Istota je... Sitback (1)

11.12.2004 12:52 | Články | Marián Ščerbák
Skúsenosť je nekompromisný učiteľ. Stačí jediná chyba pri práci, poškodený harddisk počítača, alebo nepriaznivý horoskop a po niekoľko mesačnej práci nezostane ani stopa...

Preto jedna z prvých vecí, ktoré by sme mali po inštalácii systému vyriešiť, je zálohovanie. Na to slúži veľa programov, napr. tar, dump, ale aj drakbackup, špecialitky ako amanda atď. Na stránkach linuxsoftu som však našiel program, ktorý ma zlákal svojimi "širokými možnosťami" a jednoduchosťou.

Sitback pracuje v príkazovom riadku. Po spustení na popredí však využíva jednoduché grafické prostredie (curses). Je to jednoduchá aplikácia, ktorá využíva bežne dostupné linuxové aplikácie (tar, gzip, bzip2, cdrecord) na zálohovanie. Je schopný pracovať s páskami, ukladať dáta na iný disk, počítač, ZIP médiá, CD atď. My sa však budeme zaoberať iba jeho jednoduchým použitím na vytvárenie pravidelnej zálohy na optický (CD-R) disk a harddisk. Postup ostáva rovnaký aj pri iných úlohách. Špecifiká iných riešení ponúka autor programu vo výborne spracovanej dokumentácii k programu.

Inštalácia

Najnovšiu verziu programu nájdeme na domovskej stránke www.mrbean.dk (má asi 200 KB). Odporúčam (okrem downloadu zdrojových kódov "stable" verzie) aj preštudovať tieto stránky, je tam pár pekných príkladov využitia Sitbacku. Balíček si teda uložíme na disk, rozbalíme a skompilujeme. Malo by to prebehnúť bez problémov klasickým "trojzáprahom". Otvoríme konzolu a zadáme:

tar xzf sitback-x.x.x.tar.gz
cd sitback-x.x.x
./configure
make
make install

V domovskom adresári užívateľa, ktorý bude spúšťať Sitback, musíme vytvoriť skrytý adresár, napr. príkazom:

mkdir /home/marian/.sitback

Autor odporúča spúšťanie programu rootovi, my však na špeciálne a cudzie zariadenia, resp. systémové súbory zatiaľ pristupovať nechceme, preto ho vytvoríme ako obyčajný užívateľ. Pre zálohovanie systému to však nutné je. A teraz to príde. Program máme nainštalovaný, adresár vytvorený, ostáva iba Sitbacku povedať (slovami autora):

čo, kde, ako a kedy má zálohovať ...

Vytvorenie skriptu

Otvoríme si v Kwrite alebo inom editore textu (Gedit, Kate ...) nový súbor. Uložíme si ho do vytvoreného adresára ~/.sitback napr. pod názvom zalohuj. Vyzerá to asi takto (za znakom # sú komentáre):

ARCHIVE=/home/marian/zaloha.tar.bz2
INCREMENTAL
#pre prípad nefunkčnosti symlinkov
IGNORE BAD SYMLINKS
TARGET=/home/marian/
EXCLUDE=/home/marian/dokumenty/obrazky/
EXCLUDE=/home/marian/dokumenty/video/
EXCLUDE=/home/marian/tmp/
REPORTFILE=/home/marian/dokumenty/data/zaloha/report_%D_%M_%h_%m.log

Kde zálohovať

Na určenie miesta a názvu zálohy potrebujeme vypísať k slovu ARCHIVE= presnú cestu a názov archívu alebo zariadenia. Pozor na malé a veľké písmená. Názov archívu si môžeme doplniť o výrazy:

%Y = Rok
%M = Mesiac (01-12)
%D = Deň (01-31)
%h = Hodina (00-23)
%m = Minúta (00-59)
%s = Sekundy (00-59)
%w = Deň týždňa (0-6)

Takže ak je určený ARCHIVE=/home/marian/zaloha_%D_%M.tar.bz2, Sitback vytvorí archív v domovskom adresári s názvom zaloha_30_12.tar.bz2. A ako určíme napaľovačku? Najprv si o nej musíme zistiť nejaké údaje. Získame ich príkazom

cdrecord -scanbus

Zaujímajú nás prvé tri čísla na riadku s našou mechanikou (napr. 0,0,0). Teda pri zálohovaní na CD nezadáme zariadenie ako (zvyčajné) /dev/scd0, ale ako ARCHIVE=0,0,0. Pri zálohovaní na iný počítač potrebujeme samozrejme vedieť jeho meno. Podrobnosti sú v dokumentácii.

výsledok príkazu

Čo zálohovať

Súbory alebo adresáre určené na zálohovanie sú určené položkami TARGET a EXCLUDE.TARGET určuje, čo budeme zálohovať a EXCLUDE stanoví, čo zo zálohovania vynecháme. V príklade si teda odzálohujeme celý môj domovský adresár, ale vynecháme adresáre s obrázkami, videom a dočasnými súbormi (tmp). Obe položky (TARGET, EXCLUDE) môžeme zadať podľa potreby aj viackrát.

Ako zálohovať

Tu sa ukazuje nesporná kvalita Sitbacku. Existuje skutočne veľa možností. Môžeme si pozrieť dokumentáciu k programu, ktorá je (defaultne) v adresári /usr/local/doc/sitback .

Napríklad:

REPORTFILE= určuje miesto a názov správy (logu) o zálohovaní. Ak použijeme vyššie uvedené zástupné znaky (%M,%Y atď.), bude mať názov aj s týmito údajmi. Pri použití REPORTPRINTER= nám správu vytlačí. Môže nám prísť aj e-mailom:-). V tom prípade vložíme zápis: REPORTMAIL=vasa@e-mailova.adresa

INCREMENTAL zálohovanie len zmenených a nových súborov.
COMPRESSION=YES povoľuje kompresiu zálohy.Defaultne je však COMPRESSION=NO, pretože aj najmenšia chyba v kompresii môže znemožniť obnovu zálohy. Defaultne je tiež nastavené overenie bezchybnosti zálohy. Ak ho chceme zrušiť, zadáme riadok VERIFY=NO.
IGNORE BAD SYMLINKS pridávam stále. Niekedy sa v adresári vyskytnú nefunkčné symbolické odkazy, ktoré spôsobia chybu pri zálohovaní. Pri tomto nastavení ich Sitback iba oznámi, zapíše do logu, ale pokračuje v zálohovaní.
BEFORE a AFTER zabezpečí vykonanie nami stanovených príkazov pred a po zálohovaní.

Utrieme si pot, skript máme napísaný a uložený, môžeme ho spustiť. Najprv sa však príkazom df presvedčíme, či máme dostatok miesta na zálohovanie. Sitback spustíme príkazom:

sitback zalohuj

resp. ako parameter použijeme názov nami vytvoreneho skriptu. Ak sme postupovali správne, malo by zálohovanie prebehnúť bez problémov. Ak nie, vychytajte si chyby v skripte, prečítajte si dokumentáciu a skúšajte to. Dnes sme si vytvorili zálohu na disku ešte bez časového plánu. V ďalšej časti si vytvoríme archív na CD a zbavíme sa starostí so zabúdaním na zálohovanie:-).