Problém s grafikou?

Sekcia: Hardware a Drivery 19.11.2015 | 09:58
Miroslav S.   Návštevník

Opätovne asi piaty krát som po pár rokoch dal šancu Linuxu :-)... Skúšal som teda linux mint 17.2 MATE, veľmi, naozaj veľmi som chcel, aby sa linux stal môj primárny OS, no žiaľ nestalo sa tak... Všetko čo sa dalo, som ponastavoval, no mám pretrvávajúci problém s rôznymi grafickými artefaktami čo sa v systéme objavujú. 

Vlastne, objavujú sa iba v dvoch prípadoch. 1. Keď mám maximalizovaný prehliadač chrome, zrazu jeho okno un-maximalizujem, teda zmensim, a vedla zmenseneho okna prehliadaca je stale jeho "duch", ktorý môžem akoby zgumovať tak, že naň poposúvam hlavné okno google chrome :-)

Problém číslo 2 je pre mňa hlavným problémom. Som detailista a chcem mať všetko 100percentné bez kompromisov. Vyskúšal som 4 prehliadače - firefox, chromium, chrome, opera. Problémom je, že NA VŠETKÝCH scrolovanie je síce krásne plynulé a rýchle (asi aj plynulejšie ako na win) (mám zapnutý všade smooth scrolling), AVŠAK, popri tom všetkom sa mi pro scrolovaní objavujú také drobné grafické artefakty, ktoré úplne kazia celý dojem z prehliadania webu. (je to taký jemný pás pozdĺž celého webu). Vyskúšal som aj Nouveau aj Proprietary drivery mojej Nvidie 660 TI 3gb. Dokopy som vyskúšal 6 driverov, no rovnaký problém. Dokonca som vo všetkých prehliadačoch skúšal vypnúť aj GPU akceleráciu, no nič sa nezmenilo...

Preto Vás prosím o radu, v čom by problém mohol byť, skutočne si želám prejsť na Linux, páči sa mi komunita, open source filozofia, páči sa mi všetko ohľadom Linuxu až na tento grafický problém čo mám.

Veľmi Vám ďakujem a teším sa že si tu prečítam niečo, čo mi pomôže :-)

    • RE: Problém s grafikou? 19.11.2015 | 10:03
      Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

      Vyskusaj Manjaro. Tam je tzv mhwd alebo tie manjaro hardware detection. Krasne si vies naklikat vsetko co chces. Aj kernel aj graficky driver. Vyskusaj ci ti to robi aj tam. Mozno si len zle instaloval driver.

      • RE: Problém s grafikou? 19.11.2015 | 12:41
        Avatar Miroslav S.   Návštevník

        Ďakujem za radu. Práve som sa 2 hodiny trápil s live usb Manjaro KDE, nefunguje mi tam vobec internet kabel ani Wifi. Je tam defautne Nouveau driver ktory nejde zmenit za iny kedze zmena vyzaduje internet :(

        • RE: Problém s grafikou? 19.11.2015 | 12:56
          Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

          Daj opis laptopu na ktorom si to spustal. Nieco si spravil zle kedze ti tam nejde internet.

          • RE: Problém s grafikou? 19.11.2015 | 13:44
            Avatar Miroslav S.   Návštevník

            Je to stolovy HP Elite 7500... A zistil som novy problem... Na ziadnej linux distribucii ktoru spustam LIVE z usb, mi nejde internet. Stale pise connecting a nic.. vyskusane na Minte, Manjaro a Xubuntu.... A wifi ani nezobrazuje. Wifi mam qualcomm atheros..

            • RE: Problém s grafikou? 19.11.2015 | 15:19
              Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

              a ako si instaloval toho minta? Kabel mas? Skus to cez kabel a nie cez wifi.

