Xubuntu 7.10 - najlepšia XFCE distribúcia?

Xubuntu 7.10 - najlepšia XFCE distribúcia?
23.10.2007 02:00 | Distribúcie | Stanislav Hoferek

Dnešná recenzia o Xubuntu 7.10 je takou spomienkou. Práve na Xubuntu, konkrétne 6.06, som kedysi dávno začínal už tak trošku na úrovni. Nebolo to zo dňa na deň, v úvodoch boli nejaké problémy, ale tie sa zvládnuť dali. Tak sa teraz púšťam do úplne novej verzie. S očakávaním...

Inštalácia

CD som stiahol z cdimage.ubuntu.com. Desktop CD ešte nebolo, tak som stiahol alternate CD, takže textová inštalácia. Tá bola jednoduchá a bezproblémová. Trvala na mojom počítači presne 20 minút a 30 sekúnd.

Prehľad

Grafická stránka ma priam ohromila. Xubuntu je modro-svetlosivo-tmavosivé. Spúšťanie a vypínanie je naozaj efektné radosť sa zapozerať. Tvorcovia si dali záležať aj na novom GDM. Po spustení prostredia XFCE som sa zamyslel. Je to vlastne XFCE? Vľavo hore sa okrem menu Applications nachádza aj menu Places. Napriek kompletne nainštalovanej slovenčine Applications aj Places majú svoje pôvodné mená. Nové menu places výrazne pripomína rovnomenné menu z Gnome len chýba možnosť Sieť a Hľadať. Tak či onak v XFCE to môže potešiť. A komu sa to nepáči, dá sa to vypnúť. Nasledovná zmena je pridanie Gnome pomocníka. Ten ukazuje rovnakú adresu, ako Firefox, vzdialený niekoľko pixelov. Takže to hodnotím trochu ako zbytočný ťah. okná programov nemajú po novom 3 tlačítka, ale až 5. Pribúda tlačítko na prekopírovanie okna do všetkých plôch, a tiež tlačítko na zrolovanie. Dvojklik do prostriedku, ktorý rieši túto požiadavku, nefunguje. Tango ikonky sú pekné, rôzne nové ikonky po paneloch tiež. Len akosi nie všetky vôbec sú, dajú sa nájsť miesta bez ikoniek alebo s ikonkami nevhodnými.

Aplikácie sa niektoré zmenili, niektoré nie. O grafiku sa stará Gimp a GQview, hry tu po prvý krát naozaj pribudli. Ako inak, Gnome-games známe z Ubuntu. Osobne je mojim favoritom Tetravex, rozhodne odporúčam. Kancelária je oproti Feisty nezmenená, oproti starším verziám Xubuntu sa ale odlišuje. Nájdeme tu OpenOffice.org Writer, jeho „menšieho brata“ AbiWord, s tabuľkami pomôže Gnumeric. Nájdeme tu tiež Orage kalendár.

Šok sa dostavil pri návšteve multimédií. Takže Xfmedia nebolo dosť dobré? Ani Gxine? V Dapperovi bol Xfmedia, v Edgy a Feisty Gxine, tentokrát tu máme priamo z Gnome nahodený Totem. Nepovažujem to za veľmi šťastné riešenie. Zvlášť kvôli tomu, že moja okamžitá reakcia – inštalácia Xfmedia – zabrala smiešne kilobajty... Môj hnev poklesol, keď som našiel program Brasero v tejto oblasti. Konečne je v Xubuntu okamžite dobrý napaľovací softvér. Komu sa nepáči, nie je problém nainštalovať napríklad GnomeBaker. Nástroje asi netreba rozpisovať. Terminál, textový editor Mousepad či Thunar sem patria. Ako tak pozerám, aj kalkulačka je prevzatá z Gnome. Zo systémových vecí jedinú novinku predstavuje Restricted Manager. potešila by aj prítomnosť nástroja na zapnutie grafických efektov.

Rád by som sa pristavil ešte pri internetovom prehliadači Firefox. našiel som tu rozšírenie Ubufox. Pod týmto zvláštnym názvom sa skrýva lepší sprievodca pre inštaláciu Flash Playera a vecí tomu podobných. Keďže som však z návodu na ubuntu.kayle.sk (PDF) nastavil repozitáre a skopíroval nejaký ten riadok do terminálu, zdala sa mi táto možnosť zbytočná.

