Notebook

Sekcia: Ostatné 07.02.2016 | 23:29
Avatar Filip000   Návštevník

Ahoj, chcem poradiť aký linux distribúciu by som si mohol nahodiť do notebooku. Prioritne nech je čo najšetrnejšia k batérii a nech to fičí aj rýchlo. Je to HP probook s i3 + intel hd5500 s 4gb ram. Nepotrebujem žiadne animácie okien bez nich sa mi to lepšie páči ale nech to trocha aj vyzerá nie ako win95. Čo sa týka prostredia je mi to jedno, hlave nech to šetrí miesto na ploche a nie sú tam obrovské hrubé lišty ako vo win8.1 čo bol v ntb a bralo to zbytočne kopec miesta už na dosť malom monitore. Pár mesiacov dozadu som trocha skúšal live usb s niečim a zisti som že mám dosť problémy so "screen tearing". Akurát keď som skúsil ubuntu tak tam problém nebol. Ale to bolo dávno :D. Už som googlil a zistil som že tie HP-ćka majú problém s automatickým bootovaním na UEFI režime. Poradte niečo hlavne aby tá baterka a výkon bol čo najväčší.

    • RE: Notebook 07.02.2016 | 23:33
      Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

      xubuntu, lubuntu, debian s XFCE ...

    • RE: Notebook 07.02.2016 | 23:56
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Jedine LegacyIce, som tvorca disribúcie tak nečakám žiadny odpor :) Je naozaj Light, nemá všemocný systemd, neobsahuje žiadne závisloti ako KDE a GNOME ktoré sajú komp. Všetky komponenty sú voliteľné a je k tomu dokumentácia. Plasma5 je proti tomu hadr a to nepreháňam a pritom ti všetky KDE aplikácie pôjdu výborne.

      PS: Hocikto kto sa bude vzpierať som ochotný to benchmarkovať. no ja budem mať po testoch prv než sa vám dotočí kurzor.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Notebook 08.02.2016 | 00:12
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Ahoj, okrem super rýchleho LegacyIce máš aj iné možnosti :)

      Keď si pozrieš DistroWatch, tak uvidíš (zjednodušene povedané) aktuálnu oblúbenosť distribúcií.

      Obrázky uvidíš v DistroWatch Gallery. Vyber si, čo ti vyhovuje. Potom si pozri, aké desktopové prostredia sú k dispozícii.

      Menej náročné na grafiku sú LXDE (napr. distro Lubuntu), Xfce (distro Xubuntu, Linux Mint Xfce, Debian Xfce atď. - ako bolo spomenuté). Najväčší spomalovač a žrút je však web s natlačeným JS :).

      Ak budeš čítať návody, UEFI sa báť nemusíš.

    • RE: Notebook 08.02.2016 | 09:42
      Avatar Filip000   Návštevník

      Super diki za odporúčania a rady čo a ako. Tak ja som zatiaľ už aj skúšal inštalovať ale lan na legacy mode, uefi budem riešiť až keď si vyberiem :D. Podľa distroatch linux mint cinnamon. Brutálne dobre to vyzeralo s témou numix aj používalo ale jedna maličkosť, keď dám uspať notebook tak pri zobúdzaní mi dvd-rom robí hlasné škrabavé zvuky až sa celý notebook trasie na chvíľu :D. No a aj ten screen tearing je o nervy. Vyskúšal som aj xfce prostredie, veľmi nenáročné, jednoduché, tradičné a hlavne dobre upraviteľné ale tam zase tearing. Som googlil návody a že na xfce sa pre odstránenie používa nejaký compton či čo. Niesom zase lama a nebudem plakať nad každým drobným problémom, viem si veci vygoogliť a ponastavovť ale stále som BFU a do booku som chcel niečo čo keď si raz nainštalujem a nastavím tak nebudú problémy. Ubuntu 15.10 išiel bez problémov ale zase unity, dosť pomaly sa mi s tým pracuje a radšej by som bral niečo na štýl cinnamon. V unity je to pekné že sa lišta programov integruje s hornou ale zase to nemá ani len zoznam softu v PC, musím vedieť jeho názov aby som ho našiel :/. No nič idem skúsiť ten LegacyIce-antiX. To vyzerá zaujímavo. Len mám otázku. To je založené na ubuntu? Budem tam mať dobrú podporu softvéru?

      • RE: Notebook 09.02.2016 | 17:58
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        LegacyIce-antiX je ako vyplýva z názvu založený na distribucii AntiX, co je minimalisticka distribucia, ktora bola vytvorená primárne na používanie z USB (ak sa mylim opravte ma) a casom sa znej stala plnohodnotná (alebo plnohodnotnejsia distribucia)

        s LegacyIce-antiX nemam skusenosti ale vyzera zaujimavo, tiez to asi idem vyskusat

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Notebook 09.02.2016 | 23:04
      Avatar bcee   Návštevník

      Ak tam mas pointing stick, tak na tych jednoduchych distribuciach ti nebude spravne fungovat {pojde pomaly}. Odporucil by som ti napriklad Ubuntu Mate. https://l3net.wordpress.com/2013/03/17/a-memory-comparison-of-light-linux-desktops/