FIIT/UK/MU

Sekcia: Ostatné 30.05.2008 | 19:44
agacik   Návštevník
Nazdarek IT komunita;) Rad by som pocul od vas nazory na tieto tri skoly s tym, ze by som z osobnych dovodov preferoval SR skor ako CR. Viem ze tu uz je podobna tema, ale je tam milion irelevantnych prispevkov a nie je to ani take konkretne...

Prosim, najme tych co studuju na vyssie spominanych univerzitach aby mi popisali svoje skusenosti, pripadne aj tych co uz vystudovali, aby mi povedali ake maju uplatnenie...samozrejme ide o odbor Informatika. Konkretne "aplikovana informatika" na UK, "Informatika" na STU FIIT a "aplikovana informatika" na MU v Brne.

Uvedomujem si, ze najlepsia je MU, ale naozaj preferujem SR pred CR, tak prosim, nepiste odpovede typu "Jednoznacne MU" :) Proste, velmi rad by som chcel pocut o vsetkych a spravil si nazor. Dakujem velmi pekne!!
    • Re: FIIT/UK/MU 31.05.2008 | 16:02
      juro   Návštevník
      a co VUT FIT?
    • Re: FIIT/UK/MU 31.05.2008 | 17:15
      Meno   Návštevník
      nechapem naco si potom daval to MU ak nechces ist do CR... ale inak aby som nebol OT ti radim: "Jednoznacne MU"... neviem sice preco sa tak 'cukas' ostat v SR, ale byt tebou vypadnem ak mam co i len najmensiu sancu, rozhodne ti to da viac do zivota ako sa seruskat v prostredi kde zijes od narodenia( =>silny predpoklad ze si z ba )... ale ak ti mam povedat tak uroven skol na SR sa neda porovnavat s urovnou v CR( dovod: PENIAZE )... takze jednoznacne sa ani dalej nezamyslaj a dekuj sa do CR :-P
      • Re: FIIT/UK/MU 31.05.2008 | 18:25
        Avatar Tommy Angelo   Používateľ
        potvrdzujem...je to tak. Som na STU...zahranicie je podla mna aj lepsia.
    • Re: FIIT/UK/MU 31.05.2008 | 18:26
      Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
      riesil som podobny problem, ale nakoniec idem na fi.muni do brna. bol si tam na dni otvorenych dveri? s bratislavou sa to podla mna neda porovnavat. mam kamosov co studuju v brne a nevedia si to vynachvalit.
      btw nieje na masarycke studijny program aplikovana informatika a vramci toho programu ako jediny odbor bioinformatika?
      Everything is proceeding as I have foreseen.
      • Re: FIIT/UK/MU 31.05.2008 | 21:46
        Nathan   Návštevník
        Nie, aplikovaná informatika má 2 odbory - Aplikovanú informatiku a Bioinformatiku, ale odborom by som sa veľmi netrápil. Na iný odbor (prípadne aj program) sa dá prestúpiť vypísaním jedného formulára kedykoľvek počas štúdia..
        • Re: FIIT/UK/MU 31.05.2008 | 23:21
          Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
          o tom prestupovani viem. pozrel som si este raz tu aplikovanu informatiku a ono to je zamerane na grafiku a dizajn alebo nieco podobne. ja som chcel nieco co najviac pokryje celu informatiku. dal som si pocitacove systemy a spracovanie dat. uz som aj zabudol ocom je ten odbor. nevies poradit taky odbor, ktory by bol taky dost rozsiahly?
          Everything is proceeding as I have foreseen.
          • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 13:56
            still   Návštevník
            V ramci aplikovanej informatiky je takmer vsetko, pretoze tam mas najmenej povinnych a povinne volitelnych predmetov a vsetko ostatne si vyberas podla toho co chces ist dalej studovat, alebo co ta zaujme :)
            A preto by som ti aj odporucil MU, kedze si mozes vyberat velku cast predmetov, ktore chces absolvovat a v konecnom dosledku vsetky si mozes zvolit kedy ich chces absolvovat, tj. nemas nic fixne dane, v ktorom semestri to musis mat absolvovane..
            Dalej v pripade skusok mas viacero terminov, na ktore sa mozes prihlasit a tak si mozes aj skuskove rozvrhnut ako len budes chciet. Obcas sa moze objavit predmet s malym poctom (3-4) skuskovych terminov, co moze plany trochu skomplikovat, ale to je skor vynimka ako pravidlo. :-)

            Ak chces zostat pri starom stredoskolskom systeme, kedy ti vsetko naplanuju ostatni, tak nechod na MU, ak si chces veci planovat sam a vies si ich planovat, tak jednoznacne MU.

