Enlightenment - osvietenie plochy (3)

11.12.2004 13:32 | Články | Marián Ščerbák

Ako vie Enlightenment pracovať s oknami? Ako zmeniť jeho vzhľad? Ako upraviť menu? Na tieto otázky si dnes odpovieme. A začneme témami.

 

Témy

 

Témy si môžeme stiahnuť zo stránky themes.freshmeat.net alebo sourceforge.net. Nájdeme ich v zatarovaných, ale aj rpm súboroch. Balíky rpm inštalujeme klasicky. Je však možné, že sa skopírujú do nesprávneho adresára (ak je E nainštalovaný inde). Vtedy si ich jednoducho nájdeme (bude to adresár s názvom témy) a skopírujeme do nášho ~/.enlightenment/themes/ alebo systémového napr: /usr/share/enlightenment/themes/ adresára.

Pri inštalácii tém z tarovaných balíkov postupujeme trochu ináč ako zvyčajne. V skutočnosti totiž nemusia byť skomprimované. Freshmeat vraj automaticky pridáva do názvu *.tar.gz. Takže takéto balíky skopírujeme a premenujeme. V konzole napríklad takto:

 

cd /adresar/s/temou
cp meno_temy.tar.gz ~/.enlightenment/themes/meno_temy.etheme

 

Témy by mali mať príponu etheme (ak nemajú formu adresára). Ak je už všetko potrebné nainštalované, ostáva iba reštartovať Enlightenment a použiť nové témy. Ak E vypíše pri jej použití (E Menu-> Themes) chybu, alebo téma v menu chýba, skúste balík obyčajným spôsobom rozbaliť do samostatného adresára

tar xzf balík.tar.gz

a ten potom celý skopírujeme.

Ako ste si mohli všimnúť, nie všetky témy podporujú stredoeurópske písma (napr. defaultny winter). Buď použijeme takú, ktorá s nimi problémy nemá, alebo si upravíme príslušný súbor menustyles.cfg, pričom nahradíme font takým, ktorý CE znaky podporuje (helvetica atď.), resp. nastavíme iba kódovanie. Aj ked použitie fontu môže byť v skriptoch napísané inak, ukážeme si jeden príklad, pretože sa s takouto formou zápisu môžeme stretnúť aj v iných programoch. Originálny riadok vyzerá asi takto:

__NORMAL "-*-lucida-medium-r-normal-*-*-100-*-*-p-*-iso8859-1"

Podstatné je zmeniť "iso8859-1" (západoeurópske kódovanie) na "iso8859-2" (stredoeurópske kódovanie). Samozrejme, urobíme to pri každom výskyte tohto kódovania v danom súbore.

Úprava menu

Súbor user_apps.menu, obsahujúci užívateľské menu by mal byť v adresári ./enlightenment. Úpravu Menu môžeme vykonať utilitkou e16menuconfig. Ľahúčko to však možno urobiť ručne, ušetríme si sťahovanie a inštaláciu. Otvorme si našu kópiu user_apps.menu a uvidíme asi toto:

 

"Xine" NULL exec "xine"
"GIMP" NULL exec "gimp"
"GQView" NULL exec "gqview"
"Gaim" NULL exec "gaim"
"Grip" NULL exec "grip"
"Xchat" NULL exec "xchat"
"XMag" NULL exec "xmag"
"XMMS" NULL exec "xmms"
"Kate" NULL exec "kate"

 

Stačí si skopírovať nejaký riadok a nahradiť príkaz a názov aplikácie nami vybranou. Napríklad:

"Emacs" NULL exec "emacs"

Jediné, čo musíme doržať, sú medzery medzi prvkami riadku. V prvých úvodzokách je názov aplikácie (nejaký pre nás zrozumiteľný) NULL môžeme nahradiť, exec nie. V posledných úvodzovkách je príkaz na spustenie danej aplikácie. Pridanie ikony (rozmery 18x18, 16x16 a pod.) do menu zabezpečíme takto:

"Terminál" "/home/marian/.enlightenment/icons/gnome-terminal.png" exec "gnome-terminal"

Teda nahradili sme NULL úvodzovkami a cestou k ikone. Ak by sa nám nechcelo vypisovať celú cestu k ikone, skopírujeme si ju do adresára ./enlightenment/icons. Budeme mať všetko pod jednou "strechou" a môžeme cestu iba skopírovať a upraviť názov ikony. Použijeme teda "krátku" cestu: icons/meno_ikony.png Takýmto štýlom môžeme upravovať aj ostatné druhy menu. Ak by sa nám niečo nevydarilo, môžeme súbor user_apps.menu zmazať a nechať si skriptom (napr. v /usr/share/enlightenment/scripts/e_gen_menu) vytvoriť nový. V ďalšej časti článku si vytvoríme samostané podmenu.

Práca s oknami

Ďalšie príjemné možnosti Enlightenmentu sa ukrývajú v práci s oknami. Ich presun medzi plochami zabezpečíme okrem už opísaných spôsobov (kl. skratka, pager) napríklad aj pretiahnutím cez dragbar. Nastavenia rozmerov, roztiahnutie atď. sú opísané v 2. časti článku (pager, iconbox), možno ich však meniť aj ťahaním okna v pravom dolnom rohu. Funkcia "shade" (aj poklikanie po hornej lište) zbalí okno do hornej lišty. Zvyšné akcie s oknami môžeme vykonať po kliknutí pravým tlačidlom myši na hornú lištu rámu (Window Operations menu). Je tam klasické zavretie, iconify (minimalizácia), annihilate (ak sa náhodou okno nedá zavrieť, nemal som zatiaľ možnosť vyskúšať:-), shade/unshade, stick/unstick ("pripnutie" okna na všetky plochy), Window Size (zase veľkosť), Set Stacking (poloha okna- umiestnenie vrstvy voči iným prvkom na ploche: dole, vpredu, normal ...). Set Border Style nastaví požadovaný štýl rámu, je však závislý aj od používanej témy. No a na koniec sa pozrieme na nastavenie okien z hľadiska zapamätania si určitých (alebo všetkých) vlastností rámov.

E podporuje prácu s oknami programov, ktoré majú (podľa nás) niečo spoločné (napr. slúžia na prácu). Zaraďuje ich do skupín (groups), ktorých môžeme mať viac. Pre všetky okná skupiny budú platiť akcie jedného z nich (napr. shade, presun pod.), pričom po zmene jedného sa zmenia všetky. Niektoré operácie (presun, shade ...) platia pre všetky okná zo skupiny iba vtedy, ak sú na spoločnej ploche. Na prácu so skupinami môžeme použiť aj klávesové skratky (napr. vytvorenie skupiny SHIFT+ klik ľavým tlačidlom na rám okna).

