Kazety, platne a Linux

11.12.2004 13:07 | Články | Marián Ščerbák
Pamätáte sa ešte na "archaické" médiá, ako boli audio kazety, LP a SP platne? Možno, že máte doma dokonca nejakú zbierku. Vplyvom času sa však tieto médiá môžu mechanicky (a teda nenávratne) poškodiť. Neuvažovali ste "pre istotu" ešte nad ich zálohovaním? Dnes si krátko opíšeme postup na digitalizáciu nahrávok a tiež tri programy, ktoré túto činnosť dokážu urobiť. Sú to Audacity, Gnoise a Gramofile.

Začíname

Na digitalizáciu nahrávok je potrebné samozrejme najprv prepojiť gramo(magneto)fón s počítačom. Existuje mnoho druhov výstupných konektorov pre rôzne zariadenia, na strane počítača potrebujeme do zvukovej karty zasunúť (väčšinou) koncovku typu "Jack 3,5 st". Po prepojení audio zariadenia s počítačom sa treba presvedčiť, či máme zapnuté nahrávanie zvuku. Na to použijeme kmix (z KDE menu), alebo alsamixer. Dôležité je zapnutie zdroja pre nahrávanie. (Býva označený napr. ako line, nahrávanie atď. Na obrázku je pod ním červené tlačidlo. V Kmixe nám pomôže aj bublinová nápoveda).

Kmix_nastavenie

Ak je všetko v poriadku, môžeme spustiť nahrávanie z gramo(magneto)fónu. Ktorým programom? Vyberme si...

Gramofile

Všetky tu spomínané programy nájdeme na stránkach linuxsoftu. Tento konkrétne je aj súčasťou distribúcie Mandrake 9.2. Ak sme si už stihli obľúbiť príkazový riadok;-), vyskúšajme túto aplikáciu. Pracuje v interaktívnom režime. Umožňuje nahrávanie analógového zvuku z externých zdrojov a pomocou vstavaných filtrov vie odstrániť praskanie a iné rušivé zvuky zo súboru. Poradí si aj s rozdelením súboru na menšie časti. Viac o programe nájdeme v jeho dokumentácii.

Gramofile_filter

Gnoise

Program je založený na knižnici GTK+, nájdeme ho aj na gnoise.sourceforge.net. Postup inštalácie je takmer totožný s nasledujúcim Audacity. Ak je skompilovaný s podporou LADSPA plug-inov, dokáže oveľa viac, ako po jednoduchej inštalácii z balíkov. Vie strihať, kopírovať, vystrihovať súbory (bezproblémové je tu spracovanie veľkých súborov, čo je hlavný účel Gnoise), zoslabovať, zosilňovať zvuk atď. Umožňuje teda základnú manipuláciu s nahrávkami. Nová verzia sa zverejňuje každý rok v januári (aspoň tak sa zdá:) Posledná verzia je označená číslom 0.1.15-1.

Gnoise

Audacity

Stiahnutie a inštalácia

Veľké (a príjemné) prekvapenie. Kedysi sme pracovali s verziami 0.9x (veď balík 0.9.8 bol aj súčasťou Mandrake 8.2), no odvtedy sa program neuveriteľne zlepšil. Nájdeme ho na jeho domovskej stránke audacity.sourceforge.net. Stránka je preložená aj do češtiny. Audacity je dostupný pre platformy Windows, MacOS X a samozrejme Linux/Unix a to pod licenciou GPL. Na stiahnutie je možné nájsť všetky najrozšírenejšie typy balíkov.

Pretože inštalácia z rpm balíka svojimi nesplnenými závislosťami môže poriadne preveriť trpezlivosť užívateľa, padlo rozhodnutie inštalovať zo zdrojových kódov. Odporúčame to aj vzhľadom na to, že iba takto do bodky využijeme možnosti Audacity :-) Ak nemáme potrebné balíky (napr. wxGTK 2.4) stiahneme si ich zo stránky projektu a nainštalujme. Ak chceme exportovať hudbu priamo do MP3 alebo ogg, stiahnime si aj potrebné kompresory (ogg vorbis,lame). Takisto je vhodné mať nainštalované LADSPA a Nyquist plug-iny, ale aj libid3tag (je však možné použiť aj iné programy- viď dokumentácia). Inštalácia potom prebieha klasickým spôsobom. Môžeme však upresniť príkaz ./configure, napríklad:

./configure --with-ladspa --with-vorbis --with-id3tag

a ďalej je to už klasika (ako root)

make && make install

Po prvom spustení (príkazom audacity) nám program dá na výber jazykové rozhranie. Slovenčina zatiaľ podporovaná nie je, čeština však áno, hoci niekde s problematickým zobrazovaním znakov. Práci s programom nás môže priučiť tutoriál na domovskej stránke, prípadne manuál (445 KB !; tam sa už človek dozvie všeličo:), ktoré obsahujú podrobný popis práce a nejaké príklady. Žiaľ iba v angličtine.

Opis programu

Aplikácia obsahuje tri panely: ovládací, editačný a panel mixéru. Ktorýkoľvek z panelov môžeme nechať "plávať" (zapíname to napr. v menu Zobrazenie).

Editačný panel umožňuje kopírovať, vystrihovať, vkladať výber resp. ticho; neobmedzený krok späť (Undo), zväčšenie resp. zmenšenie náhľadu stopy.

