Ja Ubuntu, ty Ubuntu

11.08.2006 17:09 | Distribúcie | Jaroslav Imrich

Logo UbuntuBola doba, keď som mal z inštalácie softvéru zo zdrojových kódov strach, pretože môj Mandrake pri nej stále vyhadzoval nejaké chyby. Niekde som sa dočítal, že existuje distribúcia Debian a že sú pre ňu dostupné tisíce binárnych balíkov. S vidinou lepšej budúcnosti som sa teda pretrápil inštaláciou stable vetvy a zistil som, že balíkov síce sú tisíce, no nie práve najnovších verzií. Tak som Debian nechal Debianom a predstavoval si, aký by to bol systém, keby sa dal ľahšie nainštalovať a mal novšie verzie balíkov. Dnes už si taký systém predstavovať nemusím. Je tu a volá sa Ubuntu.

Hneď v úvode musím upozorniť, že článok nie je určený pre začínajúcich používateľov. Jeho cieľom je stručne previesť mojím “postinštalačným rituálom” používateľa ľubovoľnej inej distribúcie a upozorniť ho na niektoré vlastnosti, ktorými sa tento systém vo verzii 6.06 (Dapper Drake) líši od ostatných distribúcií.

Ubuntu 6.06

1. Kde je root?

Pri inštalácii operačného systému GNU/Linux sa zvyčajne zadáva heslo pre používateľa root a vytvára sa aspoň jedno neprivilegované používateľské konto, ktoré je určené pre správcu systému na vykonávanie bežných činností. Distribúcia Ubuntu však volí iný prístup. Do systému sa nemôžete prihlásiť ako používateľ root, ale používatelia, ktorým je to dovolené (viď "/etc/sudoers"), môžu spúšťať príkazy s privilégiami roota pomocou programu sudo. O tom, ktorý z týchto dvoch prístupov je lepší sa vedú nekonečné diskusie. Zástancovia klasického spôsobu tvrdia, že k získaniu konta roota stačí pri "sudo prístupe" uhádnuť len jedno heslo, a preto by nemal byť používaný. Druhá strana ale oponuje s faktom, že pri bežnom používaní konta roota útočník pozná login a musí uhádnuť už len heslo.

Ak sa rozhodnete používať sudo a budete spúšťať za sebou viacero príkazov, na ktoré sú potrebné práva roota, zvážte použitie príkazu:

# sudo su

Po zadaní vášho používateľského hesla budete mať prístupný plnohodnotný rootovský shell. Ak však preferujete klasický prístup, stačí ak pre používateľa root vytvoríte heslo

# sudo passwd root

a upravíte súbor "/etc/sudoers", kde odoberiete právo bežným používateľom využívať delegovanie privilégií programom sudo (man sudoers).

2. Verzie, zdroje balíkov a nástroje APT

Jednotlivé verzie Ubuntu majú samozrejme číselné značenie, no zároveň má každá verzia svoj vlastný názov ako napríklad “Hoary Hedgehog”, “Breezy Badger”, či “Dapper Drake”. Používatelia vo fórach často používajú radšej tieto mená než numerické verzie, preto by ste si mali čím skôr na ne zvyknúť a overiť si, ako sa volá verzia, ktorú používate.

To, že Ubuntu vychádza z Debianu, potvrdzuje aj skutočnosť, že používa deb balíky a nástroje na ich správu súhrne známe pod názvom APT. V úvode spomínané tisíce balíkov sú rozdelené do viacerých skupín. Prvou z nich je skupina main obsahujúca základné komponenty systému, ktoré sú bez výhrad voľne distribuovateľné. V skupine restricted sa nachádzajú balíky, ktorých licencia nejakým spôsobom čiastočne zabraňuje ich úplne voľnému šíreniu, no sú bežne používané a pre niektoré počítačové systémy nevyhnutné. Na balíky z týchto dvoch skupín poskytuje Ubuntu Team plnú podporu a garantuje vydávanie bezpečnostných záplat. Skupina balíkov s názvom universe obsahuje obrovské množstvo softvéru, ktorý však nie je oficiálne udržiavaný Ubuntu Teamom a o aktualizácie a bezpečnostné záplaty sa stará používateľská komunita. Skupina multiverse obsahuje na rozdiel od predchádzajúcich troch skupín len softvér, ktorý nie je voľne šíriteľný a je na používateľovi, aby si overil v licenčných podmienkach, či ho v danej krajine používať môže. Patrí tu napríklad flash-player od firmy Macromedia. Pre staršie verzie systému je k dispozícii ešte skupina balíkov s názvom backports, v ktorej sú dostupné nové verzie niektorých často používaných programov prebrané z aktuálnej verzie systému.

