účasť na referende

Sekcia: Ostatné 07.02.2015 | 08:00
Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

ak dovolíte, tiež sa rád vyjadrím k referendu. Nie je to vecou Linuxu, ale myslím, že to veľmi súvisí so slobodou. A tá znamená pre používateľov Linuxu veľa.

Chcem chrániť rodinu a vážim si referendum ako demokratický nástroj. preto na referendum nepôjdem!

Stretávam sa často s prejavmi náboženského fanatizmu či najrôznejšími nenávistnými prejavmi k ľuďom iného vierovyznania či inej slobody. Najlepší spôsob je podľa mňa v tomto prípade pozrieť sa na ľudské práva a zaručiť potrebnú ochranu ľuďom proti fanatizmu. V tomto referende ide o to, či ideme do stredoveku a dáme voľnú ruku ľuďom z Aliancie za rodinu, ktorú otvorene prirovnávajú k islamskému kalifátu alebo k Hitlerovi, alebo či sa budeme správať rozumne a nebudeme niekomu ubližovať bez dobrého dôvodu.

K referendu ešte to, že je demokratické. Môžeme sa vyjadriť. A vyjadril by som sa 3x nie, keby nebola potrebná vysoká účasť. Neúčasť je momentálne zmysluplnejšia a preto sa nezúčastním. Referendum je naozaj o ochrane rodiny. Ale nemyslím si, že treba chrániť pred homosexuálmi. Skôr pred tými, ktorí sa chcú pokúšať o nejaký druh diktatúry ešte aj v tejto oblasti.

Malá perlička na záver - medzi najvýznamnejšími osobami podporujúcimi referendum sú Chromík, Tutková (pamätáte si na bilboardy o potratoch s rozpitvanými deťmi, ktoré chcela preplatiť zo štátneho rozpočtu?) a Marián Kotleba. Niet čo dodať. Azda len to, že na špinavé hry Aliancie za rodinu zneužili ešte aj pápeža a kompletne jeho slová a myšlienky "učesali" do podoby, aby im to vyhovovalo.

    • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 11:04
      Avatar Michal Gregorík Xubuntu 18.04  Používateľ

      Dobrý deň.

      Nesúhlasím s Vaším postojom, ale je to Vaša voľba a ja ju rešpektujem.

      Právo na homosexuálne spolužitie a veci s tým spojené (adopcie, ...). Práve toto sa spochybňuje- nejde o právo. Každý človek má mať rovnakú dôstojnosť, teda aj homosexuál. Kresťan je povinný k nemu pristupovať ako ku každému inému človeku. Len tu sa trochu prekrútila logika. Zaviedla sa rovnosť "homosexualita je zlá=všetci homosexuáli sú zlí". Táto logika je evidentne chybná. 

      Príklad takejto logiky: "prostitúcia je zlá=prostitútky sú zlé". Snáď je zrejmé, prečo je takáto logika chybná.

      Predstavte si, že by nejaká živočíšna populácia bola z 90% homosexuálna (párili by sa živočíchy rovnakého pohlavia). Myslíte si, že by takáto populácia prežila? Aj pre toto nemôže byť homosexuálne spolužitie v manželstve právom.

      K účasti. Dúfam, že bude vysoká (kvôli tretej otázke). Ale ak by aj nebola, aký bude asi percentuálny podiel kladných odpovedí? Možno to referendum nebude legislatívne záväzné, ale bude to silné prejavenie názoru.

      K organizátorom sa nevyjadrujem, nepoznám ich. A zneužitie pápeža Františka? Podľa mňa chcel pápež poukázať, že nikto nevie prečo sa stal konkrétny človek homosexuálom, a preto ho netreba súdiť. Navyše, počas obdobia, keď bol kardinálom, napísal otvorený list 4 karmelitánskym kláštorom, v ktorom jasne ukazuje názor na adopcie osobami rovnakého pohlavia. A ešte, myslím, že dvakrát podporil práve toto slovenské referendum. Riadi sa heslom (ktorým by sa mal riadiť nielen každý kresťan), aby sme nenávideli hriech, ale milovali hriešnika.

      PS: Zaregistroval som takú peknú myšlienku a dávam ju iba ako na zamyslenie. Znela asi takto: "Dieťaťu sú zbytoční dvaja otcovia alebo dve matky. Dieťa potrebuje jedného otca a jednu matku."

      ASUS x550vb, Xubuntu 18.04
      • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 11:18
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

        máme evidentne iné názory. ty hovoríš o veciach ako 90 percent homosexuálov... to je úplná hlúposť. Je ich oveľa menej a tá časť, čo je homosexuálna, často nemá záujem o výchovu detí. Jednoducho tu sú. A čo teraz? Škrtať im práva?

        Daj mi link na všetko s pápežom Františkom, som zvedavý. Predpokladám že ide o niečo prekrútené z niektorej stránky, ktorá je jasne zameraná na jednu "pravdu".

        Takže homosexualita je zlo pre teba, pre mňa je to niečo, čo nie je možné ovplyvniť. Tak isto si nemyslím, že by bola prostitúcia kompletné zlo.

        Myslím, že dieťa potrebuje rozumných rodičov, nie takých, ktorí do neho tlačia kaleráby a robia z dieťaťa hlupáka. Jedna matka a jeden otec je fajn. A aj preto by som dve matky či slobodnú matku nepreklínal. Je to niečo iné, ale nie zlé. Ale tu nejde vôbec o deti, ide o to, že sa niekoľko organizácií zas a znovu dohodli na tom, že chcú viac moci v tejto spoločnosti a všetky tie kampane to len viac dokazujú. Alebo dáme milióny na to, aby sme sa mali horšie? Choď ak chceš, mne sa tí, ktorím údajne ide o deti vyhrážajú pravidelne. Aj ľuďom, ktorých si vážim. Uvažoval by som o referende, keby tam bola aspoň jedna otázka, ktorá by mohla reálne niekomu pomôcť.

        • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 12:29
          Avatar Michal Gregorík Xubuntu 18.04  Používateľ

          Odkaz na jeden list :

          http://www.movilh.cl/documentacion/Carta-papa-Jorge-Bergoglio-matrimonio-igualitario-Movilh.pdf

          Príhovor ku Slovákom (posledné dva odseky pred Appello):

          http://w2.vatican.va/content/francesco/it/audiences/2015/documents/papa-francesco_20150204_udienza-generale.html

          To bol príklad "ad absurdum". Je naozaj nepravdepodobné, že sa také niečo stane (väčšina populácie homosexuálna), ale v dlhodobom horizonte nie nemožné. Preto takéto spolužitie nemá nárok na osobitné práva. Súčasný stav je akoby prirodzenou obranou, aby sa civilizácia zachovala.

          Primárnou úlohou ľudskej sexuality je plodenie, a teda zachovanie druhu, čo homosexualita neumožňuje, a preto je zlá.

          Ten príklad s prostitúciou bol iba ilustračný na ukázanie, ako dnes funguje logika mnohých ľudí.

          Neviem, o akom navýšení moci hovoríte. Cieľom referenda je prejaviť názor občanov za zachovanie súčasného stavu v oblasti ako manželstiev, tak aj adopcií homosexuálmi a v treťom bode, aby mal rodič/ dieťa právo neposlať/ neísť na sexuálnu výchovu, ktorá je v rozpore so svedomím rodiča alebo dieťaťa. Čo som počul, tak sa pán Chromík do politiky nechystá a ak niekto tvrdí, že bude ako iní a do politiky pôjde, tak ho a priori odsudzuje, čo je necharakterné niekoho dopredu odsudzovať.

          Áno, tak rodičia, ako aj kňazi, by nemali tlačiť kaleráby dieťaťu, ale aby sa na základe faktov rozhodovalo samo. Len podotýkam, že v prípade Cirkvi je faktom celé účenie Cirkvi.

          Nikto tu nepreklína slobodnú matku. Ale treba mať na pamäti, že zdravá rodina otca, matky a dieťaťa (detí) je to najideálnejšie miesto pre výchovu dieťaťa a o toto máme povinnosť sa snažiť.

          To referendum, keby sa konalo v pôvodnom termíne, by tak draho nevyšlo (bolo by spojené s komunálnymi voľbami).

          Takí, ktorí sa napríklad homosexuálom, moslimom, rómom, černochom, ... vyhrážajú alebo im ubližujú a sú to katolíci, tak naozaj nepochopili učenie Cirkvi.

          Pripomínam: každý homosexuál má mať rovnaké práva ako každý iný občan v štáte. Ale to, že si nedokáže vytvoriť citový vzťah k opačnému pohlaviu mu nedáva právo definovať vzťah, ktorého je schopný.

          ASUS x550vb, Xubuntu 18.04
    • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 16:34
      Avatar milboy Ubuntu so znakom ElementaryOS  Používateľ

      1. otazka manželstvo-- dá sa zaprieť podobnosť s mužom a ženou? Ak chcu byť partnermi, nik im nebráni ani v dedení ani v staraní sa o druhého partnera (NIE manžela-lku)

      2. otázka adopcia-- nie je lepšie adoptovať si opustených psov? Tam sa nedá toľko pokaziť ako vy výchove detí!

      3. otázka sexuálny výuka-- Ja ako rodič som zodpovedný za výchovu svojich detí pred bohom a tak musím mať prednosť pred akýmkoľvek zdegenerovaným systémom s pochybnou morálkou.

      skusam vsetko....už stovka distribúcií za tie roky a vedomosti žiadne.. Prečo linux?
      • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 17:08
        Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

        1. Nemáš úplne pravdu, dedenie je tu troška iné bez závete dedí vždy len rodina partner nie, napríklad je veľmi ťažké vydediť rodinu v našom práve. Lekári nemusia alebo nemôžu zdelovať informácie o pacientovi mimo rodiny.

        2. Adopcia, tak hlavne toto je absurdum nakoľko je tu veľmi náročné si adoptovať deti oproti iným štátom máme najzdĺhavejšie vybavovanie adopcií takže by som sa toho nebál. No a pri psoch sa dá veľmi veľa skaziť výchovou.

        3. Sexuálna výchova aj ja ako rodič si chcem výchovu detí viesť ako ja uznám za vhodné. prečo tak vadí sexuálna výchova? Mne napríklad vadí náboženstvo na škole ak niekto chce chodiť na náboženstvo nech sa páči kostolov je tu požehnane. A čo je zdegenerovaná morálka?

        • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 17:24
          Avatar milboy Ubuntu so znakom ElementaryOS  Používateľ

          len k tomu poslednému..

          To či deti majú chodiť na sexuálnu alebo náboženskú výchovu musia rozhodovať IBA rodičia! To že ti vadí náboženstvo na škole je dosť zvláštne, pretože mne je fuk ak iné deti dávajú prednosť sexuálnej zvrátenosti predvádzanej učiteľmi. Sexualita je najintímnejšia súčasť rodiny, ale to chápu iba tí čo žijú v jednom manželskom zväzku bez promiskuity. A ver mi, že aj v tejto dobe žijú "normálni" a nezdegerovaní ľudia, ktorí si svoju sexuallitu chránia.. A tak by bolo vhodné aby ste nás rešpektovali, pretože platíme dane a máme právo na vlastný názor aj ked nesledujeme RTVS a neveríme v pravosť americkej demokracie, pretože práve tú dávame na jednu úroveň s nemeckým fašizmom. A práve to je tá zdegenerovaná morálka, ktorá dodáva zbrane spôsobujúce smrť a na verejnosti sa chváli ľudskými právami.

          skusam vsetko....už stovka distribúcií za tie roky a vedomosti žiadne.. Prečo linux?
          • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 18:07
            Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

            Čo mi vadí na náboženstve na škole predsa to že si to môže robiť každá cirkev sama vo vlastnej réžii. Nemusím to ešte platiť, keď už im platím všetko od jedla až po strechu nad hlavou.

            A stále neviem čo ti vadí na sexuálnej výchove na škole ak sa to podá rozumne a v pravý čas je to k prospech veci a nie na škodu. Veľa rodičov to svojim deťom nevie alebo nechce podať a potom ak dostanú info od kamarátov tak to urobí škodu lebo to na 100% percent budú skreslené informácie.

            Ja beriem že sexualita je vecou každého človeka a čo si robí za dverami spálne do toho ma nič ak to nikomu neubližuje.

            Dobre a teraz mi definuj čo je to rodina? 

            Mimochodom ja nemám ani televízor a rádio a predsa musím platiť poplatky za ne.

          • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 21:07
            Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ
            ...pretože mne je fuk ak iné deti dávajú prednosť sexuálnej zvrátenosti predvádzanej učiteľmi. Sexualita je najintímnejšia súčasť rodiny....

