Dobre využitá nedeľa

Sekcia: Ostatné 04.09.2016 | 20:04
Avatar Luki   Návštevník

Tento zapisok je v rubrike "Ostatne".

Dnešný nedelňajší deň som sa rozhodol prekompilovať si niektoré balíčky s LXDE na GTK 3 hovorim niektore pretože nie všetky sú schopne sa preložiť a predpokladam že teraz ked už je cesta nastavena na LXQT sa ani GTK 3 port asi robit nebude. potrapil som sa ako dalej s mojim oblubenym DE a rozhodol som sa pre Fluxbox + LXDE aplikacie. spravil som si nazvyme to kolekciu aplikacii stiahol ich zdrojaky a prelozil s GTK3 a nastavil si to s Fluxom. nevyzera to zle a da sa to pouzivat celkom fajn skoro ako povodne LXDE. a tu je moje nasledujuce zamyslenie v com je vlastne ta pointa ze nam vyvojari stale tlacia nieco nove o com ani sami asi nie su presvedceny ze to potrebuju a ospravedlnuju si to slovamy "prinasame vam lepsi zazitok - tzv user experience" ja viem vyvoj nezastavis, KDE3/4/5 kolko roboty to im dalo a ake spozdenie vyvoja oproti konkurencii. dalej GTK2 je az take zle? pozeral som si navody ako portnut gTK2 na GTK3 a moj niektore veci nechapem co to za podiiiiivnosti. vsak GTK2 skludom mohlo zit dalej kebyze XFCE4 ostalo u GTK2, LXDE u GTK2 a MATE tiez a vykaslali sa na cele GTK3 ktore uz pomaly switchne na GTK4 tusim bude na styl rolling. a po ďalšie Gnome Shell ma co spoločne s GTK3 ??? moc veľa asi nie ak si pozriem zdrojaky. takze ospravedlnovat si to že pouzivam KDE koli QT pripadne Gnome Shell koli GTK3 aplikaciam a ekosystemu asi nie je to naj. takze aj to moje zabitie dna a rozhodnutie sa pre Flux + dalsie apky s GTK3 QT to nevadi vsak DE je vlastne len launcher a nezáleží na tom hlavné sú predca aplikácie ktoré potrebujem a používam a spúšťať ich môžem na hocičom. Ked tak si pozerám Windows 10 nebrať do úvahy tie konšpirácie?? čo sa tyka sukromia vyzera to celkom čo do dizajnu zladeny desktop len nie je open source a MS sa asi poucil z W8 a kopyruje ako cinan aj tie virtualne plochy uz to ma. No mne stačí ten Fluxbox a dúfam že pokiaľ bude na linuxe Xorg tak si ho spustím.

    • RE: Dobre využitá nedeľa 04.09.2016 | 22:18
      Avatar borg Fedora  Administrátor

      necital som to cele, ale mal si to dat skor do blogu.

    • RE: Dobre využitá nedeľa 05.09.2016 | 07:57
      Avatar Luki   Návštevník

      mozno nabuduce a trochu stylisticky sa mi to nechcelo vcera vecer moc upravovat.

    • RE: Dobre využitá nedeľa 05.09.2016 | 09:26
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Pravdupovediac, tiež som mal problém nájsť pointu v tomto príspevku. Pripadá mi to ako také povzdychnutie si nad stavom aplikácií v linuxe. Tiež by som to dal do blogu. Ja osobne som toho názoru, že, pokiaľ si zvolím DE napr. LXQT (postavený na QT knižniciach), tak by som mal vyberať aplikácie tiež postavené na QT knižniciach, pretože v opačnom prípade je z toho guláš. Bohužiaľ problém je v tom, že veľa krát človek nevie, že na akých knižniciach je daný program postavený alebo nevie nájsť vhodný program postavený na danej knižnici a musí použiť program z iného súdka. Tým naťahaním si ďalších knižníc systém zbytočne nabobtnáva.