            A este jedna drobnost.. vsetko vybavujes a zistujes cez univerzitny informacny system - ziadny index a pod., zopar predmetov mozes aj cez net absolvovat ;-)
            • Re: FIIT/UK/MU 02.06.2008 | 00:42
              Dizie   Návštevník
              No presne tieto veci potrebujem stredna skola (gympel) ma skoro zabil
              • Re: FIIT/UK/MU 06.05.2012 | 22:52
                Dizie   Návštevník
                Tak po styroch od mojho prispevku to mozem zhodnotit na MU. Veci funguju viac menej ako bolo popisane(asi viac ako menej :-)) jedine by som si dal namiesto aplikovanej inf teoretickejsi obor na bc. Ocenujem slobodu, ktoru mam takmer v celom studiu. Je len na tebe, co si odnesies a co z teba bude. Pokial potrebujes, aby ta niekto nutil robit nezmyselne projekty v miliardach LOC, tak je volba VUT. Pokial si chces vo volnom case robit na tom, co teba zaujima, alebo si prechlastat hlavu, tak na muni pokojne. Za cloveka hovori jeho praca a z oboch univerzit moze vyliezt uplny debil. Odporucam prednasku prof. Grusku - http://www.video.muni.cz/public/Dies_informaticus//Profesor_Gruska.avi .
            • Re: FIIT/UK/MU 02.06.2008 | 04:25
              Nathan   Návštevník
              Informačný systém je fakt na nezaplatenie, žiadne vystávanie radov na študíjnom, všetky administratívne úkony od registrácie predmetov po podávanie žiadostí o štipendiá sa dajú spraviť niekoľkými kliknutiami. Až na tých pár dní v roku, keď si chce 10 000 študentov naraz registrovať telesnú, funguje bezchybne :)

              Inak, na ďalšie PR info odporúčam pozrieť si záznam z dňa otvorených dverí na tejto adrese a demoprednášku k dákemu sieťovému výskumu na FI tu.
    • Re: FIIT/UK/MU 31.05.2008 | 21:55
      Avatar marián Fedora,Vector,Slack  Používateľ
      urcite brno, potom UK, nakoniec STU. Sice nestudujem konkretne tento odbor, ale mam vela znamych.
    • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 11:29
      Avatar Michal Nánási Ubuntu 11.04  Používateľ
      Ja by som ti viac odporucil informatiku na UK, ako aplikovanu informatiku na UK. Je to tazsie, naucis sa tam viac. Ale ak si stvrtak, tak uz je asi neskoro:-(
      Hi! I'm a .signature virus! Copy me into your ~/.signature to help me spread!
    • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 12:51
      MU   Návštevník
      Prepac, ze znauzivam tvoj topic ale tiez som prijaty na MU aplikovana informatika a zistujem ze to nie je podla mojich predstav tak sa chcem spytat ako tazky je ten prestup na iny odbor.
      • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 13:48
        Nathan   Návštevník
        Zájdeš na študíjne, tam už máš prichytsané tlačivá na zmenu odboru, tak ich len vyplníš, odovzdáš; oni ti to skontrolujú a po pár dňoch ti príde mail, že si na inom odbore. Ale to sa dá kedykoľvek počas štúdia, takže ak v poslednom ročníku zistíš, že vo svojom odbore ti chýba 5 povinných predmetov, ale máš hotové všetky povedzme zo sietí, zájdeš tam až potom a nerobia s tým žiadnu vedu.. Ak chceš prestúpiť na iný program (z informatiky na aplikovanú informatiku a naopak), zájdeš na študíjne, zoberieš tlačivo "Žádost o ..." a poradíš sa s tam s pracovníkom, čo tam máš vyplniť. Každopádne program je dobré vybrať si čím skôr..

        Ale toto rieš až po zápise :)
    • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 14:18
      agacik   Návštevník
      Uff, dakujem za reakcie. A ako to je s MU a Slovakmi? NEdaju mi pocitit ze som Slovak?
      • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 14:32
        agacik   Návštevník
        Aby ste chapali moju situaciu, som stvrtak, prijaty som na vsetky tri spominane...teraz uz len rozhodujem. Som z Nitry. Z osobnych dovodov preferujem SR a nie je to tym, ze by som sa bal vycestovat...Ale naozaj zacinam rozmyslat o MU, je to proste velke rozhodnutie.

