Rady ohľadom OS.

Sekcia: Ostatné 04.08.2016 | 17:12
Avatar PesFilipes   Návštevník

Ahojte! Rozhodol som sa, že si na notebook nainštalujem vedľa windowsu 8.1 aj nejakú linuxovú distribúciu. Už som si poskúšal viac distribúcií cez virtual box aj cez live usb. 1. Chcel by som to spraviť tak, že by som zmenšil oddiel pre windows na cca 50gb a aj na linux by som chcel vyhradiť cca 50gb a zvyšné miesto z disku používať ako úložisko pre všetko a aby sa tam dalo ukladať aj z win aj z linuxu. Poradili by ste mi nejaký softvér pomocou ktorého by som si vedel disky takto porozdeľovať ešte pred inštaláciou? A aj ako nato a aký formát použiť? Je to vôbec dobré takto si usporiadať diskové oddiely? 2. Mohol by som potom aj ľahko preinštalovať celý OS či už windows alebo linux nie? Hlavne ak by som chcel vyskúšať iné distro. 3. Vyskúšal som už viac distribúcií a dosť sa mi páči Manjaro. Ale neviem prečo ale fonty sa mi zdajú dosť zlé oproti ubuntu alebo mintu. Tam ma láka, že je to rolling release a všetko je aktuálne. No ale ja som lama a chcel by som hlavne len klikačku a riešiť čo najmenej problémov. Tak chcem radu od niekoho skúseného či sa oplatí aj pre bežného používateľa niečo ako manjaro. 4. Aký DE vybrať pre notebook s i3 CPU, HD5500, 4GB ram? Dosť sa mi páči KDE plasma ale neviem či by sa mi notebook nešiel dosť pomaly. Vo virtual boxe to išlo rovnako ako iné akurát to dlho nabiehalo a zdalo sa mi všetko prehnane veľké. Bolo by to asi nevhodné na notebook aj kvôli batérii. Aké prostredie je tak dobre upraviteľné ako KDE ale šetrí miesto na displeji a nieje až tak náročné? Ja som podrobne skúšal len KDE. Vopred ďakujem za každú radu.

    • RE: Rady ohľadom OS. 04.08.2016 | 17:40
      Avatar norbi   Návštevník

      Na tom ti pôjde aj KDE, inak porovnanie.

    • RE: Rady ohľadom OS. 04.08.2016 | 17:48
      Avatar norbi   Návštevník

      Ja som skúšal rôzne distribúcie. Mnohé z nich sú pekné. Ale na Ubuntu máš najväčšie množstvo návodov. Disk rozdelíš tak, že si stiahneš nejaké "rescue CD" ktoré obsahuje program Gparted alebo si stiahneš distro, ktoré ho obsahuje, napríklad Porteus. Lebo Gparted musíš použiť zo živého systému. Keď s tým nebudeš vedieť robiť, tak sa pýtaj. Keď si dáš Ubuntu, určite nájdeš návod, ako to mať nainštalované spolu s Windowsom.

    • RE: Rady ohľadom OS. 04.08.2016 | 17:55
      Avatar norbi   Návštevník

      Keby si náhodou mal pocit, že máš malú RAM, tak

      sudo apt-get update
      sudo apt-get install zram-config

    • RE: Rady ohľadom OS. 04.08.2016 | 18:01
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Čo sa týka rozdelenia disku, tak skoro každá distribúcia ti pri inštalácií ponúkne rozdelenie disku.

      Daj si 15GB na (root systemu) /, ostatné na /home, čiže tých zvyšných 35GB.

      Potom budeš môcť meniť distribúcie ako ponožky a všetky nastavenia a dáta ti ostanú v /home.

      Na začiatok by som odporúčal Ubuntu, alebo nejaký derivát Ubuntu, ako napríklad Xubuntu. Inak grafické prostredia môžeš kľudne za behu v distribúcií meniť, takže si potom nájdeš balíček kde-plasma-desktop, gnome-desktop, mate-desktop atď, teda neviem presné názvy balíčkov, ale to si už nájdeš. Potom sa už len odhlásiš, vyberieš si sedenie a zas prihlásiš už do nového desktopu.

