XMMS - začíname

11.12.2004 00:07 | Recenzie programov | Daniel Mičko
Winamp zrejme každý dobre pozná. Je to jeden z najlepších a najobľúbenejších programov na prehrávanie hudby. Pre Linux existuje program na rovnaký účel, ktorý je na prvý pohľad navlas rovnaký ako Winamp 2.x - volá sa X MultiMedia System - XMMS.

Nielenže sa podobá Winampu, ale je s ním aj kompatibilný. Otvára jeho playlisty a používa jeho skiny.

Podporuje takmer všetky hudobné formáty(ogg, mp3, wav, mid a mnoho ďalších) a taktiež prehráva videozáznamy. Bez problémov načítava CD databázu z CDDB z internetu, čo znamená, že si stiahne z internetovej databázy všetky informácie o prehrávanom audio CD - názvy pesničiek, albumu, rok...

Pluginy

Vizualizačných pluginov má XMMS na výber veľké množstvo. Mnohé z nich sa dajú rôzne konfigurovať. Medzi graficky najlepšie spracované patria Bump Scope, Nebulus a K-Jofol Interface. K-Jofol je ako keby samostatný prehrávač, ktorý ovláda XMMS. V jeho nastavení je možnosť aby sa zobrazoval namiesto XMMS. K tomu je skinovateľný, takže dáva pre XMMS novú tvár. K-Jofol skiny sú poskytované na stránke kde-look.org. Okrem vizualizačných pluginov má XMMS aj pluginy pre rôzne efekty so zvukom. Efekty pre odstránenie hlasu, 3D efekty zvuku, ozvena... Mnohé sú efektné a zvuk zneje lepšie. Častokrát sa stáva, že nastavenie pluginu vylepší zvuk niektorých pesničiek, ale niektorých zhorší. V zozname dobrých vlastností XMMS nechýba ani plugin XMMSd web control. Vďaka tomuto pluginu môžeme ovládať XMMS jednoducho cez internet. Vstupným pluginom vďačíme za schopnosť prehrávať rôzne formáty. Nájdeme tam pluginy ako napríklad CD Audio Player, MPEG Layer 1 / 2 / 3 Player, MPlayer plugin, Ogg Vorbis Player, ktoré slúžia na prehrávanie príslušných formátov.


K-Jofol Interface

Ukážky vizualizačných efektov v akcii

Ako s ním pracovať?
No na prvý pohľad sa XMMS v ničom nelíši od Winampu. Je to pravda. Základné ovládanie, tj. otváranie, prepínanie skladieb, vytváranie playlistov, equalizer... je presne ako vo Winampe. Ale čo sa týka nastavovania, je to trochu inak :) Začnime hneď z kraja.

Audio I/O Pluginy
Nastavujú sa tu dva najzákladnejšie typy pluginov - vstupný a výstupný plugin. Vstupné plugniny, vďaka ním je možné prehrávať rôzne formáty súborov. Plugin sa konfiguruje dvojklikom na chcený plugin. Konfigurácia je individuálna, každý sa nastavuje inak. Niektoré ani konfiguráciu nemajú. Plugin sa zapína a vypína kliknutím na "Zapni plugin". Druhý plugin - výstupný - je na to, aby sme to, čo prehrávame, aj počuli :) Je tu potrebné nastaviť správny ovládač. Pokiaľ to nefunguje podľa predstáv, je potrebné vybrať iný, prípadne konfigurovať vybraný ovládač. Medzi vstupnými pluginami by mal byť AudioCD Reader. Pokiaľ by sme chceli prehrávať audio CD, tak ho budeme potrebovať. V jeho konfiguračnom okne sú tri záložky s prednastavenými parametrami. V druhej záložke Options je tlačidlo Add CD to playlist, ktorým vložíme obsah audio CD do playlistu. Pokiaľ sme v tú dobu pripojený na internet, tak sa automaticky pripojí na CDDB databázu a stiahne informácie o CD. V zozname nám krásne zobrazí názvy skladieb.