        A keby uz mate vybrat jednu z tych slovenskych skol, bola by to UK?? Mne sa pristup STU pacil teda ovela viac. Na STU som si cez net stale kontroloval stav prihlasky a bodov, kamosovi aj volali ohladom nejasnosti....z UK som sa prvu informaciu dozvedel po 2 mesiacoch...nedali ani vediet, ze prijali moju prihlasku a prisli im peniaze. Takze som si hned povedal ze STU ma lepsi pristup...
        • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 15:04
          dash   Návštevník
          Caves. Hlasil som sa na MU, STU a ZU(istota). ZU som prijaty na zaklade externej maturity z matiky A, neriesim. STU som prijaty na zaklade maturity + na zaklade pisomnej skusky z matematiky a informatiky. A MU?

          Prepac, ale zda sa mi chore testovat ziakov iba na zaklade TSP.
          Napriklad: zaujimaju ma pocitace a mam k nim naozaj velmi pozitivny vztah. Co sa tyka holych faktov a PC logiky som vyborny. Mysli mi to, ale trosku pomalsie. Avsak v praxi dokazem byt velmi uzitocny a uspesny. Mam napady, dokazem vyrobit velky zisk, pracovat vo vede...

          A testovat ma TSP? Pozrite si vsetci o com je TSP. Ked idem na techniku maju ma skusat z matiky a nie toto.

          Teda moja rada: JEDNOZNACNE NIE MU ! ! ! Este prilozim do talona: cesi sa ku mne vobec po prichode na univerzitu nespravali tak, ako sa mali - narozdiel od STU (pohodova atmosfera, mily ludia, sranda, prihovory(ten cech tam iba precital papier co nam davali a sli sme pisat)...). MU ma naozaj sklamala.

          Ja idem JEDNOZNACNE do BA FIIT ;) Pristup, skola, predmety vsetko presahuje MU. Skoda, ze nase hlupe skolstvo a nase hlupe ucitelky takto preferuju MU. Preto si asi aj pisal, ze jednoznacne MU.

          Bye. Vela stastia pri vybere :)
          • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 16:36
            artemis   Návštevník
            ja som na FiiT tretiak,a kebzye si mam znova vybrati siel by som do brna. boli tam moji spoluzaici z FiiT a vraveli ze tam je omnoho lepsie (viac sa naucis) aj ked to je tazsie.

            FiiT je tiez dost husta, slnko svici , vacsina ludi vonku len fiitkari sa furt ucia.

          • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 16:52
            Nathan   Návštevník
            Posudzovať školu podľa pirjímačiek je, slušne povedané, dosť odvážne :) Každopádne TSP je spoločný pre všetky fakulty a (ako už názov napovedá) nemá overiť tvoje doterajšie vedomosti, ale schopnosť študovať. Jeho členenie sa mi zdá celkom logické a na štúdium informatiky by si mal zvládnuť prinajmenšom analytickú, kritickú, numerickú a priestorovú časť. Kultúrny prehľad až tak nezaváži, hlavne keď zoberieme do úvahy, že na rozumný percentil si nepotreboval ani polovicu otázok správne.
            FI s FIIT nejdem porovnávať, na FIIT som neštudoval.
            • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 17:34
              still   Návštevník
              S tym tsp mozem len suhlasit. Kazda fakulta si stanovuje hranicu, ktora je potrebna na prijatie a kedze su tsp dost vseobecne, tak tomu zodpoveda aj min. hranica. A ked uz budes na skole, je len na tebe ako sa budes snazit a ci skolu budes chciet aj dokoncit..