            Ja by som ťa poprosil, aby si mi vymenoval aspoň dve školy, kde sa sexuálna výchova ako samostatný predmet vyučuje, lebo mňa fakt ani jedna momentálne nenapadá. Sexuálna výchova ako taká ani nie je integrovaná do žiadneho učiva. Vyučuje sa len nepriamo v predmetoch:

            A) Občianska náuka – konkrétne: Rodina – druhy rodín, funkcie rodiny, spolužitie rodiny, Zákon o rodine, problémy rodiny,

            B) Biológia – rozmnožovacia sústava – opis, funkcia, oplodnenie, fázy gravidity, narodenie dieťaťa

            C) Etika – znovu ide o vzťahy v rodine, no a samozrejme hodnoty rodiny sa vyučujú aj na Náboženskej výchove.

            A ešte by som chcel teda počuť aspoň jeden príklad tej zvrátenosti, ktorú predvádzajú učitelia. Tiež som o ničom takomto nepočul. Ale podľa tohto názoru vyplýva, že ak rodič uzná, že napr. učivo Biológie 7. ročníka ZŠ, kde sa preberá rozmnožovacia sústava, je nevhodné, žiak jednoducho nepríde na hodinu?? Veď je to smiešne.

            Nehnevaj sa na mňa, ale takéto reči môže viesť iba človek, ktorý učebné osnovy ani len nevidel.

      • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 10:09
        Avatar samalama   Návštevník

        2. otázka adopcia-- nie je lepšie adoptovať si opustených psov? Tam sa nedá toľko pokaziť ako vy výchove detí!

        az sa ti raz takyto pes zahryzne do dietata, tak hned zistis, co sa moze pokazit...



        3. otázka sexuálny výuka-- Ja ako rodič som zodpovedný za výchovu svojich detí pred bohom

        takze ty ako clovek, ktory sa riadi hodnotami, ktore su mu nanutene vierou, a nie jeho skutocnymi hodnotami, ktore odzrkadluju skutocny zivot, ides hovorit o zodpovednej vychove...



        ... a tak musím mať prednosť pred akýmkoľvek zdegenerovaným systémom s pochybnou morálkou.

        ad1: takze to ti pride normalne, ze musis dat niecomu prednost pred vlastnymi nazormi? a teda ze to nie je tvoj nazor, ale ten nazor ti bol nanuteny...

        ad2: ta vasa cirkev je rovnako zdegenerovana ako tento system...

    • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 16:57
      Avatar Michelozzo   Návštevník

      Stano, nehnevaj sa, vážim si ťa za Greenie-ho, ale práve tvoj názor sa mi zdá fanatický... Ideme do stredoveku, islamský kalifát, Hitler,... Kto je tu proti homosexuálom? Kto im upiera ich občianske práva? To len médiá sa snažia vytvoriť ten dojem! Demokratické by bolo, ak by neexistovalo žiadne kvórum. Ak by sa diskutovalo bez cenzúry, narovinu. Iba vtedy by sa ukázalo, čo naozaj chce väčšina.

      V Absurdistane ale stačí zosmiešňovať, osočovať a škatuľkovať protistranu, akokoľvek odrádzať ľudí od účasti a mariť tak referendum obštrukciami.

      Homo-loby na ministerstve (platená každoročne z mojich daní a tvrdiaca, že referendum je drahé) a médiá nepotrebujú argumenty, stačia im plytké floskuly, chytľavé heslá. Tak sa robí propaganda. Mohol by som ísť bod po bode, vetu za vetou vyvrátiť všetko, čo tu natárali. Na to netreba náboženstvo, ani politiku. Stačí nedať sa zviesť falošnými argumentami, aké si použil aj ty, keď sa snažíš tvrdiť, že "Kotleba podporuje referendum + Kotleba je zlý = referendum je zlé". Alebo ak niekto tvrdí, že toto referendum nerieši problémy rodín (kto tvrdí že áno?). Alebo spájať referendum s cirkvou - všimol si si, že argumenty AZR vôbec nie sú náboženské? A odkiaľ sa vzalo, že ide o Chromíkove politické ambície (hoci toto je šikovné - teraz aj keby chcel, tak iba potvrdí túto klebetu, čo ale stále neznamená, že referendum = chromík)?

      Ďalšie neplatné referendum povedie iba k ešte väčšej apatii ľudí...

      • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 17:10
        Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

        Fanatické bola hlavne kampaň, a čo je zarážajúce bola klamlivá stačí sa pozrieť napríklad na spot o adopcií tak tam snaď nebolo nič pravdivé.

        • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 18:40
          Avatar Michelozzo   Návštevník

          Čo konkrétne tam nebolo pravdivé? Nie som si istý, či máme na mysli ten istý spot.

          • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 20:35
            Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

            Tak najväčšie klamstvo alebo zámerné zatajenie bolo vynechanie procesu zbližovania. Nikdy sa to nekoná tak že toto sú tvoji nový rodičia.

      • RE: účasť na referende 08.02.2015 | 01:23
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

        napísal som na to dlhú odpoveď, ale padol mi prehliadač. tak dám aspoň peknú myšlienku:

        som rád, že to skončilo. a že niečo, čo ľudí viac rozchádzalo ako spájalo, neprešlo.

    • Bla, bla, bla .... 07.02.2015 | 17:32
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

      Milé linuxové bratstvo!

      Netreba zabúdať, že Pravda je len jedna, ostatné PROPAGANDA !!!!

      PS: Veru, veru linuxáci. Ten hip-hop to drzo povedal úprimnejšie ako niektoré "výlevové" názory tuná na sajte. A ehm, ja som na referende teraz bol a hlasoval som za rodinu (a oddelil som zrno od pliev).

      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • RE: Bla, bla, bla .... 07.02.2015 | 18:09
        Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

        Nesúhlasím pravda nieje len jedna, každý máme svoju pravdu lebo sa na jednu vec pozeráme rôzne.

        • RE: Bla, bla, bla .... 07.02.2015 | 19:14
          Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

          DodoEdo má pravdu. PRAVDA je len jedna, ale dá sa na ňu pozerať zviacerých uhlov a preto sa môže javiť rôzna ako píše 7R7.

          Za komunizmu súdili napr. Silvestra Krčméryho za zradu republiky (jeho snaha pomôcť rodine, dokonca ich spoločenstvo sa volalo RODINA). Silvo pri súde jasne povedal: "Vy máte moc, my máme pravdu. A za to si poriadne posedel vo väzení. Až dne jasne vidíme, že mal pravdu.

          Čo sa týka Stana, jasne si pletie pravdu s jej črepinami, ale hlavne potláča slobodu, za ktorú "Silvovia Krčméryovia" odsedeli v basách stovky rokov. Sloboda totižto neznamená, že si robím čo chcem ako ufňukané decko. Sloboda je obrovský dar a každý človek musí pamätať, že jeho sloboda končí tam, kde začína sloboda druhého človeka.

          Práve odchádzam na referendum ako slobodný a slušný človek a verím, že sa splnia slova pána spisovateľa Daniela Heviera: http://www.hlavnespravy.sk/hevier-je-hanba-ze-sa-vobec-musi-konat-toto-referendum/519533

          "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
          • RE: Bla, bla, bla .... 07.02.2015 | 19:39
            Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

            Práve som sa vrátil z referenda. Dúfam, že pomôže dobrej veci.

            Nech žije PRAVDA a SLOBODA.

            A hlavne POKOJ zbraniam.

            "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
            • RE: Bla, bla, bla .... 07.02.2015 | 19:59
              Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

              Jano.

              Práve ma prekvapila dcéra otázkou, či som si podal túto žiadosť na Okresný úrad:Písomné vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby. Termín bol do konca januára t.r. A z toho ako západniari +USA tlačia na Rusko tie kokotiny ide mráz po chrbte, a Američania chcú dodať ťažké zbrane na Ukr a potom na to odpovie nasraté a ohrozené Rusko, a na našom území (ako poslušného člena NATO) príde vojna ako vyšitá ..... a potom už nebudeme mať problém s homosex+lesba+výchova detí, pôjde o holý život. Trocho dosť beznádejné.

              G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
          • RE: Bla, bla, bla .... 09.02.2015 | 14:10
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

            no neviem, nie je to naopak? rád sa každého referenda a volieb zúčastňujem. a aj v tomto som sa vyjadril tak, že dám prednosť slobode pre všetkých - a tím sa postavím aj za to, aby sme boli viac tolerantná krajina, ktorá nebude mať len konzervatívne myslenie.

            všetky myšlienky sa dajú pochopiť rôzne. tak napríklad, mne sa nepáči potláčanie slobody. plne akceptujem a riadim svoj život tým, že sloboda končí tam, kde začína sloboda niekoho iného. a tak ďalej. len nechápem tvoj názor.

            server hlavnespravy.sk je účelovo vytvorený na túto konkrétnu tému a nevidím tam jediný článok, s ktorým by som mohol súhlasiť, na rozdiel od SME, Denník N, Pravdy a neviem čoho všetkého.

    • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 19:33
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Že by bolo slovo rodina bolo odvodené od slova rodiť?

      Toto referendum je zbytočné všetko je už v zákone o rodine.

      Manželstvo je zväzkom muža a ženy. Spoločnosť tento jedinečný zväzok všestranne chráni a napomáha jeho dobro. Manžel a manželka sú si rovní v právach a povinnostiach. Hlavným účelom manželstva je založenie rodiny a riadna výchova detí.

      Rodičia majú právo vychovávať deti v zhode s vlast- ným náboženským a filozofickým presvedčením a povinnosť zabezpečiť rodine pokojné a bezpečné prostredie.

      Ja z toho referenda cítim len falošnú kresťanskú morálku, alebo sa tu zas niekto niečo pokúša zakryť, alebo len taký prieskum čo sa niekomu hodí.

      Zbytočné vyhodené prachy.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 19:48
        Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

        Mario, vieš koľko Tvojich prachov z daní mesačne rozkradne skupina príživníkov vo vláde a v parlamente?

        A zaujímavé, je že toto nikomu nevadí.

        Vieš koľko prachov si naša vláda požičala len minulý rok na fungovanie chorého systému. (viď napr. kauza široký, ...)

        Zaujímavé, že na choré projekty sú haldy peňazí a na operáciu srdiečka malého dieťaťa musia rodičia vyberať, či hľadať zdroje, lebo celú operáciu nechce poisťovňa preplatiť.

        Skús toto zmeniť Mario a poďakujem sa Ti a určite nielen ja.

        "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
        • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 20:11
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Táto spoločnosť potrebuje radikálnu zmenu. Ja sa to snažím zmeniť prístupom ku svojmu okoliu.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: @mario zmena 07.02.2015 | 20:31
            Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
            Táto spoločnosť potrebuje radikálnu zmenu.

            +1

            G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
          • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 20:33
            Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

            Vďaka Mario, to je jediná cesta začať od seba a svojho okolia. Čím nás viac bude tým väčšia šanca na zmenu. Skutočnú zmenu zdola.

            Myslím si však, že reálne vládne iba pár bohatých ľudí a ostatní sa hrajú na politiku.

            http://ekonomika.sme.sk/c/7073914/len-85-najbohatsich-vlastni-to-co-35-miliardy-ludi.html

            http://janozatko.blog.sme.sk/c/371121/najlepsie-zarabajuci-politici-slovenska.html?ref=tit

            Myslím si, že niektorým osobám nie je nikdy dosť  a preto súhlasím so slovami Matky TEREZY: "Svet nie je zlý pretože nemôžeme nasýtiť chudobných, ale preto že nemôžme nasýtiť bohatých!"

            Mario, ešte raz ďakujem za Tvoj chlapský postoj a prajem silu na nastúpenej ceste zmeny. Drž sa!

            "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
            • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 21:48
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Je kopec vecí ktoré ma doháňajú až k tomu že som rozmýšľal nad vstupom do politiky, ale nemám na to žalúdok.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 20:41
            Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

            Súhlasím že táto spoločnosť potrebuje radikálnu zmenu ale asi nezhodneme že akú.

            Niekto si myslí že potrebujeme viacej morálky a iný že zase tolerancie. 

            • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 21:06
              Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

              Tolerancie k čomu?

              K tomu že ti niekto neplnoletú dcéru znásilní a ty máš byť ticho, lebo to je jeho slobodné rozhodnutie?

              Alebo k tomu, že Ty ťažko pracuješ a politici ponúknu "lobbistom" väčšiu dotáciu, ktorú ty musíš zaplatiť.

              Alebo k tomu, že Ty nie si niekto a musíš byť ticho, keď nie si vplyvný človek?

              ....

              "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
              • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 22:41
                Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                Prečítaj si čo som písal nižšie a uvidíš čo si myslím o násilí.

            • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 21:45
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Rozhodne viac priateľstva, neviem ako si odvodil že by sme sa nezhodli, len z citácie zákona.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 22:42
                Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                Nebolo to myslené priamo na teba ale celkovo na našu spoločnosť

      • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 20:32
        Avatar Michelozzo   Návštevník

        Problém je, že celá tá homo-agenda sa skrýva za nejaké vznešené ciele, ale vskutočnosti ide o niečo iné... Napr. tá sexuálna výchova nemá nič spoločné so sexuálnou výchovou, ako ju zo školy poznáme my. Toto je tzv. rodová ideológia. Úplnou tragédiou je, že médiám sa podarilo presvedčiť mnohých ľudí, že referendum je vecou katolíckej cirkvi a tí to berú ako boj proti nej.

