Boson

17.09.2005 13:18 | Recenzie programov | Tomáš Srnka

Pokiaľ patríte medzi milovníkov strategických hier, určite sa vám veľmi zapáči REAL-TIME stratégia Boson. Hra sa odohráva na ostrove podľa vymysleného príbehu (existujú dve verzie príbehu :). Hra je veľmi podobná C&C Generals alebo RedAlert. Scenár hry je, ako býva zvykom, zničiť nepriateľa.

Na výber máte možnosť hrať Single-Player (hra proti počítaču) a multi-player (hra viacerých hráčov cez internet alebo po lokálnej sieti). Pre spustenie hry musíte mať nainštalované balíky kdegames, libUFO a podporu 3D akcelerácie. Ak máte grafickú kartu Nvidia FX+ alebo ATi 9500+, zapnite si v nastaveniach podporu SHADER (Settings -> Configure Boson -> Water -> Enable Shader), v prípade, že ste ju nemali defaultne zapnutú. Získate tým lepšie grafické efekty, ale na úkor rýchlosti hry. Hra sa ovláda pomocou myšky (ovládanie je podobné ostatným stratégiam).

Minimálne hardvérové požiadavky

  • 500 MHz x86 procesor (poprípade AMD64 alebo PowerPC procesor)
  • 256 MB RAM
  • nainštalovanú podporu 3D pre vašu grafickú kartu (pokiaľ máte grafickú kartu TNT2 alebo staršiu, budete potrebovať vykonejší procesor)

Inštalácia

Inštalácia hry je veľmi jednoduchá. Máte na výber z troch možností:

  1. Skompilovať si hru zo zdrojových kódov
  2. Stiahnuť si grafický inštalátor a hru pekne inštalovať cez klikanie
  3. Stiahnuť si predkompilovaný balíček pre vašu distribúciu

Single Player

Na výber máte z piatich máp. Ostatné mapy sú označené ako testing - poväčšine sú nehrateľné :-(. Mapy sú pre 2-4 hráčov. Na začiatku máte vždy základňu (taká štvorcová budova :). Ako prvé musíte postaviť elektráreň - Power Plant, bez nej nepostavíte nič iné. Ďalej postavte Mineral Rafinery, Oil Rafinery a Weapon Factory. V továrni (factory) vyrobte robotníkov (oil a mine harvester) a pošlite ich zbierať dôležité suroviny. Od teraz záleží len od vás, čo budete stavať. Akú taktiku vymyslíte na zničenie nepriateľa, záleží na vašich schopnostiach a tvorivosti. Na výber máte z piatich tankov, dvoch lietadiel a troch vrtuľníkov. Inteligencia protivníka nie je veľmi na vysokej úrovni, keďže hra bola pôvodne určená len na multiplayer. Hra je sprevádzaná príjemnou hudbou a zvukovými efektami. Malou chybou krásy je, že pokiaľ chcete pohnúť jednotkou, občas treba kliknúť aj štyri-päť krát, aby sa pohla. Ak sa vám zdá, že ste príliš nalepený na zemi, scrollovaním kolieska myši sa vzdialite. Pokiaľ by ste chceli spraviť screenshot, stlačte CTRL + G, screenshot bude umiestnený vo vašom domovskom adresári pod menom boson-xxx.jpg.

 

Multi Player

Tu máte na výber, či budete serverom hry vy alebo niekto iný. Jediná možnosť, ako sa na váš server dostanú hráči, je, že im prezdradíte IP a port, na ktorom beží hra. Princíp hry je ten istý... Nájsť a zničiť nepriateľa :). Znovu máte na výber z piatich mapiek. Úlohy a všetko ostatné je identické ako v predchádzajúcom prípade, keď hráte iba vy proti počítaču.

 

 

 

 

Vývojárska verzia

 

Pokiaľ by ste boli veľmi zvedavý, ako vyzerá vývojárska verzia hry, nič vám nebráni ju vyskúšať (poprípade vylepšiť ;). Aktuálna verzia je umiestnená na CVS serveri. Ak ste sa rozhodli ju vyskúšať, prinášam vám krátky návod ako na to:

 

# cd /usr/src
# mkdir boson-cvs
# cd boson-cvs
# cvs -d:pserver:anonymous@cvs.sourceforge.net:/cvsroot/boson login

 

Keď si program vypýta heslo, stlačte ENTER.

 

# cvs -z3 -d:pserver:anonymous@cvs.sourceforge.net:/cvsroot/boson co -P code
# cvs -z3 -d:pserver:anonymous@cvs.sourceforge.net:/cvsroot/boson co -P data
# cvs -z3 -d:pserver:anonymous@cvs.sourceforge.net:/cvsroot/boson co -P tools
# cd code && ln -s ../tools/admin admin && cd ..
# cd data && ln -s ../tools/admin admin && cd ..
# cd data
# make -f Makefile.cvs
# ./configure && make && make install
# cd ../code
# make -f Makefile.cvs
# ./configure && make && make install

Teraz už máte nainštalovanú aktuálnu vývojovú verziu boson.

 

Všetkým, ktorí majú radi real-time strategické hry, tento titul vrelo odporúčam. Ak by ste mali záujem zlepšiť Boson, pozrite sa na zoznam prác, ktoré môžete urobiť a pomôcť tak vývoju.

Domovská stránka hry: http://boson.eu.org

    • Re: Re: Sila 10.07.2005 | 13:05
      ole   Návštevník
      Presne, naco opisovat tisic rovnakych veci :)