              Co sa tyka narodnosti, tak je to uplne jedno.. pisomky pises v slovencine (pripadne v anglictine, ak je aj predmet vyucovany v anglictine). Presnu statistiku nepoznam, ale tipujem to cca na 30-40% studentov je slovakov, vsade na nich narazis, aj keby si nechcel ;-)

              To dash: ak by som mal porovnat prijimacky na oboch vyskach, tak s pristupom to bolo na oboch takmer rovnake. Len na STU som musel vystat dlhu radu, kym ma vobec pustili do miestnosti. Ale porovnavat prijimacky, je dost blbe, su to len prijimacky a zivot na vyske je uplne iny :-)
              Mas to rovnake, ako keby si porovnaval vstupny pohovor do prace so samotnou pracou - vacsinou to nema takmer nic spolocne ;-)
            • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 18:15
              Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
              pripajam sa k tvojmu nazoru. tsp su podla mna super a ani nieje problem sa nanich pripravit, ked si prejdes zopar minulorocnych testov.

              to dash: mimochodom ak si napisal externu cast maturity z matiky urovne A s percentilom 70+ tak na fi muni ta beru hned a to bez prijimacok.

              btw mam na muni zopar kamosov a tusim na intraku maju samich slovakov plus sem tam nejaky cinan, portugalec, ind a podobne.
              Everything is proceeding as I have foreseen.
          • Re: FIIT/UK/MU 19.06.2008 | 14:58
            stando   Návštevník
            > zujimaju ma pocitace a mam k nim naozaj velmi pozitivny vztah. Co sa tyka holych faktov a PC logiky som vyborny. Mysli mi to, ale trosku pomalsie. Avsak v praxi dokazem byt velmi uzitocny a uspesny. Mam napady, dokazem vyrobit velky zisk, pracovat vo vede...