Odporúčam zmeniť repozitáre a nainštalovať niekoľko programov. Všetko sa to nachádza v manuáli v kapitole 4, takže s tým nie je najmenší problém.

Špeciálne odporúčam pridať hudobný prehrávač. Ako vhodné riešenie by som zvolil niečo z tejto trojice:

  • Xfmedia
  • Audacious
  • Exaile

Ďalšie odporúčanie je zmeniť otváranie .jpg obrázkov. Aby ich neotváral Gimp, ale GQview. A ak vám tento program nesedí, môžete pridať gThumb. Alebo stiahnuť z internetu maličký program GTK See, ktorý bol v Gutsy bohužiaľ vyhodený z repozitárov.

Taktiež by som bol rád, keby sa v Xubuntu niekedy objavil FTP program. Taký gFTP by nebol na škodu.

Niekoľko problémov

Podobne ako v Kubuntu Feisty aj tu býva problém s čítaním dokumentov obsahujúcich obrázky. Celý OpenOffice.org je tak čiastočne nepoužiteľný. Ďalší výrazný problém som našiel v programe Evince kde nesprávne kopíruje - zle berie do úvahy konce riadkov. Ostáva dúfať, že sa tieto chyby čo najskôr napravia.

Hodnotenie

Nové Xubuntu hodnotím kladne. Má svoje muchy, ale je rozhodne lepšie ako ktorékoľvek Xubuntu pred tým. z nespomenutých vecí má okamžitý zápis na NTFS, Gaim už aj oficiálne ustúpil Pidginu, a tiež Thunderbird už je vo verzii 2, nie 1.5 ako to bolo predtým. Ako som už vyššie spomenul, nové Xubuntu hodnotím kladne. Konkrétne:

  • Grafika: 8/10 (zvyšuje to aj obrovské množstvo nastavení okrajov okien, príjemné pozadie a tak podobne. Graficky sa však dá dostať Xubuntu určite ešte o pár krokov ďalej)
  • Pohoda pri práci: 7/10 (mnohé chyby z Feisty boli opravené, niektoré nové sa objavili. Celková pohoda je však výrazne vyššia ako v predchádzajúcich verziách, aj keď preklad by mohol byť aj kúsok lepší. Veľmi potešilo pridanie hier a napaľovacieho programu)
  • Rýchlosť: 9/10 (jadro je dobre odladené, XFCE sa vyslovene ponáhľa, spúšťanie programov a práca s nimi je úplne bezproblémová. Taktiež rýchlosť spúšťania systému udivuje)
  • Intuitívnosť: 8/10 (všetko pekne na svojom mieste, panely sa dajú ľubovoľne presúvať, v menu nie je bordel. Na druhú stranu však XFCE neponúka také možnosti ako KDE alebo Gnome, zato však funguje veľmi rýchlo)

Celkové hodnotenie: 8/10

Xubuntu 7.10 považujem za výbornú distribúciu na každý deň, špeciálne priaznivcom XFCE.

    • Xubuntu 23.10.2007 | 09:50
      Avatar Matej Krajčovič Ubuntu 8.10  Používateľ
      xubuntu je perfektna distribucia. najskor som mal mandrivu potom kubuntu, xubuntu a xubuntu bol jasny vitaz:
      1.)na ploche som hned mal particiu windowsu
      2.)na panel sa dali dat genialne applety
      3.)pekne to vyzeralo
      gg skusim hned ako to pojde
      You are registered as user #457083 with the Linux Counter.<br/> Given enough eyeballs, all bugs are shallow.<br/>
      • Re: Xubuntu 23.10.2007 | 11:09
        Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
        Čo sa týka OOo máš povolené proposed repozitáre? Tam vyšla opravná verzia.
      • Re: Xubuntu 24.10.2007 | 02:23
        Great Flash Video of Xubuntu 7.10 in action!   Návštevník
        Great Flash Video of Xubuntu 7.10 in action at ReviewLinux.Com
        Xubuntu 7.10 in Action!
        Enoy!
    • --- 23.10.2007 | 11:32
      ---   Návštevník
      Nemozem sa ubranit komentaru ,ze netreba poznat autora a po par riadkoch ma napadne jedine: to je urcite Hoferek. Lebo to nemoze byt nikto iny. Zase ako vzdy vlastne pocity a nalady. Recenzia nie je esej!
      Stano, s tym tvojim pamfletom (alias manualom) uz si trapny ako majovy sneh. Mal by si sa venovat politike, mas na to velke predpoklady, kecat a nic nepovedat.
      • Re: --- 23.10.2007 | 11:41
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        Najdi mi cloveka, komu sa chce citat nejake recenzie bez jedineho vlastneho nazoru. preco necitas potom rovno changelogy? Tam vlastne nazory nikoho nie su, takze 5 a pol ludom podobnych tebe by sa to hodilo...