To, ktoré skupiny balíkov chcete používať a z akého mirroru ich sťahovať, sa nastavuje v konfiguračnom súbore "/etc/apt/sources.list". Na mojom systéme vyzerá nasledovne:

deb http://sk.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper main restricted universe multiverse
deb http://sk.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper-updates main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security main restricted universe multiverse
deb http://sk.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper-backports main restricted universe multiverse

Z predchádzajúcich stĺpcov by ste už mali vedieť, čo znamenajú jednotlivé názvy v týchto riadkoch. Snáď len pripomeniem, že po inštalácii sú povolené iba skupiny main a restricted. Ak chcete používať softvér z universe a multiverse, musíte tento súbor editovať.

V úvode som spomínal, že na správu balíkov používa Ubuntu nástroje APT. Uvediem tu pár príkladov ich použitia, ktoré sú podľa mňa pre správu desktopového systému postačujúce. Aktualizovať lokálnu databázu informácií o dostupných balíkoch môžete príkazom:

# apt-get update

Tento príkaz by ste mali spustiť vždy, keď sa chystáte inštalovať nejaký nový softvér, aby ste inštalovali len najnovšie verzie. Aplikovať dostupné updaty na všetky nainštalované balíky môžete následne pomocou príkazu:

# apt-get upgrade

Ak chcete inštalovať nejaký program a nepoznáte presný názov balíka, môžete sa ho pokúsiť vyhľadať príkazom:

# apt-cache search hladanafraza

Výstupom z tohto príkazu však niekedy býva nesmierne množstvo balíkov, a preto ho často používam spolu s príkazom grep, ktorý zabezpečí, že sa vypíšu iba riadky obsahujúce definované slovo:

# apt-cache search hladanafraza | grep slovo

Pre zobrazenie podrobnejších informácií o balíku spustite:

# apt-cache show nazovbalika

Ak už poznáte presný názov balíka, môžete ho nainštalovať pomocou príkazu:

# apt-get install nazovbalika

Balíky, ktoré už nepotrebujete odoberiete príkazom:

# apt-get remove nazovbalika

3. Softvér, ktorý mi po inštalácii chýba

Ideálna distribúcia bohužiaľ neexistuje a v každej mi po inštalácii chýbajú niketoré programy, na ktoré som zvyknutý. V Ubuntu pridávam nasledovné balíky:

Midnight Commander:

# apt-get install mc

Adobe Acrobat Reader:

# apt-get install acroread

Macromedia flash plugin pre Firefox:

# apt-get install flashplugin-nonfree

Dodatkové true type fonty od Microsoftu (Arial, Courier, Times New Roman a ďalšie):

# apt-get install msttcorefonts

Nástroje na kompiláciu zdrojových kódov:

# apt-get install build-essential

Gnomebaker (aplikácia na napaľovanie CD):

# apt-get install gnomebaker

Poštový klient Mozilla Thunderbird s podporou pre GnuPG:

# apt-get install mozilla-thunderbird
# apt-get install mozilla-thunderbird-enigmail

V prostredí Gnome je predvolený emailový klient Evolution, no ja preferujem Thunderbird. Preto ho po inštalácii ešte nastavujem ako predvolený pomocou grafickej aplikácie dostupnej prostredníctvom menu "System - Preferences - Preferred Applications".

Ak vám vadí, že zástupcovia pre Firefox a Thunderbird v menu Applications nepoužívajú oficiálne ikony, môžete si ich stiahnuť z kde-look.org a pomocou "Alacarte Menu Editor" ("Applications - Accessories - Alacarte Menu Editor") to napraviť.

4. Podpora slovenčiny

Základným prvkom podpory slovenčiny je možnosť používať slovenskú klávesnicu. V prostredí Gnome mi však prvýkrát spôsobovalo jej nastavenie menšie problémy, preto popíšem postup detailnejšie. Spustite grafický nástroj pre konfiguráciu klávesnice pomocou menu "System - Preferences – Keyboard". V záložke "Layouts" si pridajte slovenské rozloženie a v záložke "Layout Options" v sekcii "Group Shift/Lock behavior" si zvoľte "Alt+Shift changes group", čo zabezpečí, že medzi používanými rozloženiami klávesnice budete prepínať kombináciou klávesov Alt + Shift rovnako ako v prostredí MS Windows. Ak ste si zvykli na zobrazovanie aktuálneho rozloženia na paneli, tak si naň cez menu, ktoré zobrazíte pravým tlačidlom myši, pridajte "Keyboard indicator".

Potrebné balíky pre podporu slovenčiny môžete pridať voľbou slovenského jazyka v menu "System - Administration - Language Support" alebo priamou inštaláciou balíkov:

# apt-get install language-pack-gnome-sk-base language-pack-gnome-sk language-pack-sk-base language-pack-sk aspell-sk mozilla-firefox-locale-sk openoffice.org-l10n-sk thunderbird-locale-sk myspell-sk openoffice.org-help-sk

Osobne preferujem anglickú verziu systému a ako predvolený jazyk si nechávam "English (United States of America)". Preto ale musím manuálne vykonať úpravy v OpenOffice.org. Ak ste sa rozhodli rovnako ako ja, spustite napríklad Writer ("Application - Office - OpenOffice.org Word Processor") a v jeho menu "Tools - Options - Language Settings - Languages" nastavte slovenský jazyk.