            na FI sa stresnes sem tam s nazorom, ze na skutocnu informatiku staci papier, ceruzka a guma. Vsetko naj nekonecne. Ak nemas nervy na matematiku tak sa ti tam neoplati chodit...(teraz pozeram statistiku uspesnosti MB101 (matematika 1) ale bez autentizacie ma tam nechce pustit :/ ... takze len takto: 568 ludi zapisanych, 56 % uspesnos) ...takze asi tak :)
      • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 15:23
        Nathan   Návštevník
        Národnosť nikto nerieši. Slovákov je na MUNI veľa, a dokonca aj niektoré predmety sú vyučované v slovenčine (niektoré z tých čo majú prof. Gruska, prof. Černá...).
        • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 18:24
          Dizie   Návštevník
          Na pani zacinate pomaly ale isto presviadcat na brno aj mna :)
          • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 18:51
            still   Návštevník
            Este taka drobnost... FI MU aktivne spolupracuje s Red Hatom, SUSE, IBM.... A celkovo FI MU je myslim viac Linux-oriented (ak to myslite s linuxom trochu vaznejsie :-) ako STU a UK a v Brne najdete aj viac firiem, co sa tyka buducnosti po skole.. ;-)
            • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 20:41
              Skolak   Návštevník
              Chces povedat, ze STU a UK mi do linuxu vela neda? Akoze uplne nic? Potom je tam vobec zbytocne chodit, ked si zoberem, ze linux sa pouziva aj na serveroch a i.
              • Re: FIIT/UK/MU 01.06.2008 | 23:18
                agacik   Návštevník
                No dobre :) Ale co FIIT vs UK? Ked uz z tychto dvoch, tak ktora?? To su tu vsetci z MU? :)
                • Re: FIIT/UK/MU 12.06.2008 | 03:27
                  Peter   Návštevník
                  No to sa tazko povie, ze ktora je lepsia, pretoze malo ludi bolo na obidvoch. Ja studujem na FIIT 1.rocnik a mam z tejto skoly dost zmiesane pocity. Dost je to tazka skola(a to som na strednej patril medzi tych dajme tomu lepsich studentov). Ale zase keby som si mal vybrat medzi UK a FIIT tak urcite FIIT. Sice som len prvak ale mam ten pocit, ze predmety na seba nadvezuju. Co sa tyka prednasajucich a cviciacich tak z tych mam tiez zmiesane pocity. Na niektorych predmetoch(a to zrovna na odbornych, co je este smutnejsie) sme mali cviciacich, ktori sa tomu fakt uprimne nerozumeli...napr. na prvom cviku z Cecka cviciaca nevedela kde mam chybu a to bol pochopitelne program typu printf()....ale myslim ze to je len problem prveho rocnika a vo vyssich je to uz fajn.
                  Keby som bol teraz stvrtak na strenej tak uprimne povedane by som nevedel kam mam ist. Dovody: FEI - vela fyziky a matiky...proste predmety, ktore az tak nevyuzijem v takom mnozstve(na FIIT su tieto predmety v primeranom mnozstve, aj preto som isiel sem), FIIT - no to som uz spominal, jednou vetou: uz by som rozmyslal skor o inej volbe skoly, UK - odbor Informa pre mna teoreticky a tazky(vobec by som neuvazoval), odbor Apl.Inf. - vraj ze lahky odbor, preto tam studuje kadekto a preto by som tam velmi nesiel, Zilina - no tam by som nesiel, pretoze tam je Pascal co uz hovori co to o skole, FI MUNI - tam ma na zaklade toho pre mna blbeho testu neprijali....cize vela stastia pri vyberani:)
              • Re: FIIT/UK/MU 02.06.2008 | 02:33
                still   Návštevník
                Nechcem tvrdit, ze ti to nic neda, urcite da, sam poznam zopar linuxakov aj z STU aj z UK... ale skor, ze na MU ti to da, resp. moze ponuknut omnoho viac..
                • Re: FIIT/UK/MU 02.06.2008 | 04:12
                  Nathan   Návštevník
                  FI má k OS celkom neutrálny postoj, nech si každý používa čo mu vyhovuje a ozaj sa dá dostať k titulu a o linux skoro nezavadiť. Na druhej strane v Brne sídli Red Hat a niekoľko ďalších spoločností, ktoré zakladajú niektoré svoje riešenia na linuxe a majú uzavreté partnerské zmluvy s fakultou. Napr. FI v spolupráci so Suse ponúka študentom štipendium vo výške 10 000 Kč za prácu na open-source projektoch; Red Hat ponúka letné brigády (v prípade zájmu následne aj full-time prácu) pre študentov fakulty atď.
                  • Re: FIIT/UK/MU 02.06.2008 | 12:32
                    still   Návštevník
                    Taktiez sa da vystuduvat aj takmer na Win rieseniach, ale myslim, ze je to omnoho tazsie ako na linuxovych rieseniach. A ten neutralny postoj potvrdzujem, ale skor tak, ze sa kladie doraz na multiplatformove riesenia, nie uplnu volnost, resp. viazanost na jeden OS.
                    A prave tymi zmluvami som myslel, ze je skor linuxovo orientovana a ak by si presiel nasadenie roznych systemov na beznych a vyskumnych staniciach, tak vo vacsine pripadov tam je linux. (a tie win stanice napr. v hale su celkom funny :-)
                    A este jedna drobnost.. Red Hat ponuka tusim 15 000 Kc za pracu na open-source projektoch, resp. bakalarke a pod. ;-) ale takisto aj v suse a inych to moze byt kludne aj vyssie, zalezi na projekte a ako ho spravis..
                    • Re: FIIT/UK/MU 19.06.2008 | 01:15
                      stando   Návštevník
                      k tym winom...myslim, ze Macov je teraz v hale uz viac ako Win stanic...
    • Re: FIIT/UK/MU 19.06.2008 | 02:41
      Avatar Michal Sekletár Arch Linux  Používateľ
      Ja som sa rozhodol pre VUT FIT, zajtra idem do Brna na zapis :D....Bol som prijimackach a musim povedat, ze skola je super co sa tyka vybavenia a priestorov. TUKE(na inej technike na Slovensku som zatial nebol pozriet) sa moze hanbit. Kamarati, ktori v Brne studuju hovoria, ze pristup profesorov je ovela lepsi ako na Slovensku. Dalsie plus Brna resp. skol v CR je urcite uplatnenie v praxi, nakolko v CR ma svoj office dost vela IT firiem. Samozrejme aj na Slovensku mame vela kvalitnych technikov a inzinierov, pedagogov, ale vsetko je to o peniazoch. V CR sa do vysokoskolskeho skolstva investuje ovela viac ako u nas.
      DON'T FEAR THE PENGUINS Jabber: seki@jabbim.sk
      • ZA vs. Brno 14.12.2008 | 12:23
        Zilincan   Návštevník
        Studujem na FRI na Ziline a poviem, ze zo zaciatku som bol tiez trosku zaskoceny... som momentalne tretiak, ale poviem, ze studium je narocne ... sice ano prijmu hocikoho, ale nie hocikto sa dostane az tak daleko :)

        Mam kamaratov v Brne na MU a oni proste nic nerobia, my mame cez semester kopu semestralok, trapime sa so zapoctami, potom este skuskami... a oni cez semester nic nerobia, kedze zapocty maju automaticky uznane...