      S rolling release je jeden problém, pretože ponúkajú najnovší softvér, sa sem tam niečo rozbije.

      Ubuntu verziu odporúčam LTS, čiže s dlhou podporou, teraz je aktuálna Ubuntu 16.04 LTS, ak máš grafickú kartu AMD, tak radšej Ubuntu 14.04 LTS.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Rady ohľadom OS. 04.08.2016 | 18:07
        Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

        Má intel grafiku HD5500

    • RE: Rady ohľadom OS. 04.08.2016 | 18:02
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Rozdeliť disk ti umožní napríklad livko Manjara, je jedno či s KDE alebo XFCE. Má na livku už nainštalované Gparted, heslo je manjaro. Manjaro s KDE ti na notebooku pobeží celkom dobre, pokiaľ máš alespoň stredne výkonný notebook s 2GB RAM a viac. Na notebooku s AMD A6 a 4GB RAM chodí perfektne.

    • RE: Rady ohľadom OS. 04.08.2016 | 18:06
      Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

      Nazdar

      Jedno si uvedom, že dodatočné delenie a úpravy disku môžu spôsobiť poškodenie súborového systému takže ak by si to robil tak zálohovať ale ja by som ti odporučil urobiť všetko nanovo. Samozrejme sa to dá urobiť aj bez reinštalácii windows ale niekto ti to nebude garantovať.

      Ja by som to urobil následovne v prípade že máš len jeden disk pomocou LIVE distra a s Gparted by som rozdelil disk ako chceš, čiže si spravíš tri partície 50GB, 50GB a zvyšok, pre windows a data použi NTFS, a pre linux EXT4. Najprv nainštaluj windows a až potom linux.

      2. ano potom by reinštalácia ktoréhokoľvek systému bola jednoduchšia ale mysli na to že to máš na jednom disku a to nemáš nikdy istotu že sa niečo neposerie, preto ja mám radšej viacej diskov a pri inštalácii ich odpojím a mám istotu, ale ty tú možnosť nemáš lebo máš noťas a jeden disk. Druhú vec si uvedom každý systém má vlastný zavádzač a keď nainštaluješ linux tak ten ti prepíše windowsový zavádzač ale grub vie spustiť aj windows, naopak to nefunguje zavádzač z windowsu vie spustiť len windows a prečo to spomínam tak preto že keby si niekedy reinštaloval windows musíš opraviť linuxový zavádzač z USB nakoľko ho windows prepíše.

      3. S výberom nepomôžem ja fungujem na debiane testing/sid čo je tiež taký rolling release systém ale ak si netrúfaš použi Ubuntu/Mint alebo Manjaro, čo sa týka písma to mohlo byť spôsobené grafikou live nikdy nebude úplne to isté ako keď to máš na železe. Live je len na skúšku.

      4. A čo sa týka DE vyber si čo chceš a čo sa ti páči, niekto rád používa len WM ako Openbox, Awesome alebo niečo iné, z DE máš Gnome čo je momentálne s Unity asi najnáročnejšie DE hneď za nimi je KDE ale pozor KDE5 je vo ťažkom vývoji takže môže sa stať že nie všetko funguje korektne. Ja ju používam má to chyby ale nesťažujem si :-) hlavne pripájanie externého monitoru nefunguje úplne korektne. Potom tu máš odľahčené DE ako Cinamon, Mate XFCE a LXDE/LXQT. Ja som dal na slabší notebook ako máš ty našim KDE4 ale je tam SSD a je to krásne svižné narozdiel od Win7 ale tam bol problém s grafickou kartou od AMD nebola už podporovaná v linuxe s otvorenými ovláačmi bez problémom. A teraz skúšam na staršom DELL Latitude E 6400 s intel grafikou KDE5 s klasickým diskom ale je to vpohode len sa to dlhšie načítava ale potom to ide svižne, ešte uvidím keď to vyskúšam s CAD-om a so Sketchup-om.