        Do politiky ist nechcem. Nechcem ludi oblbovat. Posledne po com by som tuzil...

        inak s tou neschopnostou podpisat sa si o dobry kusok trapnejsi... a na rozdiel od toho manualu tvoje nie moc mile poznamky zacinajucim nepomahaju...
      • Re: --- 23.10.2007 | 12:17
        Avatar krtko Mac OS X; Ubuntu; Centos; RHEL  Používateľ
        no v tomto suhlasim so stanom. politike by si sa skor mohol venovat ty, pretoze mas iba hubu plnu kecov a ciny ziadne. to, ze si napise recenziu vlastnym stylom, mu nemoze nikto zobrat, tak isto ako to, ze pri testovani neobjavil ziadne extra zavazne vyhody/chyby/..., tak ich tam ani nemoze popisat. ked sa ti na tom nieco nepaci tak napis vlastnu recenziu. takto je tvoj prispevok iba trapny a stoji za h.vno, tak isto ako ten moj, akurat ze na taketo blbosti sa neda nereagovat.
      • Re: --- 23.10.2007 | 13:23
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        Recenzia sa vždy píše aj z pohľadu autora, samozrejme že sa dá načmárať viac objektívne. Bez určitých názorov vlastne nemá autor čo písať, napíše verzie najbežnejších programov, hodí pár screenov a čo ďalej? Tiež píšem recenzie, zhodou okolností mám jednu rozpísanú.
    • re: 23.10.2007 | 12:24
      Avatar srigi   Používateľ
      Musim povedat, ze podla screenshotov sa nove Xubuntu nepiblizuje v oblasti Eye-Candy postarsiemu SAM.2007.

      BTW v Xubuntu 7.10 je tiez 3D desktop out-of-box?
    • xubuntu 23.10.2007 | 12:30
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      xubuntu totalne dehonestuje XFCE tym, ze z neho robi nepodarenu kopiu GNOME.

      priaznivci XFCE sa na to mozu...
      Debian. apt-get into it…
      • Re: xubuntu 23.10.2007 | 12:53
        Avatar srigi   Používateľ
        O tom v podstate pisem, nepaci sa mi to. Skus si (ak mas rychlu linku) stiahnut a nabootovat SAM, uroven XFCE v tomto distre je niekde uplne inde.
        • Re: xubuntu 23.10.2007 | 22:07
          Avatar uid0 Debian  Používateľ
          nemam zaujem.

          a podla screenshotov to vyzera ako nepodarena kopia KDE/windows

          http://www.phoronix.net/image.php?id=669&image=sam_2007_02_lrg
          Debian. apt-get into it…
        • Re: xubuntu 02.12.2007 | 02:46
          churchyard   Návštevník
          SAM jsem nikdy nezkoušel, ale s Xubuntu nemám problém. Můžeš mi prosím popsat v čem je konkrétně Xubuntu špatné a SAM lepší (pokud to zní jako, že ho odsuzuji předem, není tomu tak, jen bych se rád dozvěděl podrobnosti). Čím se stává Xfce v Xubuntu Gnomácké? Mě to přijde všechno jako GTK2ka, což je obojí. Panel je z Xfce, Ikony na ploše také spravuje Xfce (obě byli někde tady hodnoceny jako věci GNOME). Jak vypadá rozložení a chování Xfce po prvním startu systému vůbec neřeš, to si všechno stejně nastavím podle sebe.