        A vsetko maju dost teoreticke... to je sice fajn, ale vzdy lepsie ked viem aj ako to v praxi funguje (teda najlepsie ked este aj popri skole robim)
        • Re: ZA vs. Brno 14.12.2008 | 12:48
          Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
          hmm tak ja som v brne na MU a musim povdat ze nieje to taka prechadzka ruzovou zahradou. mame tu tiez dost pisomiek pocas semestra a preto mi je cudne ze tvoji kamarati maju vela volneho casu. som sice prvak, ale co viem od starsich studentov tak princip sa nemeni. no ak sa mylia tak len dobre pre mna :)

          a kedze kazdy obhajuje svoje tak sa pridam s tym ze MU by som za nic na svk nemenil ajked momentalne mam mensie problemiky so zapoctami ;)
          Everything is proceeding as I have foreseen.
        • Re: ZA vs. Brno 14.12.2008 | 16:58
          Avatar Plado ubuntu  Používateľ
          Na tichto diskusiach sa mi najviac paci ako kazdy tvrdi, ze jeho fakulta je najtazsia. Kazdy student polnohospodarskej to bude tvrdit, pricom moja predstava je taka, ze sa tam maximalnte tazko otvaraju vchodove dvere - kto vojde, ten prejde. Tiez by som ti mohol zacat menovat ludi, ktorych som celu strednu doucoval matematiku - logika minimalna - studuju v Ziline a prechadzaju s ackami. Proste nemam rad taketo reci. Posudzovat nieco, co si na vlasnej kozi nezazil podla niekoho ineho. To ze kamaratovi je tam svetazit este neznamena, ze by si tam dokazal prejst.

          Neodsudzujem Zilinu, neodsudzujem Brno ani Kosice, ale odsudzujem tvoj prispevok.
          (FEI STU Bratislava)
          • Re: ZA vs. Brno 15.12.2008 | 07:37
            Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
            PF UPJS Kosice - Informatika je najlahsia. Je tam malo ucitelov a tak rozvrh sa robi tak, ze kto vie co ucit, to sa zaradi do programu. Poziadavky dnesneho vyskumu sa skoro vobec nezohladnuju a ked aj ano, tak len v minimalnej miere. Vacsina predmetov je povinna alebo povinne volitelna, clovek casto nema na vyber. Niektore oblasti vyskumu nemaju v studijnom programe dokonca ziadne zastupenie alebo maximalne jeden nepovinny predmet, zatial co niektore na vas vyskakuju aj z konzervy. Cize studijny program je totalne nevyvazeny a o tom, ze budete studovat to, co vas zaujima, mozete akurat tak snivat.

            Zato sa ale da prechadzat pomerne jednoducho, casto stacia tahaky alebo jeden den dobreho biflenia a skuska je v suchu. Skutocne rozumiet staci na minime predmetov. Takze ak chcete mat titul Mgr. skoro bez prace, tak PF UPJS v KE je to prave.
            Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
    • Re: FIIT/UK/MU 27.01.2009 | 09:26
      Avatar taty Ubuntu 8.10  Používateľ
      Zdravim. Nebudem zakladat novu temu ale dam to sem. Ide totiz oto ze som na strednej v kanade a matematika, fyzika tu nieje na velkej urovni aj ked beriem najtazdi level a programovanie tu nieje ziadne jedine co som mal tak mi dali knihu officu a mal som robit cvicenia vtom cize ani programovanie a celkovo informatika tu nieje bohvieco, ale chcel by som ist na vysku do brna tak sa chcem opytat ci sa to da zvladnut aj ked neviem programovat. Zatial sa len doma ucim python ale aj to zatial len zaklady. A ake su tam primacky, nejaka hardcore matematika alebo nie? Za kazdu odpoved dakujem.
      • Re: FIIT/UK/MU 27.01.2009 | 09:55
        Vajko   Návštevník
        RTFW
    • Re: FIIT/UK/MU 19.12.2011 | 22:48
      Monika   Návštevník
      Ahoj. Tak ako si sa nakoniec rozhodol? Kde studujes?? JA som momentalne v podobnej situacii ako si bol ty. SOm v stvrtom rocniku na gymnaziu a neviem sa rozhodnut medzi FIIT STU, FI MU, VUT FIT.
      • Re: FIIT/UK/MU 20.12.2011 | 01:08
        Kacer   Návštevník
        Neda mi nereagovat. Som studentom FIT VUT a tuto skolu ti skutocne odporucam, ak si sikovna a chces sa venovat IT.

