Reportáž z OSS Conf 2015

Reportáž z OSS Conf 2015
08.07.2015 22:55 | Články | mirek biňas

Tak a je to! V termíne od 1. do 3. júla 2014 sa v priestoroch Fakulty riadenia a informatiky (FRI) Žilinskej univerzity konal ďalší, v poradí už siedmy, ročník medzinárodnej konferencie OSS Conf (Otvorený softvér vo vzdelávaní, výskume a v IT riešeniach). Aký bol a čo počas svojich troch dní priniesol? Čo všetko mohli účastníci zažiť a aké témy si mohli vypočuť? Práve o tom sa dočítate v tejto reportáži.

Deň 1. - Príchod, registrácia, LaTeX a jeho priatelia

Ubytovanie bolo rovnako ako po minulé roky zabezpečené na študentských internátoch na Veľkom dieli. Tohto roku, kvôli rekonštrukcii blokov G a E som sa prvýkrát dostal na izbičku v bloku A. Keďže si na komfort veľmi nepotrpím, spoločné sprchy a sociálky na chodbe mi nevadili. Hlavne, že pripojenie prostredníctvom wi-fi bolo spoľahlivé.

Kvôli rekonštrukcii blokov G a E som však trošku zneistel. Zakaždým, keď som na podobnej akcii v Žiline, som si zvykol chodiť na obedy (a občas aj na neskoré večere) do študentskej pizzerie Paladeo. Plagáty rozvešané na plotoch ohradzujúcich stavenisko ma však ubezpečili, že Paladeo funguje. Paráda - Quattro Formagi a veľká kofola za 4 ečka!

Pri registrácii a napísaní svojho mena na vysačku, si ju prichytávam na svoj ITIC a vešiam na krk. Miesto zicheriek boli toho roku pripravené len kancelárske spinky ;)

Blok venovaný LaTeX-u moderoval skúsený LaTeX-ista Pavel Stříž. Blok začal vyžiadanou prednáškou venovanej problematike konverzie LaTeX-ovských dokumentov do formátov elektronických kníh. Okrem prezentácie riešnia tex4ht, na ktorom Michal Hoftich pracuje, rozprával aj o rozličných možnostiach a problémoch, s ktorými sa človek stretne, pokiaľ sa pustí do riešenia tohto problému. Štandardne túto oblasť zahŕňa konverzia a zobrazovanie matematických výrazov.

LaTeX a jeho priatelia

Ďalšie témy sa venovali novinkám v prostredí TeXonWeb, do ktorých svojou troškou prispeli aj študenti Žilinskej univerzity, správe bibliografických citácií v systéme BibTeX, ConTEXt-u, ako do LaTeX-ových dokumentov vkladať mapy, QR kódy a na koniec Pavel Stříž predtstavil balíček xypic.

Voľná debata sa následne presunula do “blízkeho” podniku Kazačok, kde pizza, ktorú piekli, dala vďaka svojej veľkosti vážne zabrať :-)

Deň 2. - Oficiálne otvorenie, Open Hardware, Open GIS, OSS vo vede a vzdelávaní

Konferencia sa oficiálne začala až druhý deň dvomi vyžiadanými prednáškami. Najprv Jiří Rybička tentokrát nehovoril o LaTeX-u, ale o otvorenom softvéri pre riadenie modelovej železnice (keďže som sa neskoro vytrepal z intráku, tak som prišiel až na koniec). Následne Remigiusz Olejnik z Poľska urobil jemný úvod do problematikz Open Hardware-u.

V nasledujúcom bloku prednášok venovanom otvorenému hardvéru nám Mišo Chovanec s kolegami ukazovali výsledky svojej práce v oblasti robotiky, Tomáš Majer zasa ukázal, ako sa ku svojmu Raspberry PI dokáže pripojiť cez sériovú konzolu a ponúkol možnosť prípadným záujemcom si vytvoriť (áno - pospájkovať) svoj vlastný kus hardvéru. Na záver tohto bloku vystúpil Dávid Kuzmiak, ktorý nám ukázal vlastnoručne vyrobenú 3D tlačiareň riadenú pomocou Arduina.

Workshop - aj ty si sprav modul pre pripojenie svojho RPI sériovým káblom!

Nasledoval blok venovaný problematike Open GIS, po ktorom nasledoval (aj môj) blok venovaný využitiu OSS vo vede a vzdelávaní.

Večerné debaty sa opäť presunuli do pizzérie Kazačok. Pri našom stole sa síce veľmi linuxácke témy neriešili a miestami som mal sám problém sa do diskusie zapojiť, ale dozvedel som sa, že po použití modrej tabletky zvykne bolieť hlava…

Deň 3. - OSS vo vede a vzdelávaní a odchod domov

Ďalší deň pokračoval tam, kde skončil - opäť vo vzdelávaní. Prvé dve témy sme spolu s Martinom Šechným venovali problematike programovania na našich školách. V nasledujúcich témach zasa študenti domácej univerzity prezentovali svoje projekty.

Tento deň, ako býva zvykom, bola otvorená aj učebňa A301. V nej na nás pán Kaukič najprv vypustil Python-a a ukázal nám, ako sa dá využiť IPython (Jupyter) notebook pre vzdelávanie a následne program ukončil Slavko Fedorík, ako chrániť svoje súkromie podpisovaním a šifrovaním elektronickej pošty.

Pythonisti v akcii

Na záver…

Ako každý rok som sa ani tento domov veľmi neponáhľal. Aj keď som na konfere strávil 3 dni, vedel by som s jej účastníkmi stráviť aj nejaký čas navyše. Hlavne kvôli tomu, že táto akcia patrí rozhodne medzi tie, ktoré volám “nadšenecké”, a ktorých začína byť v poslednej dobe žiaľ akosi málo...

Ak by som mal však zhodnotiť akciu celkovo, trúfnem si povedať, že z tých štyroch ročníkov, ktorých som sa zúčastnil, bol tento (subjektívne) asi najslabší. To, čo mi však chýbalo v programe, dostatočne vykryli rozhovory cez prestávky a večery počas voľných debát v Kazačoku. Už teraz sa teším na jesenný linuxový víkend v Košiciach.

    • RE: Reportáž z OSS Conf 2015 19.07.2015 | 21:11
      Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

      dakujem za clanok, chcel som uz konecne ist, ale tentokrat ma zastavila choroba. viem, ze tri dni vpratat do clanku je tazke.

    • RE: Reportáž z OSS Conf 2015 01.08.2015 | 22:09
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Kurňa momentálne mi všetko uteká rýchlo a až teraz som si našiel čas článok prečítať, ďakujem a uvítam ak ďalšie.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org