    • RE: Rady ohľadom OS. 04.08.2016 | 18:39
      Avatar PesFilipes   Návštevník

      Ďakujem za rady. To s tým jedným diskom. Ja už som aj rozmýšľal, že by som dokúpil 4gb ram + nejaký ssd disk. Teraz som v obchodoch videl dosť lacné 120GB do 40e. Čisto na 2 OS. No a zatiaľ by som si asi dal Ubuntu a poskúšl si ako to beží a aj iné DE nainštaloval. To s tým rolling release distribúciami. Asi sa nato fakt vykašlem lebo ako píšete tak sa vie vždy niečo pokaziť. Možno aj radšej mint. Tam sa mi zdá, že má aj lepší update manager, aj vlastný softvér majú čo som čítal o novej verzii.

    • RE: Rady ohľadom OS. 04.08.2016 | 18:48
      Avatar PesFilipes   Návštevník

      Ešte som jednu vec som sa chcel opýtať. Aký je rozdiel napr. medzi xubuntu a ubuntu s nainštalovaným xfce? Je tam nejaký zásadný rozdiel vo funkčnosti alebo stabilite?

      • RE: Rady ohľadom OS. 04.08.2016 | 18:54
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Xubuntu je vlastne Ubuntu, ktoré má na miesto DE Unity použité XFCE. Rozdiel v stabilite nie je, líšia sa iba použitým prostredím a možno troška aj výberom predinštalovaného softvéru.

      • RE: Rady ohľadom OS. 04.08.2016 | 19:04
        Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

        Presne ako ti písal Livan

        Xubuntu má XFCE, Lubuntu má LXDE, Kubuntu má KDE Ubuntu má Unity potom máš ešte nejaké s Gnome, Mate ak sa nemýlim.

        Základ je rovnaký mení sa hlavne DE a programy

    • RE: Rady ohľadom OS. 04.08.2016 | 19:19
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Aké problémy očakávaš na (takmer) najnovšom CPU od Intel-u, teda okrem toho že príliš silné nastavenie eye candy KDE môže vyžadovať sinejšiu grafiku? Mne na Haswell nerobí žiadne problémy Gnome Unity. Filmy mi to prehrá, internet neseká.

    • RE: Rady ohľadom OS. 05.08.2016 | 13:53
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      1. ak máš možnosť doplniť RAM doplň, 4GB ramky stoji par eur

      2. na tom stroji by malo bežať každé prostredie, ja osobne pouzivam GNOME-SHELL a cinnamon (ten je menej narocny)

      3. pred instalaciou systemu si VSETKO ZALOHUJ, normalne nabootuj CD/USB s livkom a spusti GPARTED (ak tam gparted nie je da sa doinstlovat aj do live distribucie - normalne z repozitara) a v GPARTED vies klikanim zmenit velkost particii

      4. pre linux vytvor 2 particie jednu (/) pre system a druhu (/home) pre osobne data a nastavenia

      5. particiu pre linux nemsis formatovat cez gparted - formatovanie budes robit pri instalacii - ktora je tiez pomerne jasna a graficka (pri ubuntu)

      TREBA SI DAT POZOR aby si si nechtiac neodstranil particiu z windowsom respektíve particiu s datami alebo aby si na tuto particiu nedal instalovat novy system. Osobne sa istim tak ze kazda particia ma inu velkost (aspon rozdiel 1GB) a potom viem na 100% ze na 50GB mam windows a na 51GB mam linux

      Z distribucii by som odporucil Mint alebo Ubuntu LTS, tie su pre zaciatocnika idealne

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Rady ohľadom OS. 05.08.2016 | 16:00
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        1. ak máš možnosť doplniť RAM doplň, 4GB ramky stoji par eur

        Nestraš, ja mám 4GB a ešte som to nevidel plné za polovicou, teda až na špeciálne prípady miliárd výpočtov, alebo strihanie videa.