        Na bakalarskom studijnom programe sa prebera v podstate vsetko. Ak si pozries skladbu predmetov, tak sa postupuje od najnizsej urovne postupne k vyssim (od elektorniky k napr. OOP). Pochopis tak detajlne mnoho suvislosti a dostanes rozhlad. Ak si sikovna a mas na to, tak s chutou do toho. Je to prestizna skola.

        Kusok realnejsi pohlad je, ze skola naberie nesmierne mnozstvo studentov a uz po roku ich odide strasne vela (paradoxne je prvy rocnik najlahsi). Pokial ides na tuto skolu musis ratat s tym, ze vsetok svoj volny cas venujes prave skole. Nieco ako "studentsky zivot" nebudes vobec poznat. Uz len ked sa pozries ake projekty sa riesia pocas semestra (pocas semestra mas samozrejme prednasky, bodovane cvicenia, polsemestralky, pisomky na ktore sa pripravujes) zistis, ze to nie je prechadzka ruzovou zahradou. Napriklad sa uz v prvom rocniku pozries na implementacne detajly operacneho systemu, v druhom rocniku si naprogramujes vlasty interpet (tento rok sa programovala tusim Lua), naprogramujes napr klient-server aplikaciu/hru v GUI s umelou inteligenciou, navrhnes a implementujes vlastny procesor, budes sa zaoberat mikroprocesormi a pod. Je to len zlomok projektov. Za semester ich zvykne byt cca 10 a viac. Nakoniec zistis, ze cely cas nerobis nic ine ako skolu. Na druhu stranu absolventi uz bakalarskeho studia su v

        S nedostatkom casu to myslim vazne. Mam spoluziakov, ktori nespavaju kvoli projektom radovo 30-80 hodin (suvisle) kazdy semester, aby ich ako tak dokoncili. Narocnost FITu je vsak dost zavisla na cloveku. Niekto to zvlada aj s pripadnym spankom... Skusky ako aj projekty su vsak rok od roku narocnejsie.

        Velmi vela studentov zostava na skole len zo zotrvacnosti. Rozvolnovanie bakalarskeho studia na 4-5 rokov sa stava viac nez samozrejmostou (nehovoriac o Ing.). Velmi vela chce po bakalarovi prestupit na MUNI FI, kde je sice vyucba zamerana viac matematicky/teoreticky, no na nedostatok casu sa skutocne nemozu stazovat. Ani MUNI vsak nie je skola, kde by clovek prechadzal a ani nevedel ako, ale to je kusok o inom... Na pristup student-ucitel sa nie je velmi na co stazovat. Vyucujuci su velmi ustretovi a pomozu pokial vidia, ze student ma zaujem sa rozvijat.
        Par odkazov z viacerych zdrojov, aby si si ucelila predstavu. Inac vela studentov si vedie blogy, takze po par minutach guglenia najdes co to aj sama:
        http://blog.javorek.net/byl-jsem-fit/
        http://student.vutbr.cz/forum/viewtopic.php?p=22012&sid=12f31c4b8e43a5bbf4cf3f90d85081c7
        http://campula.cz/clanky/fit-vut/prestizni-skola-prestizni-vysledky
        • Re: FIIT/UK/MU 27.12.2011 | 14:31
          Shimon   Návštevník
          Prosím poraďte. Som v štvrtom ročníku gymnázia a asi o dva mesiace si podávam prihlášky na vysoké školy.

          Zatiaľ mám troch najväčších kandidátov: UK(MatFyz) v Bratislave, MUNI a VUT v Brne. Baví ma hlavne programovanie, najviac ma momentálne láka oblasť niekde vo vývoji softvéru.

          Na našej škole to ale funguje asi tak, že Pascal a koniec(aj keď viem, že aj v Pascale sa dajú robiť všelijaké veci :) ), takže všetko ostatné zostáva na samoštúdium. Posledný rok sa venujem hlavne C++. Čo sa týka matematiky, je vraj naše gymnázium na relatívne vysokej úrovni a doteraz som s ňou nemal žiaden problém, fyziku som ale posledné roky nemal vôbec, slová ako elektrotechnika mi nehovoria už vôbec nič.