          Pokud budeš mít chvíli, můžeš se někdy ozvat na Jabber: churchyard[at]njs.netlab.cz
          • Re: xubuntu 04.12.2007 | 12:09
            Avatar churchyard Xubuntu  Používateľ
            bump
      • Re: xubuntu 23.10.2007 | 13:39
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        V konečnom dôsledku je potom Xubuntu zbytočné,,,
        • Re: xubuntu 23.10.2007 | 14:02
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          xubuntu je dobra vec, vylepsuje sa. ale nemozem povedat ze tym najlepsim smerom...

          zacinam mat ten hlupy pocit, ze na gnome je ubuntu, edubuntu, gobuntu a ubuntu studio... po novom uz aj xubuntu viac menej...

          sam som neskusal, ale skusal som napriklad zenwalk...
          • Re: xubuntu 23.10.2007 | 18:00
            skywaker   Návštevník
            Xubuntu je pekne distro.. som dlhorocnym pouzivatelom zenwalka ale momentalne som si skusil nainstalovat xubuntu.. najviac sa mi paci desktop menu ktore ma xubuntu vlastne.. pre viac onfo o distrach s xfce pozrite si: http://www.xfce.org/download/distros
            • Re: xubuntu 29.03.2010 | 16:19
              Generic Viagra   Návštevník
              • Príspevok bol vymazaný.
        • Re: xubuntu 14.03.2010 | 09:46
          PaeQzTCTkKVNFzls   Návštevník
          bzqnNK xmqkowkvoaci, [url=http://savtpcdqkjso.com/]savtpcdqkjso[/url], [link=http://nqyzzjlkudgd.com/]nqyzzjlkudgd[/link], http://jstsclciofjr.com/
    • farba 23.10.2007 | 19:13
      Peter   Návštevník
      "Grafická stránka ma priam ohromila. Xubuntu je modro-svetlosivo-tmavosivé."

      - no ako si len niekto dovolil pouzit inu farbu, ako ZELENU, vsakze? :-)
    • xfce na ubuntu 23.10.2007 | 21:09
      Avatar zero0x Ubuntu momentalne  Používateľ
      cawte, nie som velky expert, ale neviem si spomenut ako mam v ubuntu nainstalovat xfce, viem ze bol nejaky prikaz na vybratie sucasti systemu, ci take daco :o (ziadne apt-get prosim)

      diki
      • Re: xfce na ubuntu 23.10.2007 | 21:25
        ---   Návštevník
        jedna sa o balik xubuntu-desktop
      • Re: xfce na ubuntu 23.10.2007 | 22:07
        Elven   Návštevník
        no ako chces, vyhladaj si cez synaptic xubuntu-desktop ako to radil kolega. ale ak to chces rychlejsie, tu je komplet navod na apt-get:

        1) spusti si terminal
        2) napis tam:
        sudo apt-get install xubuntu-desktop
        3) zadaj heslo roota
        • Re: xfce na ubuntu 24.10.2007 | 08:26
          Avatar zero0x Ubuntu momentalne  Používateľ
          dobre toto urobim, a mam este jednu otazku, kedze som nikdy nemal 2 prostredia naraz :)

          ako sa v tom mam pohybovat? da sa tak urobit ze nainstalujem xfce, nebude sa mi pacit, ta sa vratim ku gnome??
          • Re: xfce na ubuntu 24.10.2007 | 09:46
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            v gnome, kde, xfce ci comkolvek inom das odhlasit, pripadne log out ci sign out. Tam niekde si najdes take menu ze sedenia, prostredia, relacie alebo nieco tomu podobne... anglicky sessions ci window managers... a zvysok uz vysvetlvoat netreba...

