Drupal 7 je na svete

05.01.2011 02:00 | Články | Milan Dvorský
Komunita okolo CMS Drupal, spolu s Drupal Asociáciou, dnes vydala novú verziu systému s poradovým číslom 7. Drupal 7 je open source CMS (Content Management System) pre správu a tvorbu webov a je v súčasnosti najinovatívnejšou dostupnou platformou pre web. Drupal poháňa web ako WhiteHouse.gov, mnohých popredných umelcov Warner Media Group a aj weby Hudba.sk, Garanciazabavy.sk, Kofolaoriginal.sk, Dpb.sk či Krestanskecentrum.sk na Slovensku.
Drupalu 7 prináša prebudované užívateľské rozhranie, lepšiu podporu prístupnosti a obrázkov, podporu databáz ako Microsoft SQL či SQLite, nové bezpečnostné prvky a jednoduchšiu rozšíriteľnosť. Medzi ďalšie míľniky vývoja patrí automatizované testovanie s viac ako 30 000 testami, ktoré automaticky kontrolujú každú zmenu, ktorú vývojári Drupalu vykonajú.

Drupal je open source projekt vyvíjaný viac ako pol miliónom ľudí v približne 200 krajinách sveta, ktorí hovoria viac ako 180 jazykmi. Takmer 1000 ľudí sa priamo podieľalo na vývoji Drupalu 7 a tisíce ďalších vyvíjajú moduly pre Drupal. Práve vďaka širokej komunite je Drupal je veľmi známy svojou podporou viacerých jazykov, prekladov a použiteľnosťou pre postihnutých. Nedávno to potvrdila napr. holandská certifikácia na 100% kompatibility s WCAG 2.0 - pravidlami prístupnosti konzorcia W3C.

Drupal 7 je jedným z prvých CMS, ktoré akcentujú ďalší dôležitý trend: sémantický web. Google a Bing čoraz viac spoliehajú na strojovo čitateľné štruktúrované dáta z webov, ktoré indexujú. Architektúra Drupalu 7 zahŕňa sémantické informácie vo stránkach pomocou RDFa a pridáva ďalšiu hodnotu pre vyhľadávanie - zahrnutím detailov, ktoré bežný návštevník nevidí, ako napríklad GPS súradnice konferenčného centra, správny formát dátumu vydania článku, apod.

" Drupal 7 reprezentuje veľký krok dopredu v prístupnosti, rýchlosti a funkciách," povedal Dries Buytaert, zakladateľ a leader projektu. "Vítame vo svete novú kapitolu vývoja webu a Drupal 7 oslávime celosvetovo 7. januára na globálnej release party (http://www.drupal7releaseparty.org/)." V ten deň sa po celom svete budú konať viac ako 240 Drupal 7 party, medzi inými aj v Nových Zámkoch či Vranove nad Topľou.

Dôležité nové vlastnosti Drupalu 7


- Užívateľská použiteľnosť a prístupnosť (UX)
- Podpora obrázkov priamo v jadre a práca s nimi (orezávanie, zmeny veľkostí, apod.)
- Zabudovaná podpora automatických testov pri vývoji Drupalu
- Manager pre aktualizácie modulov a jadra
- Vylepšená podpora rozšíriteľnosti na viac serverov pre vyššiu rýchlosť, podpora content delivery networks (CDN) a replikácie databáz
- Možnosť použiť viac databáz ako napríklad Microsoft SQL, MongoDB, Oracle či SQLite, spoločne s tradičnou MySQL, PostgreSQL či Maria DB.


Užitočné odkazy k Drupalu 7


- Examiner.com – Implementácia Drupalu 7: http://examiner.com
- Drupal Gardens – Implementácia Drupalu 7: http://sampler.drupalgardens.com
- Chicago Public Media – Implementácia Drupalu 7: http://chicagopublicmedia.org
- Drupal 7 je na stiahnutie na stránkach Drupal.org: http://drupal.org/drupal-7.0
- Drupal je obchodná značka Driesa Buytaerta [: drís bytárt] [http://buytaert.net]


Slovenská komunita okolo Drupalu - drupal.sk aktívne pracuje na preklade Drupalu 7 do slovenčiny a podporuje nových užívateľov na Slovenskom fóre drupal.sk/forum