        • RE: rodová teória 07.02.2015 | 21:11
          Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

          veru, táto momentálne cool rodová teória, ktorá sa sem privalila zo zdebilneného, prefetovaného Západu je akási nová všeobjímajúca "oranžová revolúcia", a to v OBROVSKOM meradle, ktorá nás má oslabiť, aby sme boli OFCE bez rodiny, hltajúce a žijúce na pičovinách maistreamu.

          Nemyslite si, že sa nedá rozkolísať napr. aj politická situácia na takom našom Slovensku, maličkou otázkou ostáva čisto technický dotaz, koľko prachov treba na zvrhnutie vlády v SR takto:

          začne snaha priniesť väčšiu demokraciu na Slovensko, "demokraticky" priniesť slobodu sexuálnym menšinám, ktoré sú akože na Slovensku utlačované a pod. a máš tu "oranžovú demokratickú revolučnú jar" ako vyšitú!

          A väčšina zdebilnej slovenskej omladiny, ktorú zaujíma iba fet + hry + sex+ si to dokonca nechá od svojich pánov vysvetliť ako víťazstvo demokracie.

          G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
        • RE: účasť na referende 08.02.2015 | 01:34
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

          prosím ťa, aká homo agenda? na slovensku sú homosexuáli v malom počte. často nechcú vychovávať deti. ale pre tlačenie akejsi divnej ideológie sa vždy nájde nejaký obetný baránok.

          tak boli prenasledovaní kresťania, potom rovnoprávni, potom boli sami prenasledovateľmi a zároveň Rím prestal byť sídlom cisárov, ale začal byť sídlom pápežov. To všetko vrámci jediného storočia.

          Ale to som zabehol do staroveku. Dnes sa menia menšiny, na ktoré sa akási viac či menej väčšina zamerá. už sme upaľovali, väznili či inak sa "hrali" s naozaj kýmkoľvek - rómovia, maďari, ľaváci, homosexuáli, židia, liberáli... všetko možné. A čuduj sa svete, čím je viac vzdelania, tím viac sa proti fanatizmu stavajú otvorení ľudia s argumentami.

          • RE: @Stanislav 08.02.2015 | 11:18
            Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
            prosím ťa, aká homo agenda? na Slovensku sú homosexuáli v malom počte. často nechcú vychovávať deti. ale pre tlačenie akejsi divnej ideológie sa vždy nájde nejaký obetný baránok.

            Homo, ne-homo, všetkému sú na vine Rusi! :-D :-D :-D :-D :-D

            Vieš, dá sa dlho rozprávať o "agendách" všeho druhu. Toto čudné referendum ukázalo tím, ktorí to s nami manipulujú, stav spoločnosti a jej prevážnu apatiu. A to, že rodová teória je naozaj akási rafinovane vymyslená, divná teória (komu ona vyhovuje?) - tak o tom, Ty Stano ako heterosexuál, tak o tom dúfam Stano nepochybuješ ?!

            G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
          • RE: účasť na referende 08.02.2015 | 13:52
            Avatar Michelozzo   Návštevník

            Stano, dnes je to ale presne naopak! Väčšiny sú utláčané "právami" menšín. Ale za to nemôžu tie menšiny. Nie sú to bežní homosexuáli, ktorí tlačia túto agendu. Iba ich niekto zneužíva, manipuluje rovnako aj s nimi. Všimni si, že ja nie som proti tomu, aby homosexuáli mohli medzi sebou dediť - kľudne podporme ich občianske práva ak treba. Lenže popri tom sa tu valí oveľa brutálnejšia agenda - rodová ideológia, rodové scitlivovanie, sociálne experimenty na ďeťoch - vraj majú "právo na deti". Sexuálna výchova, ktorá je v skutočnosti sexuálnou inštruktážou maloletých (od skôlok). "Vzdelávanie" o tom, že z chlapca sa stáva chlapec až výchovou ("rodovými stereotypmi") a že dieťa má právo si samo vybrať pohlavie... teda vlastne "rod".

            "pre tlačenie akejsi divnej ideológie sa vždy nájde nejaký obetný baránok" - s týmto 100% súhlasím.

            Napriek všetkým problémom v RKC, je to práve Cirkev, ktorá má v homosexualite dávno jasno. Stačí zahodiť predsudky a počúvať, čo tí farári hovoria (nielen oni). Namiesto toho tu počúvam diskusiu na RTVS, kde sa Šimečka raduje, že tá "cirkev, ktorá kolaborovala s Hitlerom, dostala v referende na frak". Klasik mal pravdu keď povedal, že volič nevie nič o ničom, volič vníma iba absolútny povrch - virtuálnu realitu médií. Ľudia nevedia, čo sa deje a bude z toho veľký rachot, keď to zistia. Ale to už môže byť neskoro - pre Francúzov bolo...

            Sori, že som sa tak rozohnil. Toto bola možno posledná šanca pre nás. Zostávajú Chorváti.

    • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 20:38
      Avatar nik   Návštevník

      V starom zakone sa pise: LV 20,13 Keby niekto súložil s mužom, ako sa súloží so ženou, dopustili by sa ohavnosti a obaja musia zomrieť. Sami ponesú vinu za svoju krv.

      Toto je sucast zakona ktory dostali zidia.Mozeme ich preto povazovat za homofobnych ?

      Vobec nie! Toto je prikaz ktory dostali od svjho boha a musia aj podla neho zit.

      Mozeme preto povazovat sameho Boha za homofobneho ?

      Vobec nie, pretoze ON je ten ktory zalozil zem, stanovil pravidla, ktorym sa ludia zo Svojej Slobodnej Vole spreneverili - prepadli hriechu .....

      Preto aj ked sa to mnohym citajucim nepaci - prikazanie od boha je Spravodlivost.

      http://www.biblia.sk/index.php?akc=biblia_sk&hl_kniha=lev&strana=20&hl_druh=0#ts1

      Ti ktori zapieraju Pana:

      http://www.biblia.sk/index.php?akc=biblia_sk&hl_kniha=2pe&strana=2&hl_druh=0#ts1

      • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 20:44
        Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

        A ako sa sama cirkev vysporiadáva s kňazmi ktorý zneužívali deti (oboch pohlaví). Tak že to zametá pod koberec a zaujíma sa len o vlastné koryto.

        Ja neútočím na vieru každý nech si verí v čo chce a ako chce ale nesmie to nútiť mne a nesmie stým nikomu ublížiť.

        • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 20:57
          Avatar nik   Návštevník

          Ja netvrdim ze katolicky sposob uctievania krista je ten spravny.

          Su tu cirkvi, ktore nerobili svinstva.

          Podla mna by cirkvi mali mat majetok iba taky, aby prezili a ostatne bohatstvo rozdat chudobnym.

          A mali by poklad v nebi.

          Tie odkazy nefunguju, dam znova:

          LV 20,13

          http://biblia.krestan.sk/verse/rkc/lev/20/

          http://www.bibliaaty.sk/2PET,2

          .

        • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 21:09
          Avatar Michelozzo   Návštevník

          7R7: http://www.stjoseph.cz/homomafie-v-cirkvi-a-bezak/

        • @7R7 07.02.2015 | 21:21
          Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
          Ja neútočím na vieru, každý nech si verí v čo chce a ako chce, ale nesmie to nútiť mne a nesmie s tým nikomu ublížiť.

          Nuž, netreba aby si aj ty útočil na vieru, na vieru už dávno zaútočila zdecimovaná cirkev svojim konaním. Pozemská církev NIE JE viera.

          A prosím ťa, ako môže naša snaha o obranu modelu rodiny niekomu naozaj ublížiť?

          G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
          • RE: @7R7 07.02.2015 | 22:48
            Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

            Len som sa nedozvedel čo je ten model rodiny? Kto ho definoval na základe čoho? Model rodiny sa mení a nie všade je to rovnaké. Prečo práve tento model je ten pravý?

            • RE: @7R7 08.02.2015 | 00:58
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Písal som to vyššie zmysel rodiny je rodiť a od toho je odvodený jej názov. Samozrejme môže to byť aj model z arabského sveta kde je povolené mať viacero žien. Podľa mňa tento inštitút vznikol ako ochrana potomstva, aby nezanikol náš druh. Odkedy som si prečítal článok od Lukyho čo tu dával o myšiach tak mi táto skladačka dáva za pravdu ako to všetko do seba zapadá.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: @7R7 08.02.2015 | 10:00
                Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

                skoda len ze si si z toho clanku vybral iba tento prejav narastu populacnej krivky, ktory podla mna az taky zavazny nie je a prave nemnozenie sa urcitej casti populacie prispieva k znizovaniu rastu populacie (je to par promile, ale prispieva). Ovela dolezitejsie prejavy ktore mi utkveli v pamati boli plosna agresivita, odosobnenie sa jedincov od skupin, ako aj absolutny egoizmus jedincov.

                git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 21:27
          Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

          7R7 neviem či sleduješ kroky nového pápeža Františka, ktorý sa z viacerými obeťami osobne stretol a sám píše: "Niet miesta v službe pre tých, ktorí zneužívajú maloletých, zdôrazňuje pápež František ( http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20150205058 )

          Cirkev je Božsko ľudská ustanovizeň. Čo je Božie je vždy pekné, pravdivé, povzbudivé, .... jednoducho BOH je Láska. Čo je ľudské môže byť aj zlé. Neznamená však, že keď je niekoľko percent kresťanov zlých, tak je celá Cirkev zlá. To je ako s ementálskym syrom. Je to krásny bochník, keď ho však rozrežeš zistíš že má aj diery. Aj Cirkev má diery, ale preto nemôžeme povedať, že všetci veriaci sú zlí.

          Mám priateľa kňaza a on mi hovorí: Nechcem nikomu ublížiť a každému sa snažím pomôcť. a hovorí pravdu (ľudia ho majú radi, pomáha kde môže, ...) Mám teraz povedať že je pedofil a uchylák lebo mizivé percento kňazov je zlých?

          Neubližujme teda paušalizovaním ale pomáhajme a robme dobre, kde sa dá ako o tom krásne píše Mario (Bedňa), že on sa snaží zmeniť seba a svoje okolie.

          "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
          • RE: účasť na referende 07.02.2015 | 22:45
            Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

            Ano teraz robí nápravy ale čo bolo po celé tie roky čo to páchali a veriaci mlčali ako ovce. Jeden dobrý pápež všetko nenapravý.

            Je super že sa o to pokúša a držím mu palce ale zmena musí prísť o ľudí. 

            • @7R7 07.02.2015 | 22:54
              Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

              Vráť sa k téme, 7R7: Prečo si myslíš, že by naša obhajoba modelu Rodiny niekomu ubližovala ??

              G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
              • RE: @7R7 07.02.2015 | 22:58
                Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                Ak niekomu zobereš alebo nepriznáš práva čo máš ty len zato že sním nesúhlasíš tak mu ublížiš.

                Nebavím sa o adopcii ale o práve byť informovaný o zdravotnom stave, dedenie atď. 

                • RE: @7R7 07.02.2015 | 23:51
                  Avatar Michelozzo   Návštevník

                  Ale veď tieto občianske práva tu nikto nikomu neupiera. Ale registrované partnerstvá sú v EÚ chápané rovnako ako manželstvá a z toho mi vyplýva, že homosexuáli si budú môcť uplatniť právo na adopciu detí a skôr či neskôr to niektorí z nich urobia. A (z čisto svetského hľadiska) vhodnosť takejto "rodiny" pre deti nevieme dnes s istotou posúdiť.

                  Je v záujme každej spoločnosti zvýhodňovať stabilné manželstvá. Prečo meniť niečo, čo je overené tisícročiami naprieč kultúrami? Aby sme urobili natruc RKC?

                  • RE: @7R7 08.02.2015 | 01:29
                    Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

                    možno aj preto, že sa svet zmenil? spoločnosť bola v roku 600 a v roku 2000 trochu odlišná. už to nebola armáda sedliakov bez vzdelania, čo z 95 percent obrábala políčka, ale už sú tu modernejší ľudia so vzdelaním, ktorí na 95 percent nerobia do poľnohospodárstva.

                    vychovať dieťa tak, aby dokázalo od detstva používať poľnohospodárske nástroje a množiť sa (milujte sa a množte sa, modli sa a pracuj) tak celkom nezapadá do dnešného sveta, kde je každý človek s inými silnými a slabými stránkami.

                    • RE: @7R7 08.02.2015 | 08:11
                      Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

                      Ahoj Stano, už v 19. storočí v niektorých krajinách boli hladní robotníci - proletariát.

                      Kto sa ich vtedy zastal? Kto im pomáhal?