5. Multimédiá

Mnohé distribúcie dnes používajú na spracovávanie multimediálneho obsahu engine zvaný gstreamer. Tento engine pravdepodobne viac vyhovuje ich licenčným podmienkam, pretože neobsahuje kód, ktorý by bol licenčne sporný, no mne sa do neho nikdy nepodarilo pridať podporu pre prehrávanie mp3, DivX či Xvid. Vlastne som to ani poriadne neskúšal, pretože gstreamer nahradzujem za engine sprostredkovaný knižnicou xinelib. V praxi to znamená len toľko, že nahradím prehrávač totem skompilovaný s podporou gstreamer-u za verziu kompilovanú s podporou xinelib:

# apt-get install totem-xine

Pri inštalácii tohto balíka sa odoberie pôvodný totem-gstreamer. Keď som testoval Dapper-a, tak som si všimol, že ak po tomto kroku spustím totem cez menu "Applications", tak okamžite spadne. Ak je však spustený cez Nautilus dvojklikom na nejaký video súbor, tak ho bez problému prehrá. Aj to je jedna z príčin, prečo ešte stále používam Breezy-ho, no o tom až v závere.

Podporu prehrávania videa vo formáte mpeg4 pridáte inštaláciou balíka libxine-extracodecs, s ktorým sa nainštaluje aj knižnica libmad0, ktorá umožňuje prehrávanie zvukových súborov vo formáte mp3.

# apt-get install libxine-extracodecs

Tiež je dobré nainštalovať plugin pre Firefox, ktorý umožní prehrávanie videa na webových stránkach.

# apt-get install totem-xine-firefox-plugin

No a nakoniec už len inštalujem prehrávač zvukových súborov s názvom XMMS:

# apt-get install xmms

Záver

Ubuntu hodnotím ako skvelý systém na desktop, pretože v oficiálnych repozitároch je dostupné obrovské množstvo balíkov v novších verziách než sú v stable vetve Debianu. Už si ani nespomínam, kedy som naposledy musel kompilovať nejaký program zo zdrojových kódov, lebo na "apt-get install takmerkazdybalik" sa zvyká veľmi ľahko :). Ubuntu dokonca poopravilo aj môj nie práve najlepší názor na prostredie Gnome. Táto distribúcia je určite ústretovým krokom voči začiatočníkom, no ešte stále ich môže odradiť, keď budú musieť upravovať záznamy v "/etc/fstab" kvôli nepripojeným diskovým oddielom so súborovým systémom NTFS, alebo editovať "xorg.conf", kvôli úprave frekvencie monitora. Pomôcť s týmito banálnymi úlohami im však môže viacero dokumentačných projektov, z ktorých musím spomenúť aspoň Unofficial Ubuntu Starter Guide.

Možno ste v texte postrehli, že aj keď Dapper bol vypustený už dávnejšie, ešte stále používam Breezy-ho. Je to kvôli viacerým chybám podobným tej s totemom, ktoré som objavil pri testovacej inštalácii a kvôli tomu, že sa viacero mojich známych sťažovalo na stabilitu niektorých aplikácií. Neberte však moje frflanie tak, že Dapper je zlý a Breeze je lepší. Keby som teraz preinštalovával na mojom desktope systém, určite by som použil Dapper-a, pretože Ubuntu je distribúcia pružne reagujúca na zmeny a je možné, že nedostatky, ktoré ma odradili od upgradu pred dvoma mesiacmi, sú už dávno odstránené.