My si však ukážeme postup využitím Window Operations menu. Začneme vytvorením skupiny. Spustíme aplikáciu napr. Kedit. Spustíme Window Operations menu-> Window Groups-> Start a new group. Prebehne to bez dialógu. Potom si nastavíme vlastnosti jednotlivých okien, ktoré budú platné pre skupinu v "Configure this window group". Akékoľvek okno aplikácie možno priradiť do skupiny ("Select group ..." alebo "Add this window ... "). Okná zo skupiny, alebo samotnú group je možné odstrániť z toho istého miesta ("Remove this window ..." a "Destroy a group ...").

Dialog_Window_Group

Na využívanie tejto funkcie v E je potrebná trocha cviku. Veľmi zaujímavá je však aj operácia Remember ..., ktorá si zapamätá momentálny (nami vybraný) stav okna aplikácie (poloha, veľkosť atď.) a bude ho stále spúšťať rovnako. Ak si zaškrtnete voľbu "Restart application on login", aplikácia bude spustená pri každom prihlásení do E rovnakým, nami vybraným spôsobom.

Dialog_Remember

V poslednej časti článku sa budeme venovať appletom a ukážeme si aj niekoľko zaujímavých nastavení.

Screenshot_tema_aqua
    • Re: Re: distribucia 25.01.2006 | 23:35
      J@m3s   Návštevník
      POdla mna je Mandrake v pohode:)
    • Re: Re: distribucia 13.08.2005 | 21:02
      hmm   Návštevník
      ak ostanem pri win tak nezistim ze je to ....
      • Re: Re: Re: distribucia 31.03.2006 | 15:14
        Bill   Návštevník
        Ano, to mas pravdu, len si to nainstaluj, je jedno, aku distribuciu vyskusas! Stejne dojdes k jednemu a predsa tomu istemu zaveru! O:)
    • Re: distribucia a velkost 20.10.2005 | 00:13
      amater   Návštevník
      mam distro Damnsmall , iso obraz mal len 50 MB. Ma vsetko co sy napisal ,spustis z CD ak sa ti paci das install to HD a sam sa nainstaluje do 10 minut. ISO k napaleniu stiahnes z ich stranky.
      • Re: Re: distribucia a velkost 29.03.2006 | 02:08
        Roberto   Návštevník
        Sevas ,aky ja pass pre roota Damnsmall?
        • Re: Re: Re: distribucia a velkost 08.05.2006 | 21:24
          ThunderStorm   Návštevník
          Taky, jaky si navolis pri instalacii a prvom spusteni.
      • Re: distribucia a velkost 06.11.2005 | 02:54
        One   Návštevník
        Win98 tolko mozno mal, ale na rozdiel od Linuxov nemal to co ty chces, co tiez nieco zabera, ako pises:"Firefox+TB, nieco ako totlacmd, a, editor na zdrojaky, firewall, antivir, spravu balikov a nastavenia. napalovanie CD, RAR,ZIP, prezerac a konvertor obrazkov"
        • Si minimalista? 25.12.2005 | 22:12
          Uplny amater   Návštevník
          Ak si uplny minimalista, tak potom vyskusaj distribuciu tomsrtbt, ktoru si mozes stiahnut tu.
    • Re: LIVE distribucia??? 23.10.2005 | 08:29
      amater   Návštevník
      LIVE distribucia znamena ze ju nemusiš hned inštalovať na harddisk ,môžeš ju spustiť priamo z CD ,vyskúšať ,ak sa ti páči nainštaluješ na HD.
    • Re: Re: Fedora Core 3 11.09.2005 | 17:16
      Thomas   Návštevník
      ak sa tu niekomu z vas zda byt microsoft malo prehladny, tak budete patrit pravdepodobne medzi sirsiu skupinu malo skusenych pc userov....to, ze uzivate linux este z vas nerobi profikov...alebo sa snad tak citite? :D
      • Re: Re: Re: Fedora Core 3 08.02.2006 | 14:54
        Dundee   Návštevník
        Hmm, skus robit nieco s trustami a uvidis co je to neprehladnot a'la MS
    • Re: Re: Fedora Core 3 15.03.2006 | 21:31
      patrik   Návštevník
      a co je to vlastne SElinux ????
      • Re: Re: Re: Fedora Core 3 12.11.2006 | 17:14
        EnClaw   Návštevník
        To by som aj ja rad vedel... :P Inaac Fedora Core is da best... a kto je proti, nech si plieska hlavu o monitor a lutuje to, ze si FC nekupil:P
    • Re: Re: Problém z inštaláciou 02.09.2005 | 02:36
      peter   Návštevník
      ja mam stabilny win, a neviem si predstavit vacsiu stabilitu. :)
      • Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 08.09.2005 | 17:00
        math   Návštevník
        a ty si sa tu moj mily kde vyskytol?
        • Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 27.09.2005 | 18:27
          cZecho   Návštevník
          tento typek je chraneny druh..... obhajovat win...... hanebnost, velebnosti....... stabilny win je iba utopia......
          • Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 16.10.2005 | 15:46
            Avatar miso Aurox, SUSE  Používateľ
            Neviem aky mas win ale ja sooom v nom pracoval 4 roky a stabillita my bola cudzie slovo
            • Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 20.10.2005 | 17:24
              igor   Návštevník
              Co mas stabilne? Ved stabilny win neexistuje, to ako keby si mal suchu vodu:-)
              • Re: Re: Re: Re: ProblĂŠm z inĹĄtalĂĄciou 27.07.2006 | 16:29
                RemuS   Návštevník
                Stabily win existuje - WinXP SP2 + Nod32 + Opera a nemas ziaden problem. Mne Win fici bez naaaajmensich problemov 2 roky a spadne mi jednine ked vypne elektriku :) (btw na to su unixove systemy zvlast "alergicke") Naopak ja som zazil nestabilny linux - voooobec neni pravda ze je nehorazne stabilny, hlavne co sa tyka grafickej nadstavby.
                • Re: Re: Re: Re: Re: ProblĂŠm z inĹĄtalĂĄciou 27.07.2006 | 16:33
                  RemuS   Návštevník
                  + samozrejme najnovsie updaty
                  • Re: Re: Re: Re: Re: Re: ProblĂŠm z inĹĄtalĂĄ 29.07.2006 | 16:33
                    Nazor   Návštevník
                    Ak necistis registre, ak nedefragmentujes, ak nerobis kontrolu suboroveho systemu, ak nepouzivas antiviry, antispyware, atd. si za chvilu v ...... Naproti tomu v Linuxe nie je takmer ziadna potreba pouzivat vyssie prostriedky. To je hlavna vyhoda Linuxu oproti WIN.
              • Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 15.11.2005 | 22:25
                Braneq   Návštevník
                ja som robil vo w95, w98, teraz mam wME a wXP, a nervy v kybli. stabilnejsi bol Didaktik M, na ktorom som zacinal :D