                      Čuduj sa svete pápež LEV XIII. vo svojej encyklike RERUM NOVARUM http://kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/dokumenty-papezov/c/rerum-novarum

                      Bolo pred 1. svetovou vojnou a vo Fatime boli zjavenia, ktoré predpovedali 1. svetovú vojnu a prevrat v Rusku. Kto to bral vážne?

                      Bolo pred 2. svetovou vojnou, kto ľudí varoval a nedali sa poučiť? Pápež PIUS XI. napísal encykliku Mit brennender sorge http://kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/dokumenty-papezov/c/mit-brennender-sorge

                      na to mu Hitler odkázal: "Cirkev rozmliaždim ako ropuchu"

                      Podobne PIUS XI. napísal aj o bezbožníckom komunizme v encyklike Divini Redemptoris http://kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/dokumenty-papezov/c/divini-redemptoris

                      a kto mu uveril?

                      Spoločnosť sa neustále mení ale prirodzené veci sa nemenia. Pre dieťa stále ostáva najprirodzenejším prostredím rodina. Sále sa deti rodia ako chlapci alebo dievčatá. Stále musíme jesť. Stále sú ľudia ktorí druhým doprajú a stále sú aj medzi nami sebci, ktorým ide iba o ich "dobro". Stále .... , ale to je skôr na osobný rozhovor.

                      "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
                    • RE: @7R7 08.02.2015 | 09:28
                      Avatar Michelozzo   Návštevník

                      Stano, odporúčam knihu Aldous Huxley: Koniec civilizácie (nielen Orwellove proroctvá sa napĺňajú).

                      "And that after this is accomplished, and the BRAVE NEW WORLD begins;

                      When all men are paid for existing and no man must pay for his sins..."

                    • RE: @7R7 08.02.2015 | 10:44
                      Avatar tomy   Návštevník

                      Na tie silné stránky: 

                      Želanie na Vianoce:

                      Netuneluješ? nepodvádzaš? nekradneš? Tak sa to už konečne nauč! - ja Ti darčeky večne nosiť nebudem!

                      Tvoj Ježiško.

                      Smutná pravda tejto civilizácie. Obávam sa, že za chvíľu budú upalovať heterosexuálov, potom sa pomlátia ženy s chlapmi - pýtam sa ťa nie je aj toto určitý spôsob postoja k životu presne tak ako u veriacich? Vojny vznikali z náboženských motívov a intolerancie (je to trošku nadnesené, ale zamysli sa)

                      • RE: @7R7 08.02.2015 | 11:33
                        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

                        http://en.wikipedia.org/wiki/Slippery_slope

                        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                  • RE: @7R7 08.02.2015 | 12:40
                    Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                    Ale upiera, ak sa nemýlim neexistuje právna forma partnerstva a to aj v zmysle nielen homosexulnom ale aj heterosexuálnom vzťahu. Prečo dvaja ľudia ktorý sa majú radi chcú spolu žiť sa musia ženiť (heterosexuáli) čo je na tom papieri také zvláštne že je to nadradené nad želaním dvoch ľudí. A pri hosexuálnom vzťahu nemajú žiadnu možnosť na slovensku aby boli nejako uznaný a tým mali možnosti dedenia, lekárske záznami atď.

                    • RE: @7R7 08.02.2015 | 14:32
                      Avatar Michelozzo   Návštevník

                      pretože STABILNÁ rodina, ktorá rodí a vychováva deti znamená najvýhodnejšie usporiadanie pre spoločnosť, ktorá chce mať nejakú budúcnosť. Preto býva zvýhodnená. Homosexuálny pár nikdy nebude mať taký spoločenský význam. To nie je diskriminácia, to je fakt.

                      • RE: @7R7 08.02.2015 | 15:54
                        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

                        citation needed

                        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                      • RE: @7R7 08.02.2015 | 19:01
                        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

                        to je čiastočne fakt a kompletne diskriminácia. ak jedna možnosť relatívne funguje, tak ideme všetky ostatné zakázať? to môžeme rovno zakázať nanuky, lebo existuje zmrzlina. alebo zakázať windows, linux, bsd, mac... lebo ms dos funguje. a zakážme python, javu a spol, lebo assembler funguje. divná logika...

                        • RE: @7R7 08.02.2015 | 19:51
                          Avatar Michelozzo   Návštevník

                          Už som to písal: uznané reg. partnerstvo pred európskou jurisdikciou = manželstvo = nárok na adopcie. A dopad takejto "rodiny" na vývoj dieťaťa nebol nijako spoľahlivo preukázaný (ani že je to dobre, ani že je to zle). Inak povedané, je to sociálny experiment, ktorého výsledky budeme vidieť v dobe, keď už prípadné škody budú nezvratné. Dôkazné bremeno pritom leží na tých, ktorí chcú takýto konštrukt stavať na úroveň manžtelstva. V stávke je skrátka priveľa.

                          Celkom iné kafé je potom rodová ideológia, ktorá sa potichúčky cez lobistov tlačí do škôl pod názvom sexuálna výchova:

                          https://rodicovstvo.wordpress.com/metodiky/metodiky/ - odporúčam hlavne kapitolu 3.9 - Pohlavie, rod a rodové stereotypy

                          https://rodovescitlivovanie.wordpress.com/ - a tu je reakcia kompetentných ľudí.

      • RE: účasť na referende 08.02.2015 | 12:30
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        Nedá sa povedať že by som bol ateista ale nesúhlasím s ani jedným takýmto fanatickým výrokom že zem zalozil nekaý panáček na oblohe a stále sa na tgeba pozerá a dohliada.

        Takýmto bikovinám môže veriť iba totálny hlupák. Pre mňa je viera niečo ako oporný stlp o ktorý sa môžem hocikedy oprieť bez toho aby spadol.

        Dávaš sem linky na nejaké žvásty... Daj sem radšej link jak pedofilný kňazi lákajú desiatky detí aby im robili dobre - pfuj!

        Ja cirkev považujem za organizáciu ktorá takmer 2000 rokov od*báva ľudí a žmýka z nich peniaze.

        • RE: účasť na referende 08.02.2015 | 12:48
          Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

          Takto to nejako beriem aj ja, nenapísal by som to takto ostro.

          A hlavne treba oddeliť cirkev od viery. Viera je vec každého z nás a je to len len na nás čomu budeme veriť a cirkev je len odrazom ľudí a ľudia sú bez urážky svine.

    • RE: účasť na referende 08.02.2015 | 13:21
      Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

      Kedže už je po tomto nezmyselnom humbuku tak môžem Vám aspoň oznámiť že som čítal výsledky od štatistického úradu a najviac som sa zasmial na tejto vete:

      "Najnižšia referendová účasť spomedzi okresných miest v TSK bola v Myjave, kde prišlo k urnám iba 8,70 % voličov."

      Kedže som z Myjavy a viem koľko dôchodcov tam žije ktorý proste za celý svoj život nevymeškali ani jedny voľby tak sa neviem dočudovať. Naopak severné slovensko zasa raz nesklamalo ...

    • RE: účasť na referende 08.02.2015 | 19:13
      Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ

      neviem, osobne som sa referenda zucastnil, pretoze povazujem za svoju povinnost sa zuastnovat na demokratickych aktivitach, treba si v tom spravit jasno...

      1. referendum neriesilo nic, co by zakon nepoznal, rozpor nastava, ked si ludia neuvedomuju, ze nemame pravo rozhodovat o pravach mensin, ale zakony, ktore to upravuju, ba dokonca je to zakotvene v ustave spravili politici bez akejkolvek vole sa nas pytat na nas nazor...

      2. referendove otazky boli spracovane prvoplanovo, predpokladam antre novej politickej strany

      3. formulacia otazok je na dalsiu diskusiu, co podporujem bod 1

      4. slovenska republika = obcania slovenskej republiky nedokazu konstruktivne diskutovat, stale sa hrame na nejaku prirodzenu nadradenost, hrame sa, ze nikoo neskatulkujeme, ale stale niekoho skatulkujeme...

      treba si uvedomit, ze vsetci sme ludia, vsetci zijeme na geopoliticky uznavanom priestore zvanom Slovenská republika a teda ci sa nam to paci alebo nie, musime vediet so sebou komunikovat na akekolvek otazky, pretoze tie nam urcia ake mantinely mame...  toto referendum dalo jasne signaly: 1. ze sme intolerantni sami k sebe, nedokazeme spolu komunikovat ani zdanlivo veriesene temy ustavou, 2. davame jasny signal k tomu, ze nemame zaujem o najdemokratickejsi nastroj, aky mame dany zakonmi, pretoze si myslime, ze nemame pravo o niecom rozhodovat, otazka teda znie, o com mame pravo rozhodovat?

      vsetci vieme, ze akykolvek vysledok referenda by nic nezmenil, ale ako som uz napisal, poukazal na nasu neschopnost spolu diskutovat vecne, takze ti, co sa referenda nezucastnili, ukazali akurat tak neschopnost vlastnej odpovede na polozene otazky...

      snad sa dozijem veku, ked referendum budem vyzerat nasledovne:1, predloženie návrhu o zmene konkrétneho znenia zákona, 2, diskurz o tom, prečo treba zmenu daného zákona a počas širokospektrálnej diskusie vytvoriť úpravu, 3, návrh konkrétnej zmeny zákona a vypísanie referenda.

      • RE: účasť na referende 08.02.2015 | 19:49
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        Čiastočne s tebou súhlasím ale vytkol by som ti dve veci:

        1.

        To že ty považuješ za svoju povinnosť zúčastniť sa na totálne absurdnej veci neznaméná že tú POVINNOSŤ musia mať aj druhý. Ja to beriem ako PRÁVO sa zúčastniť

        2.

        takze ti, co sa referenda nezucastnili, ukazali akurat tak neschopnost vlastnej odpovede na polozene otazky...

        Nie, tých 21,41% obyvateľstva akurát tak ukázalo svoju hlúposť a sympatizovanie so združeniami typu AzR a ĽSNS.

        • RE: účasť na referende 08.02.2015 | 19:56
          Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ

          ano, ma to rozne uhly pohladu, v kazdom pripade ide o diskusiu a toto referendum ukazalo, ze nedokazeme ako diskutovat, tak povedat ano alebo nie na polozene otazky, ked budeme odmietat reagovat v diskusiach (akokolvek blbych), tak necakajme, ez sa dokazeme dohodnut a spolu vytvarat prostredie pre buduce spoluzitie... nehladaj za mojimi kometami nadrziavanie niekomu, ide o diskusiu ako taku a na akukolvek temu... percenta ukazuju, ze 21,41% obyvatelstva sa neboji priklonit sa k odpovedi ano alebo nie na polozene otazky...

        • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 14:04
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

          povinnosť? no neviem, trochu by som to povedal tak, že je povinnosť občana správať sa rozumne. a či pôjde na referendum alebo voľby je jeho vec.

          ak sa niekto rozhodol, že bude jednať okolo tohto referenda spôsobim bojkotovania a pri inom referende sa vyjadril v hlasovaní v hlasovacej miestnosti, tak to určite nie je prejav hlúposti, ale práve naopak. výber cesty, ktorá je podľa toho človeka najlepšia.

          • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 15:32
            Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

            Je pravda že máš právo neísť a nevoliť ale potom človek nemá právo kritizovať výsledok.

            Preto som zástanca švajčiarskeho systému kde voľby sú povinné. A myslím že by to bol aj väčší tlak na politikov lebo by sa nemohli spoliehať u nás na veľkú skupinu nevoličov. Ktorý nakoniec aj tak volia víťazov lebo ich hlasy sa rozdelia medzi všetky strany.

            • RE: účasť na referende 11.02.2015 | 16:35
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

              keby boli voľby povinné, tak by sa aj veľa iných vecí zmenilo. o čom ale hovoríš teraz? ja o tom, že na zlé otázky sa blbo hovoria dobré odpovede.

              • RE: účasť na referende 11.02.2015 | 16:41
                Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                Sme dospelí, a preto by sme mali vedieť odpovedať aj na zlé alebo blbé otázky. Podľa mňa aj na tieto otázky sa dá odpovedať.

          • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 16:26
            Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ

            uznavam, pouzil som silne slovo POVINNOST, ano, je na zvazeni kazdeho, ci sa rozhodne tak, ci onak, ale ak uvazim, ze mame slobodu slova a konania, teda aspon si to myslime a hranice toho urcite nevieme, tak si myslim, ze musim upresnit ze mam MORALNU POVINNOST sa zucastnovat demokratickych aktivit, ktore vznikli, a na ktore treba reagovat, kazdy prejavil svoj nazor, ci uz tym, ez nesiel alebo tym, ze siel a odpovedal ano alebo nie, poukazujem na skutocnost, ze sme neschopni komunikovat a povedat svoju skutocnu odpoved, pretoze vsetci zijeme v tom istom systeme a uzemi a hrat sa na to, ze sa nas to netyka je trosku scestne, pretoze pre ciste vztahy je nevyhnutne, aby sme spolu vedeli komunikovat na kazdu temu, sloboda neznamena utekat pred diskusiou, sloboda znamena byt zodpovedny a riesit aj pre nas neprijemne otazky...

            vsetci sa zhodneme, ze sme ludia, pocnuc touto skutocnostou sa odrazame dalej, mame dar reci, takze si mozeme povedat nase pocity a potreby, na zaklade vseobecne dohodnutych pravidiel vznika spolocnost, tato spolocnost ci uz chce alebo nie, nesie povinnost spolu komunikovat, pretoze neda sa utekat pred otazkami a cinmi, ktore aktualne povazujeme za nepristojne, raz sa musime vyjadrit a vyrovnat si vztahy, takze referendum ej hlavne o tom, je pravda, ez na slovensku je v plienkach a demokracia je u nas skor parodia na demokraciu, resp. pseudodemokraciu... uvedomme si, ze spolocenstvo vznika jasnymi postojmi jednotlivcov a ich konstruktivnou dohodou, ktore su pretavene do pravidiel, je jedno ako to nazveme, mne ide hlavne o to, aby sme vedeli spolu komunikovat, ja za seba viem napisat, ako som referendoval, na prvu otazku som odpovedal ano, pretoze manzelstvo je slovo oznacujuce vztah muza a zeny, v tomto kontexte chcem upozornit, ze ide len o pouzivanie slova manzelstvo, druha otazka pre mna bola nie, pretoze mne nevadi, ak to dietatu nevadi, aby bolo vychovavane rovnakopohlavnymi partnermi, pretoze pohlavie a sexualnu identitu nevieme zmenit, ci sa nam to paci alebo nie, kazdy mame rad nieco ine a preto je ta diverzita v prirode :), tretia otazka pre mna znamenala opat nie, pretoze mi nevadi, aby moje deti absolvovali v skole teoriu o sechualnej vychove, eutanazii a podobne, kedze s manzelkov sa sami venujeme vseobecnym vedam, je viac ako pravdepodobne, ze nase dieta budeme viest aj k okrajovym vedomostiam tychto tem, pretoze je nevyhnutne, aby bolo pripravene pre zivot v tejto spolocnosti a vedelo reagovat na ostatnych clenov spolocenstva...

            na zaver len zhrniem to, co som uz napisal, referendum ukazalo, ze sme intolerantni, neschopni otvorene komunikovat a ignorovat sa navzajom, vysledok poukazuje na percento ludi, ktori sa neboja odpovedat a diskutovat, pretoze je ich pravo a mali moralnu povinnost sa vyjadrit, kazdy vie, preco siel alebo nesiel alebo preco odpovedal ako odpovedal... 

    • panacek podla andreja 09.02.2015 | 08:39
      Avatar nik   Návštevník

      nesúhlasím s ani jedným takýmto fanatickým výrokom že zem zalozil nekaý panáček na oblohe

      Ze povazujes najvacsiu silu v tomo svete aj v celom casopriestore za to co si napisal, berme s rezervou pretoze kazdy moze casom zmenit nazor.

      Kedze mudrost obsiahnuta v biblii ti nic nehovori, tak sem napisem nieco co mozno zatrasie tvojim "racionalnym" pohladom.

      Uprednostnujes prisne logicke myslenie, tak porozmyslaj napriklad nad Evolucnou teoriou,ktora sa vyucuje vo svete, akoby to bola pravda.

      Ma vsak vazne trhliny, upozornim na navacsiu z nich.

      Evolucia vraj trvala dlhy cas a postupne same od seba vznikali struktury a organizmy od jednoduchsich k zlozitejsim, co viedlo az k stavu v akom sa dnes zivot na zemi nachadza.(jednoducho povedane).

      Z fyziky vsak pozname termodynamicke zakony.

      Plati aj 2 termodynamicky zakon a Entropia, to je neoddiskutovatelny fakt, ktory sa neda popriet a da sa kedykolvek overit.

      Jednoducho povedane posobenim casu sa veci zhorsuju, vsetko sa rozpadava.

      Casom Entropia (neusporiadanost) rastie.

      Preto Evolucia posobenim dlheho casu nie je mozna.

      • RE: panacek podla andreja 09.02.2015 | 08:46
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        Áno, ja poznám evolučnú teo´riu a dohady s ňou spojené.

        Nehovorím že to je kompletná pravda ale je to rozhodne viac pravdivé ako neaká teoria boha. Kto vie, možno vážne existuje neaká mocná energia ale v žiadnom prípade to nebude BOH tak ako si ho stvárnila cirkev.

        Netreba tu ale nad tým polemizovať lebo ako bolo spomenuté vyššie, každý má svoju pravdu a svoj vlastný úsudok a tým pádom ja nepresvedčím tebe o mojej pravde pokiaľ máš zasa ty svoju. Bol by to beh na dlhé trate.

        Koniec koncov, referendum skončilo a tým pádom už nemá zmysel pokračovať dalej v tejto téme.

      • RE: panacek podla andreja 09.02.2015 | 09:39
        Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

        A vieš kde je časový limit kde už to nieje možné? 

      • RE: panacek podla andreja 09.02.2015 | 09:56
        Avatar samalama   Návštevník

        to vam povedala teta katechetka na hodine naboz. vychovy? :D :D :D

        skus nam teda tie 2 nevyvratitelne fakty trochu konkretnejsie opisat...



        ps: to skor uverim, ze sme dielom mimozemstanov, ako nejakeho super dokonaleho spravodliveho boha (ale ja ani za boha tu spravodlivost nejako neviem najst...)

      • RE: panacek podla andreja 21.02.2015 | 09:52
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Mám hlinu. Tá hlina má určitú entropiu. Keď ju zoberiem, vytvorím z nej misku, dám vypáliť jej entropia sa zníži. Znamená to, že je to nemožné?

        Je pekné oháňať sa cudzími slovíčkami ako entropia bez podrobnej znalosti toho čo vôbec znamená.

        Je pravdou že entropia uzavretého systému sa časom zvyšuje. Lokálne je možné entropiu znížiť na úkor entropie v okolí (keď zoberiem hlinu a urobím z nej niečo zvýšim entropiu okolia odpadovým teplom).

        Zem nie je uzavretý systém. Môže prijímať energiu zo slnka vďaka ktorej sa entropia môže znižovať (na to aby sa mohla vykonať nejaká práca musí existovať potenciál čo môže byť všeličo od elektrického napätia po rozdiel teploty ktorý sa dá využiť v rôznych parných strojoch / peltierových článkoch atď.).

        Ešte k druhému termodynamickému zákonu. Jeho platnosť je odvodená empiricky. Nie je známy dôvod zvyšovania entropie. Z hľadiska zachovania energie je rozbitie šálky pádom na zem identické ako keby sme si to prehrali odzadu ... lenže nikto asi nevidel naživo ako sa črepiny pospájajú do pôvodného výrobku.

        • RE: panacek podla andreja 21.02.2015 | 11:12
          Avatar nik   Návštevník

          Mám hlinu. Tá hlina má určitú entropiu. Keď ju zoberiem, vytvorím z nej misku, dám vypáliť jej entropia sa zníži. Znamená to, že je to nemožné?

          Celý čas sa bavíme o tom, že Evolučná teoria nám chce nahovoriť, že sa hmota látok pôsobením Dlhého času "sama" zorganizovala v látku na vyššej, lepšie fungujúcej úrovni.

            Procesy v prírode sú Rozkladné a Konzervačné (na určitý čas).

          Teraz k otázke:

          Keď s hlinou urobíš to čo si opísal, tak na nejaký čas jej dáš lepšiu,
          organizovanejšiu formu.

          Takže nakoniec sa z tej misky môžeš aj najesť.

          Toto všetko však bude výsledok pôsobenia Teba (tvojej sily), lebo máš Inteligenciu a Plán ako zlepšiť stav veci.(zorganizovať hlinu na misku).

          Určite však pôsobením Dlhého času sa hlina nezorganizuje sama od seba Evolučne na misku.

          Pôsobením dlhého času sa však miska nakoniec aj tak rozpadne,

          lebo podlieha termodynamickým zákonom (Rozkladný proces).

          • RE: panacek podla andreja 21.02.2015 | 11:34
            Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

            miesas dokopy hrusky s atomovymi pumami. Evolucia != entropia, preto tvoja snaha pripisat hline evolucne pohnutky vyznieva, velmi mierne povedane, hlupo. BTW mas pocit ze by sa miska rozpadla aj bez posobenia vonkajsich vplyvov?

            git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
          • RE: panacek podla andreja 21.02.2015 | 12:08
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

            Takže odbehnime teda od evolúcie k biochémii.

            Je možné aby sa DNA vytvorila za veľmi dlhú dobu z náhodnych zhlukov atómov?

            Evolúcia sa dá celkom ľahko dokázať pomocou DNA od jednobunkových organizmov po zložité organizmy ako sú cicavce. Nepopieram, že neviem odpovedať odkiaľ sa vzala prvá DNA. Tak dlho trvajúci experiment v takom množstve nie je možné uskutočniť, takže na to priamo odpovedať nemôžem.

            Môžem sa však oprieť o rôzne nálezy ako napr. nedávno objavený "mimozemský život" (GFAJ-1). Ide o formu života, ktorej molekuly DNA sa nepodobajú na nič doteraz známe na zemi. Modifikácia spočíva hlavne vo výmene fosforu za arzén z čoho vyplýva, že celá táto forma života sa vyvinula samostatne. Ak teda na zemi vznikol život tak vznikol rovno 2x.

            • RE: panacek podla andreja 21.02.2015 | 12:15
              Avatar borg Fedora  Administrátor

              s GFAJ-1 zavadas. precital si si posledne studie a fakty (nie z topiek, nie z noveho casu)? to co pises (ohladom bakterie) bolo vyvratene.

              • RE: panacek podla andreja 21.02.2015 | 16:43
                Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                Pravda, ja som vychádzal z pôvodnej tlačovej správy z NASA a ďalej som to nesledoval. V poslednej dobe nestíham pomaly ani svoju prácu takže správy z vedy moc nesledujem.

            • RE: panacek podla andreja 21.02.2015 | 14:49
              Avatar nik   Návštevník

              Je možné aby sa DNA vytvorila za veľmi dlhú dobu z náhodnych zhlukov atómov?

              Nie, je to veľmi nepravdepodobné.

              DNA dokazuje že sme z rovnakého materiálu a to poukazuje, na rovnakého Tvorcu.
              Ty si programátor a vieš aké zložité je niečo naprogramovať a odladiť aby to skutočne dobre fungovalo.
              Stačí jedna chyba a cely program nebude fungovať.

              Pri veľkom poškodení DNA organizmus umiera.
              Pri malom poškodení sa tento defekt prenáša na ďalšiu generáciu.
              Vidíme to v prírode napríklad na Albínoch, biele opice alebo biely tiger.
              Tieto jedince sú odlišné a príslušníci vlastného druhu medzi sebou ich nechcú.

              Ak by ich odlišnosť bola spôsobená evolúciou, prečo teda nezaložia nový druh Biele opice.
              Nevidíme že by ich odlišnosť bola Vylepšením do budúcnosti.
              Je to defekt a biela opica umiera bez zalozenia vlastného "nového druhu".

              Takže nie Evolúcia, ale Rozpad.
              Živé organizmy majú danú schopnosť sa do určitej miery obnovovať tým, že prijímajú energiu zo svojho okolia
              pomocou látkovej výmeny.
              Nakoniec však podliehajú termodynamickým zákonom a rozpadnú sa.

              Predsa neveríš, že kod DNA je výsledkom náhody a dlhého času, ktoré spolu pôsobili v Praoceáne.
              Ak poznáš nejaké procesy ktoré spôsobujú že sa organizmy samé od seba vylepšujú, tak napíš aké sú to.

              Je omnoho viac pravdepodobné, že kód ma svojho Autora.

              Červené oči a biela srsť, koža alebo aj perie. Ide o mimoriadne vzácny úkaz.V divočine dospelých albínov dokonca takmer vôbec nevidieť. Príčina? Nositelia tejto poruchy pigmentácie sa iba zriedkakedy dožívajú dospelosti. Sú chorľaví, zle vidia a majú vysoký sklon k rakovine kože. Biele zafarbenie ich okrem toho už na diaľku prezrádza predátorom.

              Albinizmus vzniká v dôsledku poruchy tvorby melanínu, pre ktorú sa stávajú časti tela, ktoré tento pigment zafarbuje, bielymi prípadne žltými či ružovými. Červená farba očí pritom neznamená zafarbenie, ale pochádza z presvitajúcej krvi v kapilárach. Oči sa vinou neprítomnosti pigmentu stávajú mimoriadne citlivými na svetlo, preto sú albíny zvyčajne svetloplaché. Keďže albinizmus sa týka iba melanínu, albíny nemusia byť nevyhnutne bezfarebné. Na časti tela zafarbené inými pigmentmi nemá žiaden vplyv.

