The best of the best distro

Sekcia: Aplikácie & Desktop 24.02.2010 | 23:49
Avatar dash Gentoo  Používateľ
Caute,
rad by som sa naozaj realne spytal odbornikov na linux distribucie, je nieco lepsie ako Gentoo?

Zohladnite naozaj system ako taky, nezapodievajte sa nepodstatnymi otazkami. Myslim na integritu, design a pouzitelnost. Na rychlost, stabilitu a flexibilnost. Na logiku a intuiciu. Celkovy pohlad odbornika.

Presiel som si uz viacerimi vacsimi distribuciami 1.Mandrake, 2.Red Hat, 3.Fedora, 4.Arch, 5.FBSD, 6.Slackware, 7.Solaris, 8.Debian. Len teraz mam pocit, ze som objavil zlato alebo Gentoo :)

Myslim si, ze system Portage je revolucny a genialny. Vsetko mi v systeme fici na prvy krat. Vsetko ide velmi rychlo. Ked sa stane chyba, spravim ju vzdy ja. Konecne po tolkych rokoch viem riesit zavislosti, koli Portage. Kompilacia ide neporovnatelne rychlo. Existencia Gentoo overlays, podpora kopec balikov - ktore !!!idu!!! kompilovat. Na nete je skvela dokumentacia, ktora je prehladna, jednoducha a vzdy tam najdem to, co chcem, potrebujem. Instalacia systemu je genialna, nemusim riesit velmi zle riesene a chybove instalacne programy. A dalej ma uz nic nenapada :)
    • Re: The best of the best distro 25.02.2010 | 00:42
      KrisKo   Návštevník
      :) no po tomto prispevku som sa rozhodol, ze vyskusam gentoo....
      BTW: osobne pouzivan openSuSE 11.2, a som s nim spokojny, pekne a jednoduche, a tiez na nom idu veci, ktore inde nesli, napr. ako jedine spomedzi knoppixu, ubuntu a inych live cd mi nabootovalo na toshibe satelite notebooku...takze podpora HW je celkom slusna.

    • Re: The best of the best distro 25.02.2010 | 00:53
      Lotar   Návštevník
      Chcem sa opytat ci je pravda ze v Gentoo je kompilacia jednoduchsia ako v inych distrach? Myslim tym hlavne co sa tyka zavislosti?
      • Re: The best of the best distro 25.02.2010 | 10:23
        Avatar yetti Gentoo, CentOS, Sabayon  Používateľ
        vyberies si balik, ktory potrebujes naistalovat a zadas:

        emerge vybrany_balik

        vybrany_balik sa "poobzera" po systeme, dotiahne si balicky, od ktorych je zavisly a uz to slape. ;-)
        --<br/> Pekný deň a úsmev na tvári !!!
      • Re: The best of the best distro 25.02.2010 | 11:18
        Avatar Michal Nánási Ubuntu 11.04  Používateľ
        Ano, v inych distrach potrebujes pouzit priblizne 5 krat viac prikazov:-)
        Hi! I'm a .signature virus! Copy me into your ~/.signature to help me spread!
    • Re: The best of the best distro 25.02.2010 | 10:18
      Avatar yetti Gentoo, CentOS, Sabayon  Používateľ
      moje slova, moja rec!!! nech zije gentoo!
      --<br/> Pekný deň a úsmev na tvári !!!
    • Re: The best of the best distro 25.02.2010 | 11:59
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      Ahoj.

      pekná témička a pravdivá lebo Gentoo Linux je výborný a to vďaka tomu, že má vlastnosť linuxovej metadistribúcie. Nuž, ale aby nebol zbytočný môj príspevok :-)
      myslím si že by si mal vyskúšať (ak chceš samozrejme) LFS.

      Teraz trocha pateticky:
      Ja by som ako minister školstva SR zaviedol povinne predmet "Linux From Scratch", aby slovenské deti dostali naozaj dobrý základ a silu *.nix like systémov a zakúsili slobodu OS.
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Re: The best of the best distro 25.02.2010 | 12:20
      Avatar hramat Arch + Openbox  Používateľ
      Kedze ospevujes Gentoo a co pises sa mi, zaujimal by ma tvoj pohlad na archlinux a jeho porovnanie s Gentoo. Arch mam uz druhy rok po dalsich rokoch na RH distrach a s archom som velmi spokojny.

      Vies porovnat portage a pacman, ich + a -

      Naposledy mi kompiloval firefox-pgo z AUR pol dna. Tak isto to bolo s chromium. Jedine preco by mala byt kompilacia v Gentoo rychlejsia je ze system vo vseobecnejsi by mal byt rychlejsi.

      Osobne si tiez myslim ze pacman je revolucny, jednoduchy, rychly, prehladny. Jedine co mi chyba je spatna instalacia starsich balickov. Sem tam ma hneva nvidia driver ale to sa riesi aj na gentoo. Tiez dokumentacia a podpora zo stany archlinux komunity je perfektna.

