o novinkách. Po vizuálnej stranke ma okrem iných zaujala aj francúzska distribúcia Emmabuntüs. Tentokrát nebudem nič inštalovať a len narýchlo z kľúča vyskúšam, či autori vsadili len na vizuál alebo sa jedná o plnohodnotnú distribúciu pre každého.

Predstavenie v skratke: Emmabuntüs je založená na distribúciách Debian Buster a Xubuntu a na výber máme po nabootovaní desktopy Xfce a LxQt, ja som volil prvý. Aktuálnu verziu Emmabuntüs DE3 1.02 si môžete stiahnuť zo stránok distribúcie. Takže máme tu distribúciu postavenú na Debiane, voliteľne s desktopom Xfce, Cairo-Dock panelom, Emmabuntüs GUI nastavovačkami a vlastným programovým výberom. Nejaké to info sa dočítate aj na stránkach DistroWatch.com. A ide sa bootovať...

Prvé spustenie

Po nabootovaní máme možnosť voľby desktopu LxQt/Xfce, ako som spomínal vyššie zvolil som u mňa rokmi používané Xfce. V okne Desktop configuration sú základné nastavenia Cairo-Dock a panelu. Ja som aktivoval najmä Taskbar a Clipboard manager, k týmto nastaveniam sa viete cez Menu dostať aj neskôr. Po odkliknutí nás už uvíta úvodná obrazovka. Xfce využíva defaultne správcu súborov Thunar a do všetkých nastavení sa dostanete cez Settings Manager (neskúšal som lokalizáciu).

01.png

02.png

03.png

04.png

Okrem bežných nastavení Xfce desktopu tu nájdete aj Emmabuntüs-Tools, No FreeSoftware Installer prípadne podrobnejšie nastavenia Cairo-Dock panelu (screenshoty na konci). Vo východzom nastavení Cairo-Dock zlučuje spúšťače programov do skupín a tieto si viete aj medzi skupinami presúvať. Niekomu sa to môže páčiť, subjektívne uprednostňujem umiestnenie spúšťačov programov bez skupín.

Programový výber

Každá Linux distribúcia používa svoj vlastný programový výber. Emmabuntüs sa snaží byť all-in-one distribúciou, takže v základnej inštalácii ponúka toho naozaj dosť. Skúsenejší používatelia Linuxu využívajú svoje zabehnuté programy, preto vidím výhody tejto distribúcie skôr pre začínajúcich používateľov, prípadne ako záložná distribúcia na kľúč. Ale to je môj subjektívny pohľad. Spomeniem len niektoré programové skupiny a programy, ktoré nie sú bežne zahrnuté v distribúciách.

Education - V tejto skupine sú zahrnuté programy pre vzdelávanie, ako napríklad programy pre deti Childsplay, GCompris, observatórium v počítači Stellarium, alebo trojica programov Tux Math, Tux Paint a Tux Typing. Plus ďalšie programy pre vzdelávanie.

Graphics - Okrem GIMPu, prehliadačov obrázkov gThumb a LXImage tu nájdete editor fotografií darktable, gscan2pdf, program na skladanie panorám Hugin, ďalej sú tu editory Inkscape, Picasa, Pinta a program pre dizajnérov Sweet Home 3D.

05.png

06.png

Internet - Webové prehliadače nájdete v Emmabuntüs dva, Firefox a Falkon, ďalej sú tu kecálkovia Empathy a Pidgin, programy na komunikáciu Hexchat a Jitsi plus známe programy Filezilla, Thunderbird a Transmission.

07.png

08.png

Multimedia - Program na editáciu zvuku Audacity, programy pre prácu s videom ako HandBrake, Imagination a Kdenlive, prehrávače Clementine, Kaffeine, Quod Libet a VLC, plus ďalšie programy ako napríklad Radio Tray, SMTube, vokoscreen, WinFF a iné.

