Nový spôsob vývoja Mandrake Linuxu

09.12.2004 20:05 | Články | Ondrej Hučko

2. februára MandrakeSoft oznámil dôležitú zmenu v procese vývoja a uvoľňovania jeho produktov. Cieľom tohoto nového vývojového procesu je poskytnúť nové vlastnosti na najvyššej úrovni a maximalizovať kvalitu nových produktov. Nová stratégia uvoľňovania začne platiť od blížiaceho sa Mandrake Linux 10.0.


Základnou myšlienkou nového spôsobu vývoja je zachovať uvoľňovanie verzií podobne ako tomu bolo v minulosti, čo sa bude odteraz nazývať "Mandrake Linux Community." To je distribúcia Mandrake Linuxu založená na Cookeri a následne tradičnom QA procese, na ktorú sme zvyknutí. Ale od teraz bude po dvoch až troch mesiacoch od Community verzie, uvoľnená tiež druhá verzia nazvaná "Mandrake Linux Official". V tejto verzii budú opravené všetky chyby objavené v prvej verzii a zapsané v Errate. Vďaka tomu bude táto verzia zvlášť stabilná a bezproblémová. Community verzia bude ideálna pre tých, ktorí čakajú na "najnovšie a najlepšie" vlastnosti ihneď, zatiaľčo druhá bude výborná pre tých, ktorí uprednostňujú vyčkať a tak sa vyhnúť možným technickým problémom.

Popis vývojového procesu verzie Mandrake Linuxu 10.0:

 

  1. Po tradičnom odstraňovaní chýb v niekoľkých Beta a Release Candidate verziách, bude vo februári alebo marci uvoľnený "Mandrake Linux 10.0 Community". Táto verzia bude k dispozícii na stiahnutie alebo ako DVD-set prostredníctvom e-Commerce.
  2. Ďalej bude vytvorená stabilná vývojová vetva Mandrake Linux 10.0 založená na Community. Na ňu budú aplikované bezpečnostné updaty a opravy chýb, ktoré budú tiež v reálnom čase verejne dostupné.
  3. O dva až tri mesiace neskôr, v apríli alebo máji, bude uvoľnená verzia "Mandrake Linux 10.0 Official" založená na stabilnej vetve. Následne bude použitá pre krabicové verzie, ako je Mandrake Linux PowerPack. ISO obrazy budú tiež k dispozícii pre všetkých prispievateľov a členov Mandrake Clubu a s krátkym oneskorením bude vyrobená verejne dostupná verzia Mandrake Linux 10.0 Official Download Edition.


Podpora produktov:
Počas doby medzi Community a Official verziou, budú všetky updaty k dispozícii na stiahnutie prostredníctvom oficiálnej stabilnej vetvy. Updaty budú prístupné ako obyčajne z oficiálneho stromu pre updaty a budú aplikované na Community aj na Official verzie.

Viac na stránkach Mandrakesoftu