Výsledky sútaže designu na LinuxOS.sk

13.07.2010 14:00 | Články | Dare_devil
Pred viac ako 2 mesiacmi sme vyhlásili konkurz o nový design LinuxOS.sk. Pod ruky sa nám dostalo zopár designov, preto rozhodovanie bolo ľahšie ako sme čakali. Pozrite sa na výsledok.
Nakoľko sme sa rozhodli renovovať LinuxOS.sk, rozhodli sme sa investovať aj do nového designu. Prvú vec, ktorú chcem ako vyhlasovateľ súťaže spomenúť je to, že som/sme očakával/i viac. Pasivita návštevníkov LinuxOS.sk ako takého nás dostala na kolená neraz. Či sa jednalo o ochotu písať články alebo sa podielať na vývoji nového systému. Dokopy som dostal 2 designy ( môj pokus o design nepočítajúc ), čo je poľutovania hodné. Na šťastie, jeden z nich nás natoľko oslovil, že sme sa rozhodli zahrnúť ho do pripravovaného systému. Aby sme vás všetkých oboznámili so zmenou, rozhodli sme sa následovne: designy ktoré sú momentálne v ponuke budú preriedené a ostane z nich Linux 0S, Shakal a Shakal Black ( Shakal black bude potrebné dopracovať do final a nie testing verzie ) + ku týmto pribudne nová verzia systému v svetlej aj tmavej podobe. Po spustení nového systému obohateného o nové prvky budete vyzvaní, aby ste otestovali novú verziu designu a vyjadrili sa v ankete a otvorenej diskusii o tom, čo si o ňom myslíte. Postupom času, ak sa nebudú vyskytovať namietky, označíme nový design ako defaultný. Tieto kroky sú zatiaľ však len vo verzii plánovania. Pri práci na novom systéme budú zohľadnení aj používatelia vreckových zariadení, kde je design na úkor použiteľnosti, a preto vytvoríme aj "Lite" verziu pre mobilné zariadenia.

Teraz však už ku samotnej súťaži. Výhercom sa stal Matúš Fedorko. Design, ktorý nám zaslal ako provizorný a zatiaľ nedokončený nájdete na adrese http://i48.tinypic.com/29efwv8.jpg.

Čo však chcem podotknúť je to, že štruktúra stránky sa zmení. Niektoré veci sa presunú, niektoré sa zmažú. Layout ostáva nezmenený - tj. 3 stĺpce. Design sa momentálne dokončuje, navrhuje sa časť pre diskusie, fotogalérie, atď. preto je to stále vo vývoji.

Budeme radi za akékoľvek pripomienky.

Výhercovi srdečne blahoželáme. Pekný deň praje vyhlasovateľ súťaže Viktor Srpoň alias Dare_devil.
    • pripomienky 13.07.2010 | 15:56
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      * striedanie farieb v tabulke nie je na okrasu
      * bold na "dnes" je redundantny, samotny string je dost odlisujuci, takto iba taha oci a potlaca vcerajsie aktualizacie. najlepsie by bolo uvadzat vsade cas v relativnom formate "pred X rokmi/mesiacmi/dnami/h/m/s" a timestamp dat do title
      * zmensene medzery medzi pismenami su akceptovatelne v nadpisoch, ale nie v odsekoch textu
      * ten hover je zly, pretoze ako je vidiet, svieti akoby to bol link, ale v statusbare ziaden link nevidiet :)
      * ako je na obrazku vidiet, pri malom rozliseni su clanky dost uzke

      a zarovnanie loga, clanku a databazy znalosti je spravene nasilu, bez pevne danych velkosti to tak nevyjde
      Debian. apt-get into it…
      • Re: pripomienky 13.07.2010 | 19:17
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        Dik uid0 ! Samozrejme, design sa bude upravovat do finalnej podoby, preto budu tie diskusie po zavedeni ako som spominal.. Veci ktore si spomenul je mozne v priebehu pol minuty zmenit. Momentalne je to v stadiu stylovania do validneho html a css. Tvojej odpovede si vazim ( nakolko viem ze sa tu neukazujes casto ) a budeme ju zohladnovat.
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • abclinuxu 16.07.2010 | 14:15
      ...   Návštevník
      Vyzera to ako nepodarena kopia abclinuxu.cz
      • Re: abclinuxu 16.07.2010 | 14:35
        Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
        v com? okrem toho, ze abclinuxu je na celu sirku, inak rozmiestnene, pouziva hrany a pod a veci ma uplne inak umiestnene?
        • Re: abclinuxu 16.07.2010 | 19:33
          ...   Návštevník
          farby, styl boxov... ale je to viac nepodarene ako podarene, vyzera to ako dizajn z roku 1999. Radsej nechajte toto...
          • Re: abclinuxu 17.07.2010 | 00:02
            Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
            tak navrhni lepsi ...
            • Re: abclinuxu 17.07.2010 | 01:40
              ...   Návštevník
              poziciam si myslienku niekoho z abc: "preco chcete menit nieco, co vlastne uzivatelom vyhovuje?"

              Skuste sa radsej zamerat na kvalitnejsi obsah, vsak clankov je tu ako safranu. Osobne si myslim, ze aj tento default skin je +- OK a netreba ho menit. Urcite teda nie za nieco podstatne horsie. Co takto dat anketu na ten "novy" skin a tento default?

