amaroK 1.2 - multimediálny prehrávač novej generácie (2)

28.02.2005 15:44 | Články | Ondrej Hučko

V druhej časti nášho dvojčlánku si podrobnejšie preberieme nastavenia amaroKu a niekoľko zaujímavých funkcií - skinovanie, prehrávanie internetových rádií, napaľovanie či možnosť rozšírenia pomocou skriptov.

Podpora Audioscrobbler

Veľmi zaujímavou funkciou, ktorou amaroK disponuje iba od svojej najnovšej verzie 1.2 je plná podpora audioscrobbler.com. AmaroK vám pomocou nej dokáže navrhnúť skladby podobného štýlu. Funguje to tak, že ak ste registrovaný na portále audioscrobbler.com, informácie o vami počúvaných skladbách sa budú prenášať na vzdialený server a potom podľa nazbieranej databázy informácií program (v našom prípade amaroK) navrhne, ktoré skladby ešte počúvajú ľudia, ktorí počúvajú práve vami prehrávanú pieseň. Napríklad mne amaroK ku skupine Keane ponúka Travis a U2, čo sú skupiny s podobným štýlom hudby. Ak zaškrtneme voľbu v menu Settings -> Append suggestions, tak k playlistu sa budú automaticky pridávať navrhnuté skladby.

Nastavenia

Dostávame sa k nastavovaciemu dialógu, ktorý spustíme z ponuky Settings -> Configure amaroK. Tu nám amaroK ponúka široké možnosti svojej konfigurácie. Väčšina z nich je veľmi intuitívna, takže ich tu nebudem podrobne preberať. Z najdôležitejších možností spomeniem zobrazovanie okna prehrávača v štýle XMMS, zobrazovanie ikony amaroKu v systémovom paneli alebo kódovanie ID3 tagov. Ak zaškrtneme možnosť zobrazovania ikony v paneli, kolieskom myši nad touto ikonou budeme môcť ovládať hlasitosť prehrávania. V časti Appearance si môžeme nastaviť vzhľad prostredia - fonty a farebnú schému. V sekcii Playback zase správanie sa medzi jednotlivými pesničkami. Môžete medzi ne vložiť ľubovoľne dlhú medzeru alebo povoliť tzv. crossfading, ktorý vykoná plynulý prechod medzi skladbami - koniec práve prehrávanej postupne stíši a hlasitosť začínajúcej plynule zvýši. Crossfading však nefunguje, ak používate audio výstup xine. V beta verziách to pomerne často kvôli tomu padalo, reportoval som ohľadom toho zopár bugov, až mi vývojár Max Howell oznámil, že crossfading nebude vo finálnej verzii pre xine výstup dostupný. Ďalej si môžeme nastaviť takzvaný OSD (On Screen Display). Prostredníctvom neho nám amaroK oznamuje, aká pieseň sa práve začala prehrávať. Nastaviť si môžeme zobrazované informácie, farebnú schému, transparentnosť, dĺžku zobrazovania a pozíciu. V ďalšej časti Engine si môžete zvoliť a nakonfigurovať už spomínaný zvukový výstup. Na výber sú aRts, xine, Gstreamer, musíte ich však mať, samozrejme, nainštalované. Zaujímavá je ešte posledná sekcia Scrobbler, v ktorej si môžete nastaviť, či chcete, aby sa piesne, ktoré počúvate, odosielali na server (vyžadovaná je však registrácia) a mohli ste tak zdieľať vaše hudobné chute s ostatnými.

OSD - On Screen Display - v akcii
OSD - On Screen Display - v akcii

Napaľovanie

Veľkou výhodou amaroKu je jeho spolupráca s napaľovacím programom K3b. Po kliknutí pravým tlačidlom na pieseň v playliste sa objaví kontextová ponuka, z ktorej nás tentoraz zaujíma položka Burn. Tu máme možnosť napáliť označené skladby, album alebo všetky piesne od daného interpreta ako dátové alebo hudobné CD.

Skripty

Ďalšou príjemnou novinkou v novej verzii je podpora skriptovania. Jednoduchými python skriptami, ktoré si môžete stiahnuť z kde-apps.org, sa dá rozširovať funkcionalita amaroKu. Inštalovať, konfigurovať a spúšťať skritpy je možné pomocou programu, ktorý vyvoláme z menu Tools -> Scripts. Na screenshote je okno a skript 'amaroK Desktop Script', ktorý zobrazuje na ploche obal albumu. Stiahnuť si ho môžete z kde-apps.org.