09.png

10.png

Office - Tu samozrejme nemôže chýbať LibreOffice, nájdete tu kancelárske editory AbiWord a Gnumeric, programy na čítanie elektronických kníh, HomeBank a programy na správu PDF - PDF Arranger a qpdfview.

11.png

12.png

System - Sem zahrniem aj programy z Accesories okrem iných GtkHash, Redshift a programy na prácu s USB (formátovanie a zápis obrazov), nástroje na čistenie disku BleachBit, GParted a program na zálohovanie systému Timeshift.

13.png

14.png

Záverom

Nie je v mojich silách opísať prípadne nalinkovať všetky programy, ktoré Emmabuntüs zahŕňa, už toto mi dalo zabrať na celé sobotné popoludnie. Ale tak ako som bol skeptický pred opisom programového výberu musím sa poopraviť, ono to je celkom pekne uvarený univerzál. Mne by napríklad vôbec nechýbala sekcia Education a Games. Nespomenul som ešte základné veci, keďže distribúcia vychádza z Debianu ako správca balíkov je používaný Synaptic v kombinácii s GDebi a nadstavbou pre inštaláciu programov Software.

15.png

16.png

Ako som písal na začiatku, celý blog som napísal zo spusteného Emmabuntüs z USB kľúča, skúšobný disk s Linuxom mám v inom počítači. Preto neviem opísať rýchlosť a celkovú odozvu systému. Či fungujú repozitáre s programami som si overil len na inštalácii screenfetch, fungujú. Takže môj verdikt: Emmabuntüs je síce menej známa distribúcia ale určite stojí za vyskúšanie. Cairo-Dock považujem za fičúrku ale aj on má svoje GUI pre podrobnejšie nastavenie a prispôsobenie, ja som sa ale sústredil na programový výber a ten vôbec nie je zlý :-) Takže za mňa OK.

Prílohy



    • RE: Emmabuntüs, all-in-one Linux distribúcia 04.07.2020 | 20:43
      Avatar redhawk75   Používateľ

      hm vyzera zaujimavo.

      Ja mam momentalne na stole ASUS 509D a hladam mu vhodnu distribuciu.

      Nie je totiz pre mna. A toto vyzera minimalne zaujimave na odskusanie, cize ide sa na to.

      • RE: Emmabuntüs, all-in-one Linux distribúcia 04.07.2020 | 21:50
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Najbližšie vyskúšam aj nastavovačky Cairo-Dock nech je to kompletné a doplním. Ale dnes mám už počítačov dosť, ide sa na filmy,,,

        • RE: Emmabuntüs, all-in-one Linux distribúcia 05.07.2020 | 13:51
          Avatar redhawk75   Používateľ

          cairo som isty cas pouzival, potom som to zrusil.

           

    • RE: Emmabuntüs, all-in-one Linux distribúcia 05.07.2020 | 14:00
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Vďaka za blog, som bol v tom že to je nejaké Turecké distro :)

      • RE: Emmabuntüs, all-in-one Linux distribúcia 06.07.2020 | 07:47
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Prvé distro, ktorého názov musím kopírovať :-)

      • RE: Emmabuntüs, all-in-one Linux distribúcia 29.07.2020 | 21:43
        Avatar TomasHanzel   Návštevník

        Ako Turecké distro som v minulosti a veľmi rád používal Pardus Linux. Pozadie nebudem rozoberať :D Ale naozaj veľmi dobré, vyladené distro s ohromnou technickou podporou najmä na sociálnych sieťach.

    • RE: Emmabuntüs, all-in-one Linux distribúcia 06.07.2020 | 07:28
      Avatar redhawk75   Používateľ

      tak musim povedat ze Emmabuntüs 4 DE (alfa) sa mi paci.

