virtualbox cez vnc - nenabehne hosťovaný OS

Sekcia: Aplikácie & Desktop 06.08.2017 | 19:24
Avatar Ivan   Návštevník

Dobrý deň, pri prístupe na Ubuntu server 16.04 LTS cez VNC prehliadač sa mi vo Virtualboxe od Oraclu nedá spustiť žiadny hosťovaný OS. Začalo to po prechode z ubuntu servera 14.04 na 16.04. V serveri Ubuntu 14.04 mi Virtualbox spúšťal všetky hosťované OS úplne normálne. Po aktualizácii prestali fungovať najskôr linugové OS s grafickým rozhraním, s pribúdajúcimi aktualizáciami servera ubuntu prestali fungovať všetky grafické OS Ale keď spustím priamo na serveri grafické rozhranie (xfce4) a v ňom Virtualbox, všetko pracuje normálne. Problémom je pravdepodobne VNC prehliadač, len neviem identifikovať príčinu. Prosím Vás o radu, ak mal niekto podobný problém a podarilo sa mu ho vyriešiť... Ďakujem.

    • RE: virtualbox cez vnc - nenabehne hosťovaný OS 06.08.2017 | 19:50
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      O problémoch 16.04 je tu a všade okolo popísaného viac ako dosť, odporúčam ti sa vrátiť na 14.04, alebo prejsť na 17.04.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: virtualbox cez vnc - nenabehne hosťovaný OS 06.08.2017 | 22:38
        Avatar Ivan   Návštevník

        S problémami s Ubuntu serverom 16.04 sa stretávam a čítam o nich stále. Ale ja nemám produkčný server, je to iba moja záľuba (mám ho doma na samostatnom PC) a práve takéto problémy ma "posúvajú" v poznávaní trochu ďalej. Preto nechcem problém obísť, ale poznať jeho príčinu a spôsob na jej odstránenie. Samozrejme obe navrhované varianty mi tiež napadli, ale to by som nezistil príčinu problému...

        • RE: virtualbox cez vnc - nenabehne hosťovaný OS 07.08.2017 | 17:10
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          S grafikou sú problény aj keď sa zrovna nevirtalizuje, extra s 16.04. Problém je že chceš aj Win, pretože ako písal nižšie Wlasoš, na Linuxe to nieje problém s Xorg klient/server.

          A čo logy z Xorg? Malo by tam byť napísané na čom to spadne. Ovšem to nebývajú moc veľavravné hlášky. Inak 16.04 už beží na systemd, ten by niečo v logoch mal mať. Toto je najväčšia zmena oproti 14.04. Tá zmena je tak významná, že upgrade vôbec nemusel spraviť všetko správne.

          Tomuto sa proste nedá pomôcť od stola. Musíš nazbierať viac údajov.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: virtualbox cez vnc - nenabehne hosťovaný OS 07.08.2017 | 18:20
            Avatar WlaSaTy   Návštevník
            S grafikou sú problény aj keď sa zrovna nevirtalizuje, extra s 16.04.

            Možno poznáš históriu Xvfb -> Xnest -> Xvnc. A ak nie, tak si ju pozri, a prezraď o akú grafiku sa jedná. Ja v jeho probléme žiadnu grafiku nevidím. A vidím že s grafikou mu to funguje bez problémov. A zároveň mu to nefunguje bez grafiky. Ale to je škoda rozoberať.

    • RE: virtualbox cez vnc - nenabehne hosťovaný OS 06.08.2017 | 20:34
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Skús opísať ako sa pripájaš cez to VNC. Virtualboxu je totižto jedno či obrazovku sníma VNC, ale už mu nie je jedno ak sa používa neakcelerovaná grafika v podobe virtuálneho (blah blah), teda že sa spustí tightvncserver a VNCčku chýbajú nejaké veci a tak nemusí pracovať.

      A skús opísať aj tú chybu. Alebo, ak si myslíš že tá chyba je priveľmi zložitá na prepísanie, či tajná lebo je to server riadenia nukleárnych ponoriek, tak to jednoducho zmigruj z VirtualBoxu na niečo rozumnejšie, ako napríklad KVM a na ovládanie použi VMM.

      • RE: virtualbox cez vnc - nenabehne hosťovaný OS 06.08.2017 | 23:18
        Avatar Ivan   Návštevník

        Pripájam sa z Windows 10, 7 aj XP a je jedno, či sa pripojím cez svoju vnútornú sieť (192.168.x.y) alebo cez internet (http://server.domain.com), vždy sa stane to isté - Virtualbox sa normálne spusí, pridám požadovaný OS a po jeho štarte sa rozbehne inštalácia, ktorá skončí pádom v momente nábehu grafického rozhrania, okno s hosťovaným OS sa zatvorí a na paneli vo virtualboxe je oznam "Zrušeno". Takto isto skončí aj pokus spustiť už nainštalovaný OS. Keď však toto isté urobím priamo na serveri so spusteným grafickým rozhraním (xfce4), všetko prebehne úplne bez problémov, OS sa spustí a beží korektne. Skúšal som aj zmeniť VNC server (vnc4server, tightvncserver) a tiež vnc viewer s tým istým výsledkom. Všetky ostatné programy, ktoré otváram cez VNC (qBittorrent, KiCad, Wine, a aj pár ďalších na skúšku nainštalovaných programov) mi bežia korektne. Takisto som uvažoval aj o zmene virtualboxu na čosi iné, ale irituje ma, že som neprišiel na príčinu chyby - serverík mám iba na "učenie sa" a skúšanie hlavne svojich mentálnych schopností (mám totiž už 60 rokov a nie som IT profesionál), takže "o život" naozaj nejde...