      V com vidis vyhodu gentoo nad archlinuxom?
      • Re: The best of the best distro 25.02.2010 | 15:15
        Avatar yetti Gentoo, CentOS, Sabayon  Používateľ
        kompilacia:
        rychlost kompilacie podla mna zavisi od volby a mnozstva parametrov. tie si vies v gentoo navolit globalne, ale aj na kazdy balik idividualne. ak nepouzivas napr. kde, tak ho nebudes "prikompilovavat".

        verzie balikov:
        zo stromu portage si vies vybrat baliky stabilne, ale aj "testovacie". z nich si potom mozes vybrat verzie novsie alebo starsie (ak tam samozrejme su v ponuke).

        v pripade nvidie medzi verziami balikov najdes ten, ktory sa bude znasat s tvojou kartou.

        --<br/> Pekný deň a úsmev na tvári !!!
      • Re: The best of the best distro 25.02.2010 | 15:36
        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
        V Gentoo si riadiš Ty sám kompiláciu zdrojového kódu, čo umožňuje oveľa lepšie "našolichanie" daného programu, čo je veľmi výhodná vlastnosť každej linuxovej metadistribúcie

        V ArchLinux používaš už prednastavené predkompilované balíčky i.686 a pridávaš si len to, čo naozaj potrebuješ = minimalistický princip vytvárajúci ľahučkú rýchlu distribúciu.

        BTW, preto sa Miro Bendík so svojím perfektne nastaveným Gentoo vždy čudoval, že nám systém bootuje desiatky sekúnd a jemu okolo 10 !!

        ;)
        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
        • Re: The best of the best distro 26.02.2010 | 11:50
          Avatar partizan Arch  Používateľ
          Umna vyhral Arch nad Gentoo hlavne koli jednoduchosti a prehladnosti - v tomto sa mu sice priblizuje slackware no tam zas nie je pacman a baliky su pomerne zastarale (niekde to moze byt samozrejme vytane).
          Jedinu nevyhodu oproti Gentoo tu vidim v tom ze tam nie su USE FLAGS takze by si si najskor musel na vsetkych balikoch zvlast ponastavovat co sa tam ma a nema kompilovat.
          Inac nie je problem vsetko aj v Archu kompilovat s makepkg a makeworld z ABS.
          Arch & Metal
      • Re: The best of the best distro 25.02.2010 | 16:45
        Avatar dash Gentoo  Používateľ
        Pozri sa cez dokonale umyte sklo, tato by som definoval silu Archu. Je cisty, prehladny a jednoduchy. Ked som s nim pracoval citil som sa velmi pohodlne a logicky. Vsetko som riesil intuitivne v com sa ma Gentoo este co ucit. Ale nemozeme porovnavat distribuciu, ktora je riesena binarne (pacman) a distribuciu, ktora je riesena cez kompilacie (portage) - to proste nejde. A kolegovia uz napisali vsetko za mna.

        Ano kompilacia na inych systemoch trva dlhsie, je to mozno sposobene, ze v Gentoo kompilujes specificky na tvoju architekturu, alebo na tvoje poziadavky. Neviem preco to tak je, ale je to tak :)
        A paci sa mi este, ze system je odladeny na kompilaciu samotnu, cize vsetko ide kompilovat bez chyb. Pamatam si ako som s inymi systemami stale bojoval.

        Ano pacman je super :) tiez si to myslim, ale Portage ho daleko prevysuje podla mna. Instalacia mojho nvidia driveru trvala asi celkovo 5 minut. Dokumentacia a Arch ani nie, ale podpora komunity je naozaj super.
        • Re: The best of the best distro 01.03.2010 | 13:39
          Avatar hramat Arch + Openbox  Používateľ
          Aj ked si myslim ze odpoved nebola potrebna, snazim sa ukoncit temu.

          Tymto vam dakujem za vsetky info aj porovnania. Zatial ostavam s archom. Prejdem asi v kratkej dobe z i686 na x86_64. Mozno casom vyskusam gentoo, ak bude cas :o)

          este raz vdaka
          • Re: The best of the best distro 15.03.2010 | 09:40
            Avatar hramat Arch + Openbox  Používateľ
            Takze vcera som si nainstalovat Arch64. Dlhsie mi trvalo nahodit xorg kedze xorgconf mi dako nefungoval. Nakoniec som to nakonfiguroval cez nvidia-xconf a hwd.
            Kazdopadne mi ide pocitac rychlejsie ako pri 32bit, ale to moze byt aj tym ze je nanovo nainstalovany a este tam nieje vela hluposti ktore by ho spomalovali.

            Kazdopadne kompilacia firefox-pgo mi zase bezala cez noc, takze prepokladam ze sa to trosku zrychlilo ale nie dako vynimocne.