    • Dapper Drake 11.08.2006 | 19:21
      Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
      Nové Ubuntu (resp. Kubuntu) 6.06 Dapper Drake som začal používať hneď od jeho vydania a musím ho pochváliť za jeho odladenosť a stabilitu. Výsledok posunu vydania o dva mesiace je cítiť. Používal som aj posledné vývojové verzie a s nimi som bol tiež celkom spokojný, vy ste zrejme testovali niektoré zo skorších "Flightov" :).
      • Re: Dapper Drake 18.08.2006 | 02:13
        jariq   Návštevník
        No bohuzial to nebol flight.. Na oficialny release som cakal dost dlho..
        • Re: Dapper Drake 19.08.2006 | 11:41
          Petr Tomeš - ptomes@gmail.com   Návštevník
          Vydání Ubuntu 6.06 LTS bylo odloženo pouze o 6 týdnů.
          • Re: Dapper Drake 22.08.2006 | 13:07
            slavomir   Návštevník
            Posledne (K)Ubuntu ma naozaj prekvapilo jednoduchostou, rychlostou a vylepseniami (naposledy som skusal tusim 5.04) ta dostupnost a rozsah balickou je naozaj skvely takze pri troche volna migrujem zo SUSE 10.1. Co mi ale stale chyba je naozaj premakany yast2 ci uz v textovom mode alebo s grafikou... no proste uz len taketo nieco dorobit do (K)Ubuntu a spokojnost je maximalna... Netreba podcenovat silu jednoduchosti a prehladnosti nastavovania systemu...
            • Re: Dapper Drake 07.09.2006 | 02:50
              kamikadzeDrake   Návštevník
              Musim povedat, ze pri mojej instalacie nefungovalo vsetko ako by malo. Napr. hned prva vec: nefungovala mys Genius cez serial (btw: vedel niekto ze exist. Microsoft protocol pre mys?). Dalej frekvencia monitora bola zhodena na 60Hz, cez gui to neslo nastavit, ziadne moznosti. A nakoniec Ubuntu autom. nemountnul win disky (som cakal ze sa mu to podari, asi som si zvykol na Knoppix :) ). No cez vsetky problemy (btw: ktore som vyriesil) musim povedat, ze je to fakt najodladenejsie distro ktore som videl (pri spomienke na instalaciu debianu mi beha mraz po chrbte). Jednoducho k dokonalosti mu chyba naozaj najmenej v porovnani s ostatnymi distrami.
    • som podobne poteseny 11.08.2006 | 19:49
      Kozo   Návštevník
      Robim s linuxom uz naozaj viac ako desatrocie a aj ked som si dokazal veci rozbehat aj na inych distribuciach, tak Ubuntu 6.06 je prve, kde mi veci chodili same od seba vsetne chutoviek ako scaner a bluetooth adapter. Moje skusenosti som popisal tu: http://kozo.bloguje.sk/369481-linux-na-desktope-ubuntu.php
      • Re: som podobne poteseny 13.08.2006 | 18:39
        baca   Návštevník
        presne tak, zatial prva distra s ktorou nemam takmer ziadne problemy, vsetko slape od zaciatku, co napriklad nemozem povedat o mojej - doteraz pouzivanej distre SuSE 10.0 resp. 10.1
    • autorovi: 11.08.2006 | 20:39
      ---   Návštevník
      este by mohlo byt v clanku spomenute ako nastavit NUMLOCK aby bol zapnuty.
      • Re: autorovi: 11.08.2006 | 22:06
        Avatar Pesan Ubuntu  Používateľ
        Mne stacilo zapnut tlacitko NumLock na klavesnici a uz to fungovalo, tak ako vo Windows. Aj po opetovnom zapnuti pocitaca. Ale riesil som to uz niekedy vo Fedore. Pogoogli a urcite najdes riesenie.
        • Re: autorovi: 11.08.2006 | 23:17
          jariq   Návštevník
          Ubuntu starter guide je fakt dobre.. http://ubuntuguide.org/wiki/Dapper#How_to_turn_on_Num_Lock_on_GNOME_startup
    • mp3 neni problem 12.08.2006 | 13:35
      rooter   Návštevník
      mp3 v ide v gstreamer fpoho: apt-get install gstreamer-plugins-ugly len horsie je to s wma, wmv a streamovanym videom (mms://)
      • Re: mp3 neni problem 12.08.2006 | 15:05
        xxx   Návštevník
        na mwv (wma) treba este gstreamer0.10-ffmpeg , gstreamer0.10-pitfdll a kodeky z mplayera do /usr/lib/win32
      • Re: mp3 neni problem 27.02.2010 | 09:17
        aufdvvq   Návštevník
        UXC9Jl tcnykxuvhkhp, [url=http://drhjwibpknlm.com/]drhjwibpknlm[/url], [link=http://xwbtbvedpqkp.com/]xwbtbvedpqkp[/link], http://hjoblfsoxoim.com/
      • Re: mp3 neni problem 12.03.2010 | 08:25
        nwklhcedwwz   Návštevník
        oOyn5o cygsgfizhjiv, [url=http://csjoirzbvjsv.com/]csjoirzbvjsv[/url], [link=http://bdywstnppqaz.com/]bdywstnppqaz[/link], http://eincfofqkkqp.com/