              Pôvod albinizmu je genetický. U väčšiny nositeľov 
              génov, ktoré ho spôsobujú, sa neprejaví. Ak však majú takíto nositelia 
              génov spôsobujúcich albinizmus potomstvo, prejaví sa v priemere 
              u jedného zo štyroch ich potomkov.
              • RE: panacek podla andreja 21.02.2015 | 17:18
                Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                Ako programátor musím povedať, že počas štúdia na vysokej škole som videl na vlastné oči ako náhodne napísané znaky dokázali bežať ako funkčný program. Neviem ako to bolo možné ale keď sme dvaja programátori úplne totálne ožratí písali program spôsobom ty napíšeš prvú polovicu a ja druhú a potom to spojíme do jedného súboru a skompilujeme a ono to fungovalo pri pár stovkách riadkov kódu tak už verím na náhodu.

        • RE: panacek podla andreja 21.02.2015 | 11:13
          Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

          +100

          ako takemu cloveku vysvetlis, ze evolucia nie je zlepsovanie organizmu z globalneho hladiska, ale iba prisposobovanie sa organizmu na prevladajuce podmienky? 

          git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
    • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 09:05
      Avatar nik   Návštevník

      Áno, ja poznám evolučnú teo´riu a dohady s ňou spojené.

      Nehovorím že to je kompletná pravda ale je to rozhodne viac pravdivé ako neaká teoria boha.

      Pravda je pravda.

      Nekompletna interpretacia "akoze pravdy" uz nie je pravda ale loz.

      Tak ako ked si clovek oblecie ciste saty ale niekde sa trocha uspini.

      Z dialky vypada cisty, ale aj ta mala pridana spina sposobi, ze podla pravdy uz nie je Cisty.

      Tieto dve moznosti Stvorenie a Nahodny vznik su v protiklade, a Pravda je len jedna.

      Evolucia to nie je, to je pravda ktoru nechces vidiet.

      Vidim ze aj skutocne logicke argumenty hadzes za hlavu akoby mavnutim ruky.

      • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 09:10
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        Dobre, ked ma chceš fakt presviedčať tak mi daj dôkaz.

        Nebolo na svete ešte takého machra aby dal niekomu dôkaz že nad zemou žije nejaký mužíček a všetkých ochraňuje lebo sme jeho ovečky.

        Daj mi ten dôkaz a máš moju plnú pozornosť.

        • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 09:25
          Avatar nik   Návštevník

          Ja ta o nicom nepresviedcam, uviedol som nepriestrelne argumenty, preco Evolucna teoria, ktora sa vyucuje namiesto pravdy nemohla fungovat.

          Fyzikalne zakony nepustia.

          Nebolo este takeho machra aby dokazal, ze v bibli (originalne texty  - nehovorim o chybach v prekladoch a pozmenenych kopiach)  je co i len 1 nepravdiva veta.

          Ale v tomto svete su postupne veci prevracane, tak ako to mocnym tohto sveta vyhovuje.

          Ale to je pre teba asi tazky pokrm, aby si ho stravil.

          • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 09:36
            Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

            Uviedol si nepriestrelné argumenty? Ok, ja s nimi aj súhlasím. Ale stále nemáš žiadne argumenty ktoré by aspoň trošku dokazovali že biblia má pravdu.

            Ked som ja čítal bibliu tak jedine ekumenický preklad (som si povedal aby som nebol zainteresovaný do druhých - ako pokrstený luterán)

            A čo sa týka samotnej biblie tak sú to len slová, vety. Aj ja môžem niečo podobné napísať a o niekoľko sto rokov to nájde a bude to veľký objav.

            • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 09:49
              Avatar nik   Návštevník

              S vierou v stvoritela je to podobne ako s laskou.

              Pokym som ju nezazil " navlastnej kozi " tiez som si myslel, ze neexistuje.

              Ked pises o cirkvi, vyznieva to tak, ze pises o tej najvacsej, ktoru mimochodom pre to ako posobi ani ja neuznavam.

              Je vsak vela veriacich, ktory nerobia svinstva a zasluhuju si, aby si sa k nim spraval s rovnakou uctou ako ku svojim kamaratom s inou orientaciou.

              Boha mozno poznat zo stvorenych veci:

              Rim 1,19:

              19 Je im predsa zjavné, čo
              možno o Bohu vedieť; Boh im to zjavil. 20 Veď to, čo je v ňom neviditeľné - jeho večnú moc a
              božstvo -, možno od stvorenia sveta rozumom poznávať zo stvorených vecí; takže nemajú
              výhovorky. 21 Hoci Boha poznali, neoslavovali ho ako Boha, ani mu nevzdávali vďaky; ale
              stratili sa vo svojich myšlienkach a ich nerozumné srdce sa zatemnilo. 22 Hovorili, že sú
              múdri, a stali sa hlupákmi. 23 Slávu nesmrteľného Boha zamenili za podoby zobrazujúce
              smrteľného človeka, vtáky, štvornožce a plazy.
              24
              Preto ich Boh vydal nečistote podľa žiadostí ich srdca; a tak hanobili svoje vlastné
              25
              telá
              tí, čo Božiu pravdu zamenili za lož, uctievali stvorenia a slúžili radšej im ako
              Stvoriteľovi, ktorý je zvelebený naveky. Amen.
              26
              Preto ich Boh vydal nehanebným náruživostiam. Ich ženy zamenili prirodzený styk
              za protiprirodzený. 27 A podobne aj muži zanechali prirodzený styk so ženou a zahoreli
              žiadostivosťou jeden k druhému: muži s mužmi páchali nehanebnosť. Tak si sami na sebe
              odniesli zaslúženú odplatu za svoje poblúdenie.

          • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 09:41
            Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

            Nie neuviedol si len si niečo vytiahol, vytrhol z kontextu a to bolo všetko.

            A ako vieš že v originálnej biblii nie je žiadna chyba, videl si ju, čítal si ju? Alebo je to len tvoja viera v tom že to tak je?

            • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 10:01
              Avatar nik   Návštevník

              Smozrejme k originalom som sa nedostal, neovladam jazyky, v ktorych su tie texty napisane.

              Ale kedze mam vieru, tak viem ze stvoritel ma naviedol na tu spravnu cestu Pravdy.

              Ale tieto veci som uz ani nemal v umysle  pisat - len ako reakcia.

              Pre ludi ktori si zakladaju na logike a racionalnom uvazovani je

              na zamyslenie bez predsudkov ako mohla ta Evolucia fungovat,

              Ked odporuje 2 termodynamickemu zakonu a Entropii.

              A uz prestanem, lebo ked to uvidi Bedna tak napise nekrmit.

              Nic v zlom Bedna.

              • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 10:10
                Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                Prečo by nemohla fungovať evolúcia s 2 termodinamickým zákonom? 

                Základ je o akom časovom horizonte sa bavíme? Však naše slnko vyhasína a potom bude čo? Nebude to zajtra ani o rok či tisíc rokov. Nemôžeme sa na to pozerať z pohľadu života človeka. Však oproti sekvojom sme ako vínne mušky.

                Že tomu ty veríš je tvoja vec ja ti neberiem a nemienim ti to vyvracať. Je to tvoja viera ja mám inú netvrdím že lepšiu alebo horšiu len inú.

                • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 12:50
                  Avatar nik   Návštevník

                  Kto hlada pravdu potrebne info si vyhlada a porovna svojou logikou a rozumom, na ktorom si tak zaklada.

                  Neide o dlzku casu.

                  S narastajucim casom sa Entropia zvysuje, vsetko v tomto vesmire sa rozpada.

                  Nezive veci maju tendenciu rozpadnut sa na atomy a dosiahnut tak nulovy potencial.

                  To plati aj o organickych latkach, zivych organizmoch, ale tu hovorime skor o degradacii a degeneracii.

                  Nie ze by sa posobenim casu veci - vlastnosti zlepsovali, ale sa zhorsuju.

                  Hovorim o energeticky uzavretom systeme, ktory nedostava energiu zvonku.

                  • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 13:26
                    Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                    Prepáč ale tvoje používanie logiky ma úplne odrovnalo. Takže podľa teba, časom sa nič nezlepšuje ale zhoršuje. To znamená, že vývoj dnes neide dopredu ale dozadu. Ignoruješ to, že vykopávkami sa odhalili veci (mám na mysli jaštery-evolúcia), ktoré dnes niesu ale v minulosti boli. Podľa teba autá dnes sú horšie ako tie, čo boli pred 100 rokmi, linux dnes je horší ako to čo bolo pred 15 rokmi a pod. Či sa Ti to páči alebo nie, vývoj ide dopredu a nie dozadu. Ako vznikol vesmír ťažko niekto dnes objektívne a pravdivo zistí a dokáže. Je tu však jeden problém, pokiaľ pripustíme, že vznik vesmíru zapríčinil boh, stále tu ostáva otázka a ako vznikol on? To sa zničoho nič objavil so svojimi schopnosťami a mocou a z ničoho vytvoril vesmír. Je pravda, že jednotlivé veci, či živočíchy hynú ale ako celok sa vyvíjajú a menia.

                    • RE: účasť na referende 19.02.2015 | 23:44
                      Avatar nik   Návštevník

                      Prepáč ale Ty píšeš o ľudských vynálezoch, o ktorých nepochybujem, že novšie verzie sú sofistikovanejšie ako tie predchádzajúce.

                      Časom, ak nedostanú energiu zvonku na svoju obnovu (údržbu), ktorá by pôsobila proti entropii, sa aj nový model auta bude rozpadať.

                      Pretože podlieha termodynamickým zákonom, ktoré poznáme z fyziky.

                      Boh o sebe hovoril: JA SOM.

                      Po preštudovani biblie by si možno prišiel k záveru, že Boh stvotil aj priestor a čas, pričom ON je mimo času a priestoru, ale zároveň môže byť aj v nich.

                      Všetko čo pozorujeme okolo seba nám dáva poznať, že všetko je od Stvoriteľa, nič nevzniklo náhodou.

                      Z ničoho je nič.

                      Z hovna je len hovno,

                      Z opice je len opica.

                      A aby vzniklo vajce musí kohút oplodniť sliepku.

                      Tak to prosto je.

                      • RE: účasť na referende 20.02.2015 | 09:08
                        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                        To rozpadávane sa vecí je samozrejmé ale ak berieme do úvahy, že ľudia tým, že pôsobia na svoje okolie tak, že veci udržiavajú, tak vlastne pôsobia proti entropii. Domy začnú silno chátrať až keď prestanú byť obývané. Ale o tom som nechcel hovoriť. Chcel som hovoriť o tom, že napríklad boli nájdené pozostatky tvorov, ktorí boli predchodcami ľudí a žili na zemi veľmi dlho pred objavením sa dnešného človeka. Vykopávky zvierat žijúcich veľmi dlho pred objavením sa človeka (dinosauri), tak isto odporujú odporujú tomu, že boh stvoril zem behom 7 dní, počas ktorých stvoril človeka, zvieratá, zem atď. Navyše veda aj dnes pozoruje objavovanie sa nových druhov zvierat a naopak vyhynutie druhov zvierat apod. Čiže teória o tom, že boh to všetko stvoril a teraz to všetko prežíva v nezmenenej podobe je neudržateľná. To že v budúcnosti dôjde k vyhynutiu zeme je však samozrejme pravda. Či už vplyvom vyhasnutia slnka, nárazom kosmického telesa alebo jadrovou, či inou vojnou alebo pôsobením entropie či termodynamického zákona. Avšak tvrdenie, že entropia či termodynamický zákon vylučuje evolúciu je nezmysel.

                        • RE: účasť na referende 20.02.2015 | 13:26
                          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

                          Na Luníku IX žije špeciálny druh, ktorý entropiu znásobuje. To evolúciu podporuje alebo vyvracia?

                          • RE: účasť na referende 20.02.2015 | 13:45
                            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                            To je celkom iste výnimka potvrdzujúca pravidlo. :)

                        • RE: účasť na referende 21.02.2015 | 11:18
                          Avatar nik   Návštevník

                          Priznal si, že rozumieš princípu termodynamických zákonov a entropie ako sme si ukázali na príklade s neudržiavaným domom.Procesy ktoré prebiehajú v našom svete teda môžu byť Rozkladné (zvyšujúca sa entropia) a Konzervačné (prijatá energia na údržbu).Nikde nepozorujeme procesy Samozlepšujúce, ktoré by dokázali "samé od seba" zorganizovať hmotu v niečo zložitejšie, s lepšími vlastnosťami, lepšie fungujúce.Že sa vynaliezajú nové a lepšie fungujúce veci, to je výsledkom práce človeka (Ľudské vynálezy).Ani tie sa nezlepšujú "sami od seba".Na to musí pôsobiť SILA (v tomto prípade človeka), ktorá spolu s INTELIGENCIOU má PLÁN ako daný stav veci zlepšiť a posunúť na vyššiu úroveň.Toto všetko je v súlade s Fyzikálnymi zákonmi.Pozrime sa v tejto súvislosti do minulosti.Evolučná teoria (jednoducho povedané) nám tvrdí, že v Praoceáne sa miešali látky z ktorých vznikali nové varianty lepších a zložitejších látok, takzvané Anorganické látky.Pôsobením Dlhého času a Náhody (miešanie v praoceáne) sa napokon vyvinuli v niečo lepšie "organizovanejšie".A ďalej "samé od seba" OŽILI - Vyvinuli sa v niečo živé.My však vieme, že pôsobením Dlhého času sa organizovanosť hmoty (látok) znižuje - Rozkladné procesy.Pri prijatej energii na opravu (údržbu) - Konzervačné procesy.Teda aj látky v praoceáne museli podliehať Fyzikálnym (termodynamickým) zákonom.Keď teda veríš, že pôsobením Dlhého času sa rozpadne Dom bez údržby, tak logicky musíš dôjsť k záveru, že Anorganické látky v Praoceáne sa museli rovnako rozpadnúť. Nemôžme si vyberať kedy Fyzikálne zákony platia a kedy nie - podľa toho ako sa to hodí do Evolučnej teorie.Fyzikálne zákony platia v súčastnosti, budú platiť aj v budúcnosti a platili aj v minulosti.Na tomto sa myslím zhodneme.Inak by fyzikálne zákony neboli fyzikálnymi zákonmi.