        Mne osobne grafické prostredie žerie 0,0001GB, nie nepomýlil som sa v počte núl. najväčší žrút FF zožral 250MB, normálne od rána pracujem a práve celý systém aj s aplikáciami zožral 1.2GB.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Rady ohľadom OS. 05.08.2016 | 17:44
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Zabúdaš na diskovú cache, tá rapídne urýchľuje prácu s dátami na mechanickom HDD ku ktorým opakovane pristupuješ. Ak si teda ešte nevidel tvoju RAM plnú ani na polovicu, tak si to len prehliadol.

          Ale tiež zdieľam názor že viac ako 4G využije človek len v špeciálnych prípadoch. Hry, virtualizácia, strih multimédií, úprava bilboardovej grafiky alebo aj internetové stránky kde je viac reklám ako užitočného obsahu.

          • RE: Rady ohľadom OS. 05.08.2016 | 18:19
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Jasne Linux má stále full RAM vďaka keši, alé tú nepočítam. Kto robí nejaké náročné veci (strih videa ...) je zvyknutý už aj z Win že to saje.

            Ja som to písal len preto aby Braňo náhodou neodstrašil nováčika, že čo ten Linux toho požere.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Rady ohľadom OS. 05.08.2016 | 18:42
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Ak uzná za vhodné, tak investuje necelú dvacku a kúpi ten 4G modul. Nikto ho nenúti. Ale požerie mu to prehliadač internetu, hry, ... Alebo počká niekoľko rokov, a investuje nový SSD a RAM namiesto výmeny celej zostavy.

              Kancelársky stroj na domov je už vyše 10 rokov mýtus pre mladých ľudí, a neverím že sa ten stroj bude využívať len na drobnosti. Takže je možné, ze tú ďalšiu RAM už využije. Možno, na to aby bežal pracovný OS vo virtuálke ktorú vie cez snapshot zrolocať ku včerajšku. Možno na skúšanie nových vecí, alebo na hocičo iné. Prikazovať a ani zakazovať nemá význam. Ale odporučiť a zdôvodniť, to má význam.

    • RE: Rady ohľadom OS. 05.08.2016 | 16:03
      Avatar PesFilipes   Návštevník

      Tak ja už som sa rozhodol, že chcem GNOME Shell DE. Nainštaloval som Ubuntu gnome na starý HDD do môjho PC. Veľmi sa mi pozdáva celé to prostredie. Je to také, že všetko je tak ako keby v rovnakom štýle a všetko k sebe pasuje. Známi mi dneska radil aby som si na ten laptop dal dualboot radŠej Fedoru, že je tam pravidelnejšie novší software, lepšia implementácia gnome shell 3 atď. a že by mi tam išla aj čítačka otlačkov prstov. Dajú sa tam nejako jednoducho doinštalovať tie multimediálne kodeky čo niesu open source ako v ubuntu? Čo som čítal na nete tak je to čisto open source ale nike som sa nedočítal, že či sa tam dajú nejako jednoducho doinštalovať napr. ovládače. Keď som skúšal liveUSB tak mi ubuntu našlo len jeden ovládač a to: http://askubuntu.com/questions/613579/unknown-additional-driver-processor-microcode-firmware-for-intel-cpus-for-intel že vraj to ani netreba používať. :D Inak super stánka aj ochotná komunita čo chce poradiť.

      • RE: Rady ohľadom OS. 05.08.2016 | 18:16
        Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ
        Dajú sa tam nejako jednoducho doinštalovať tie multimediálne kodeky čo niesu open source ako v ubuntu?

        Ak si zafajkol počas inštalácie voľbu „Stiahnuť softvér tretích strán“, tak tie kodeky máš nainštalované. Ak nie (skontroluj v Synapticu balík ubuntu-restricted-extras), tak cez terminál:

        sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

        Čo som čítal na nete tak je to čisto open source ale nike som sa nedočítal, že či sa tam dajú nejako jednoducho doinštalovať napr. ovládače.