Efekty/Hlavné pluginy

Tu sú ďalšie dva typy pluginov. Efektové pluginy sa nám starajú o rôzne zvukové efekty, napríklad tie, ktoré som už spomínal vyššie. Plugin sa zapína a vypína kliknutím na "použi pluginy". Ďalšie v poradí, Hlavné pluginy, sú hlavne na ovládanie XMMS rôznymi spôsobmi ale aj na nastavenie rôznych udalostí. Pluginy sa zapínajú a vypínajú kliknutím na "Zapni plugin" . Vynikajúcim pluginom je CoverViewer. Domovskú stránku nájdete na adrese http://coverviewer.sourceforge.net, odkiaľ si môžete stiahnuť jeho najnovšiu verziu. Ak je tento plugin zapnutý, pri prehrávaní piesne si pohľadá na internete obal albumu, a zobrazí ho. Ak nájde aj zadnú stranu, tak počas prehrávania piesne ich mení v určitom časovom intervale, ktorý si môžeme zmeniť. Defaultne tieto obaly sťahuje do adresára /home/používateľ/.covers/. Problém môže nastať, ak by sme chceli, aby našiel albumy slovenských alebo českých interpretov, pretože hľadá na serveroch, kde sa jednoducho nenachádzajú. Vtedy to môžeme vyriešiť oscanovaním obalu albumu. Uložíme to do spomínaného adresára /home/používateľ/.covers/ v tvare Meno interpreta - Meno albumu 1.jpg. Tá jednotka označuje prednú stranu albumu, čiže ak máme aj obrázok zadnej strany, pomenujeme ho Meno interpreta - Meno albumu 2.jpg. V nastaveniach tohto pluginu je možné nastaviť v záložke Display slideshow prednej a zadnej strany albumu, jeho časovanie, fullscreen mód či defaultný obrázok, ak CoverViewer nenájde náš album. V záložke Internet sú možnosti ako poradie serverov, adresár ukladania obalov a v záložke Title zase možnosť zapnúť bežiaci názov albumu, interpreta, piesne, ich poradie či zobrazovaný font.

Vizualizačné pluginy
Celá záložka patrí len vizualizačným pluginom. Konfigurujú sa dvojkliknutím a zapínajú a vypínajú sa kliknutím na "Zapni plugin", môže ich byť zapnutých viac naraz, koľko len počítač ráči :) V ďalších dvoch záložkách Nastavenia a Fonty nie je čo riešiť :). Celkom šikovná vec je v záložke Názov. Edituje sa tu formát zobrazenia názvu skladby v playliste. Podľa príslušných skratiek ako napríklad %p (interpret), %a (album), %g (žáner), %y (rok), %t (meno stopy) a iných si môžeme nastaviť vlastné zobrazenie. Pôvodné je %p - %t, čo znamená "interpret - meno stopy". Podľa našej predstavy si to môžeme upraviť hoc aj na %p - %a - %t - %g , čo bude potom v playliste zobrazovať ako "interpret - album - meno stopy - žáner" :)

Zložka .xmms
táto zložka, ako aj ostatné podobné v používateľskom adresári, ktoré začínajú bodkou, je konfiguračná zložka programu. V tomto prípade XMMS. Presná cesta k nej je /home/pouzivatel/.xmms. Obsahuje konfiguračné súbory, ako aj pluginy, skiny, ktoré budú platiť len pre prihláseného používateľa. Tu je dôkaz o skvelom používateľskom rozhraní Linuxu. Každý používateľ má vlastné nastavenie, môže mať vlastné skiny, vlastné doinštalované pluginy. Pri experimentovaní s nastavením XMMS môže dôjsť aj k takej situácií, keď nám zrazu XMMS nenabehne, čo sa neraz stalo aj mne :) Najjednoduchším riešením je vymazať celý adresár .xmms. XMMS si ho pri ďalšom štarte vytvorí znova.
    • XMMS 27.01.2005 | 16:38
      Avatar mayo Mandrake 10.0  Používateľ
      Sewas, ako nastavim file association v XMMS? mam mandrake 10.0 a tam je defaultne nastaveny total prehravac...
      • Re: XMMS 31.01.2005 | 22:48
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        Ak pouzivate KDE, nastavite to v kcontrol -> Komponenty KDE -> Asociacie suborov
        • Re: XMMS 02.03.2005 | 14:12
          Avatar c0ma slackware  Používateľ
          je jedno, aky mas linux. Skor ide o to, aky pouzivas graficky system. Ci je to KDE alebo Gnome atd. V KDE si asociaciu nastavis tak, ze na MP3 kliknes pravym, zvolis moznost "Action", resp. "Otvorit cim.." zvolis moznost pouzit iny program (myslim, ze tam su take tri bodky), vyberes to xmms podla toho, kde si to instaloval a nezabudnes zaskrtnut moznost "remember association"..
    • xmmsC 01.06.2006 | 12:25
      Marty   Návštevník
      nazdr vsetci,nemohli by ste my pomoct s mojim problemom.Neda sa mi nainstalovat xmmsC na ubuntu free verziu.Marty27@azet.sk dik
    • pluginy xmms 06.09.2006 | 14:50
      Vlado   Návštevník
      Snažím sa postupovať podľa tohoto návodu, ale keď chcem pridať vybraný plugin /napr. AudioCD Reader/ a kliknem na "zapnúť plugin", tak sa pri plugine zobrazí "zakázané".Poraďte, čo s tým?