vysoka škola

Sekcia: Ostatné 24.01.2016 | 18:09
JFK   Návštevník

Nazdar, chcel by som sa naučiť programovať, začnem asi samoštudiom ale plánujem ísť na VŠ, viete mi poradiť nejakú lahšiu, lebo v matike som slabší a na gymnázium som nechodil. V okolí mam napr katolícku univerzitu, a dá sa tam študovať na pedagogickej fakulte jednoodborová informatika. Učitel ale nechcem byť, je šanca že by som mohol s takým diplom robiť v nejakej IT firme ? Ďakujem za odpovede

    • RE: vysoka škola 24.01.2016 | 18:30
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Diplom nie je potrebný.

      Programovanie je jeden z mála odborov, kde sú informácie a nástroje úplne zadarmo. Platy v IT sú vysoko nadpriemerné a napriek tomu je ťažké zohnať odborníkov.

      V obchodoch sa povaľujú rôzne knihy typu "Programovanie v ... za 30 dní". Pokojne môžem prehlásiť, že nikto sa len tak za pár dní programovať nenaučí. Chce to veľa úsilia, veľa štúdia, odhodlanie, a ak to vydrží tak za nejakých 10 rokov tu máme dobrého programátora.

      Keby sme rovnako bulvárne nazvali iné knihy ako napr. "Chirurgom za 30 dní", "Jadrovým fyzikom za 30 dní" ... asi by nikto nechcel chirurga, ktorý sa naučil akurát rezať. Tak isto to funguje aj s programátormi. Za 30 dní sa možno dá naučiť ako používať nástroje (držať v ruke, rezať), ale rozhodne sa za ten čas z človeka nestane odborník. Získanie zručností trvá omnoho dlhšie, odhadujem tak 5-10 rokov.

      A ehm matematika. Matematika je o abstraktnom myslení a to je pre programátora veľmi dôležité. Je to skvelé sito na tých, ktorí to myslia vážne a majú na to.

      • RE: vysoka škola 25.01.2016 | 08:46
        Avatar radovan.kopca   Návštevník

        Čo sa týka tej matematiky. Ja osobne si myslím, že matematika čo sa učí na strednej škole určite nieje dobré sito. Aspoň mňa nebavila, prospech som mal priemerný, ale abstraktné myslenie mi problém nerobí. Viem , že si to asi myslel inak, len aby si to dakto nevysvetlil, že keď mu nejde matika čo sa učí v škole tak na to nemá. Môj brat napríklad išiel na vysokú školu a vôbec mu tam nešla práve matika (myslím, že to bola nejaká cisco), tak išiel na inú lahšiu, vôbec nie programátorskú. Ináč ak hovoríš o Ružomberku, tak brat chodil tiež do KU , mal tam zameranie náboženstvo a výtvarníctvo , s programovaním už nemala nič - titul má, ale: Teraz robí programátora asi 5 rokov v jednej firme, a myslím, že mu to tam nepomohlo, pretože ja sa chystám pracovať v tej istej firme (mám iba strednú odbornú školu s maturitou), už sa zaúčam, hoci sa poznáme tam aj so šéfom, ale on povie chcem vidieť čísla (že tvoja práca je prínosná a robí obrat). Proste keby si mu tam poslal aj niekoho kto študoval tú najkvalitnejšiu VŠ , tak by si ho odtestoval, či niečo vie, dal mu dáke príklady, dal by mu niečo spraviť , za akú dobu a ako kvalitne to dokáže urobiť. A či to mám prínos pre firmu. Ako vravia chalani, v tomto obore viacej zavážia referencie alebo pekné portfólio.

        • RE: vysoka škola 25.01.2016 | 08:51
          Avatar radovan.kopca   Návštevník

          Proste, ja by som sa na tvojom mieste namiesto VŠ naplno venoval programovaniu. ALE ,ja sám by som na vysokú školu tiež išiel pokiaľ by naozaj stála za to a skutočne by mi ten čas v nej niečo dal. Takže toto treba zvážiť.

        • RE: vysoka škola 25.01.2016 | 11:27
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Vš s tým nesúvisí ale obecne je slabá znalosť matematiky u programátora dosť veľký hendikep. Samozrejme, pokaľ programuje niečo. kde o matematiku nezavadí tak je to OK ale tým sa pre určitý okruh projektov stane nepoužiteľný alebo bude potrebovať ešte maníka, ktorý mu to predžuje po matematickej stránke a problém mu predloží už vyriešený. Mal som možnosť vidieť ako sa jeden trápil s určovaním uhlov (výpočet uhla v pravoúhlom trojúhelníku, pokiaľ poznal dve strany), pretože nevedel ako na to. Pre človeka s matematickou erudíciou to bola hračka.