        A ovládače konkrétne na čo?? Nefunguje ti niečo korektne? Ja mám v NTB tiež Intel HD 5500 a žiadny dodatočný ovládač som nemusel inštalovať. Po inštalácii automaticky funguje slobodný ovládač, ktorý je pre takmer všetky Intel grafiky dostupný.

        • RE: Rady ohľadom OS. 08.08.2016 | 09:01
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          myslím že on sa pýtal na fedoru ohľadom tých ovládačov

          ale odpoveď zostáva rovnaká - dá sa to jendoducho, len treba do fedory pridať repozitár (rpmfusion) s uzavretými ovládačmi/kodekmi/... (teda ak sa to odvtedy čo som naposledy používal fedoru nezmenilo - predpokladám že nie)

          skor si treba uvedomiť, že pre fedoru je menej doslovných návodov a horšia podpora ako pre ubuntu - čo je najmä pre začiatočníka podľa mňa podstatné

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Rady ohľadom OS. 22.09.2016 | 15:16
      Avatar DDo   Návštevník

      hladam nejaku osobu ktora je dost dobra v IT veciach a vie to trosku zrozumitelne podat inym, potrebujem vysvetlit par veci..

      • RE: Rady ohľadom OS. 22.09.2016 | 16:05
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Nehanbi sa a nahádž otázky do fóra, od toho to tu je.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Rady ohľadom OS. 22.09.2016 | 17:56
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Keď už sme pri tom, tak ja by som sa opýtal, ale Pesa Filipesa. Že ako je s tým počítačom spokojný. Kvôli tej grafike Intel HD5500. Rozhodoval som sa pri NB medzi notebookom s grafikou HD4xxx a HD5xxx, ale nakoniec mi stačila štvorková rada.

          • RE: Rady ohľadom OS. 22.09.2016 | 18:26
            Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

            Položil si túto otázku síce niekomu inému, ale ak môžem, tak Intel HD 5500 mám tiež v novom NTB (HP ProBook 450 G2) [môj starý Compaq náhle skolaboval]. GK ide pod Linuxom úplne bez problémov, nič sa neseká, všetko ide plynule. Takže zatiaľ som spokojný :)

            • RE: Rady ohľadom OS. 22.09.2016 | 19:24
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Ďakujem za info. Nepýtal som sa, len som Bedňu podporil v pozvánke na zadávanie otázok. Keby som sa pýtal, tak použijem otáznik.

              Ale, zaujímalo ma to hlavne z iného dôvodu. Grafické karty Intel HD5xxx sú súčasťou Intel CPU piatej generácie, teda Skylake. A o Skylake sa v Linuxe tradujú hororové príbehy kvôli hlbokému spánku CPU. Takže vravíš, že Ti ten stroj teda nemrzne. Len toľko som sa chcel o tom dozvedieť.

              PS: Nemám prečo meniť môj Haswell. Stačí mi s prehľadom.

              • RE: Rady ohľadom OS. 22.09.2016 | 20:47
                Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

                HD 5500 mám aj ja (HP Probook 430 - G2). Linux šlape ako hodinky (MINT 17.3). Odskúšané aj iné distribúcie cez USB a ide bez jediného problému a to používam aj ďalší monitor 23", externú klávesnicu, myš, - pripojené cez usb hub. Práve z neho aj píšem. Wlasaty neboj sa, veď i tie muchy o ktorých píšeš, nemusí spôsobovať to, čo je iba predpokladané.

                "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
                • RE: Rady ohľadom OS. 22.09.2016 | 21:18
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Nevedel som že sa bojím niečoho, čo sa ma netýka. Len ma zaujímalo či ľudia píšúci o problémoch s starých problémoch Skylake procesormi píšu k veci. Vyriešené.