                • Re: Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 21.02.2006 | 16:09
                  Avatar cookie_binary suse 10  Používateľ
                  tak to teda hej :)
                  • Re: Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 09.05.2006 | 00:05
                    v   Návštevník
                    kde najhorsia sprava bola TAPE LOADING ERROR..;)
                    • Re: Re: Re: Re: Re: ProblĂŠm z inĹĄtalĂĄciou 27.05.2006 | 21:12
                      ylem   Návštevník
                      na PMD sa to nechytalo :-)
                      • Re: Re: Re: Re: Re: Re: ProblĂŠm z inĹĄtalĂĄciou 08.11.2006 | 23:57
                        Mano   Návštevník
                        Tak na PMD tam nechytala ani citacia hlavicka, hehe DIDAKTIK GAMA 80KB is the best!
                        • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ProblĂŠm z inĹĄtalĂĄci 26.11.2006 | 23:00
                          ivix   Návštevník
                          podla mna najstabilnejsi os od M$ je M$DO$!
                • Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 09.02.2006 | 09:00
                  vdacny   Návštevník
                  hej.....sak ho nechajte....ved to neni nic noveho ze windowsi su stabilne....avsak pod podmienkov ze si v nich pustite videjko,nejaky winampik,napisete dvetri veticky vo worde...a ryxlo vypnut komp,aby sa nepovedalo ze padol system...Takze ono sa to da,len ich netreba pretazovat :o)))) (okienecka)
                  • Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 17.03.2006 | 22:15
                    MiFi   Návštevník
                    To tu vyzera, ako v slovenskom parlamente!!! :((( Stabilny system neexistuje! Ak chce niekto tvrdit, ze ak cielene rozdrbava system a ten to vydrzi o 5 minut dlhsie(je stabilnejsi), tak to je u mna h..... . Kazde zariadenie chce svoje! Ja palim WX v robote tak, ze ... A seriozny servis potrebovali az teraz po 10-tich mesiacoch(padli mi 3x za 3 dni - FUJ TEN HNUS). Sem si zajdem ked sa potrebujem odreagovat a pochopit, ze to s tymi mojimi komplexami neni az take strasne... :))) :D ;)
                    • Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 12.04.2006 | 19:25
                      ops   Návštevník
                      to hovoria ludia ktory robia s win mozno 2 hod.
                      • Re: Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 26.04.2006 | 19:59
                        amater   Návštevník
                        mne este windows nikdy nepadol, neviem si predstavit padnutie okien od Šeka Brányho.
                        • Re: Re: Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 12.05.2006 | 22:48
                          ops   Návštevník
                          amaterku,amaterku jako bolo napisane ****** stabilny win neexistuje
                          • Re: Re: Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 12.05.2006 | 22:50
                            ops   Návštevník
                            chlapi!!!!!!!! mame tu Billa Gatesa
                            • Re: Re: Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 28.11.2006 | 20:15
                              Digi   Návštevník
                              Pokial ti win nikdy nepadol mas asi zazracny win. Ja vnom robim cca 8rokov, konkretne mam teraz XP a pracujem v sw EdgeCam - to je modelovanie a programovanie CNC-strojov, k tomuto sw som dostal priamo aj doporuceni HW+SW vcetne nastavenia systemu a tych padov win je tak priemerne 3x za 8hodin prace a to vobec neprehanam mozes si stiahnut stud. verziu z netu a vyskusat a skus mi povedat ako to mam lepsie spravit, ked samotny tvorca sw stymy padmy pocita lebo to lepsie nevie, naproti tomu mal som moznost skusat CATIA pod linuxom, je ovela narocnejsia a cuduj sa svete za 5dni x 8hod. ziadny pad.
                        • Re: Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 04.07.2006 | 17:49
                          manyo   Návštevník
                          ja programujem pod WinXP spravidla 8 hod denne, komp restartujem tak raz za 2-3 tyzdne a naozaj sa nepametam ze za posledne 2 roky by mi padol. Ty co naposledy robili pod Win98 a starsim vsak celkom chapem. To bol iny grc.
                          • Re: Re: Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 11.07.2006 | 17:54
                            Avatar M@trixX Mandriva 2007.1  Používateľ
                            mam 98 a ked za den restartujem menej ako 6 krat, je to dobre... skusal som XP, ale ako som uz niekde pisal, nerozbehal mi ani len zvukovku... nieto webkameru ci sietovku... driveri ani konfigurovanie nepomohli... po dvoch tyzdnoch som sa na to vysral a vratil sa k98. hladam fest vymakany linux a zatial nejake skusam... ale win nebol, neni a nikdy nebude stabilny, lebo microsoftakov zaujimaju iba tucne zisky, a nie zakaznik. v linuxe je to ine. kedze je to mensina, musi byt velice dobry, uzivatelsky dostupny, aby nan ludia presli... k windowsu sa neda ist... len od neho...
                            • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 16.11.2006 | 07:36
                              Pret   Návštevník