                          • RE: účasť na referende 21.02.2015 | 19:24
                            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                            Vieš nik, chcel som sa na to vykašlať, pretože presvedčiť niekoho veriaceho o niečom je skoro nemožné, pretože si stále melie len to svoje a argumenty oponentov, ktoré sa mu nehodia do jeho koncepcie, ignoruje. Nakoniec mi to však nedalo.

                            citujem "My však vieme, že pôsobením Dlhého času sa organizovanosť hmoty (látok) znižuje"

                            K tomuto výroku Ti môžem povedať iba toto:  Moja diplomovka spočívala v tom, že som sledoval čo sa bude diať ak zoberiem fluoropentánové deriváty hexachlórcyklotrifosfazénov pri zahrievaní po určitú dobu. A čo sa nestalo? Zo zlúčeniny o pár desiatkách atómov vznikali polyméry o dĺžke niekoľko miliónov. Chcelo to iba tlak, teplotu a čas. Pričom čím bol čas dlhší, tým bola dĺžka reťazca tiež dlhšia. Výsledný polymér mal jednu zvláštnu schopnosť. Používa sa na výstielku krídiel bojových lietadieľ, pretože po prestrelení má schopnosť sa zaceliť. Pri mechanickom narušení zostávajú v mieste narušenia aktívne radikály a tie znova reagujú so susednými radikálmi, čím sa znova spojí. Ak by bola ta tvoja teória správna, toto by sa nemohlo diať. Navyše ak platia fyzikálne zákony teraz, v minulosti aj budúcnosti, znamená to, že musia pôsobiť aj na boha, teda musí byť už mrtvý a rozpadnutý. Ja viem povieš, že boh je mimo čas a priestor a fyzikálne zákony naň neplatia (typický argument, keď dôjdu iné argumenty).

                            Tak sa mi zdá, že tu máme precedens. Určite budeš oponovať, že to je možné iba vďaka určitým podmienkam pri tej reakcii. Súhlasím ale kde berieš istotu, že aj v minulosti na zemi neboli podobne vhodné podmienky pre vznik makromolekúl, ktoré mohli byť príčinou vzniku života. Dokonca na wikipedii sú uvedené odkazy na experimenty, pri ktorých vznikali za krátku dobu organické zlúčeniny podobné stavebným zložkám DNA a RNA. 

                            Vieš existuje niekoľko teórií o vzniku života, pričom evolučná je najviac pravdepodobná (vykopávky ju čiastočne potvrdzujú), čo však neznamená, že musí byť stopercentne správna. Je však pravdepodobnejšia ako tá so stvoriteľom.

                            • RE: účasť na referende 21.02.2015 | 20:13
                              Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

                              Milý Livan. Prečo si všetci myslia, že Boh "vymodeloval" svet holými rukami. Veď je Duch. A keďže je večný má kopu času. Prečo by teda nemohol používať na vývoj evolúciu. Nie však náhodne ale so stvoriteľským zámerom.

                              Pozri napr. http://sk.wikipedia.org/wiki/Pierre_Teilhard_de_Chardin

                              Prípadne si od tohto kňaza, ktorý objavoval evolúciu niečo prečítaj, otvoria sa Ti oči.

                              Zaujímavé však je, že všetci si myslia, že nejaký pánbožko poťahuje špagáty a všetko riadi. Bibliu berú doslovne a nerozmýšľajú nad jej posolstvom.

                              Napr. stvorenie sveta: Ide o vedecký opis, alebo o duchovné posolstvo. Veď nikto neodsudzuje Ezopa, že v jeho bájkach zvieratá rozprávajú a majú ľudské vlastnosti. Každý rozumný človek pochopí myšlienku.

                              Som zvedavý ako by si ľuďom pred pár tisíc rokmi rozprával o vesmíre, planétach, že zem je guľatá, že budú lietadlá, ...

                              Ako sa mal autor Biblie prihovoriť vtedajším ľuďom. Myslím, že posolstvo stvorenia je alegorické a hlavne poukazuje, že za všetkým vývojom niekto stojí. Kto je to pre Teba, je iba na Tebe. Pamätaj však, že je veľmi dôležité chápať literárne žánre, a podľa toho ich aj hodnotiť.

                              "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
                              • RE: účasť na referende 22.02.2015 | 10:31
                                Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                                Ako sa mal autor Biblie prihovoriť vtedajším ľuďom.

                                Myslím že bibliu nenapísal jeden človek ;)

                                • RE: účasť na referende 22.02.2015 | 18:41
                                  Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ
                                  "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
                                  • RE: účasť na referende 22.02.2015 | 19:01
                                    Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                                    Ja viem ako je poskladaná biblia.

                                    • RE: účasť na referende 22.02.2015 | 19:12
                                      Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

                                      Takže poznáš jej knihy aj ich literárne žánre. Tiež vieš, kedy asi vznikali jednotlivé knihy. Preto by nemal byť problém, dívať sa na ne očami ľudí pri ich vzniku. Tiež je dôležité vnímať ich posolstvo (ich Ducha), čo nám chcú povedať. Prajem krásne dni Andrejovi i ostatným. Do Linuxovania.

                                      "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
                                      • RE: účasť na referende 22.02.2015 | 19:49
                                        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                                        Čítal som bibliu no nepríde mi nijako zaujímavá.

                                        • RE: účasť na referende 23.02.2015 | 08:53
                                          Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

                                          Ak si čítal, určite si sa dozvedel, že Boh je Láska a teda "milovať budeš Boha nadovšetko a blížneho svojho ako seba samého."

                                          Andrej ako Ťa pozorujem, pomáhaš svojimi poznatkami ostatným bez nároku na odmenu. Preto si Ťa vážim a teším sa, že máš dobré srdce ako mnoho ďalších linuxákov na tomto fóre.

                                          Pamätaj že Láska hľadá spôsoby ako pomôcť, ako urobiť lepšie, ako ... Neláska hľadá iba dôvody prečo sa to nedá, čo nám v tom bráni, ...

                                          Teda Láska je tým hnacím motorom, na ktorom by mal stáť svet. Vtedy by svet bol určite lepší a spravodlivejší.

                                          Andrej, mnoho zdaru a ešte raz vďaka za články a príspevky. Nech sa Ti darí a aj všetkým na tomto fóre. Do linuxovania.

                                          "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
                  • RE: účasť na referende 11.02.2015 | 07:27
                    Avatar trabant   Návštevník

                    mam slny pocit kolega, ze netusite o com entropia je, ano s kazdou energiu ktora sa vyprodukuje tak celkova entropia narasta, a raz tu bude vesmir v ktorom bude energia rozlozena rovnomerne a nedojde k ziadnej interakcii s casticami... ale bavime sa o horizonte googol cisla, entropia nema s evoluciou nic spolocne, pretoze dnes su este castice blizko seba.

                    • Častice blizko seba 19.02.2015 | 23:29
                      Avatar nik   Návštevník

                      To že píšeš, že častice sú pri sebe, nič neznamená.Predstav si, že postavíme dom, (t.j. zorganizujeme hmotu a energiu), a daľej postavíme okolo neho plot, potom odídeme odtiaľ preč.Opustený dom sa bude vedecky nazývať "uzatvorený energetický systém".Dom a jeho hmota v tomto energeticky uzatvorenom systéme bude časom strácať organizovanosť, a rozpadať sa v nižší, stabilnejší systém.Až sa rozsype úplne, bude dosiahnutá stopercentná stabilita.Viac sa už nebude rozpadať.Postupnému rozkladu vedci hovoria zvyšovanie entropie, čo lepšie pochopíme, keď entropiu premenujeme na chaos.Narastajúca entropia je zväčšovanie neporiadku hmoty a energie.To platí aj v duchovnej a morálnej sfére.Predstavme si rieku.Pri prameni má voda najvyššiu kinetickú, t.j. pohybovú energiu.Pri prietoku turbínami môže aj pracovať.Na najnižšom bode pri morskej hladine prúd vody zmizne, pretože nemá viac potenciálnej (polohovej) energie, ktorá by vodu uviedla do pohybu.Množstvo vody je teoreticky rovnaké pri prameni i v delte kde rieka ústi.Aj tu platí prvý termodynamický zákon.Kinetická, pohybová energia stáleho množstva vody,sa však míňa.Je nepravdepodobné, že voda potečie do kopca, je isté, že pri prvej príležitosti potečie dolu.Celý vesmír, a na tom sa vedci zhodujú, je ako rieka.Ani hmota ani energia sa nevytvára, ale v ňom ubúda práceschopnej energie.Pravda, energia sa môže prelievať zo systému do systému, ale systémy musia byť otvorené ako obývaný dom, ktorý dostáva údržbu,ktorého organizovanosť sa prijatím energie (opravy) zvýši, aby sa vzápätí (časom) mohol znova rozpadať v chaos.Aj keď sa hmota domu nestráca, je nepravdepodobné, že by uzavretý a opustený dom zostal uprataný a v poriadku naveky.Termodynamické zákony boli vždy a bez výnimky dokázané v oblasti chémie, geologie, biologie a ďalších prírodných disciplín.Preto nemôžeme postaviť perpetum mobile.Preto existuje proces opotrebovania, únavy materiálu, rozkladu a starnutia.Preto atomy strácajú časť svojej energie pri ich preskupení na novú zlúčeninu.Preto vedci veria v úplný zánik vesmíru - takzvanú tepelnú smrť.Celkový súčet práceschopnej energie vo vesmíre je uzavretý energetický systém, ktorý speje k nule.

              • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 10:30
                Avatar samalama   Návštevník

                len jedna otazocka: adam a eva boli cernosi, belosi, zlty alebo cerveni...?

                • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 12:40
                  Avatar nik   Návštevník

                  samalama - samy rasista

                  Na sprostu otazku sprosta odpoved.

                  • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 22:25
                    Avatar samalama   Návštevník

                    sprosta odpoved - sprosty autor

                    ale vysvetlim moju otazku, kedze zrejme mas hlavu uz totalne vymletu panom fararom:

                    podla cirkvi boli prvi ludia na svete adam a eva. tak sa pytam akej rasy boli, kedze dnes je na zemi niekolko roznym farieb pokozky.

                    a ako to, ze nedoslo ku degeneracii?

                    • RE: účasť na referende 10.02.2015 | 06:50
                      Avatar milboy Ubuntu so znakom ElementaryOS  Používateľ

                      ku degenerácii došlo práve v tvojom prípade..

                      skusam vsetko....už stovka distribúcií za tie roky a vedomosti žiadne.. Prečo linux?
                      • RE: účasť na referende 10.02.2015 | 12:27
                        Avatar samalama   Návštevník

                        polozil som uplne logicku otazku, na ktoru mi este nikto nikdy neodpovedal. preco asi?

        • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 09:48
          Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

          Boh nie je nejaký mužíček. Možno ak v predstavách detí, či maliarov. Sám Boh o sebe povedal: "Ja som, ktorý som." Boh presahuje všetko jestvovanie.

          Pozri Andrej, aj Ty aj ja sa raz pominieme. Kto je to, čo to všetko udržuje pri živote? Niekto povie Boh, niekto energia, niekto skrytá osoba, ... Hádať sa v tomto nemá zmysel.

          Len jedna otázka, uvedomuješ si Andrej koľko chemických a fyzikálnych procesov sa v nás udeje za sekundu. Čím zložitejší stroj, tým sa predpokladá rozumnejší zhotoviteľ.