        • RE: virtualbox cez vnc - nenabehne hosťovaný OS 07.08.2017 | 07:10
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          To už dáva zmysel. Takže sa predsa len pripájaš na VNC Server (vnc4server, tightvncserver) ktorý má pod sebou naštartované neviditeľné grafické sedenie. To neviditeľné grafické sedenie ale neposkytuje akceleráciu grafickej karty, takže to zlyhá. Skús nastaviť tým virtuálkam vo virtual boxe aby nepoužívali 2D a 3D akceleráciu grafiky. Ak tú akceleráciu potrebuješ, tak použi príkaz x11vnc ktorý sa napojí na fyzické sedenie.

          Ak ti ide len o tú iritáciu, tak virtualbox má logy pre každú virtuálku. V nich si to môžeš prečítať.

          • RE: virtualbox cez vnc - nenabehne hosťovaný OS 07.08.2017 | 10:11
            Avatar Ivan   Návštevník

            Áno, pripájam sa na vnc4server. Skúšal som aj tightvncserver, ale mal som problémy s fontami na qBittorente aj na virtualboxe - nesedelo rozloženie klávesnice. S nastavením obrazovky vo virtualboxe je tiež problém: nedá sa zväčšiť video pamäť, je tu dostupných maximálne 128 MB a je nedostupné nastavenie 2D akcelerácie. Preto si myslím, že problém bude buď v konfigurácii xfce4, alebo priamo v konfigurácii vnc. Tiež by to mohlo byť obmedzenie prístupových práv u niektorého dôležitého súboru, ale v logoch som nič také neobjavil, prikladám logy z virtualboxu (spistenie OS s EFI a bez) a snímku nastavenia jeho obrazovky. Prezrel som aj kvantum ďalších možných aj nemožných log súborov, ale je to beh na dlhé trate a pomaly už strácam inšpiráciu...

            • RE: virtualbox cez vnc - nenabehne hosťovaný OS 07.08.2017 | 11:31
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              A čo keby si konečne použil x11vnc ktorý sa priamo napája na reálne grafické sedenie?

              Tie dva ostatné (vnc4server, tightvncserver) používajú neakcelerované sedenie ktoré už nestačí pre VirtualBox.

              PS: By ma zaujímalo načo potrebuješ viac ako 128M VideoRAM na virtuálku.

              • RE: virtualbox cez vnc - nenabehne hosťovaný OS 07.08.2017 | 22:35
                Avatar Ivan   Návštevník

                WlaSaTy, vďaka za Tvoju odpoveď. Veď aj mňa by zaujímalo, na čo by bolo treba viac ako 128 MB VideoRAM, ale kdesi som čítal, že sa dá (a má) zvýšiť a čo keď sa potom virtualbox umúdri (systém pokus-omyl)? Už som v živote zažil všeličo a Ubuntu v tomto smere určite nebude výnimka... Ako čistý IT amatér nemám také hlboké vedomosti (a hlavne skúsenosti), aby som sa vedel 100% zorientovať v probléme, preto hľadám riešenia u iných, skúsenejších a snažím sa aj učiť. x11vnc určite vyskúšam, len si musím aj niečo prečítať, čo a ako s ním. Ale teraz je trochu menej času, v lete sú večery a noci kratšie.

                • RE: virtualbox cez vnc - nenabehne hosťovaný OS 08.08.2017 | 07:58
                  Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                  Ahoj, ako pisal wlasaty vyssie, vyskusaj radsej KVM.

                  Virtualbox je dobry tak akurat na Win. Ja som v mojom blogu davnejsie pisal o kvm ako na servery tak aj na desktope.

                  Ked vravis ze maa nejaky serverik testovaci tak skus:

                  https://linuxos.sk/blog/manjaro-arch-pre-lenivcov/detail/ako-na-kvm-virtualizacia-na-servery/

                  Kedze to nieje uplne aktualne tak neviem ci to bude 100% ale ved google ide a forum tu tiez. Tam sa naucis viac ako na virtulaboxe.

                • RE: virtualbox cez vnc - nenabehne hosťovaný OS 08.08.2017 | 14:11
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Ty si už ako moji kolegovia v práci. Nejde to, pridajte pamäť alebo reštartujte to. Na bežnú virtuálku ti stačí s prehľadom 16M RAM.

                  Ohľadne x11vnc, tak sa normálne prihlás na ten počítač tak že si zaň sadneš. V ňom si otvor emulátor terminálu (to čierne, ale __okno__ príkazového riadku) a v ňom spusti x11vnc -loop . A vzdialene sa pripoj normálne cez VNC klienta.

                  Ohľadne prechodu z VirtualBox na KVM, tak je jednoduchšie zahodiť všetko od virtualboxu a vyskúšať si KVM cez grafické rozhranie virt-manager. Je dosť podobné tomu čo poznáš. Virtuálky z VB sa síce dajú preklopiť do KVM, ale to je pre BFU na dlhé zimné večery ktoré v auguste nemáme.