.

 

Internetové rádiá

 

Túto možnosť využívam veľmi často. Keď už máte prepočúvané všetky skladby z vašej zbierky, padne veľmi vhod pustiť si internetové rádio, ktoré hrá štýl hudby, aký máte radi. Medzi moje najobľúbenejšie patria americké rádio Paradise, francúzske Frequence 3 a rádio s klasickou hudbou Mostly Classical. Prvé dve menované vysielajú s bitrate-om 128kbps, čo je bitrate, ktorý má vačšina bežných MP3 súborov. Mostly Classical vysiela s 96kbps, čo považujem za jeho miernu nevýhodu, ináč hrá príjemnú pohodovú hudbu, pri ktorej sa mi veľmi dobre pracuje ;). V OSD sa zobrazuje názov piesne, ktorá bude nasledovať, niekoľko sekúnd pred jej prehratím, čo je ďalšia veľmi príjemná funkcia. V bočnom paneli sa zobrazuje história skladieb, ktoré boli prehrané, spolu s časom prehrávania.

Internetove radia

 

Skinovanie - CSS štýly

 

Vedeli ste, že aj amaroK je skinovateľný? Nie? Tak sa spolu pozrime, ako na to. V amaroKu je možné meniť vzhľad bočného panelu pomocou kaskádových štýlov. V komunite medzi užívateľmi sa táto nová funkcia ešte veľmi nerozšírila, a preto na kde-look.org nájdeme iba niekoľko týchto 'skinov'. Ja som si hneď obľúbil 'MyColors', ktorý si môžete stiahnuť aj vy z kde-look.org. Stiahnutý balík mycolors.tar.gz rozbaľte a adresár mycolors skopírujte do ~/.kde/share/apps/amarok/themes. Ďalej otvorte textový súbor ~/.kde/share/config/amarokrc a do sekcie [General Options] pridajte nasledujúci riadok:

ContextBrowser StyleSheet=mycolors

Súbor uložte a spustite amaroK. Malo by to potom vyzerať tak, ako na mojom screenshote.

Poskinovaný amaroK ;)
Poskinovaný amaroK ;)

 

Zhrnutie

 

AmaroK je veľmi praktický, rýchly a funkčne bohatý prehrávač. Aj keď ste zarytí používatelia XMMS, mali by ste amaroK vyskúšať a pravdepodobne už od neho neodídete (ako ja ;). Manipuláciu s veľkou MP3 zbierkou si už neviem bez neho ani predstaviť. Ale aby sme neostali iba pri chválach, amaroK má malú nevýhodu a tou je jeho slovenská lokalizácia, ktorá... ehm... nie je :) Ale to je určite iba dočasný problém, ak na to máte čas a chuť, smelo sa prihláste vývojárom, ocenia to všetci slovenskí užívatelia ;).

Malý update

Článok som už mal dopísaný, keď zrazu pozerám na domovskú stránku projektu amarok.kde.org, ktorá oznamuje vydanie novej verzie 1.2.1 ;). Sú to však iba opravy chýb a chybičiek a maličké vylepšenia verzie 1.2, ktorú som recenzoval. Podrobné zmeny nájdete na domovskej stránke. Hneď sa idem pustiť do kompilácie ;).

 

Súviasiace články:

 

    • "audioscrobblers.com" 05.03.2005 | 18:01
      whiteline   Návštevník
      nemysleli ste nahodou www.audioscrobbler.com? ..teda jednotne cislo?
      • Re: 05.03.2005 | 18:18
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        Áno, myslel :) Ďakujem za upozornenie, už je to opravené.
    • Amorok 23.03.2005 | 21:11
      Ilya Treehel   Návštevník
      Ya dumau, mena zdes prekrastno poymut bratya slavane-linux'oidi:) Besit to, chto Amarok ne podderjivaet kirillicu
      • Re: Amorok 07.04.2005 | 01:25
        thinos   Návštevník
        presne :)
    • joke :) 20.11.2006 | 13:55
      tulenik   Návštevník
      co to znamena "rychly" pri multimedialnom prehravaci? ze mi prehra 25p fps video rychlostou 32.5 fps? :))