      + stabilita (ano alfa)
      + rychlost (VB uplne v pohode, na ASUS X101CH (atom + 1GB DDR, 16GB CF, detto) male naroky na ram
      + vesely vzhlad

      - obcas blbne wifi
      - pri prepinani workspaces na Emmabuntüs 3 mi vypadaval vo VB obraz pri celoobrazovkovom rezime)

      o caste zapisy na disk (je to alfa)

      Suma sumarum, vdaka za objavenie. Asi pojde niektorym ludom namiesto Linux mint (ale samozrejme vo verzii 3).
      Zaujimave je ze opat Francuzi 

      • RE: Emmabuntüs, all-in-one Linux distribúcia 06.07.2020 | 07:47
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Noo ak sa nemýlim aj mne raz vypadla wifina za cca 4-5 hodín z live USB, plochy som tuším ani neprepínal.

    • RE: Emmabuntüs, all-in-one Linux distribúcia 06.07.2020 | 07:28
      Avatar redhawk75   Používateľ

      tak musim povedat ze Emmabuntüs 4 DE (alfa) sa mi paci.

      + stabilita (ano alfa)
      + rychlost (VB uplne v pohode, na ASUS X101CH (atom + 1GB DDR, 16GB CF, detto) male naroky na ram
      + vesely vzhlad

      - obcas blbne wifi
      - pri prepinani workspaces na Emmabuntüs 3 mi vypadaval vo VB obraz pri celoobrazovkovom rezime)

      o caste zapisy na disk (je to alfa)

      Suma sumarum, vdaka za objavenie. Asi pojde niektorym ludom namiesto Linux mint (ale samozrejme vo verzii 3).
      Zaujimave je ze opat Francuzi 

    • RE: Emmabuntüs, all-in-one Linux distribúcia 08.07.2020 | 15:12
      Avatar redhawk75   Používateľ

      tak po otestovani musim povedat ze stabilnejsie ako Linux mint, lepsi vykon a na rozdiel od ubuntu vetvy pracuje aj s dual vga.

      • RE: Emmabuntüs, all-in-one Linux distribúcia 08.07.2020 | 19:37
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Pekný test :-)

        • RE: Emmabuntüs, all-in-one Linux distribúcia 08.07.2020 | 21:28
          Avatar redhawk75   Používateľ

          a Emma DE 4 alpha ostala na notebooku ako sekundarny OS vedla MX.

          Dost ma zaujala svojou jednoduchostou a prehladnostou.

          • RE: Emmabuntüs, all-in-one Linux distribúcia 08.07.2020 | 22:42
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Hoď screen ako si si to prispôsobil. Predpokladám že Cairo-Dock nepoužívaš, či?

    • RE: Emmabuntüs, all-in-one Linux distribúcia 14.08.2020 | 00:18
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Takže po dlhšom testovaní a používaní Emmabuntüs:

      Ako najväčšie plus považujem stabilitu celej distribúcie, je postavená na Debiane. A programový výber, je urobený naozaj univerzálne. Pridával som len dva repozitáre: Pre Spotify a Etcher plus som doinštaloval len pár programov, ako napíklad Gpick, uGet, MC, Double Commander, Meld, mimo repozitárov Messenger for Desktop a zamenil som Radiotray za inú verziu, v pôvodnej *ng sa nedali editovať stanice. Naopak v sekcii Internet sú programy a linky na Framasoft, ktorý sa podieľa na Emmabuntüs, čo si asi neodpustili nepridať. Takže sa budem opakovať, programový výber je už v základe naozaj bohatý.

      Ale aby som len nechválil čo sa týka lokalizácie, tak tá je pomerne slabá, položky v menu majú anglicko-slovenské popisy a napr. aj správca súborov Thunar komunikuje v angličtine plus niektoré ďalšie programy, ktoré by napr. v Linux Mint lokalizované boli.

      Podtrhnuté a podčiarknuté Emmabuntüs môžem po dlhšom používaní na mojom druhom desktope len doporučiť, a vlastne ho ani nemám dôvod meniť. Na staršom kompe Dell 755 ide stabilne (Linux Mint po prvej inštalácii padol). Pocitovo najbližšie k tejto distribúcii má asi MX Linux, tiež má svoje nastavvačky, Debian základ a vlastný programový výber,,,