Panel nástrojov obsahuje ovládacie prvky na nahrávanie- prehrávanie zvuku a niekoľko špeciálnych nástrojov. Opakované prehrávanie dosiahneme stlačením klávesy Shift+ ikony Play. Ostatné nástroje umožnia vybrať časť nahrávky, časový posuv (teda aj synchronizáciu) súboru, lupa, obálka na ľubovoľnú úpravu hlasitosti nahrávky a napokon (v ríši hudby nezvyčajný) nástroj kreslenie, ktorým pri dostatočnom zväčšení stopy môžeme upraviť drobné prasknutia a iné rušivé zvuky v nahrávke. Kreslením takto dokončíme prácu filtra na odstránenie praskania.

Panel mixéru umožňuje nastaviť hlasitosť vstupu a výstupu zvuku.

V dolnej časti programu si vyberieme vzorkovaciu frekvenciu. Je z čoho :-) (až 96 kHz alebo vlastná...). Je tam tiež riadok so zobrazením informácií o prvku, ktorý je momentálne pod kurzorom myši. Nad ním sa nachádza samotné okno so zvukovými stopami, v ľavej časti sú panely pre jednotlivé stopy. Ich menu vyvoláme kliknutím na tlačidlo so šípkou. Môžeme si v ňom vybrať meno stopy, jej presun, spôsob zobrazenia, vzorkovaciu frekvenciu, rozdelenie (spojenie) stereo stopy atď. Najmä treba upozorniť na možnosť programu pracovať s formátom vzorkovania 32-bitov float (na Audio CD je to iba 16 bitov !), čo síce značne zväčší výsledný súbor, no kvalita záznamu bude lepšia. Stopu možno tiež umlčať, resp. zvýrazniť, alebo zmeniť vyváženie príslušnými tlačidlami.

Audacity

Podporované formáty

Audacity vie importovať formáty midi, mp3, ogg,wav, aiff, raw, IRCAM, Sun Au/NeXT. Má aj vlastný formát pre ukladanie projektov aup (AUdacity Project format), čo je výhodné vtedy, ak pracujeme na väčšom projekte a nechceme ho neustále konvertovať na mp3. Ak sme program skompilovali s príslušnými kompresormi (lame, ogg vorbis), dokáže exportovať súbory do formátov wav a ogg, ale aj mp3. Opäť platí: mp3 je zaťažený patentom, preto kompresor (napr. lame) nie je súčasťou Audacity, ale musíme si ho stiahnuť a nainštalovať zvlášť. Nezabudnime však na to, že prevod skladby na formát mp3, alebo ogg spôsobí zníženie kvality skladieb, je to stratová kompresia.

Ďalšie možnosti

Z ďalších možností aplikácie ešte upozorním na možnosť vytvárania popisov výberu, zarovnávania stôp, frekvenčnú analýzu, rôzne formáty označenia výberu, poteší tiež úprava zvuku z videa. Audacity vie s podporou LADSPA pluginov generovať rôzne zvuky, no a napokon umožňuje pracovať s efektami ako sú napr.: fade-out, fade-in, echo, odstránenie šumu, wahwah efekt, zdôraznenie basov, zosilnenie, zmena rýchlosti, tempa a výšky tónu a asi dvadsať ďalších. Ak nám to nestačí, vytvoríme si vlastný. Audacity používa na tvorbu efektov jazyk Nyquist. Podobá sa jazyku Lisp, ktorý určite poznajú vyznávači Emacsu.

Audacity_2

LADSPA

Viackrát sme spomenuli LADSPA plug-iny. LADSPA je skratka pre Linux Audio Developer's Simple Plugin API. Umožňujú programom typu Audacity a Gnoise využívať efekty a filtre vytvorené iba pre linuxové systémy. Domovská stránka projektu je ladspa.org, odkiaľ si balíky môžeme stiahnuť. Inštalujeme ich v príslušnom adresári jednoducho zadaním príkazu make a potom ako root make install. Bez týchto plug-inov sú možnosti tu spomenutých programov obmedzené.

Ako sme práve videli, na digitalizáciu starších typov médií si nemusíme zháňať shareware programy typu Goldwave pre Win*. Tu spomenuté programy to dokážu urobiť typicky štýlom Linuxu: ľahko, rýchlo, lacno, kvalitne a s mnohými možnosťami.

    • doplnujuce info 02.02.2005 | 13:58
      marek   Návštevník
      pre skvele pluginy ladspa doporucujem www.plugin.org.uk alebo http://tap-plugins.sourceforge.net/ na odsumovanie gwc.sf.net, gnome wave cleaner, na ktorom sa podiiela aj autor gramofile. Ako wave editor rezound.sf.net
    • Online Pharmacy 26.07.2009 | 06:07
      DrEvans   Návštevník
      Valium is a godsend!!!! I have taken it exactly 5mg for 23 years for anxiety. The only stop was 5 years in psychoanalysis when the doctor claimed "the therapeutic effect" would be lost if on medicines !!!! Those years were COMPLETE HELL !!!! That day I stopped the psychoanalysis because (thank god!!!)the analyst should to into retirement, that day I started Valium (diazepam) 5mg/day again and IMMEDIATELY!!!!! got back to senses. How could I be so deceived by that shrink and not listen to school-medicine doctors!! Well an analysis-shrink colleague of him also having a radio show - praising the analysis - admitted in a book after his retirement that he had taken, wait ...
      The scrapyard!!!! Regards!! buy valium - valium buy ambien - ambien