          Keď vidím, ako niektorí vyjdú z elektrotechnických priemysloviek s tým, že vedia „všetko“ od programovania, cez databázy, siete až po teóriu mikroobvodov, bojím sa, že budem mať oproti nim medzery. Kdesi na fóre som čítal, že na VUT po prvom ročníku zostane z gymnazistov asi tak jeden z desiatich. S tým, že VUT je ťažká škola počítam, bol by som ochotný štúdiu venovať svoj voľný čas. Je VUT pre programátora tá správna voľba alebo je orientované viac hardwarovo? Na MatFyz a MUNI som zase počul sťažnosti ohľadne prílišnej teoretickosti predmetov i keď by možno tieto školy boly, pre mňa ako gymnazistu, lepšou voľbou. Má "vysoká matematika" pre programátora skutočne taký dôležitý význam? Na VUT ma láka hlavne tá povestná orientácia na prax. Chcel by som predovšetkým, aby mi škola dala také vedomosti, ktoré aj v reálnom svete využijem.

          Ďakujem za odpovede.
        • Re: FIIT/UK/MU 19.04.2012 | 21:55
          Donald   Návštevník
          Nahodou som sa sem dostal z google no neda mi nereagovat aby tu neboli mylne predstavy. Ak si sikovny a mas chut studovat, tak FIT VUT ti neodporucam. Momentalne som tretiak a je tu strasne napeta situacia medzi studentami a vedenim co studium minimalne zhorsuje. Pristup cviciacich a vyucujucich je arogantny az povysenecky. Za kazdu cenu si hovnom. Na prednasky nikto nechodi. Nie je to tym, ze by studenti nemali zaujem o preberanu latku ale jednoducho prednasky nebudes stihat kvoli projektom. Vysledkom je ze cez semester robis na projektoch a potom rychlo dohanas to co cely semester sa preberalo. Samozrejme takyto pristup je nevhodny, nemas cas na nic, denne sedis pred pocitacom 15 hodin len aby si dokoncil projekty. Najhorsie na tom je ze vyucujuci si o tom myslia ze studenti nemaju zaujem studovat a su teda nutnym zlom (aby bolo vidiet cisla nie je rarita prist na prednasku pre 250 ludi kde sedi 15 ludi a z toho pocuvaju siedmi, ostatni robia projekty). Pristup je jednoducho zly a kym sa to nenapravi FIT neodporucam aj ked ma vysoky potencial, ale... Na druhu stranu su tu predmety, pre ktore to neplati a naozaj vidiet ze sa snazia studentov nieco naucit.
          • Re: FIIT/UK/MU 19.04.2012 | 22:14
            Donald   Návštevník
            Este doplnim ze z 23 kamaratov s ktorymi som stale v kontakte z rocnika zostavaju 2. Asi trinasti z toho idu do stvrteho rocnika. Len tolko k vyssie spominanemu odchadzaniu studentov. Pri tom sa medzi nimi najdu skutocne sikovni ludia, skveli programatori, ktori maju minimalne o dalsich 5 rokov postarane uz teraz.
    • Re: FIIT/UK/MU 27.04.2012 | 19:55
      agnostik   Návštevník
      pre ludi z nematematickych gymnazii uvazujucich o studiju informatiky na teoretickejsich univerzitach alebo aj inych
      odporucam cez prazdniny si dat namahu a prejst si tieto knizky v uvedenom poradi:

      Medek, Misik, Salat - Repetotorium stredoskolskej matematiky - stredoskolska matika v matematickom have (definica,veta,dokaz), zopakuje, douci nepreberane a hlavne zvyknete si na styl vyucovania matiky na VS
      Hejny - Aj geometria naucila cloveka mysliet - hravy uvod do (linearnej) algebry, dostanete dokrvy zakladne pojmy ako (zobrazenie, grupa, izomorfizmus) a dozviete sa nejake pikosky z historie
      Thompson - Calculus made easy - velmi vtipny, netradicny a intuitivny vyklad "derivacii a integralov" a ich praktickeho vyuzitia (je to sice v anglictine ale na slovensku/cesku myslim ze nevysiel ziaden preklad alebo normalna kniha takehoto typu) zistite o co hlavne ide v prvackej VS matike

      prve dve knizky by sa mali dat zohnat v kniznici, ta tretia by sa mala bezproblemov vygooglit
      vsetky tri velmi odporucam, snad sa vam podari vyhnut tomu zaskoceniu, ktore som zazil ja :) (ze prvu polovicku prveho semestera na prednaskach z matiky budete rozumiet tak 20%)