                              Absolutne nevies o com hovoris. Driver pre win nie je problem zohnat, ale ked mas trosku atypicky hardver, ale ani nemusi byt, tak mozes kompilovat drivre, ktore naprogramoval niekto doma a googlovat donekonecna kym rozbehas veci, ktore vo win funguju same. Proste Win v pohodlnosti nema konkurenciu. Vsetky hry sa robia na win, kazdy vyrobca hardveru ma drivre pre win - dokonca win od dob w2000 je stabilny, a za tym si stojim. Kludne ak sa nudis alebo si masochysta tak pouzivaj linux - instaluj kopec malych programikov, niektore konzolove na rovnaky ucel, strav dni s tym aby si rozbehal mp3, videa atd. vyskusaj niekolko desktop managerov s blbymi necitatelnymi fontami a hnusnym dizajnom, a pritom edituj textove konfiguracne subory v editore vi a pozeraj sa na 85Hzovy obraz, lebo ani za boha sa neda nastavit viac v X-och. Potom vygeneruj niekolko modeline na nejakych strankach, nakopiruj do xorg.conf, a monitor ti ajtak nepojde na 100Hz-och, maximalne dostanes ciernu obrazovku, alebo maly posunuty obraz... Pritom vo Win si nastavis kludne 100Hz, powerstripom to ladis ako len chces, meras teploty hardweru, menis frekvenciu GPU. V linuxe si stiahni nejake beta drajvre k tvojej nvidia karte... Nemam s linuxom nic, aj tentto prispevok pisem z linuxu, ale kvality win sa ndaju zapriet. Linux je vytvarany komunitou nadsencov-amaterov s sj tak vyzera. Win je za tazke prachy, preto musi fungovat "dokonle" a pohodlne...
                              • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 11.12.2006 | 01:46
                                Avatar magi0065 Ubuntu  Používateľ
                                ty si skade spadol ? :-))) snad tomu neveris ... vsetky poriadne softy pre velke a vacsie firmy sa primarne vyvijau pod unixom/linuxom ...
                                • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Problém z inštaláciou 11.12.2006 | 01:50
                                  Avatar magi0065 Ubuntu  Používateľ
                                  ty si skade spadol ? :-))) snad tomu neveris ... vsetky poriadne softy pre velke a vacsie firmy sa primarne vyvijau pod unixom/linuxom ...
      • Re: Re: Problém z inštaláciou 25.06.2006 | 19:41
        jaa   Návštevník
        jj mandrake som mal a bolo to horsie ako wokna(nie ze by som ix tym xcel obhajovat;))
    • Re: Re: Aka distribucia 13.07.2006 | 21:32
      Avatar Linux Zatial nic  Používateľ
      Priblizne ake podmienky su potrebne na tuto distribuciu?
      • Re: Re: Aka distribucia 13.07.2006 | 21:32
        Avatar Linux Zatial nic  Používateľ
        Priblizne ake podmienky su potrebne na tuto distribuciu?
        • Re: Re: Aka distribucia 14.09.2006 | 19:47
          Avatar stookie zatial ziadna  Používateľ
          ja som v tomto uplne novy, tiez teraz len citam fora a stahujem rozne live distribucie. to znamena ze podla vladovho prispevku tomu mam rozumiet tak ze si mam distribuciu zhanat podla toho aky mam procak? dik
    • Re: Re: Linux??? Preco??? 02.09.2005 | 02:53
      stabilne   Návštevník
      efektivne vyuzivanie? chcem nieco napisat vo worde(MS Office), dobre OpenOffice ujde(ak ked ma nasral prednastavenou cestinou, ale moja chyba, ze som si nevsimol). ale potom si chcem zahrat napriklad CS. Chces to robit v linuxe? rozchodit cez wine? vie, ze sa to da spustit aj na Linuxe, ale kym to rozchodi niekto tak to uz bude CS 3. Popritom pozeram TV. Ovladace na Linux :) ....toto je efektivne vyuzivanie...dat linux na server a nech si tam robi. ale doma nie. aspon pre niekoho kto chce spravit aj nieco ine ako starat sa o to....
      • Re: Re: Linux??? Preco??? 26.04.2006 | 15:51
        MatrixX   Návštevník
        Ja zdielam tvoj nazor miro. Kto je spokojny s Winom? jedine ti, co si nikdy nic iné nevyskusali a na PC robia jedine to, ze hraju PC hry.ja mam Win98, poznam mnoho ludi s W-XP a ja mam doma Knoppix a planujem si pozicat LinuxM. Nepochopim zarytich microsaftackych windowsakov.
        • Re: Re: Re: Linux??? Preco??? 22.06.2006 | 10:21
          dingo27   Návštevník
          ´win xp j e kravina, najlepsi bol w98, aspon ten sa mi pacil viac... A linux je urcite lepsi ako XP.... xp j ena p... keby som nemusel, tak ho nepoouzivam(vykricnik)
          • Re: Re: Re: Linux??? Preco??? 12.10.2006 | 15:49
            hawkey   Návštevník
            No tvoj hlavny problem je ze v r. 2006 mas win98. Co je uz pekne dlho phased out, unsupported... daj si pekne XPcka (napr. 64bit) so SP-2 a update rollupom na nove poriadne zelezo a ... a ako sa treba naucit linux tak aj win... a tiez nemas problem. Vlastne mas ich este menej. Pisem z masiny kde uptime Win2k SP4 je pri plne beziacich serveroch (Apache, FTP, SQL) asi mesiac, pricom este normalne ratam pomerne zlozite vypocty ;). A ak sa restartuje tak len preto ze updates si slusne poprosia.
    • Re: Re: Konzola 02.04.2006 | 12:14
      Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
      Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
    • Re: Re: Zaciatocnik a Slackware 24.10.2005 | 16:05
      Kaca   Návštevník
      No, pokial ja viem, v Slacku si mozes nastavit uplne vsetko. Nie je to sice take jednoduche ako u klikacich distros, ale zato si ho prisposobis "na svoj obraz"... ;)
    • Re: Re: Aka distribucia pre grafiku 06.11.2005 | 03:12
      One   Návštevník
      napis do microsoftu ze si si legalne kupil ich software a podobne je to aj s hrou, ze ich milujes
      • Re: Re: Aka distribucia pre grafiku 27.09.2006 | 22:12
        Peter Kotrčka   Návštevník
        A ja chcem Amarok, mc. Na ktorom windowse to rozbeham najlepsie?
    • Re: Re: btw 29.04.2006 | 13:53
      BOSS   Návštevník
      Ja to citam normalne gentoo- gentó, ubuntu- ubuntu, gnome- gnome. :D :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D.
    • Re: Re: kupa 22.09.2005 | 17:06
      Culo   Návštevník
      hehehe tak ty chces kupit linux? No ty si uz dost daleko. Ja zatial len cakam, kto mi poradi nejaku dobru slovensku stranku o linuxe :P
      • Re: Re: Re: kupa 11.07.2006 | 18:41
        Avatar M@trixX Mandriva 2007.1  Používateľ
        linuxos.sk
    • Re: Re: Preco nie XP? 29.04.2006 | 13:59
      BOSS   Návštevník
      Nie, bol to Sasser- vsak som ho ja spravil! :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D!
    • Re: Re: Siemens 28.07.2005 | 14:35
      Avatar dusan Arch Linux + Openbox  Používateľ
      Siemens (navod je sice pre M65, ale to by nemal byt problem). S monitormi by nemal byt problem. Horsie to bude s lenivostou, s tou sa v linuxe daleko nedostanes :)
