Je tento svet dopredu daný? Je vôbec možnosť ovplyvniť to čo sa deje?

13.03.2020 | 21:40 | Žumpa | bedňa

Asi každý si pár krát za život položí otázku, či to čo sa okolo nás deje je nejak dané, alebo to svojimi rozhodnutiami dokážeme ovplyvniť. Dá sa vôbec nejak spočítať čo by sa stalo keby som sa rozhodol inak? Začnú vznikať paralelné vesmíry?


Ako taký výpočet reality realizovať? Potrebujeme nejaký dataset údajov čo sa už udialo a podľa dát vypočítame čo sa stane. Kde ich zobrať? Jeeé samé otázky, už je načase s tými otáznikmi skončiť.

Úvod.

Čo budeme potrebovať aby sme vedeli predpovedať budúcnosť.
  1. Potrebuje nejaké dostatočne náhodné dáta z reálneho sveta
  2. Potrebujeme tie dáta nejak rozdeliť (identifikovať)
  3. Potrebujeme spraviť finálny výpočet budúcnosti
Ako príklad si zoberieme dataset modrých a červených guličiek. Rozdelenie dát bude až banálne lineárne ako na obrázku nižšie.


Jednoducho dáta oddelíme podľa obsahu červenej a modrej farby.

Keď máme takto pevné definované hranice, tak vieme predpovedať so 100% pravdepodobnosťou budúcnosť ďalších prichádzajúcich guličiek. Tie červené proste skončia v dolnej časti grafu a tie modrejšie vo vrchnej časti grafu.

Kde ale zobrať taký dataset z reálneho sveta, teda ak nie ste atómový fyzik, alebo neviete rozlúštiť dáta z CERNu.

Bol by som vďačný každému, kto vie napríklad, kde z CERNu vysať nejaké dáta z pokusov. Bolo by to dosť náhodné s dosť veľkou škálou a mali by sme dosť presvedčivý dataset údajov.

My bežní smrteľníci si proste zoberieme dáta niekde z internetu a pokúsime sa na ne aplikovať nejaké pravidlá aby sme tie dáta nejak rozdelili do skupín. Keď budeme mať moc šťastia a dobrý nápad, kde ich nasosať, tak nám napríklad bude na ich rozdelenie stačiť sínus.


Mne sa také dáta nepodarilo nájsť a preto som vždy skončil nejak takto.


Na toto je už dosť problém napísať nejakú funkciu ktorá by spoľahlivo fungovala na nejaké reálne dáta ak sú ich stovky, tisíce, alebo milióny.

Nie som prvý čo na tento problém narazil a viac menej sa to rieši už od päťdesiatych rokov minulého storočia. Teraz si určite dávate otázku "a prišli matematici na výsledok?"

Video

No a záver? Hovoríte si: "to som čakal", nič som sa nedozvedel, to proste nejde. Alebo si hovoríte, "vypočítali to tí matematici?"

Tak dajte typy do komentárov, či ide len o srandu, alebo matematici nejak spočítali dáta ktoré sú hocijak zložité, alebo to proste nejde.

Ja už teraz viem odpoveď a teším sa na vaše typy.

Prílohy



    • RE: Je tento svet dopredu daný? Je vôbec možnosť ovlyvniť to čo sa deje? 14.03.2020 | 12:50
      Avatar dyer   Návštevník

      Počasie sa nedá predpovedať - vypočítať na viac ako dva až tri dni dopredu. Všetky dlhšie predpovede sú len hádanie - snaha približne to odhadnúť.

      • RE: Je tento svet dopredu daný? Je vôbec možnosť ovlyvniť to čo sa deje? 14.03.2020 | 13:17
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Ono sa aj vie prečo je problém počasie presnejšie odhadnúť. Muselo by byť desať krát toľko meracích staníc ako je teraz. Plus by to potrebovalo spracovávať desať krát toľko údajov. Mno raz možno.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Je tento svet dopredu daný? Je vôbec možnosť ovlyvniť to čo sa deje? 10.05.2020 | 11:18
        Avatar Sti   Návštevník

        Keď už tomu hovoríme predpovedať počasie, tak predpovedať sa dá vždy. Otázka je s akou pravdepodobnosťou, presnosťou, výpovednou hodnotou atď. Ako bude zajtra to vieme dnes pomerne veľmi slušne na ďalšie 2-3 dni je to stále ešte celkom vysoké percento, na 4-5 dní je to už pod 60% pokiaľ si dobre pamätám a na 6-7 dní sme už niekde pod 30%.

    • RE: Je tento svet dopredu daný? Je vôbec možnosť ovlyvniť to čo sa deje? 14.03.2020 | 13:58
      Avatar xxxx   Návštevník

      teoria vsetkeho + obrovske mnozstvo vstupnych dat + obrovska vypoctova kapacita

    • RE: Je tento svet dopredu daný? Je vôbec možnosť ovlyvniť to čo sa deje? 14.03.2020 | 15:00
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Myslím, že svet nie je dopredu daný a je možnosť ovplyvniť to, čo sa deje. Avšak spočítať to, to už je iná otázka. Bráni tomu nedostatok relevantných údajov a neznalosť matematických zákonitostí v dostatočnej hľbke. Proste nepoznáme správne modely. To, o čo sa občas pokúšame, sú len nepresné priblíženia.

