Práca s Linux Mint MATE pomocou LIVE-USB - I.časť

Práca s Linux Mint MATE pomocou LIVE-USB - I.časť
25.07.2016 12:56 | Články | Ján Šuvada

V škole majú študenti na svojich počítačoch MS Windows. Rozmýšľal som ako im ukázať krásu Linuxu, bez nutnosti inštalácie. Každý, kto by si to rád vyskúšal, môže využiť tento návod.

Ako prvé sme si stiahli Linux Mint MATE https://linuxmint.com/download.php (teraz môžete sťahovať najnovší Linux Mint 18 Sarah).

Prípadne zo stránky http://www.linux-mint-czech.cz/ke-stazeni/ (tam máme aj kódy SHA256 Hash).

Ďalej si stiahneme program na overenie správnosti stiahnutého Linuxu, napr. https://raylin.wordpress.com/downloads/md5-sha-1-checksum-utility/ .

Skontrolujeme správnosť stiahnutého súboru. (Cez prehliadať „Browse“ nájdeme stiahnutý súbor linuxu /väčšinou je v priečinku stiahnuté súbory, pokiaľ užívateľ nezadefinoval iný priečinok ukladania sťahovaných súborov/ Program nám vypíše všetky kľúče a my potom do kolónky Hash vložíme kľúč zo sťahovanej stránky a dáme skontrolovať tlačidlom „Verify“).

Ak sú kľúče zhodné, tak máme stiahnutý správny obraz linuxu. Po tejto kontrole si stiahneme vytvárač LIVE-USB, napr. Universal-USB-Installer na stránke http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/ .

Skúšali sme aj Unetbootin (https://sourceforge.net/projects/unetbootin/ ) a Rufus (https://rufus.akeo.ie/ ). Najviac sa nám však osvedčil vyššie spomínaný Universal-USB-Installer. Je to však vec názoru.

Po stiahnutí Universal-USB-Installer, ho spustíme a otvorí sa nám okno s možnosťou vytvorenia LIVE-USB. Pokračujeme podľa návodu:

Stlačíme súhlasím (I Agree)

Vyberieme distribúciu.

Nájdeme stiahnutý obraz Linux Mintu (Browse). Vyberieme USB (v našom prípade G:\ ....) Začiarkneme formátovanie (We will format G:\ ...) a nastavíme veľkosť miesta pre vytvorené zmeny na USB kľúči (v našom prípade 4098 MB) a stlačíme vytvoriť (Create).

Po správnom vytvorení LIVE-USB reštartujeme počítač a stláčame kláves, ktorý je v našom počítači na možnosť zobrazenia boot menu. (ESC, F2, F9, F12, .... každý počítač to má inak. Vyberieme boot z USB kľúča. Pokračovanie nabudúce ….

    • RE: Práca s Linux Mint MATE pomocou LIVE-USB - I.časť 25.07.2016 | 14:59
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Takže Linux na škole ešte žije ;) Teším sa na ďalší diel, výborne Janko!

      • RE: Práca s Linux Mint MATE pomocou LIVE-USB - I.časť 25.07.2016 | 18:13
        Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

        Ďakujem, Mario. Verím, že to urobí radosť a pomôže aj ďalším novým linuxákom. Sám si pamätám, keď som začínal s Greenie, vtedy mi veľmi pomohol Stano Hoferek. Som preto presvedčený, že aj my si máme pomáhať. Krásne leto všetkým.

        "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
    • RE: Práca s Linux Mint MATE pomocou LIVE-USB - I.časť 25.07.2016 | 20:39
      Avatar norbi   Návštevník

      Na tomto fóre čakáš nejakých školákov? Alebo si učiteľ?

    • RE: Práca s Linux Mint MATE pomocou LIVE-USB - I.časť 28.07.2016 | 19:33
      Avatar redhawk75   Používateľ

      slusna praca. Len 2 doplnenia Ked sa stahuje z linuxmint.com cez torrent hned sa da overit hash Najvhodnejsie je pouzit rufus 2.9 alebo 2.10, s tymi som nikdy nemal na win problem. kdezto s tym universal usb installer mi viac krat pokazil live medium (pod Win7)

      • RE: Práca s Linux Mint MATE pomocou LIVE-USB - I.časť 28.07.2016 | 23:03
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Ja mám dobré skúsenosti pod Windowsom s Win32 Disk Imager.

        • RE: Práca s Linux Mint MATE pomocou LIVE-USB - I.časť 29.07.2016 | 08:07
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Potvrdzujem dobré skúsenosti s Win32 Disk Imagerom z pohľadu vytvárania bootovacích USB kľúčov až na malú komplikáciu, že takto nahraný USB kľúč sa potom nedá použiť, treba mu zrušiť partície a znova vytvoriť a naformátovať partíciu na Fat32 pre ďalšie bežné používanie.

    • RE: Práca s Linux Mint MATE pomocou LIVE-USB - I.časť 30.07.2016 | 08:23
      Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

      Mohol by mi niekto vysvetliť, čo je to vlastne kontrola správnosti súboru o ktorej tu píše?

      • RE: Práca s Linux Mint MATE pomocou LIVE-USB - I.časť 30.07.2016 | 09:28
        Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

        Resp. by ma tiež zaujímalo k čomu je to potrebné overovať. Či niekto nevytvoril falošnú verziu linuxu?

        • RE: Práca s Linux Mint MATE pomocou LIVE-USB - I.časť 30.07.2016 | 10:01
          Avatar norbi   Návštevník

          Myslel som si, že to vravíš ironicky. Potom som si všimol, že ty si "iba linuxový amatér". To, aby ti niekto nedal podvrh, zabezpečíš tým, že sťahuješ z dôveryhodných zdrojov. Md5 sum ti skontroluje, či sa ISO v priebehu sťahovania skopírovalo bez chýb. Keby si to nekontroloval a vznikla by tam chyba, tak by ti niečo v OS nefungovalo a nevedel by si prísť na to, kde sa tam tá chyba berie. Inak, chyba môže vzniknúť aj pri napaľovaní/ vytváraní bootovateľného USB kľúča. Aj to je kopírovanie. A keď už sme pri tom, chyba môže vzniknúť aj pri kopírovaní DNA. Mužské pohlavné bunky neustále zanikajú a obnovujú sa. DNA sa vždy kopíruje do tých nových. Preto platí, že čím si starší, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa ti narodí potomok s genetickou chybou (čím si starší, tým viac razy sa to DNA kopírovalo).

        • RE: Práca s Linux Mint MATE pomocou LIVE-USB - I.časť 02.03.2017 | 16:50
          Avatar Oswald   Návštevník

          Presne tak. Už sa to raz stalo. https://www.root.cz/clanky/web-linux-mint-odkazoval-20-unora-napadene-iso-soubory/