    • Re: Re: Linux VS. Windows 02.09.2005 | 03:24
      no   Návštevník
      mohlo mu prepisat 0. sektor a system ani nenasiel...ale aj keby to nevel opravit staci knoppix a disk si odzalohujem cely. :)
      • Re: Re: Re: Linux VS. Windows 02.09.2005 | 09:51
        Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
        Teoreticky sa to moze stat. Mne sa to nestalo zatial nikdy(vzdy sa mi GRUB/LILO nahrali :)
        Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
    • Re: Re: poradte distribuciu 25.10.2005 | 13:46
      Kaca   Návštevník
      Akurat podla mna mu vznikne problem s tym, ze ludia su zvyknuti na grafiku a tazko budu v inet cafe browsovat v textovom browseri. A Windowsaci nebudu vediet ani kam kliknut...
    • Re: Re: Moja skusenost alebo Stoji to za to..? 06.10.2005 | 23:54
      math   Návštevník
      zaujimave, ze na linuxovom diskuse sa najdu taky ako vy winuzivatelia, ktori presadzuju svoje chybne nazory namiesto rady pre tych ktori potrebuju pomoc. preco nepresadzujete svoje chybne nazory na inych serveroch tam kam patrite a vas tam aj potrebuju. a budete tam spolocne zdielat vsetci svoje uspokojenie nad wingrcmi. ja odporucam vyskusat aurox pouzivam ho uz druhy rok a som velmi spokojny. sem tam ho upgradujem na novu verzie a slapeto. ci je to server, ochrana, stahovacie programy, ... skuste
      • Re: Re: Re: Moja skusenost alebo Stoji to za to..? 07.10.2005 | 00:06
        math   Návštevník
        a este skuste toto ftp://ftp.linux.cz/pub/linux/ http://distrowatch.com/ ak ste doteraz nevedeli kde je sever tak si otvorte oci. aby vam ten win.. nezaskodil.
        • Re: Re: Re: Re: Moja skusenost alebo Stoji to za t 09.10.2005 | 12:53
          Forsaken   Návštevník
          math: mohol by si mi vymenovat aspon 5 veci, ktore bezny uzivatel skutocne POTREBUJE, a koli ktorym by si mal nahodit linux? Programatori, spravcovia sieti, atd. prosim, ale beznemu uzivatelovi, ktorych je vacsina, je linux viacmenej na nic...
          • Re: Re: Re: Re: Re: Moja skusenost alebo Stoji to 09.10.2005 | 17:30
            math   Návštevník
            co bezny uzivatel, vlastne potrebuje? praca s databazou, tych programov je vela, praca s fotkami? tych programov pod linuxom je vela. chces pozerat filmy na linuxe? tych programov je vela. chces editovat obrazky? pekny program gimp. chces pracovat s financiamy? skus gnukash. vela dalsich programov pre beznych uzivatelov dokonca s licenciou gnu najdes na www.linuxsoft.cz. a hlavne co dokazali vyvojary na celom svete za posledne roky, vo svojom volnom case a takmer zadarmo je nanajvys obdivuhodne a treba mat trochu uctu voci takym ludom, ktory na tom pracuju a nekydat na linux. je samozrejme, ze komu sa nechce citat manual ten na linuxe nerozbeha ani prt. nechcem aby teraz kazdy musel presedlat na linux, to nie. predsa kazdy si najde pre seba o.s. aky jemu vyhovuje. ale toto je predsa stranka, ktorou je mozne poradit zacinajucim linuxakom a nie ukazovat na winxp a pritom osierat linuxy. linux ma uz teraz svoje velke prednosti a velku buducnost. mozno ze prave medzi novacikmi su teraz buduci vyvojary, ktori vytvoria dalsie programy pre baznych uzivatelov. a este jeden odkaz pre beznych uzivatelov. syn sa hra v linuxe pomocou wine hry ako call of duty, mafia a podobne. tak ake este chces programy pre beznych uzivatelov?
            • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moja skusenost alebo Stoji 09.10.2005 | 18:18
              math   Návštevník
              to som zase ja math, este sa chcem ospravedlnit za chyby napachane v pravopise, ale moje vzdelanie je take nizke, ze sa az hambim vstupovat do diskudii, ale pri pozorovani tychto diskusov mi to nedalo aby som nereagoval. este k prispevku o ovladacoch. ista firma, ktoru uz ani nebudem menovat. ma urcitu obchodnu politykuv celom svete v spojeni z roznymi firmami. tieto firmy koli tomuto nemozu uvolnit otvorene zdrojove kody pre opensource. a musite sa spolahnut na to, ze skutocne niekdo zamaka doslova na kolene aby rozchodil nejaky cip, ktory bude korektne funguvovat a este sa o to rozdeli s celym svetom. to je predsa poslanie free software fundaction.... ci nie???
            • Re: Re: Re: Re: Re: Moja skusenost alebo Stoji to 09.10.2005 | 21:32
              math   Návštevník
              open office, kaffeine-zatieni vsetky filmove prehlidace pod win..., amarok-sluzi tak isto ako winamp a to doslova, gimp spravi tu istu robotu ako ine graficke editory pod win..., kget mi lepsie stahuje ako netransport, p2p programy? tych je..., vzdelavacie programy na pochopenie matematiky-geometrie-fyziky-astronomie, cad programy take iste ak nie aj lepsie ako pod win..., programy pre ICQ kanaly nemaju funkciu pre posielanie suborov, myslim si ze koli bezbecnosti. neviem ake este programy obycajneho uzivatela vo win... mas na mysli. skus podat navrch a skusime spolocne pozriet sa ci nieco take neexistuje, aj pod linuxom.
              • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moja skusenost alebo Stoji 10.10.2005 | 02:48
                Forsaken   Návštevník
                ok, takze... 1) nepytal som sa, co vsetko je na win a je aj na linuxe, ale pytal som sa, co vsetko je na linuxe a NENI na win, aby bolo nutne si davat linux. 2) povedal si, ze komu sa nechce citat man, tak na linuxe nerozbeha nic. Naco budem citat man a pracne stelovat system, aby mi vobec rozbehal aplikacie, ked XP nemusim stelovat vobec a beha na nich vsetko? 3) Nikto tu nekyda na linux, neviem, kde to citas? My windowsaci len poskytujeme nase pohlady tym, co si to tu citaju a ukazujeme im aj druhu stranu mince. Ze linux je sice super vec, ale pre vacsinu ludi zbytocna. 4) k open source a oceneniu snahy free vyvojarov>>my uzivatelia ich snahu ocenujeme, ale to neni dovod k tomu, aby sme nasilu pouzivali ich produkty. Keby som vyrobil a ponukal zadarmo novy typ kavovaru, na ktorom uvarit kavu trva asi pol dna, myslis, ze ho budu ludia pouzivat? Zvlast, KEBY sa dal normalny kavovar bez postihu ukradnut? :)) 4) s gramatikou sa neser, aj tak nerobis chyby ;))
                • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moja skusenost alebo S 10.10.2005 | 17:32
                  math   Návštevník
                  zacnem hlupo, osuchanou frazou. cena... licencna polityka, kde firma microsoft uz naznacila, ze privtrdi. az sa ti nepodari cracnut vistu, alebo dalsiu vylepsenu verziu win... budes po case zaostavat. vies akym tempom sa ruti vyvoj zeleza a tym su aj vacsie naroky. dalej 64bit. platforma pod lin. bezi takmer rok. a nakoniec otazka diskusie znie 'aku distribuciu si vybrat?' a nie 'win? alebo lin?' na toto tema odporucam literaturu slovenska gramatika r.v.1967 str. 552 paragraf 669. s nazvom 'vedenie diskusie' -- to si robim samozrejme srandu :-) dufam ze to pochopis a som rad ze rozoberame nejaky problem, aj ked asi sem na tomto diskuse nesedi.
                  • Re: Moja skusenost alebo S 10.10.2005 | 18:49
                    Forsaken   Návštevník
                    k cene: kazdy soft sa da cracknut, lebo je to vzdy o tom istom a sice soft caka na spravnu postupnost jednotiek a nul, ktora je u raz vydaneho softu konstantne dana a tym padom sa da prelomit. 64bit? Kolko aplikacii je dnes 64b? Skoro ziadna. Na linuxe mozno, ale aj tak zalezi na zeleze, lebo kto ma dnes 64b procak? Este stale je to malo ludi. A az to bude standart, tak budu aj win64 na to. A nebude ich treba tyzden stelovat, aby vobec behali ;)) Tiez si myslim, ze to sem nepatri, ale aspon este poskytneme posledne zamyslenie tym, ktori uz si mysleli, ze su napevno rozhodnuti pre linux...
                • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moja skusenost alebo Stoji 01.11.2005 | 16:12
                  enzo ferrari   Návštevník
                  s tymi CAD programami si snad robis prcu. CAD aplikacie su jeden z mala dovodov preco ostavam pri win.
                  • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moja skusenost alebo S 22.01.2006 | 19:20
                    math   Návštevník
                    tie lepsie cad... su prave vymakane pod lin... kde win by zvladol asi 10% samozrejme, ze pri rieseni takych zalezitosti ako odpor vzduchu pri simulacii raketoplanu, alebo brlcad ktory mozu obsluhovat len odbornici na rozdiel od obycajnych uzivatelov. a je to s lgpl licenciou, kde mozes tvorit a este za to inkasovat. ta ze radsej zostan s cadom v linuxe tam si doma. ozaj ako si sa tu vyskytol na tomto fore?
                    • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moja skusenost ale 25.01.2006 | 17:19
                      math   Návštevník
                      pardon vo windovse.
    • Re: Re: danix live cd 26.09.2005 | 20:31
      mlp   Návštevník
      jeste jsem zapomel..vypalovani: otevres palici program (treba k3b) tools/burn cd image a pak najdes image (iso danixu) na disku , pak vypalis ...delas to tak?
      • Re: Re: Re: danix live cd 27.09.2005 | 16:51
        tomas   Návštevník
        ja som to napalil v nere (vo windows), totiz linux len skusam este ho nemam na disku. PS> neboj napalujem to ako obraz disku, az taky amater zas niesom :=))). okrem toho som skusal len tak narychlo slax http://www.slax.cz a ten funguje. nevadi, skusim to napalit este raz.
        • Re: Re: Re: Re: danix live cd 27.09.2005 | 21:46
          mlp   Návštevník
          ja bych to spis tipoval na nejakou vadu toho iso souboru ... slax je vyborny, ja ho parkrat pouzil na zachranu dat z win partition, zkus treba nabootovat slax a vypalit to pomoci jeho ... alt+f2 napis: k3b
    • Re: Re: na nieco ste zabudli.. 10.10.2005 | 20:35
      math   Návštevník
      skus toto http://www.pclinuxonline.com/pclos/
    • Re: Re: Nenávidím Windows...! 09.11.2005 | 11:15
      mikes   Návštevník
      a len pre doplnenie... pred tym ako si nainstalujes ten linux, velmi dobre si nastuduj tolko manualov instalacie kolko sa bude dat, pretoze len mala chyba ti moze ten windows zasa poslat kade lahsie... stalo sa mi to 3x...
    • Re: Re: Problem z grafikou 14.11.2005 | 22:25
      miso156   Návštevník
      ved uz novsi neni
    • Re: Re: Aku distribuciu 22.01.2006 | 19:04
      math   Návštevník
      ty mas deravu hlavu. pozri iptables a budes vediet trochu o linuxe viac.
    • Re: Re: Debian 05.02.2006 | 17:36
      miso156   Návštevník
      Stiahol som si netinst debian, ktory ma 108MB, potom som ho nainstaloval, nastavil siet, slovensky server, a zacalo tahat z netu, ale pisalo mi len ze stahuje nejakych 45MB a ze po rozbaleni to bude mat nejakych 120MB. Takze asi graficke prostredie v tom nebude? lebo STARTX mi nefunguje
    • Re: Re: SnaĹživĂ˝ novĂĄÄ?ik 27.02.2006 | 22:55
      Poleno   Návštevník
      Mám vybratú Mandrivu a live Danix ? čo na to povieš Vladio
      • Re: Re: Re: SnaĚŞivÄ�Ë� no 03.03.2006 | 23:35
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        Danix som este nevidel - nemal som moznost ho vyskusat, ale s Mandrakmi som bol spokojny. Moja manzelka odkazuje, ze sa ti bude Mandrake pacit viac :-) Btw, ona je schopna ho nainstalovat bez mojej asistencie sama :-) a hrava sa v nom Frozen Bubble :-D
    • Re: Re: Danix 27.02.2006 | 19:34
      ops   Návštevník
      spustil som ho, chcel meno uzivatela a heslo, napisal som spravne. vyhlasil nejake chybove(uz si nepamatam)
      • Re: Re: Danix 27.02.2006 | 19:44
        ops   Návštevník
        este ktomu , spadol tak, ze sa nedal kompletne spustit. a tie chybove hlasenia tam boli nieco o rootovi a aby som tam napisal nejaky prikaz. Danix uz nepouzivam, uz mam Mandrake 10.1
    • Re: Re: Linux do 1,5 G 27.02.2006 | 12:09
      ALFA   Návštevník