    • Ubuntu 12.08.2006 | 14:32
      Dumaru   Návštevník
      Distro Ubuntu som nahodil na book hneď po vydaní. Čo som musel upraviť bol sources.list kvôli repozitárom, fstab pre kódovanie názvu súborov z CDROMu, pridal som do sedenia pár príkazov kvôli qwertz klávesnici po štarte a vypnutiu dpms, ktoré nešlo cez grafiku a ešte pár vecí. Programy ktoré som musel ťahať: podpora multimédií (wma, wmv idú tiež), Inkscape, gtkam, D4X, Firestarter, FrostWire, gFtp, Opera, Thunderbird, Adobe Reader, Wine, Aegis, gDesklets, Bluefish, Nvu, Gkrellm, MC, Gnomebaker, Grip, MPlayer, XMMS. Linux používam len vyše roka ale toto distro ma "prinútilo" prejsť z rpm distra SuSE s KDE na *.deb Ubuntu s GNOME. Po pár nastaveniach a stiahnutí pár balíkov je toto distro fakt dobré a najmä svižné. Aj keď narozdiel od autora rozmýšľam opačne, prejsť z nového testing distra na staršie stable distro Debian, čo sa týka stability u niektorých aplikácií súhlasím s autorom. A ešte jeden tip pre tých ktorí prešli na Ubuntu z prostredia KDE: Určite vám chýba voľba otvoriť terminál (konzolu) v danom priečinku namiesto zadávania v konzole cd /... Podora pre Nautilus: nautilus-open-terminal.
    • lepsi navod? 12.08.2006 | 19:46
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      ahoj. tak takyto navodik je skvely, snad aj lepsi ako moj :) teda asi urcite :) nevadi ak si odtialto par drobnosti ukradnem? :D
    • QWERTZ 13.08.2006 | 14:29
      konhEm   Návštevník
      a ako si nastavim qwetz klavesnicu, vie mi niekto pomoct?
      • Re: QWERTZ 13.08.2006 | 14:39
        danoh   Návštevník
        no presne toto som sa pytal aj ja, ale nakoniec po porade s kamosom som si zacal zvykat na qwerty. qwerty je standardnejsie a aj vo vseobecnosti viac pouzivane (som sa dozvedel :) )
        • Re: QWERTZ 13.08.2006 | 15:26
          Awallon   Návštevník
          setxkbmap sk
          • Re: QWERTZ 14.08.2006 | 01:26
            Dumaru   Návštevník
            Tiež ma to hnevalo, pozeral som aj konfigy, ale začali sa mi byť prostredia. Vyriešil som to tak, že som pridal príkaz po spustení "setxkbmap sk" do sedenia - voľba menu - Systém/Predvoľby/Sedenia.
    • gnome 14.08.2006 | 16:33
      levin   Návštevník
      myslim si ze uzivatelia ktori preferuju gnome tak linux nepouzivaju na pracu , ale iba ako hracku , pretoze gnome nie je na kazdodenne pouzitie pripravene , je sice omnoho rychlejsie ako Kde ale je nepouzitelne, kto linux naozaj pouziva kady den ako ja,tak si jednoducho s gnome nemoze vystacit ( niekedy jednoduchost prekroci hranicu hluposti), linux torvalds mal pravdu , gnome pouzivaju len ...
      • Re: gnome 14.08.2006 | 17:41
        luzr   Návštevník
        Jaky podpalac :) jasnee.. vieme to uz davno vsetci sme ko..ti len ty si lietadlo..
        • Re: gnome 14.08.2006 | 23:54
          Avatar uid0 Debian  Používateľ
          mojko, a co pouzivas ty, nech sa aj ostatni zasmeju :)
          Debian. apt-get into it…
          • Re: gnome 15.08.2006 | 01:31
            Dumaru   Návštevník
            Musím zareagovať na tvoj "vtipný" príspevok. GNOME síce žerie menej pamäti ale je pomalšie ako KDE, ktoré používa každý začiatočník (tiež som začínal s týmto desktopom). Netvrdil by som že sa s ním niekto hrá. V minulosti som bol zástanca KDE ale ako som prešiel zo SuSE na Ubuntu mám pocit po skúsenostiach, že GNOME so všetkými jeho aplikáciami je stabilnejšie ako prepatchované KDE.
            • Re: gnome 20.08.2006 | 23:44
              Avatar hlavo debian, QNX  Používateľ
              :) vtipalek... 7 rokov som pouzival slackware s kde na programovanie a bezal mi na nom server. teraz som presedlal na ubuntu... rozmyslal som ci si nahodit kubuntu alebo ubuntu. dal som si ubuntu a sice xvilu trvalo nez som si zvykol, som s gnome spokojnejsi ako s kde... a to ze linux neberem ako hracku sveci fakt ze je to jediny OS ktory pouzivam, studujem na technickej VS, kde sa s pocitacom nehrame :)
              • Re: gnome 30.09.2006 | 02:02
                quix   Návštevník