        • RE: Problém s grafikou? 19.11.2015 | 17:11
          Avatar yerry Ubuntu, Debian, Red Hat  Používateľ

          Deje sa to po nainštalovaní OS? Ak áno, najskôr tam bude problém s firmware alebo ovladačmi. Skús nabootovať nejakú live distribúciu, trebárs Ubuntu, Fedoru atp., a skús sa pripojiť na net priamo z nej, teda bez samotnej inštalácie. Ak ti to bude fachať, určite ti tu chlapci poradia s ďalšími krokmi.

          • RE: Problém s grafikou? 19.11.2015 | 17:14
            Avatar yerry Ubuntu, Debian, Red Hat  Používateľ

            sorry, zle som si prečítal ten pôvodný príspevok, reagoval som skôr na nedostupnosť toho internetu. 

    • RE: Problém s grafikou? 19.11.2015 | 12:41
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Tento problém som videl len na Windowsoch a spôsoboval ho Flash. Takže zavri všetky taby a zatvor prehliadač, potom ho spusti a zobraz si iba linuxos.sk a skontroluj, či to pretrváva.

      Skús aktualizovať Flash plugin, len neviem ako presne to je v Ubuntu, môžeš skúsiť

      sudo apt-get update && sudo apt-get install --reinstall -y flashplugin-installer

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Problém s grafikou? 19.11.2015 | 18:39
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Ten názov stroja poukazuje na produktovú radu ktorá sa predáva už pekných pár rokov. A to v rôznych kombináciách. Od staručkého celeronu, cez pentium, i3, i5 až po i7. Ako je starý ten stroj, a mal tie alebo podobné grafické artefakty aj pod iným OS, napr. spomenutým Windows? Je aktívna grafika čo má zdieľanú VRAM s RAM? Možno to už ten stroj začína mať aj pomaly za sebou, ale možno je to len chybou programov. Možno pomôže skontrolovať zdroj, a možno nová grafika. Alebo možno kontrola RAM odhalí nejaké chyby.

    • RE: Problém s grafikou? 19.11.2015 | 20:44
      Avatar Miroslav S.   Návštevník

      Ďakujem všetkým za odpovede:

      Problémy som nevyriešil, odložil som to na inokedy, používam znova iba windows, lebo už som stratil nervy.... 3 hodiny som sa trápil aby som znova spojazdnil windows, keďže aj po odstránení partition Linuxu mint mi grub stále robil problémy a windows recovery riešenia mi nefungovali tak ako majú, nechcel mi nabehnúť Win. 

      Záver: Na žiadnom Linuxe vyskúšaného z Live USB mi nefungoval internet, ani wifi ani kábel. Internet kábel mi fungoval iba pri normálnom nainštalovaní Mint 17.2 MATE na hdd.

      Vo všetkých Live linuxoch pri scrolovaní na webstránkach boli rovnaké drobné artefakty. Na harddiskovom MINTe nepomohlo ani Proprietary drivery 5 pokusov s roznymi verziami nvidia ovladacov. Aj Nouveau ovladace boli na vsetkych troch LIVE linuxoch rovnake, s artefaktami. Na ostatných live linuxoch som si Propietary nemohol nainštalovať keďže mi v tých live linuxoch nefungoval net.

      Veľká škoda, nemám v okolí nikoho čo by sa mi na to pozrel. Dám Linuxu šancu niekedy v budúcnosti. 

      Pekný deň! A ešte raz ďakujem.

      • RE: Problém s grafikou? 19.11.2015 | 22:46
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Škoda že si nevyskúšal čo som ti odporúčal, na 99% bola chyba práve tam. Inštalácia Linuxu je samozrejme najlepšia s pripojeným káblom a nie cez Wifi, môže chýbať ovládač a nestiahne sa pretože nemá ako.

        Pokiaľ sa nechceš učiť je pre teba MS Windows ideálny a nikdy Linux už neskúšaj, ušetríš sebe aj ostatným čas.

        Pokiaľ ani nenapíšeš odkiaľ si tak zrejme ani nezistíš že bývam vedľa teba.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org