          Keď mala moja dcéra 4 roky boli sme na výlete v Roháčoch. Pýta sa ma, Oci, kto vymodeloval také krásne vrchy? Odpovedal som Pán Boh. Blízko stojaci pán zareagoval: Ocko klame, to bola evolúcia. Dcéra odpovedala: Určite to musel byť Pán Boh. On všetko môže a tú Vašu tetu evolúciu ani nepoznám. Doma to samozrejme pokračovalo. Dcéra i keď bola malá vedela, že všetko má svojho pôvodcu. Obraz namaľoval umelec, dom postavil staviteľ, auto zostrojil konštruktér, .... Jednoducho aj malé deti vedia, že všetko má svoj pôvod a čím je vec dokonalejšia, tým rozumnejší je jej zhotoviteľ.

          Boh je Duch a ako vyzerá Duch nevieme, ak si odmyslíme filmové spracovania.

          "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
          • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 10:05
            Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

            Áno, Roháče sú fakt najkrašie miesto v Tatrách. Ale predsa každý vie ako hory vznikli...

            Je pekné veriť niečomu "vyššiemu" ale netreba zabúdať že žijemu tu a teraz. A navyše jedna dobrá otázka: Kde je ten Váš boh ked ho ludia potrebujú? Kde bol ked amíci vtrhli do iraqu, ked Hitler posúval svoje mašinérie dalej a dalej do sveta, kde je ten boh? Asi má plné ruky s Ukrajincami teraz nie? Výplod fantázie a mýtus...

            • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 11:35
              Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

              Boh stvoril človeka na svoj obraz. Tak píše biblia. Kde sú tí politici, hrdiaci sa  Bohom, že nezasiahnu. Majú na to páky. Aj za Hitlera upozorňoval predstaviteľ cirkvi v encyklike Mit brennender sorge http://kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/dokumenty-papezov/c/mit-brennender-sorge Kto ho počúvol?

              Aj súčasný pápež František jednoznačne odsudzuje vojnové konflikty a upozorňuje na ne. Čo konkrétne však robia politici, ktorí to majú v rukách?

              Keď som bol chlapec, položil som istému kňazovi otázku: Prečo každému hriešnikovi za hriech nenavrie na hlave aspoň jedna hrča? Usmial sa a povedal Pán Boh je väčší ako naše hriechy. A vieš, ako by sme všetci vyzerali? Mali by sme hlavy ako metro!

              Vo vojne je každý človek, ktorý sa na svojho brata hnevá, ktorý bije svoju manželku, ktorý zanedbáva svoje deti, ktorí sa opíja, ....

              Ak chceme niečo zmeniť začnime od seba a my sme už vyhrali. Povedz mi Andrej  prečo väčšina detí za počítačmi stále proti niekomu bojuje? Prečo chceme stále niekoho ponížiť, uraziť, zdeptať, .... Jednoducho prečo človek produkuje zlo a menej dobro? Hrdina je ten, ktorý porazil nepriateľa a nie ten ktorý nepriateľovi podal pomocnú ruku? Prečo?

              Boj dobra a zla sa odohráva vo vnútri každého človeka. A tento boj trvá až do smrti. Na čiu stranu sa postavím je na mne. Nie je to však len čiernobiely boj ako ostať na strane Pravdy, je len na každom z nás.

              "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
              • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 11:48
                Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                Já nevravím že nemáš pravdu. Kladieš rozumné otázky ale i tak ja nie som človek ktorý je hlboko veriaci a už vôbec by som v živote neučil moje deti že je neaký boh. By som im o tom samozrejme povedal a ked budú staršie tak nech si urobia názor sami.

                Mám ti pravdu povedať tak keby si mám vybrať vieru tak to pošahané kresťanstvo to určite nebude. Radšej by som sa skôr obracal k pohanským bohom ako iba k jednému. Je príliš veľa zla v celom prekliatom kresťanskom svete aj na čele s tými pedofilmi.

                • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 12:26
                  Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

                  Andrej, si dobrý človek, lebo ťa trápia problémy ľudí. Ja sa už rozpisovať nejdem. Pamätaj, že dobrí ľudia stoja vždy na strane Dobra a Pravdy. Ďakujem Ti za plodnú debatu a vedz, že v dobrom myslím na Teba ako aj ostatných linuxákov. Linuxu zdar.

                  "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
                  • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 14:00
                    Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                    Nápodobne :)

                    Mýslím že hodina teologie vypršala a mohla by sa táto téma aj uzamknúť.

          • RE: účasť na referende 09.02.2015 | 10:05
            Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

            To je síce pekné čo si napísal len to má háčik, povedalo by to dieťa ktoré vyrastá v rodine kde rodičia niesu veriaci? Myslím si že nie. 

            Zase netvrdím že boh neexistuje len si uvedomte že všetci sme ľudia a všetci sa mýlime a robíme chyby. Takže pravdu môže mať ktokoľvek z nás a mýliť sa zase môže ktokoľvek z nás. história je plná omylov na jednej strane aj na druhej.

            Ja sa riadim hlavne jednou vecou čo ľudia na Slovesku zabudli "Pomôž si, človeče, aj Pán Boh ti pomôže" 

    • Referendum 10.02.2015 | 12:35
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

      1/ Prehra cirkevných kresťanov – výhra ľudí.

      Napriek výzve biskupov Slovenska, napriek opakovanej výzve pápeža slovenskému národu, prišlo veľmi málo cirkevne veriacich kresťanov k referendu. Pri poslednom zrátaní ľudu v roku 2011 sa ku kresťanským cirkvám hlásilo viac než 70 % občanov SR, ale k referendu neprišla z nich snáď ani tretina. Prečo? Pred referendom o rodine verejne rozprávali o hodnotách kresťanskej rodiny takí „duchovní pastieri“, ktorí dovolili, aby ich kolegovia, podriadení, nadriadení, zneužívali celé dlhé roky maloleté a dospievajúce deti, podobne ako nimi odsudzovaní kacíri a pedofili. Mlčali, keď iní trpeli.

      Katolícka cirkev na Slovensku si v poslednej dobe okrem toho poriadne pošramotila svoju povesť aj kauzou arcibiskup Bezák, čo bolo vidieť aj na veľmi nízkej účasti veriacich práve v Trnave a okolí (Trnavu nazývajú slovenský Rím).

      V referende vyhrali praví (necirkevní) kresťania a ľudia, ktorí vo svojom svetonázore a viere nepotrebujú žiadnu cirkev.

      Víťazmi sa stali tí, pre ktorých PRAVDA je tým záchranným lanom na Ceste Domov.

      A množstvo dnešných naozajstných víťazov?

      Už Syn Boží, Ježiš, hovoril, že do Kráľovstva jeho Otca budú vchádzať úzkou bránou iba máloktorí. 2/ Účelové zavádzanie verejnosti tzv. odborníkmi a niektorými politikmi.

      Treba dať za pravdu tým, ktorí hovoria, že toto referendum vôbec nemuselo byť.

      Keby zo strany Bruselu (a nielen Bruselu...) nebol vyvíjaný tlak na rodové scitlivovanie po vzore západu, kde už človek pomaly nebude vedieť, kto je chlap a kto je žena, nebolo by ani toto referendum zorganizované.

      Kto bol teda na počiatku a hlavnou príčinou toho, že sa niektorí občania dobrovoľne rozhodli v mene záchrany tradičnej rodiny (otec, mama a deti) zorganizovať referendum?

      Neboli to práve politici, ktorí túto „agendu bezpohlavnosti“ sa postupne pokúšajú pretlačiť na pokyn „zvonku“ aj do legislatívy SR? Neboli nepriamym štartérom tohto referenda aj tí, ktorí sa teraz tešia z neplatnosti referenda, pretože pre nich rodina už nie je výhradne otec, mama a deti, ale „rodič 1“, „rodič 2“ (možno v budúcnosti aj rodič 3, apod.) a deti, samozrejme skoro bez výnimky - cudzie?

      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Referendum .....pokračovanie 10.02.2015 | 12:36
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

      Nikto neberie radosť komunite LGBTI z výsledkov referenda, z ich hľadiska je to naozaj víťazstvo, lebo referendum je politicky neplatné – bez ohľadu na to, koľko ľudí zaškrtlo v troch otázkach odpovede ÁNO. Legislatívne víťazstvo.

      Išlo tu predsa o neúčasť, nie o vyjadrenie svojho názoru a presvedčenia ÁNO – NIE. Je to čestné a morálne? Na to nech si každý odpovie sám. Z pohľadu dnešných právnych noriem a využitia aj obštrukcie – úplne v poriadku.

      Avšak oveľa viac zarážajúce, než názory komunity LGBTI a ich fan-klubu, sú verejné prejavy tzv. odborníkov alebo dokonca volených politikov, ktorí s radosťou oznamujú svetu, že obyvatelia Slovenska neúčasťou na referende dokázali, že sú naklonení rodovému scitlivovaniu po vzore západu a odkláňajú sa od tradičného zakonzervovaného pohľadu na rodinu.

      Je to ale v slovenskom národe naozaj tak?

      Keby sme túto istú metódu vyhodnocovania použili pre voľby do EU parlamentu, mohli by sme povedať, že skoro 87 % oprávnených slovenských voličov bolo minulý rok proti zvoleniu tých trinástich slovenských euro-poslancov, a tým by nemali vôbec prevziať mandáty v Euro-parlamente za SR? Boli by tieto vývody z výsledkov volieb do EP korektné?

      Prečo to nikto z tých dnešných tzv. odborníkov neprezentoval minulý rok takýmto alebo podobným spôsobom a hlavne nevyzval zvolených politikov, aby sa mandátu na základe pár tisíc voličov čestne vzdali, lebo to bol pre nich totálny volebný debakel?

      Prečo totálny debakel?

      Pretože renomovaná slovenská sociologička totiž dňa 9.2.2015 v poludňajšej diskusnej relácii v Slovenskom rozhlase prehlásila, že účasť a výsledky referenda o rodine je pre jeho organizátorov debakel, čiže inými slovami môžeme povedať, účasť a voľba skoro milióna ľudí v referende je podľa slovenského odborníka debakel.

      Takže milión voličov je debakel, ale štvrtina z milióna je v poriadku? Slováci! Kde to vlastne žijeme? V StromoKocúrove?

      Málokto z týchto účelových odborníkov spomenie krutú realitu dnešných dní, že drvivá väčšina obyvateľstva SR je po 25-tich rokoch bačovania západnej demokracie u nás úplne zdecimovaná, ekonomicky zotročená, znechutená a apatická voči akýmkoľvek verejným volebným aktom, ktoré zatiaľ nepriniesli žiadny viditeľný obrat k sľubovanej vyššej životnej úrovni obyvateľstva.

      Aby prišlo k volebným urnám viac než 50 % oprávnených voličov, to už musí byť mimoriadne obrovská a masívna predvolebná kampaň s veľkými, často zavádzajúcimi a nesplnenými sľubmi kandidátov alebo politických strán.

      Najobjektívnejšie čísla v referende by boli vtedy, keby žiadne kvórum nebolo, pretože všetci, ktorým by nejakým spôsobom záležalo na výsledku referenda, by museli vyzvať tých svojich, aby išli zaškrtnúť ÁNO alebo NIE. Až potom po odrátaní ÁNO a NIE by zostali tí, ktorí neprišli.

      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Peferendum .....pokračovanie 2 10.02.2015 | 12:36
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ

      POLITICI a nami platení „odborníci“! To by bola objektivita! To chceme od vás my, slovenskí občania!!!

      Za takýchto podmienok by všetci zistili, na ktorej strane sú vlastne Slováci a hlavne by sa ukázal počet tých, ktorí sú ľahostajní k spoločenskému dianiu a je im tu už všetko jedno.

      Táto pasivita nestarať sa o veci verejné je samozrejme takisto vašou vizitkou, (ne)ctení naši politici! Toto sú výsledky vašej práce za tie roky slobody a za to by ste mali dostať minimálnu slovenskú mzdu! Keby sme aj my takto 25 rokov pracovali, nemali by ste už teraz ani na chlieb.

      Zneužiť neinformovanosť, spojenú s nechuťou a presunúť takto naladené obrovské množstvo obyvateľov SR účelovo iba na jednu stranu, podľa toho ako to niektorej lobby práve vyhovuje, je bezcharakterné zavádzanie verejnosti, nehodnej vysokoškolsky vzdelaných odborníkov, verejne sa vyjadrujúcich a často platených z našich spoločných daní.

      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Dvanásť tisíc Slovákov nechce bojovať. 18.02.2015 | 12:49
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • RE: Dvanásť tisíc Slovákov nechce bojovať. 18.02.2015 | 13:05
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        VIeš čo by som spravil ja? Kedže som sa hlásil na Vojenskú školu do Mikuláša a trenčianska vojenská "doktorka" mi povedala že mám lýmsku boreliozu tak ma nezobrali = čo bola mimochodom blbosť, nechal som sa testovať a som zdravý jak ryba, tak ich môžem z vysoka osrať aj s celým náborom...

        Pokiaľ mi dajú povolávací rozkaz tak dezertujem do Ruska.

        • RE: Dvanásť tisíc Slovákov nechce bojovať. 18.02.2015 | 13:29
          Avatar samalama   Návštevník

          vygumovany zeleny mozog - tak to uz cele dava zmysel...