                nemas ani len ponatia co Linus napisal o gnome. a ake okolnosti ho k tomu viedli. pracujem s linuxom viac ako 5rokov ale ze by gnome nebolo pripravene na kazdodennu pracu :D tak to si ma naozaj rozosmial :).
    • jasnee 14.08.2006 | 22:15
      xunq   Návštevník
      jasnee este som ani ubuntu nenaistaloval akurat sa prekusam navodom,ale musim povedat bomba uz sa tesim na cely system konecne nieco ine a zaujimave ako next next finish:D linux reluz
    • Ubuntu - zlá voľba programov 15.08.2006 | 02:02
      Dumaru   Návštevník
      Ubuntu v základnom balíku má síce programy vyberané "starostlivo", ale určite by som ich pár zmenil. Spomeniem niektoré (už som písal o svojom výbere), ktoré sú podľa mňa vhodnejšie (asi sa všetky nezmestia na 1 CD) ako tie, ktoré nám poskytuje toto distro. GRAFIKA - Gimp, Inkscape, gtkam, gThumb, XSane INTERNET - D4X, Firestarter, Gaim, gFTP, Opera, Evolution, Firefox KANCELÁRIA - Adobe Reader, OpenOffice.org, Wine PRÍSLUŠENSTVO - štandardné + Aegis Virus Scanner, gDesklets, MC PROGRAMOVANIE - Bluefish, NVU SYSTÉMOVKY - štandardné + GKrellM ZVUK A VIDEO - Gnomebaker, Grip, MPlayer, Totem, XMMS + podpora XMMS-WMA Všeobecne je výber Ubuntu balíkov dobrý, ale programy ako napr Rhythmbox padajú pri načítaní pre neho nevhodného formátu aj keď to je *.mp3, Sound Juicer a Serpentine sú pre mňa tiež nepoužiteľné. Samozrejme že beriem že toto distro je zamerané na jednoduchosť.
      • Re: Ubuntu - zlá voľba programov 03.09.2006 | 17:41
        Michal   Návštevník
        Ubuntu chce byť aj jednoduché. Ten pôvodný výber je podla mna OK. Ved napríklad v takom SuSe je to prepchaté. Termináli sú tam minimálne tri!
    • Dumaru 15.08.2006 | 02:22
      Ubuntu - zlá voľba programov2   Návštevník
      A ešte detail, programy ktoré som vypísal zahrňujú aj výber Ubuntu. Štandardné programy ako Terminal alebo Editor konfigurácie som nevypisoval. A jeden postreh: Rhythmbox je "háklivý" na zaťazenie procesora a nevie kódovanie nátvov a ID3 tagov skladieb narozdiel od XMMS. Z KDE aplikácií používam len jednu - KMobileTools kvôli meraniu signálu GPRS/EDGE modemu.
    • o čom sa nehovorí 15.08.2006 | 08:54
      fredy   Návštevník
      Včera mi prišiel domov balíček s CD Ubuntu. A potvrdilo sa to, o čom sa nikde medzi priaznivcami Ubuntu nehovorí. Uvedená distribúcia nie je absolútne vhodná pre ľudí, ktorí z rôzny dôvodov nemajú prístup k internetu a aj tak by radi používali linux. A práve z tohoto dôvodu používam distor Mandriva 2006, pretože mám k nemu 2x 9GB DVD softvare, ktorý nemusím prácne sťahovať z internetu.
      • Re: o čom sa nehovorí 15.08.2006 | 23:07
        Dumaru   Návštevník
        Ja si neviem predstaviť žiadny Linux bez netu :) Veď som sa učil a stále sa učím Linux po nete, nemám nikoho známeho čo používa Linux na svojom PC. Ale je pravda že bez netu by si nerozbehal a nenatiahol v Ubuntu napr. podporu multimédií a javy a určite by si potreboval aj ďalší soft okrem základnej inštalácie.
    • ubuntu a adsl 18.08.2006 | 18:05
      Avatar palo73 suse 10.1,MDK.KUBUNTU  Používateľ
      rozbehaval niekto adsl na ubuntu?od t com-u je tam daky modem je to problem?
      • Re: ubuntu a adsl 19.08.2006 | 04:31
        konhEm   Návštevník
        mam DSL od slovanetu, modem sa konfiguruje cez webove rozhranie, spravil som to vo windowsoch a v Ubuntu uz som nemusel nic nastavovat, zapamatalo si to nastavenia a net bezal hned.
    • su tu nejake... 28.08.2006 | 09:33
      gigi   Návštevník
      Zdravim, su v (K)Ubuntu nejake textove konfiguracne nastroje napr. na nastavenie sietovky, pridavanie userov a pod.... alebo som v textovom rezime odkazany iba na prikazovy riadok?
    • mp3 29.08.2006 | 15:00
      ronaldo   Návštevník
      neviete niekto ako prehravat mp3 na ubuntu pls?
      • Re: mp3 29.08.2006 | 15:24
        ---   Návštevník
        vieme a je to aj v clanku: No a nakoniec už len inštalujem prehrávač zvukových súborov s názvom XMMS: # apt-get install xmms
    • Ubuntu 07.09.2006 | 23:56
      Viktor   Návštevník