        • RE: vysoka škola 25.01.2016 | 13:08
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

          Hlavne treba brať do úvahy, že vysokoškolska matematika je o niečom inom než stredoškolská. Chápem keď niekoho nebaví (a často to býva aj problém, že učitelia nevedia zaujať žiakov).

          My sme na vysokej škole mali matematických predmetov viacej. Na začiatku to bola hlavne matematická analýza (integrály, derivácie apodobné veci okolo) a algebra.

          Algebra sa ďalej využívala pri teórii informácie / kryptografii. Bez toho to nejde. Matematická analýza zase napríklad pri počítačovej grafike (ehm nie nebolo to len o kreslení). Taká počítačova grafika (ak hovoríme o programovaní) je z veľkej časti o analytickej geometrii, rôzne transformácie, projekcie no a potom zložitejšie veci používané pri shaderoch ako výpočty odrazov, osvetľovacieho modelu, impostory, kaustika, refrakcia, časticové simulácie, simulácie tekutín v reálnom čase ...

          Potom sú tu krásne predmety u ktorých človek rovno vidí aplikáciu ako napríklad pravdepodobnosť a štatistika (napríklad výpočet kolízií hashov a podobné blbosti), teória grafov (áno robil som už aj veci ako najkratšia cesta z bodu A do bodu B a vlastne celá teória grafov je celkom dobre použiteľná v praxi), strojové učenie, neurónové siete, data mining (všetko je čistá matematika aplikovateľná v praxi) ...

          • RE: vysoka škola 25.01.2016 | 15:50
            Avatar JFK   Návštevník

            Som na VŠ a odchádzam z nej, nebavi ma, takže stretol som sa s vysokoškolskou matikou, a ako som vravel trvá mi dlhšie kým sa dostanem do danej problematiky, ale som schopný to zvládnuť si myslím.

    • RE: vysoka škola 24.01.2016 | 19:06
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Podľa diplomu sa neprijíma. Prezentácia projektov je najlepšia vstupenka ako si nájsť dobrú prácu.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: vysoka škola 24.01.2016 | 19:18
      Avatar JFK   Návštevník

      Jasné, ja sa ani nechcem naučiť programovať za 30 dni, ale na školu chcem ísť preto aby som mal diplom, ked dnes ho už má každý, a tak isto sa aj lepšie učí ked vám to niekto vysvetlí

      • RE: vysoka škola 24.01.2016 | 19:23
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Mám taký pocit, že som si ani školu nedával do životopisu hoc som Ing. Je to úplne jedno, na škole som bol kvôli kontaktom a teórii. Inak na diplom hádam nikto nepozerá, aspoň ja som sa s tým nestretol.

        • RE: vysoka škola 24.01.2016 | 19:25
          Avatar JFK   Návštevník

          Tak to ste ma teda potešili, pôjdem na lahšiu školu a skombinujem to so samoštudiom.

          • RE: vysoka škola 24.01.2016 | 19:31
            Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

            Ak si zaplatíš kvalitný web tutoriál, naučí ťa viac ako dnešná porevolučná VŠ. A kopu vecí je na webe zadara, len treba hľadať.

          • RE: vysoka škola 25.01.2016 | 16:40
            Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

            Hoci mam vystudovany trochu iny obor, musim uznat ze do IT praxe mi najviac vyska dala tym, ze som sa naucil mysliet a riesit problemy trochu inak. Kazdopadne, ak chces ist na vysku kvoli vedomostiam, co ti aj nieco daju do praxe, tak si vyber aspon techniku, ked nie rovno FIIT. Na rozne humanitne elektricky sa rovno vykasli - je to pre tebou zamyslane zameranie skoda casu. 

            Ak to myslis so studiom IT vazne a nechces byt cely zivot iba code monkey, tak FIIT, FEI a pod. + online kurzy. Napr. na strojarine pred par rokmi existoval odbor robotika, co je relativne pribuzne. Na stavarine to zas bolo pocitacovo-modelove programovanie, co bolo hlavne o programovani.

            git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
          • RE: vysoka škola 25.01.2016 | 16:56
            Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

            Mas na vyber tri alternativy:

            1, Ist na vysku, ktora nic neznamena, po veceroch sa snazit dohnat vedomosti samostudiom a po skonceni skoly byt 5 rokov praxe v strate a nemat ani ziadny prestizny papier do zivotopisu. Kontaktu, ktore si vytvoris na tejto skole asi tiez nebudu uplne najprestiznejsie. Ale aspon preliezat bez vascsej namahy.

