Bookcase - Sprehľadnite si svoje zbierky!

10.12.2004 23:48 | Recenzie programov | Ondrej Hučko
Bookcase je databázový program - manažér zbierok pre knihy, videá, hudbu, mince, známky, vína a mnoho iného. Podporuje aj pridávanie vlastných polí, export do XML, HTML a veľa ďalších funkcií.

Bookcase je manažér zbierok pre knihy, videá, hudbu, mince, známky, vína a mnoho iného. Podporuje aj pridávanie vlastných polí, export do XML, HTML a veľa ďalších funkcií.

Ak chceme vytvoriť novú zbierku, zvolíme File -> New -> typ zbierky. Na výber máme desať možností: Book Collection, Bibliography, Comic Book Collection, Video Collection, Music Collection, Card Collection, Coin Collection, Stamp Collection, Wine Collection a Custom Collection. Ja som si vybral New Video Collection. Novú položku pridáte jednoducho pomocou menu - Collection -> New Entry (alebo klávesovou skratkou Ctrl + N). Každý záznam je veľmi bohatý, čo sa týka počtu vyplniteľných polí. Pri novom zázname v zbierke videí spomeniem Názov, Rok, Médium, Formát, Žáner, Región, Herecké obsadenie, Stručný dej, jazykové záznamy, osobné hodnotenie či obal, kde môžete vložiť obrázok obalu DVD či VHS filmu. Vynikajúce možnosti Bookcase ponúka, keď chcete hľadať vo vašej zbierke určitú položku, trebárs podľa hereckého obsadenia vo filme alebo názvu piesne na hudobnom CD. Stačí si zvoliť Settings -> Advanced Filter (alebo Ctrl + J).

Celú databázu môžeme rozdeliť do skupín podľa všetkých hodnôt polí - Žáner, Rok, Osobné hodnotenie, Herecké obsadenie...

Vynikajúce možnosti nám program ponúka, keď chceme pridať vlastné pole. Jednoducho spustíme Collection -> Collection Fields (Ctrl + U), stlačíme tlačidlo New a vyplníme potrebné informácie. Položka Category určuje, v ktorej záložke sa nové pole objaví, Type určí typ poľa. Tento typ môže byť napríklad jednoduchý text, zaškrtávacie pole, číslo, URL, obrázok... Ak chcete, aby toto pole bolo typu List a v ňom bolo niekoľko možností, Type vyberte List a do Allowed vpíšte vaše možnosti oddeľované bodkočiarkami. Pozor! Tieto hodnoty však nesmú obsahovať diakritiku (to platí aj o všetkých hodnotách záznamov, pretože program spätne nenačíta uloženú databázu!)

Bookcase dokáže importovať dáta Bookcase, CSV, Bibtex, BibtexXML, XSL a exportovať do XML, HTML, PilotDB.

Tento databázový program hodnotím veľmi vysoko. Je určite lepšie mať usporiadanú zbierku tu ako v nejakom tabuľkovom kalulátore alebo v nejakej zložitej databáze. Jediným negatívom ostáva nemožnosť používať diakritiku v záznamoch, pretože, ako som už spomínal, Bookcase spätne nenačíta uloženú databázu. Ale zas musíme povedať, že je vo vývoji (recenzovali sme verziu 0.8.3) a mnoho chýb bude časom odstránených. Bookcase vrelo odporúčam každému, kto chce mať poriadok v množstve svojich zberateľských predmetov.

Homepage: http://www.periapsis.org/bookcase/
    • premenovane 30.08.2008 | 21:03
      Avatar dit k/u/buntu_64  Používateľ
      mam pocit ze sa nazov zmenil na tellico