      No po dvoch rokoch som si opat nainstaloval linux, reku ci sa nieco zmenilo:) hlavne ked tak vsetci ospevovali ubuntu, ale som zase sklamany, kedysi som bezal na mandrakeovi a maval som z neho dost casto mindraky ... Ubuntu ma ale dostal hned na zaciatku, Hlavne ked som si zvolil Bratislavu ako casove pasmo a dozvedel som sa, ze sme v GMT+2:00, dokonca cela europa ma +2:00. Ale to je len taka perlicka, viac ma nasralo to, ze po instalacii uz nenabootojem, lebo akosi Ubuntu neni schopne nabootovat z RAIDU, ked pozeram na live cd, tak raid aj vsetky disky pozna, ale pri bootovani nevie mountnut root ... takze asi zase musim pockat dalsie 2 roky.
      • Re: Ubuntu 08.09.2006 | 11:33
        user   Návštevník
        niekto caka, iny uz davno bezproblemovo frci na ubuntu, chce to len zmenit pristup k problemom a pri nejakej chybe pohladat na forach pripadne wiki. Kvoli jednemu problemu ubuntu hned neopisuj.
        • Re: Ubuntu 10.09.2006 | 15:28
          peter   Návštevník
          Možno ťa to prekvapí, ale Slovensko je teraz naozaj GMT+2:00 (letný čas). GMT+1:00 bude až v zime.
    • Boot 10.09.2006 | 02:27
      jariq   Návštevník
      Dnes som menil na mojom desktope breezyho na dappera. Alternate CD nabootovalo, po vybere typu instalacie v grube sa objavila klasicka hlaska o rozbaleni jadra a dalej nic. Skusal som palit dalsie CD overoval som konrolne sucty vsetko sedelo. Nakoniec som skusil server install a tam uz bol aspon nejaky vypis pri zavadzani jadra. Vsimol som si ze bootovanie prestane pri detekcii USB zariadeni. Odpajal som teda postupne a nakoniec som zistil ze problem bol v internej citacke kariet. Odpojil som ju a potom nainstaloval system bez najmensieho problemu. Som zvedavy, co sa stane, ked ju znova pripojim. Keby mi o tom niekto rozpraval, tak mu neverim a myslim si, ze daco robil zle. Myslim, ze tu alebo vo fore dakto spominal, ze stiahol cd a ani mu to nenabootovalo. Tak teraz by som mu uz asi aj veril :)
      • Re: Boot 10.09.2006 | 17:46
        Viktor   Návštevník
        Tak to je jasne, taketo problemy som ani nespominal, mne nechcel nabehnut zase koli USB kamere, zistil som to tak, ze zasvietila a system ztuhol, tak som ju odpojil, dalej som to uz neskusal, kedze nechce bootovat po instalacii:)
    • zvukovka 5,1 10.09.2006 | 17:48
      xbroo   Návštevník
      Zdravim ja po instalacii ubuntu 6,06,1 mam problem so zvukom 5,1, idu mi defaultne dva kanaly 2xfront a 2xrear a jeden kanal nejde center+bass... neviem kde je problem
      • Re: zvukovka 5,1 10.09.2006 | 19:02
        xxx   Návštevník
        v konzole skus alsamixer ,alebo si doinstaluj gnome alsamixer a tam skus pozapinat kanaly
    • prvy start 17.09.2006 | 21:45
      keeper   Návštevník
      ja som si nainstaloval ubuntu vsetko prebehlo uspesne nic nevypisovalo ale akonahle po restarte mal nabehnut Desktop tak sa vypol monitor neviete my poradit verziu mam5,04 ale mam k tomu aj live CD a to islo pekne vsetko len po instalacii my to spravilo... za radi dikkk...
    • firefox flash-plugin 18.09.2006 | 06:01
      jarjar   Návštevník
      Mam Kubuntu-Dapper, vsetko mi ide k mojej spokojnosti, mam ho na notebooku, aj net cez Wi-fi, aj video, aj mp3, len jednu vec neviem, Pouzivam ako preliadac Firefox a ani za boha neviem nainstalovat Flash-pluggin. Prezrel som vsetky mozne fora, ale vsetky rady, ktore tam boli, mi nepomohli. Ak by niekto pomohol, bol by som velmi-velmi vdacny. Inak je to moj prvy linuxovy OS a som s nim naozaj spokojny, a kedze sa nehram, ani nerobim nic sofistikovane na mojom notebooku, poslal som WIN zatial do riti...
      • Re: firefox flash-plugin 19.09.2006 | 02:46
        jarjar   Návštevník
        P.S. verzia je 6.06.1 LTS Laptop
        • Re: firefox flash-plugin 07.04.2010 | 20:25
          hmsFDKNdumXN   Návštevník
          cheapest amrubicin on [url="http://www.cchreus.org/cheapest-amrubicin-on.html"]cheapest amrubicin on[/url] http://www.cchreus.org/cheapest-amrubicin-on.html >:-P cheap acetaminophen online order acetaminophen now [url="http://www.cchreus.org/cheap-acetaminophen-online-order-acetaminophen-now.html"]cheap acetaminophen online order acetaminophen now[/url] http://www.cchreus.org/cheap-acetaminophen-online-order-acetaminophen-now.html 468 soma dolaren [url="http://www.barkerforsenate.com/soma-dolaren.html"]soma dolaren[/url] http://www.barkerforsenate.com/soma-dolaren.html =-) buy tetracycline for farms [url="http://www.joshstricklandonline.com/buy-tetracycline-for-farms.html"]buy tetracycline for farms[/url] http://www.joshstricklandonline.com/buy-tetracycline-for-farms.html =-)