      • RE: Je tento svet dopredu daný? Je vôbec možnosť ovlyvniť to čo sa deje? 14.03.2020 | 18:42
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        Myslím, že svet nie je dopredu daný a je možnosť ovplyvniť to, čo sa deje.

        My si to tu aj dokážeme konkrétnym programom, ktorý si napíšeme a overíme si, či tu platia pevné dané súvislosti, alebo nie. Dúfam, že sa nič výnimočné nestane, aby mal dostatok času sa tomu venovať.

        Hodili by sa nejaké dáta, tie čo som použil sú povedzme náhodné, ale je ich relatívne málo. Je vás tu kopec šikovných ľudí z všemožných oborov, tak ak niekto má nejaký odkaz kde by sa také dáta dali sosnúť, budem vďačný.

        Mno chvíľu potrvá, kým sa sériou blogov dostanem k výsledku, ale bude to :-)

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Je tento svet dopredu daný? Je vôbec možnosť ovlyvniť to čo sa deje? 14.03.2020 | 18:01
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Vždy som vravel, že osud môžeš zmeniť. Ale neutečieš pred ním.

      • RE: Je tento svet dopredu daný? Je vôbec možnosť ovlyvniť to čo sa deje? 14.03.2020 | 18:43
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        To je zaujímavá myšlienka :)

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Je tento svet dopredu daný? Je vôbec možnosť ovplyvniť to čo sa deje? 08.12.2020 | 22:50
      Avatar ra100   Návštevník

      ak ideme az na hranu, som zastancom teorie neexistujuceho casu.

      ten, co mame na hodinkach nie je onen CAS, iba rozfazovany obeh zeme okolo slnka, takze tento nas "cas" by nam bol uplne k nicomu na inej planete, kde by zive bytosti, ak by boli inteligentne aspon, ako my, mali pravdepodobne uplne iny system merania, az by sme si vobec nerozumely.

      dnes prebiehaju kvantove vypocty a nie je tam nutne vobec pridavat onen nas "cas".

      co je jasne, je existencia pohybu a ten "cas" nepotrebuje, len dimenzie, najmenej jednu.

      a tu sme pekelne v keli s ovplyvnovanim buducnosti, ako takej (na cestovanie v case uplne zabudnite).

      ak nieco mozme predpovedat, tak su to diania v makrosvete, na zaklade lokalnych dat (pocasie, pohyb gule na gulecnikovom stole, phyb hviezd po oblohe ...) a to je tak asi vsetko.

      ak chceme prekrocit momentalnu hranicu "teraz" a chceme ovplyvnit buducnost, tak to nepojde, kedze ani vo sne nedokazeme usmernit kompletny pohyb v mikro svete v nas prospech.

      ak by sme to raz dokazali, dokazali by sme vlastne modelovat cely vesmir v nas prospech a tak urcite aj zabranit jeho zaniku (ak vobec neaky hrozi).

      lenze, tolko energie nebudeme mat nikdy k dispozicii, a ak, asi by sme barbarsky pouzili energie par vhodnych paralelnych vesmirov, cim by sme ich zlikvidovali (ak nahodou existuju), s cim by ludska rasa nemala mat problem :)

      • RE: Je tento svet dopredu daný? Je vôbec možnosť ovplyvniť to čo sa deje? 08.12.2020 | 23:14
        Avatar ra100   Návštevník

        este dodam, ze v tomto modeli nie je vylucene opakovanie sa neakej udalosti znova, alebo x krat, ibaze cas v tom nehra ziadnu rolu a nase predpovede mozu (musia) byt pravdepodobne.

        rovnako sa podla modelu zda, ze ak by som dokazal zvacsit najmensiu planckovu cast na velkost vagona od vlaku, bolo by to to iste, ako zmensit najvaciu moznu velkost, trebars celeho multiuniverza, na rovnaku velkost, ako planckovu cast - boli by teda identicke.

        takze akasi slucka, kde zacnes, alebo skoncis vzdy na tom istom mieste, nehladiac na to, ci sa zvacsis na najmaximalnejsiu moznu velkost, alebo sa zmensis na najmensiu moznu malost.

        a jazda medzi tym musi byt kua zabava :D

    • RE: Je tento svet dopredu daný? Je vôbec možnosť ovplyvniť to čo sa deje? 08.12.2020 | 23:46
      Avatar ra100   Návštevník

      a este - Je tento svet dopredu daný ? je, kedze ma jasne pravidla a fyzikalne zakony, ale ovplyvnit ho, alebo jeho smer v buducnosti, nemozme.

      nehovorim o ovplyvnovani bakterii v petriho miske, alebo o voblbach, alebo odchylovani asteroidu s koliznym kurzom so zemou, ale o kompletne celom svete, univerze, mozno multiuniverze, v ktorom zijeme, alebo sme sucastou.