              Inac ozaj sa zamerajte na dolezitejsie a produktivnejsie veci: kvalitny obsah, ludia = komunita, funkcnost (ziadne spamy, prehladnejsie vyhladavanie, DB znalosti, eshop?). Nie riesit hluposti.
              • Re: abclinuxu 18.07.2010 | 00:01
                Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                Nic v zlom ale vies take kulove o tom, co riesime na pozadi. Keby si to vedel, tak vies, ze inovacia designu je posledna z veci ktore sa riesia a ktore su potrebne riesit. Islo skor o to aby sa aj ludia zapojili do vyvoja linuxos.sk ( Kedze na to treba minimalne znalosti.. Do vyvoja jadra prispiet nevie kazdy, na clanky nema kazdy cas a znalosti ). Za dalsie, keby si cital co som napisal, precitas si tam aj to, ze tento skin nebude povodne default, ale bude anketa, budu sa robit statistiky, atd. aby sa co najviac vyhovelo pouzivatelom. Ak si myslis ze je to horsie, za prve: navrhni lepsie, za druhe: nepodpisuj sa tak ako sa podpisujes ale podpis sa svojim menom a ukaz svoje referencie. Ludia vedia jedine tak kvalitne kritizovat, ale aby nieco kvalitne urobili alebo nedaj boze sa kvalitne zapojili do vyvoja, to nie. Ak sa ti to nepaci / nebude pacit, nechod sem.. Myslim si ze jeden myslivec +/-, to je jedno.. :)
                There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
                • Re: abclinuxu 18.07.2010 | 01:17
                  Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
                  ako viktor napisal ... po ohlaseni zmien sa prihlasilo asi 10 ludi na spolupracu, aktivne sa ich podiela akokolvek ... styria okrem mna ? asi tak ... a kazdy z nas to robi na ukor volneho casu. jeden ma skolu aj pracu, dalsi skolu, dalsi pracu, ja pracu aj rodinu a ine veci ... ;) snazime sa ... chalani uz urobili kus prace, dalsi napisal uz par clankov (nestagnuju, nie je ich velke mnozstvo, ale aspon 4 - 5 novych mesacne), snazil som sa eliminovat spam, staram sa o server a pod. ... ak si vsimnes, nie je tu ziadna reklama ...
                  • Re: abclinuxu 03.08.2010 | 14:57
                    elf   Návštevník
                    ja len k tomu spamu na fore => pisal som o tom pracu v decembri a spam ochranu v shakalovi som prelomil za menej nez dve hodiny (pisanie skriptu na prelomenie ochrany+pisanie skriptu na zasranie celeho fora spam spravou). je pravda, ze som mal pristup k zdrojovym kodom shakala, ale nebolo mi ich vobec treba a ani som ich nevyuzil pri prelamovani.
                    doporucujem zmenit hentu nepotrebnu captchu aspon za skryty input, to funguje najlepsie podla statistik ...
    • Novy vzhlad - spokojnost 18.07.2010 | 13:14
      Dragon   Návštevník
      Mne sa novy vzhlad paci. Je jednoduchy a nemeni toho vela (cize aj ludia spokojny s terajsim si pridu na svoje). Naopak, vychytava chybicky terajsieho vzhladu, ktore tu uz myslim boli spomenute: napr. prilis uzky pravy stlpec. Takisto sa mi vidi, ze lepsie setri miestom (stary vzhlad obahuje vela ohranicujuceho bieleho priestoru). Myslim, ze je v poriadku, to, ze sa niekomu vidi, ze kopiruje vzhlad inej stranky. Vsak sme vo svete otvoreneho softwaru. Ak iekto nieco vytvori a je to dobre, preco by mal byt problem, ked jeho pracu (myslienku, ci napad) pouzije pre svoj vytvor niekto iny?
    • dynamicky layout 15.09.2010 | 19:13
      Avatar Ondrej Danko Debian | Fedora  Používateľ
      tiez sa mi paci novy vzhlad, len mam jednu vyhradu a to k dynamickemu roztahovaniu layoutu, dneska uz coraz viacej ludi ma sirokouhly monitor a dost je nepohodlne pustat linuxos v novom uzsom okne (v mojom pripade ide o rozlisenie 1920x1080).
      • Re: dynamicky layout 29.09.2010 | 19:14
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        Neboj sa,bude to rozťahovacie
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • chaos 02.10.2010 | 19:18
      Avatar TommyHot HotPants uz ziadna  Používateľ
      dizajn hodnotit nebudem, ten je z roku 2000, ale asi je to zamer.. mne skor vadi priliz vela nahadzaneho textu na kope. ci uz v bocnom paneli, alebo ako hlavny content.. chcelo by to vizualne oddelit (ked uz nicim inym aspon vacsim odsadzovanim), pretoze mne ako obcasnemu navstevnikovi takto ponuknete jeden velky chaos, v ktorom sa nevyznam a radsej zo stranky odidem. ak samozrejme mate stalu komunitu zabehnutych ludi a ostatni nie su prioritou, tak v tom nevidim problem.
    • pomoc sgrafikou 16.01.2011 | 23:53
      Avatar hdche   Používateľ
      zdravim, som tak trochu webdesigner,
      zial objavil som sutaz az teraz ...
      ale rad by som vam nejako pomohol aspon po grafickej stranke,
      kedze kody moc neovladam.
      ak to je teda este aktualne - napiste mi - vdaka.