    • LVM a ubuntu 24.09.2006 | 00:43
      roleta   Návštevník
      Ahoj, vyzera to tu byt na celkom zaujimave forum :-). Aj ja uvazujem ze si nainstalujem na notebook ubuntu ale xcel by som si vyskusat aj LVM. Mate s tym niekto skusenosti? Oplati sa to?
      • Re: LVM a ubuntu 27.09.2006 | 02:33
        jarjar   Návštevník
        Mne sa oplatilo :-)
    • edge-modem SE W300i 22.10.2006 | 13:47
      juan   Návštevník
      dá sa s ubuntu ísť na net cez sonyeriksson w300i?
      • Re: 29.10.2006 | 16:35
        tino   Návštevník
        Caves, neporadite mi niekto, ako rozchodit mechaniku DVD pre uzivatelov bez namontovania? Takto mi funguju len hudobne CD. Odtatne musim montrovat. To mi sposobuje problem pri kopirovani CD a DVD. Tu je moj FStab: # /etc/fstab: static file system information. # # proc /proc proc defaults 0 0 /dev/hda7 / ext2 defaults,errors=remount-ro 0 1 /dev/hda1 /media/hda1 ntfs defaults,nls=utf8,umask=0000,gid=46 0 1 /dev/hda5 /media/hda5 ntfs defaults,nls=utf8,umask=0000,gid=46 0 1 /dev/hda6 none swap sw 0 0 /dev/hdc /media/cdrom udf,iso9660 user,noauto,nls=utf8 0 0 Dakujem
    • ASUS nešlape 29.12.2006 | 03:05
      Cifro   Návštevník
      Tu pár (vlastne veľa) komentárov na do mnou je o tom, že v Ubuntu všetko šlape. A prd. Ne všetko. Moj ASUS notebook nemá rád Linux. Alebo Linux nemá rad ASUS ACPI na mojom notebooku rozhranie. No ako som zistil, problémy sú len s určitými sériami týchto notebookov. Kým v A6Rp sa bez vypnutého ACPI Ubuntu nenabootuje, tak v A9T to ide. Jedine čo sa mi podarilo nabootovať bol DamnSmallLinux, ale po nabootovaní nešla sieťovka, zvukovka....
      • Re: ASUS nešlape 05.01.2007 | 00:31
        Week   Návštevník
        pockaj si na feisty... 2.6.19, resp. 2.6.20 jadro... aj wifina pojde bez ndiswrappera
      • Re: ASUS nešlape 28.05.2007 | 16:03
        superbeton   Návštevník
        ja mam laptop asus A9T a vsetko mi ide ok okrem jedinej veci ! a tou je zvukovka adi sound max.... poradte co myslite, ako by som mohol tento problem riesit ? vdaka...
    • ubuntu reps 16.02.2007 | 18:26
      gunz   Návštevník
      odporucate tieto repistories pouzivat aj na debian-server? rad by som mal na svojom servery vsetko najnovsie....
      • Re: ubuntu reps 14.03.2007 | 23:11
        Avatar uid0 Debian  Používateľ
        pokial tym myslis, ze by ta to donutilo nacisto nainstalovat unstable+exerimental, tak ano...
        Debian. apt-get into it…
        • help 28.03.2008 | 13:45
          kowoo   Návštevník
          ahoj chcem sa na vas obratit s prozbou o pomoc .po .uspesnej instalcii ubuntu 7.10. sa pytal restart ale po restarte sa mi monitor uviedol do stavu pohotovosti .. nic nebieha. comp bezi ale na mna blika len cervene stand by..
    • Ubuntu vs. Debian 21.02.2011 | 23:22
      Tomasso   Návštevník
      Zdravím,
      už dlhšiu dobu si všímam ako veľa ľudí "kope" do Debianu. Používam Linux už cca 10 rokov ( je to iba moje hoby ), za tú dobu som vyskúšal skoro všetky bežne používané distrá. Zostal som pri Debiane, čo sa stability týka s Ubuntu sa nedá porovnať a celkovo mi vyhovuje konfigurácia a prehľadnosť v Debiane. Hovoriť o tom, že stable verzia Debianu je zastaralá a podobne. Stable verziu by som porovnal s LTS verziami od Ubuntu, tiež sa neobmieňajú každú chvíľu. Ak chcem novší soft tak použijem testovaciu alebo nestabilnú verziu a problém je vyriešený. Okrem toho existuje množstvo neoficiálnych repositárov pre novšie verzie programov ( napr. aj pre KDE ). Debian forums poskytuje výbornú podporu pre užívateľov Debianu ak niečo nefunguje ako má. Inými slovami Debian tu bol je a bude a bude strážiť filozofiu Linuxu.
      Ak chcete vyskúšať debian odporúčam navštíviť http://www.debian.org/CD/http-ftp/, inštaluje sa podobne ako Ubuntu.