            2, Ist na vysku ktora aspon nieco znamena, mat menej casu na dohnanie vedomosti, ale na druhu stranu ani ich tolko nebude nutne dohanat kvoli detailnejsiemu zaberu problematiky. Po skonceni byt 5 rokov praxe v strate ale mat aspon nejaky prestiznejsi papier na pribalenie k zivotopisu. Vytvoris si kontakty v obore, ktore ti mozu pomoct do buducnosti. Pri niektorych skuskach ta vsak caka pot a slzy, ale nakoniec sa preliezt da aj z nich.

            3, Ist rovno do praxe a so stastim sa uchytit vo firme, ktoru sa po par rokoch nebudes hambit dat do zivotopisu a v ktorej sa aj karierne posunies za 5 rokov na vyssiu poziciu, nez ma zacinajuci absolvent VS. A po veceroch studovat online kurzy, pripadne si vyzobrat vo firme skolenia. Tu to chce tiez riadne mnozstvo driny a sebazaprenia, ale po 5 rokoch mas nadej pridat si do zivotopisu asi najlepsie vyzerajuci riadok z tychto troch pripadov.

            Ty si sa rozhodol pre moznost cislo 1, co je podla mna najhorsia altrenativa z tychto troch. Na tvojom mieste by som si dal prihlasku na CVUT, FIIT a FEI a ak by ma prijali aspon na jednu, tak vyskusal prvy rok a podla skusenosti sa rozhodol, ci sa tomu chces venovat az na tak vysokej urovni, alebo ti staci neist az tak do hlbky.

            Treba si uvedomit ze na programovanie webovych aplikacii vysoku skolu nepotrebujes ;)

            git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
    • RE: vysoka škola 25.01.2016 | 10:42
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Ako už bolo povedané, tak pri IT je potrebné mať prax a výsledky. Diplom môže pomôcť len v prvom site na uchádzačov ktoré robí personálna agentúra. Takže je len na Tebe či sa Ti oplatí študovať niekoľko rokov. Ak sa chceš venovať vedeckým výpočtom, tak áno. Ak bežnej rutine, ...

    • RE: vysoka škola 25.01.2016 | 13:42
      Avatar Mike Stuffel   Používateľ

      Predstav si, ze do svojho teamu hladas programatora (nie lopatu) a mas pred sebou 3 rovnako naskillovanych uchadzacov co pozaduju rovnaky plat. Rozdiel je len v diplome.

      .

      Prvy ma diplom z FIIT, druhy ma diplom z Ruzomberka, treti nema diplom. Komu das prednost a das mu job? Ja jednoznacne tipkovy z FIIT-ky. Preco? FIIT-ka patri medzi najkvalitnejsie fakulty a je predpoklad ze bude mat najsirsri "zaber" a ked ho za par mesiacov budem potrebovat na novy projekt tak adapatacia na novy framework/technologiou prebehne velmi rychlo.

      .

      Jednoznacne by som si VS nevyberal podla toho ci je lahka alebo tazka. Vyberal by som si ju podla toho ako rychlo si dokazem najst pracu. Popripade ci sa da lahko najst nejaky job popri skole.

      .

      Takze strategia by bola velmi jasna: podal by som si prihlasky na 2 skoly s dobrym menom a 1 prihlasku ako "backup" keby tie 2 nevysli.

    • RE: vysoka škola 01.02.2016 | 19:09
      Avatar Martin_Zatroch   Návštevník
      *Return-Path: <tomas From: =?iso-8859-2?Q?Tom=E1=B9_Hlavsa?= <tomas To: "Daniele Milan" <d.milan@hackingteam.it> CC: "Marco Bettini" <m.bettini@hackingteam.it>, "Massimiliano Luppi" <m.luppi@hackingteam.it>, =?iso-8859-2?Q?Michal_Mart=EDnek?= <michal, "Tomas Zahradnicky" <tomas.zahradnicky@fit.cvut.cz> Subject: BULL CZ: Exploit development partner - intro Date: Tue, 20 Aug 2013 17:44:25 +0100 Message-ID: <72BB7D873F3A27438B808FD101FB21460C42CE84 X-Mailer: Microsoft Outlook 14.0 Thread-Index: AQGduEc8CggSwjqsSUAlbgDRqYtveQ== X-OlkEid: DBE42E305F7C2FF887B46A42992F3AEF81676C8F Status: RO MIME-Version: 1.0 Content-Type: multipart/mixed; boundary="--boundary-LibPST-iamunique-247355956_-_-"