Fluxbox (1) - malý, šikovný, štýlový...

09.12.2004 22:22 | Články | Michal Fecko
Fluxbox je malé, šikovné, harvérovo veľmi nenáročné, ale pritom štýlové grafické prostredie.

Linux, ako už iste viete, neznamená len príkazový riadok, ale čoraz viac sa začína uplatňovať aj v desktopovom nasadení. Okrem notoricky známych desktopových prostredí ako sú KDE, GNOME a pod. sa čoraz vo väčšej miere začínajú objavovať aj na hardware menej náročné alternatívy týchto "obrov" (čo do rozľahlosti a pamäťovej veľkosti). Jednou z týchto alternatív, čoraz častejšie sa presadzujúcou už čoraz širšej linuxovej komunity je aj Fluxbox.


Obr. 1
Na domovskej stránke projektu sa nachádza mnoho takýchto pekných screenshotov.



Inštalácia
Na domovskej adrese projektu http://www.fluxbox.org nájdete okrem zdrojových textov aj už skompilované balíky pre rôzne distribúcie (Debian, NetBSD, Slackware, SuSE, Fedora a pod.). Projekt je vedený v 2 vetvách. Stabilná (momentálne je to verzia 0.1.14) a tzv. Development čiže vývojárska (posledná verzia je 0.9.8). V prípade, že sme sa rozhodli pre zdrojáky, postupujeme klasickým spôsobom:
  • tar xfvz meno_balíka.tar.gz
  • cd meno_balíka
  • ./configure && make
  • su
  • make install
...a je to! :)

Nastavenie
Pri prvom spustení fluxboxu sa v domovskom adresári používateľa vytvorí konfiguračný adresár .fluxbox v ktorom budú uložené všetky nastavenia od inicializačného súboru (súbor init), cez súbor v ktorom sú nastavené položky hlavného menu (súbor menu) až po pozadia a témy, ktoré sú v prípade fluxboxu veľmi vydarené a pôsobia skvelým dojmom. Veľa tém je možné nájsť práve na domovskej adrese projektu, poprípade sa treba mrknúť aj na adresu http://freshmeat.net a tam v sekcii themes pozrieť témy pre fluxbox. Prejdime však k samotnému spusteniu.

Ak si prajeme nastaviť fluxbox ako defaultný desktop manažér, je potrebné v adresári /etc/X11/xinit/ zmeniť linku @xinitrc na súbor xinitrc.fluxbox, ale taktiež, ak na takéto úkony nemáte dostatočné práva je možné si v domovskom adresári vytvoriť súbor .xinitrc, ktorý bude totožný s /etc/X11/xinit/xinitrc.fluxbox. Tento inicializačný súbor využijeme aj neskôr pri zadefinovávaní dockapp aplikácii, o ktorých si povieme neskôr.

Ak všetko prebehlo hladko a nabehne nám náš "milovaný" fluxbox nastáva chvíľa, kedy by sa mal každý pustiť do experimentovania a nastavovania. Základná plocha pozostáva z plochy samotnej ;) a malej spodnej lišty, na ktorej nájdeme čas, icon-bar (na ktorom sa zobrazujú pogramy, ktoré sú momentálne minimalizované) a prepínač/menič pracovných plôch (ktorých je defaultný počet 4, no je možné si ich meniť podľa vlastných potrieb).

Základnú konfiguráciu fluxboxu objavíte po kliknutí na akúkoľvek časť plochy pravým tlačidlom. V položke fluxbox-config nájdete spomínanú konfiguráciu, v ktorej sa dá nastaviť téma, poloha objektov na ploche a hlavne správanie sa okien. Veľmi dobrou pomôckou na tvorenie vlastného menu je balík s názvom fluxconf, ktorý nájdete na adrese http://devaux.fabien.free.fr/flux/ a ktorý obsahuje programy fluxmenu (slúži na nastavovanie menu fluxboxu), fluxkeys (nastavovanie klavesových skratiek) a fluxconf (extra nastavenie fluxboxu).

Veľmi silnou stránkou fluxboxu sú tzv. AppDocks resp. slit. Sú to malé aplikácie, ktoré zrejme najviac preslávilo desktopové prostredie Windowmaker, ale nemalú slávu zažívajú aj na iných "light" desktopových prostrediach. O čo vlastne ide? Tieto maličké programy sledujú rôzne zariadenia a priebežne ukazujú a vyhodnocujú ich stav. Týchto programčekov je na stovky a sú nenahraditeľné v prípade, že chcete mať na svojej ploche prehľad o všetkom, čo sa práve na vašom stroji deje (pamäť, cpu, net a pod.). Bližšie info a tieto samotné programíky hľadajte na týchto adresách: http://www.bensinclair.com/dockapp/, http://web.cs.mun.ca/~gstarkes/wmaker/dockapps/ alebo na http://www.dockapps.org/.


Obr. 2
Môj vlastný screenshot
Záverom
Fluxbox používam už asi rok a som s ním veľmi spokojný. Je to stabilné, rýchle, štýlové a prehľadné moderné desktopové prostredie a takziež vynikajúca konkurencia pre už spomínané "zabehnuté" mamutie projekty. Veľa šťastia s inštaláciou a príjemných chvíľ pri používaní tohto malého zázraku. V prípade záujmu si môžeme niekedy nabudúce povedať niečo bližšie o konfigurácii a pokročilých vlastnostiach a nastaveniach fluxboxu.

Michal "f3c0" Fecko (f3c0@szm.com)
    • zaujem? 01.06.2006 | 18:39
      agressor   Návštevník
      ...no ten by bol.