            este dolezite: ten prikaz Ti doinstaluje xfce, gnome Ti nevyhodi...
    • gnome 24.10.2007 | 21:34
      pol   Návštevník
      to je xfce? ved to je obycajne gnome.
      • Re: gnome 25.10.2007 | 10:39
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        ano je to xfce. aj ked je to blizsie ku gnome ako kedykolvek predtym...
        • Re: gnome 25.10.2007 | 10:45
          pol   Návštevník
          hore je nejaký gnome panel, dolný panel môže byť aj panel z xfce. ikonky na ploche sú pravdepodobne tiež spravované nejakým gnome komponentom. načo je také xfce? ;-)
          • Re: gnome 25.10.2007 | 11:04
            Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
            Tiez som na to pozeral, ze je to Gnome s tapetou XFce :D
            • Re: gnome 25.10.2007 | 14:01
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              no ono je to xfce. obidva panely su xfce. spravca plochy tak isto. napriklad tam co je places, tak je to normalne v xfce vybudovane, nic zlozite...
              • Re: gnome 25.10.2007 | 14:05
                pol   Návštevník
                ako sa davajú v xfce na plochu ikonky?
                • Re: gnome 25.10.2007 | 16:16
                  Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                  no normalne. das ze novy spustac. z menu sa nedaju potiahnut bohuzial...
                  • Re: gnome 26.10.2007 | 10:27
                    Avatar olfi Linux Mint Debian 1, Windows 7  Používateľ
                    ahojte, mam malu otazocku, da sa zrusit to zvyraznenie pisma co je pod ikonou na ploche. Ikonky na ploche maju pismo zvyraznene svetlejsou farbou v tvare obdlznika.

                    dik za odpoved
    • alternate a live cd su odlisne 03.11.2007 | 12:58
      mayko   Návštevník
      Nazdar, nie som si istý ako to zostavovali, ale live cd verzia sa trocha líši od toho alternate cd. Jedna z mála vecí ktorá ostala sú pobabrané ikonky, nedotiahnutá slovenčina a pomerne rýchly chod:) Nenašiel som tu žiaden OpenOffice, a ani toľko komentovaná položka lišty places >> asi si tvorcovia uvedomili že ich myška stráca svoju tvár. Popravde aj keď sa mi Xubuntu 7.10 vôbec nepáčilo uvedomil som si že asi nič lepšieho na svoj comp(1,4GHz, 256ram) nezoženiem(slovenčina, apt+fajné repozitáre).

      A teraz troška od témy: kto si myslí že zrýchli chod svojho Ubuntu, tým že na neho nahodí xubuntu-desktop tak sa veľmi míli. Mám na mysli hlavne zapínanie a vypínanie celého systému. Treba čisté Xubuntu, alebo novú ramku :D
    • sklonovanie 09.11.2007 | 08:05
      jaa   Návštevník
      Ja osobne nie som žiadny špecialsita na slovenčinu, mal som z nej 4, ale toto je hrozné! Hoferek, nikedy si po sebe prečítaj čo si napísal. Nezmyselné a skomolené vety... Číňania na trhovisku skloňojú lepšie ako ty!
    • Nikdy by som neveril 21.11.2007 | 16:25
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      ... ze Xubuntu GG je take skvele distro. Kubuntu mi nedetekovalo ani win partisny.. Spustim xubuntu, parada super rychlo ide, nainstalujem bez problemov, spustim, hned aktualizacie, dostupny driver pre moju graf. kartu (samostatna gtk aplikacia). Este vacsie prekvapko: zapnem skener ze idem oskenovat, vybehne mi ikonka ze sa pripojilo nove zariadenie, tak som dal next , vybral Canon Pixma mp150 a dal Okej, tym to skoncilo - driver pre tlaciaren [ v multifunkcnom zariadeni ktora mi nesla ani pod suse, ani pod mandrivou a ani pod ubuntu FF ] bol nainstalovany a ide aj tlacit.. Jedine co mi tam chybalo bol soft na skenovanie, ale apt-om som doinstaloval xsane takze super.. A este lepsie, hned rozlisko 1280x1024. A bezi to rychlo... Neviem si to vynachvalit :))) som velmi spokojny.. Ked to takto pojde aj nadalej, Linux prebije windows aj bez prav roota :D
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: ... 05.01.2008 | 15:26
        Navstevnik   Návštevník
        Ahojte, mam takú otázočku-ako sa dá zmeniť farba pozadia
        vo vsetkych oknách teda aj v tom súborovom manageri ?
        Našiel som len nastavenia farieb písma.