Naco si dat pozor pri vybere dosky

Sekcia: Hardware a Drivery 09.08.2016 | 15:26
Avatar listrdave Linux  Používateľ

Ahoj

Viete mi poradit ohladom vyberu dosky pre Intel Skylake 6700 (najskor asi K) so socketom 1151. Pc by som vyuzival na vyvoj (primarne web a android java aplikacii, nejake skusanie vyvoja hier), grafika ako praca s fotografiami v RAW formate a hranie sa s virtualnymi sietami (6 a viac strojov) a virtualizaciou vseobecne. Hry nehravam a ked tak len jednoduche.

Ide mi skor oto ze momentalne je velky vyber dosiek ktore sa casto lisia drobnostami (ak neratam vzhlad) ktore si ja urcite nevsimnem. Napr umiestnenie konektorov aby sa napr nepriehrievali SSD disky ked su blizko grafiky. Ake je zvolena zvukova karta. Aka je signalizacia chyb. Verim ze takych features je plno pre nezasveteneho nebadatelne.

Ak mate nejake rady naco by som si mal dat pozor, pripadne nejaky konkretne produkty poradit. Nechcem do toho investovat viac ako max 180e. Najradsej okolo 140e.

Premyslam napr nad: MSI Z170 GAMING PRO CARBON

Budem rad za kazdu odpoved.
Dakujem.

    • RE: Naco si dat pozor pri vybere dosky 09.08.2016 | 15:50
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      nie úplne odpoved na otázku ale ja osobne mam zlé skúsenosti s MSI produktami 1x mi zničoho nič zomrela základná doska (3 ročná, málo používaná) 2x mi odišla grafika MSI (nvidia) - vždy po 18 mesiacoch (obydvakrat vyreklamovana 1x známej notebook s nekonečnými problémami (prehrievanie, odišiel napájací konektor, zlomený pánt, chyba základnej dosky - nefungovali funkčné tlačidlá)

      MSI by som neodporučil a osobne si už nikdy nekúpim

      Dodnes mám gigabyte (8rokov), na vykonnom desktope (i7, 12GB ram a quadrofx) ktorý je pravidelne pod plnou záťažou (používam ho ako renderovaci stroj) a bezproblemov

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Naco si dat pozor pri vybere dosky 10.08.2016 | 23:46
        Avatar miiisaa   Návštevník

        ja mam s zle skusenosti s asus, 3 dosky mi umreli presne mesiac po zaruke :(. zatial sa drzia as rock. s MSI som mal problem, ze zakapavala sietovka... a nespravili do dnesneho dna update...

    • RE: Naco si dat pozor pri vybere dosky 11.08.2016 | 09:11
      Avatar tomy   Návštevník

      najhoršie skúsenosti s asus, najlepšie s gigabyte (aj grafická karta) a prešlo mi rukami veľa počítačov.

    • RE: Naco si dat pozor pri vybere dosky 11.08.2016 | 09:27
      Avatar listrdave Linux  Používateľ

      Dakujem za odpovede, teraz som ostal trochu navazkach ci sa mam rozhodnut medzi gigabyte alebo gigabyte doskou :D

      Dakujem za info :)

      • RE: Naco si dat pozor pri vybere dosky 11.08.2016 | 10:27
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Kdesi som zachytil info o použiiteľnosti dosiek ASRock, ale neviem či je to pre teba. Ľudia si ich chválili kvôli spotrebe, pomeru cena/výkon a prevedeniu (napr. kvalitnejšie kondíky ktoré neboli v dosahu vyhrievania chladičom CPU/GPU). Ale nemám ako potvrdiť, počítač je pre mňa synonymum príliš veľkej haraburdy ktorá zavadzá (no flame, môj názor).

        • RE: Naco si dat pozor pri vybere dosky 11.08.2016 | 11:35
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          tiež som posledne dosť čítal chválu na ASROCK ale nechcel som odporučiť niečo s čím nemám skúsenosť, papierovo vyzerajú výborne aj pomerom cena/výkon/kvalita

          BTW pri desktope ma dodnes drží hlavne možnosť poskladať si čo chcem (lebo vyrobcovia NTB mi jednoznačne nerozumeju) a možnosť viacerých diskov (kvoli mirror raidu)

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Naco si dat pozor pri vybere dosky 11.08.2016 | 12:28
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Ak Ti ide len o Raid 1, tak môžeš v notebooku zameniť optickú mechaniku za šachtu na disk. Ale to je na dlhšie. Rozoberať v tejto otázke prínosy NB oproti zloženému desktopu fungujúcemu aj ako NAS a Server je zbytočné. Vzniklo by z toho zbytočné flame. Ja som sa pred rokom rozhodoval medzi NB s Raid Mirror a Desktop+NAS+Server s 4x3.5Inch diskami. Skladačka prehrala kvôli hĺbke skrine, pol metra je veľa. Ale niekto by zas mal radšej vyšší výkon s väčšou diskovou kapacitou a má kde niečo také veľké umiestniť.