      Praveze ono to neide, skusal som knoppix a aj suse, lenze ma nepustia ani k samotnej instalacii, lebo vypise ze 1,5 giga je malo. nemam slaby stroj, ramku mam 512 a procesor 3giga, mam aj velky disk, lenze to chcem hodit na ten maly 1,5 giga.viem ze ho treba prerozdelit.Takze?
      • Re: Re: Re: Linux do 1,5 G 28.02.2006 | 12:04
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        No pravdu povediac, netusim. Ak sa tam nechcu dat instalovat, tak s tym vela nenarobime. Skus si na velkom disku programom Partition Magic vytvorit tie oddiely. Ten maly nebude ani velmi rychly. Preco nexes dat linuze na velky disk? Tam mas miesto?
        • Re: Re: Re: Re: Linux do 1,5 G 02.04.2006 | 23:12
          alfa   Návštevník
          no hey. diky moc za rady. skusal som to uz kadejak hodit na ten maly disk, ale neslo, tak som sa na to vybodol. potom so m si urobil miesto na velkom disku a tam som ho hodil. co uz. dik
    • Re: Re: Linux? 04.03.2006 | 00:07
      MaN144   Návštevník
      Vdaka za radu. Asi skusim Mandrake. Dufam ze z neho nebudem taky vyhukany. Pridam si ta do ICQ a urcite sa este ozvem, ked ho zozeniem (teda ten Linux).
    • Re: Re: disketove distro 15.03.2006 | 19:26
      ops   Návštevník
      chod na freshmeat.net potom vyhladat "distributions" budes tam mat linux ........ , linux ........ a nakoniec linux distributions floppy-based a na to klikni
      • Re: Re: Re: disketove distro 22.03.2006 | 18:54
        Tom@sQo   Návštevník
        vsetkym dakujem :)
    • Re: Re: Otazka 14.03.2006 | 21:16
      janci   Návštevník
      A nevies ci na to existuje slovencina (klavesnica, znakova sada, ak je mozne tak aj preklad) al. aspon cestina? Niezeby som nevedel po anglicky, ale v prelozenom prostredi sa vzdy trochu rychlejsie zorientujem. A daju sa tam pouzivat zdrojaky z netu (format *.tar.gz - al. tak nejak)? Ak hej tak daj vediet ako prosim. A moc Diky!!!
      • Re: Re: Re: Otazka 15.03.2006 | 13:39
        BAKY   Návštevník
        Ten system je cisto po anglicky, ver mi, radsej sa uc orientovat po anglicky, v buducnosti ti to velmi pomoze. Klavesnicu tam ale mozes bez problemov nastavit aj slovensku. Samozrejme, ze mozes pouzivat zdrojove kody a skompilovat si ich, ale mozes tam instalovat aj slackwarovske balicky, ktorych najdes kopu na stranke http://linuxpackages.net/
        • Re: Re: Re: Re: Otazka 15.03.2006 | 20:44
          janci   Návštevník
          Dakujem za radu.
          • Re: Re: Re: Re: Re: Otazka 15.03.2006 | 22:25
            OK   Návštevník
            Vrele ti odporucam UBUNTU. Zmesti sa na jedno CD, rychlo sa vyvija, je kompletne free, kazdych 6 mesiacov vychadza nova verzia s najnovsim software, ma vybornu podporu... O kvalitach Ubuntu svedci aj dlhotrvajuce 1. miesto na http://distrowatch.com/
            • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otazka 15.03.2006 | 22:31
              Suhlas   Návštevník
              Ubuntu je kompletne v slovencine a ak by ti nevyhovalo Gnome, stiahni si Kubuntu - tam je standardne prostredie KDE. Priblizne 20. aprila ma vyjst nova verzia - rychlejsia, aktualnejsia. (Ubuntu je zalozene na Debiane - vynikajuci system)
              • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otazka 16.03.2006 | 16:27
                janci   Návštevník
                Ktore prostredie je narocnejsie na ram-ku? KDE al. gnome? A ake balicky sa daju instalovat do Unbutu?
                • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otazka 16.03.2006 | 20:30
                  Dobre   Návštevník
                  Pravdepodobne KDE zozerie viac RAM, ale to nemam vyskusane, lebo ja mam pamate dost :-) Programy si mozes instalovat asi vsetky, ktore su len pre lin dostupne. Tu je dalsia vyhoda Ubuntu v tom, ze nemusis nic kompilovat a pod. Otvoris si graficky instalator (synaptic) http://www.nongnu.org/synaptic/action.html a z netu sa ti stiahne vsetko potrebne.
                  • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otazka 17.03.2006 | 18:04
                    janci   Návštevník
                    Da sa aj kompilovat? Nieze by ma to na zaciatok nejako trapilo, ale moze byt zaujimave to vediet.
                    • Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otazka 18.03.2006 | 18:23
                      Jasne   Návštevník
                      Je to linux :-)
      • Re: Re: Otazka 18.03.2006 | 21:40
        janci   Návštevník
        Obsahuje (vectorlinux) len KDE, al. aj ine graficke prostredia - gnome, fluxbox, xfce, ..........
    • Re: Re: MDK A MND 18.03.2006 | 16:55
      Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
      Tak s tym tvojim vyjadrenim vonkoncom nesuhlasim. Kamarat mal natiahnuty Mandrake 9.0 alebo 9.2 niekolko rokov ako server na sieti a bez problemov. Ak si mal nejaky problem ty, nezhadzuj celu distribuciu. Inak... raz sa mi pokazil posilnovac riadenia na Fabii... ludia, uz nikdy nekupujte ceske Skodovky, su to vsetko kriaky... asi tak...
    • Re: Re: Ako je to s jazykmi? 13.04.2006 | 19:05
      math   Návštevník
      mandrake presla pod spolocnost conectiva a niesla nazov s nejakeho stareho komiksu okolo ktoreho boli iste potahovacky tak distro premenovali na mandrivu. :)
    • Re: Re: zavádzač?? 19.04.2006 | 20:32
      Ubuntu - Kubuntu   Návštevník
      Alebo mozes pouzit aj Kubuntu. Ma vsetky vyhody aj zdroje ako Ubuntu, akurat graficke rozhranie je podobnejsie ako win (screenshoty): http://shots.osdir.com/slideshows/slideshow.php?release=608&slide=15 Ubuntu je vsak viac rozsirene (screenshoty): http://shots.osdir.com/slideshows/slideshow.php?release=607&slide=11
      • Re: Re: zavádzač?? 20.04.2006 | 23:54
        mpt3   Návštevník
        To keď spustím inštaláciu a zvolím si danú jednotku, aj keď nebude prioritná tak sa zavádzač nainštaluje správne? A či chcem inštalovať zavádzač, to sa zvolí asi počas inštalácie, však? Takže mám hladať GRUB pri inštalácii...chápem správne?
        • Re: Re: Re: zavádzač?? 21.04.2006 | 18:00
          Odpovedajuci   Návštevník