    • RE: Dobre využitá nedeľa 05.09.2016 | 09:57
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Tiež som za blogísek. Nechceš sa pohrať aj s Gentoo, aspoň vo virtuálke?

      • RE: Dobre využitá nedeľa 07.09.2016 | 20:38
        Avatar Luki   Návštevník

        svojho casu ma chytol LUNAR LINUX koli da sa povedat tak "ako by dakto ta viedol" pri instalovani balickov u Gentoo je to skor viac hard u Lunara mas system kde na vsetko davas Y/N co chces podobne som skusal SourceMage.... ale to len okrajovo skor ten Lunar. a potom ma chytla jedna fajna distribucia s nazvom CRUX aj koli openboxu ktory jde default. co cert nechcel teraz pouzivam Lubuntu zatial spokojnost ale vsimol som si ze za ten cas co pouzivam uz vyse viac nez 10r. linux stale menej a menej je to take ze si nieco upravis a podobne,. teraz uz to je aby si vedel co kde napisat a je to. a LXDE na GTK mi vyhovovalo takze dam to na pravu mieru v tom zapisku mi islo ohlavne o to LXDE.

        • RE: Dobre využitá nedeľa 07.09.2016 | 22:04
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          LXDE GTK už zomrelo.

    • RE: Dobre využitá nedeľa 07.09.2016 | 22:52
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Načo GTK3, QT5 ...

      Naozaj kopec zbytočne napísaného/prepísaného kódu a vymýšľanie kolesa stále odznovu, hoci už všetko vymyslené bolo. Keď sa nad tým zamyslím, tak ma to hrozne štve. Pre mňa osobne by bol ideál, keby všetky aplikácie boli napísané v gtk2, ktoré ma nemenné API a všetko hravo bude fungovať roky. QT aspoň dodržiava pravidlo, minoritná a majoritná verzia, no GTK3 sa rozbíja aj v stotinkových verziách, hnus, humus, zlý návrh a nikdy to používať nebudem. Prajem im všetko zlé a občas mám pocit, že sú to mimozemšťania ktorí prišli zlikvidovať vymývaním mozgov túto planétu.

      Čo sa týka FluxBoxu, OK, nech si každý používa čo chce a FluxBox radím naozaj medzi tie lepšie, ale aj tak je najlepšie IceWM :-)

      Tak máme tu aj nový display server, ktorý vie kulové, ale je COOL a vie všetko lepšie, len zabudli tvorcovia priznať, že vie kulové. Na tie problémy ktoré sú v Xkách proste narazia aj vo Waylande až budú ponúkať približne tú funkčnosť ako Xká. Kurňa osem rokov zbytočného písania kódu, hoci stačilo sa oprieť do problémov ktoré v Xkách sú. Ďalšie veľké níč.

      A čo tak naviazať všetko na init systém a spraviť úplne nový revolučný init s paralelným spúšťaním služieb, ktorý bude vyzerať ako MS Windows, keď po štarte Xkiek ešte stále budú nabiehať služby a nebude sa na nič dať kliknúť.

      Samozrejme tu máme slobodný softvér a stále máme na výber a nemusíme tieto ... od RedHatu používať.

      Milión krát som sa napočúval, Linux by bol úspešný keby sa správal ako MS Windows, kurňa na to ja kašlem, nechcem, odmietam to. Kto chce MS Windows nech ho používa a nelezie do toho o čom vie kulové.

      Linux je úspešný všade kde sú inteligentní ľudia, lebo tí sa nedokážu zmieriť s herným systém používaným na serióznu prácu.

      Hasta la vista.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Dobre využitá nedeľa 08.09.2016 | 07:27
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Tvoju básnickú otázku "načo vynachádzať koleso" si môžeš zodpovedať aj sám. Tebou ospevovaný GTK2 toolkit je len niečo čo malo nahradiť desaťročia fungujúci MIT/Athena toolkit zvaný aj Xaw. Ale, skús ho v dnešnej dobe použiť ako __programátor, zbadáš prečo bol ten prastarý toolkit vytesnený.