            Kde sú tie časy keď bežný desktop bol big tower, a zavadzal že sa človeku za stolom sedelo veľmi nepohodlne. Dnes je bežný desktop veľký ako 5 obalov z CD namontovaných na zadnú stranu monitora. A notebook je tak tenký, že pri ležaní na posteli s pokrčenými nohami vyreže do pupku čiary z ktorých sa môžu stať strie. EU by mala zakročiť.

            • RE: Naco si dat pozor pri vybere dosky 11.08.2016 | 12:32
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
              pri ležaní na posteli s pokrčenými nohami vyreže do pupku čiary

              toto ma pobavilo.

              ja v NTB mam namiesto mechaniky SSD popri kalsickom HDD, keby som mal kde natlacit 3 disk (aby to HDD mohlo byt mirrorovane) bol by som velmi spokojny. mechaniku mam pripojenu k dokovacej stanici v kancli

              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
              • RE: Naco si dat pozor pri vybere dosky 11.08.2016 | 13:03
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Mňa to nepobavilo. Už som si chcel ísť kúpiť kus hadice ktorú by som pozdĺžne rozrezal a nacvakol na tú ostrú hranu za ktorú by som dizajnéra nechal sedieť na telegrafných drôtoch. Ale zrušili mi Baumax. EU rieši zakrivenie banánov, ale nezaujíma ju že sa niekto môže notebookom rozrezať na polovicu.

                Ohľadne SSD+2xHDD, tak hybridné disky sa kedysi hlásili ako dva disky kde sa daný SSD mal vo windows pomocou ovládačov FakeRAID použiť ako obdoba DM Cache z Linuxu. Ale to je mne úplne jedno. Väčšina ľudí pri SSD argumentuje rýchlym štartom na ktorom mne nezáleží. Káva sa mi ráno varí 5 minút, a za ten čas sa nakopne aj 10 ročný NB. A pod Linuxom potrebujem viac ako 50 IOPS len ak zletím do SWAPu, alebo neprekladám prehliadač internetu (alebo nejaký iný moloch) zo zdrojákov.

                No nič. Chalan dostal odpoveď, a zvyšok je "mierne" odveci.

    • RE: Naco si dat pozor pri vybere dosky 22.08.2016 | 14:16
      Avatar listrdave Linux  Používateľ

      Ahoj, tak rozhodol som sa pre ASROCK Z170 EXTREME4+ dosku. Pride mi ako celkom dobra volba za prijatelnu cenu.

      Pozeral som aj jej sestry 6+ a 7+ ale medzi 4+ a 6+ som nenasiel nejaky zasadny rozdiel a 7+ je uz ozaj pre overclockerov (aspon tak mi to pride).

    • RE: Naco si dat pozor pri vybere dosky 22.08.2016 | 15:28
      Avatar Ivan   Návštevník

      Ja sa orientujem okrem ineho aj podla toho, ci ide o vybehovu dosku, alebo novinku. Staci si pozriet na stranke supportu datum najstarsieho biosu. Ano, este aj v roku 2016 sa vela veci riesi upgradom biosu. Kvalitne kondenzatory a chladice mosfetov su samozrejmost.

      • RE: Naco si dat pozor pri vybere dosky 22.08.2016 | 15:55
        Avatar listrdave Linux  Používateľ

        Dakujem, toto ma nenapadlo. Takze ak som to pobral spravne tak BIOS nato vysiel 19.2.2016 tak by sa malo jednat o novinku a nie vybeh.

    • RE: Naco si dat pozor pri vybere dosky 22.08.2016 | 18:12
      Avatar rhwk   Návštevník

      mam iba ASUS a ASrock. minuly rok mi odisli po 11 mesiacoch 2 Gigabyte dosky (H81N D2V) ASrock H81M -ITX funguje bez problemu. MSI nemusim od kedy mali problem s firmware na sietovku (davala 100mbit namiesto 1000mbit)