          Ano, MBR si najde instalator sam. Ano, zavadzac sa standardne instaluje (pokial to nevypnes:-). Ano, ale hladat GRUB nemusis, on sa najde sam :-)
    • Re: Re: aky? 11.05.2006 | 19:09
      T0M   Návštevník
      Preklep : OpenSuSE 10.0 alebo OpenSuSE 10.1 ...
    • Re: Re: cz alebo sk verzia 11.05.2006 | 19:12
      T0M   Návštevník
      Najlepší LIVE Linu CZ je : Slax-http://www.slax.cz a Danix-http://www.danix.cz/
    • Re: Re: Fedora 5 26.05.2006 | 00:36
      Tomas   Návštevník
      Na pracu momentalne nepotrebujem tak urgentne pocitac a internet na tomto linuxe mi ide. Ale to vsetko bolo automaticke. Podarilo sa mi nainstalovat skype, ¨icq¨, ale neviem mplayer, alebo xmms, lebo to by sa mi tu zislo. :)) keby sa dalo tak sa mi mozete ozvat sem, lebo neviem ci to tu najdem nabuduce. Dakujem zatial uhlo2@centrum.cz
    • Re: Re: moje skúsenosti 15.06.2006 | 21:59
      JurajF   Návštevník
      Prepáčte preklep, výrobcom je LifeView - Made in Thajwan Juraj
    • Re: Re: arch 24.06.2006 | 04:33
      reader   Návštevník
      Uziva tu niekto tuto distribuciu? Ja som ju stiahol (zaciatocnik v linuxe) a taham zase pretoze ta prva sa nedari akosi naistalovat chyba tam balicek a ani po jeho vynati z instalacie to nechce ist tak skusam downloudnut cez ine ftp-cko 0.7.1 verziu toto sa mi totiz deje v 0.7.2 a inac kym som nepoznal linux(reakcia na vyssie uvedene prispevky) tak som si myslel ze Billi G/ je boh,no dnes viem ze je len spekulant a vie zu ludia su prilis lenivy sa ucit a lenivy tvorit.A este nieco windws je stabilny, naistalujete,vyberite disk a drz ako svina aj par rokov(upozornenie- nespustame masinu :-) ) preco linux easy.ked pridete o pol rocnu pracu koli napr xp,tak potom vam je uz vsetko jedno,skoda ze som nezalohoval faken :-( skusime teda linux :-)
      • Re: Re: Re: arch 24.06.2006 | 13:20
        arh problem   Návštevník
        hmm tak hore je prvy clanok a teraz druhy,stiahol som asi 5 typov archu a stale ked dam select packages a potom base tak mi stale ukaze pri instalacii chybu "mawk"is not in the package set viete mi niekto poradit preco sa toto deje? kde robim chybu? please poradte niekto seriozny.
        • Re: Re: Re: arch 25.06.2006 | 01:08
          JurajF   Návštevník
          Ja osobne používan Mandriva Linux Free 2006 spolu s WINDOWS ME a XP bez problémov. Je to stabilná verzia, je dobre premyslená a zrozumiteľná aj pre menej zdatných odborníkov vo svete PC (aký som aj ja). Juraj
    • Re: Re: Win s Lin 26.06.2006 | 02:44
      ylem   Návštevník
      pri inom distre napr. od novelu ci uz suse alebo sled staci obnovit boot sector pomocou instalacneho cd/dvd. Pod win skus aj ine boot manazery existuje ich viac ako ymieneny staci googlit :-)
      • Re: Re: Re: Win s Lin 27.06.2006 | 16:55
        mpt3   Návštevník
        OK, díky chlapy... Ja som stiahol zo stranky http://gag.sourceforge.net/download.html zavádzač GAG, inak som kukal aj na LILO a GRUB... Ale tak mám GAG, stiahol som to v zazipovanom formáte... A ja s BIOSom moc neviem pracovať, tak mi neviete ešte poradiť čo teraz? Mám to hodiť na floppy v tom zazipovanom priečinku? Alebo ako? A potom to mám spustiť v BOOTe pri reštartovaní PC? Lebo som skúšal a nič nenašlo, žiaden Boot Record - či ako čo to vypisovalo a potom spustil Windows...
        • Re: Re: Re: Re: Win s Lin 29.06.2006 | 18:46
          JurajF   Návštevník
          Ahoj! Ak sa ti rozbehol Windows, daj do CD mechaniky inštalačné CD Linuxu a najdi na ňom adresár dosutils a tam program "rawwritewin.exe". Ak rozbalíš GAG pravdepodobne dostaneš súbor s príponou gag?.img (alebo iné meno). Ak je to tak, pusti príkazový riadok rawwritewin.exe gag?.img a riaď sa príkazmi programu. Vytvorí ti štartovaciu floppy disketu. Pravdepodobnejšie je, že dostaneš po rozpakovaní už .exe súbor, ktorý po spustení urobí hore uvedené automaticky. Výhodou je, že spúšťaciu sekvenciu môžeš nahrať aj na disketu, samozrejme v tom prípade budeš ju musieť mať vždy po ruke. Ale pred tým, ako začnes laborovať, skús zálohovať dôležité súbory (čert nespí). Podobným štýlom môžeš vytvoriť aj púšťaciu disketu s Linuxom a potom sa ti stanú prístupné aj údaje pod Linux, resp. môžeš obnoviť jeho spúšťací sektor. Veľa úspechov! Juraj
    • Re: Re: Neviem aku distribuciu 07.08.2006 | 14:50
      Juraj   Návštevník
      Ne nesom z BA
    • Re: Re: dalsi user chce prejst na linux 11.08.2006 | 13:24
      xunq   Návštevník
      no stiahol som si live:mandriva-nechytilo ma to, gentoo-sa mi nabootoval vsetko v pohode no potom cedlo sa prestalo tocit cierne lcd a bolo pol jednej vecer tak som to zabalil,inac som vypol monitor ci dostava signal z karty ale nista takze sa na to pozriem az zajtra vecer,ale ak viete nejak pomoct tak kludne,ale meno gentoo a ubuntu ma chytilo od prvej chvile:D ozaj jaky je rozdiel medzi ubuntu,xubuntu a kubuntu len v grafike? Ps:pri spusteni mandrive a vo vedomi ze na compe mi ide linux a nie widle som mal uplne cudny ale kladny pocit :)
    • Re: Re: server 22.09.2006 | 15:40
      Avatar mpt3   Používateľ
      No to by bolo skvelé. Ja mám skriňu :D ale stačí aby som to videl, není nutné na mojom, kľudne obkukám aj od Teba... :)))
      • Re: Re: Re: server 06.12.2006 | 14:08
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        Rad by som s lekciami zacal, ale medzitym som sa prestahoval do Prahy... tak to bude trosku problem... ak vsak dobehnes do Prahy, nieco ta naucim. :D
    • Re: Re: Live CD 08.12.2006 | 13:22
      tick-tack   Návštevník
      Velmi nerozumiem : ams live cd ??? a F12 co urobi ?? Ja som isiel cez bios a nastavil som prvy boot cd-usb. bolo to bootovane s externej mechaniky cez usb, ale nemyslim, ze v tom bol problem...
    • Re: Re: slax 14.12.2006 | 23:05
      Dante3000   Návštevník
      Chcem ho mat ako live CD, alebo by sa dalo ho mat na disku skopirovany bez nutnosti instalovat ho?