Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari

Sekcia: Aplikácie & Desktop 26.01.2018 | 14:02
Avatar Palo++   Návštevník

Zdravim, rozhodol som sa vymenit KDE prostredie na nieco rychlejsie, ale kym sa rozhodnem medzi Mate, XFCE, pripadne v LXDE alebo Cinnamonom chcem vyriesit jeden problem.

V Dolphine existuje kl. skratka CTRL+i, na rychle filtrovanie suborov aj adresarov. Je to dost inteligentne, nepotrebujem zadavat * alebo ?, vie to filtrovat aj ked zadam iba cast nazvu.

Ak by ste vedeli ako toto spravit v Mate, XFCE pripadne v LXDE alebo Cinnamone, budem rad. Moze to byt nejaky tweak, alebo uprava konfiguraku, alebo plugin, je mi to jedno.

Funguje to takto https://www.youtube.com/watch?v=P6aCF2BkoYs a bez tejto funkcie som v inych prostrediach ako bez ruky, velmi mi to ulahcuje pracu.

Dakujem Palo

    • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 26.01.2018 | 16:42
      Avatar wamba   Návštevník

      Správce souborů moc nepoužívám, ale co jsem zkoušel, tak pcmanfm-qt z LxQT to umí, nautilus v Budgie (asi stejný jak v gnome) to taky umí

    • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 26.01.2018 | 17:06
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Ten tvoj Dolphin alebo PCManFM si môžeš doinštalovať do akéhokoľvek DE. PCManFM je ľahší a existuje vo varinte pre GTK ako aj QT knižnice, takže nezáleží na DE, vždy zvolíš odpovedajúci variant.

    • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 26.01.2018 | 17:53
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      SpaceFM robí niečo podobné, ale neviem či ako Dolphin. Žiadna klávesová, ale začneš písať a ono to odfiltruje spôsobom, že šípkami hore a dole skáčeš už len po súboroch ktoré obsahujú časť toho textu.

      Inak ja ako správcu okien používam IceWM a niečo som okolo toho aj písal.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 26.01.2018 | 20:04
      Avatar Palo++   Návštevník

      Diky precitam si to, ale tak daleko s linuxom nie som. Teraz mam nainstalovany linux mint s KDE 17, ale uz mi lezie na nervy. Na stary stroj som skusil dat linux mint s xfce, ale tam to filtrovanie je take blbe, nemozes zacat hladat podla hociakej casti nazvu, ale iba pekne od zaciatku, je to skoro na nic.

      Neda sa to upravit v nejakom konfiguraku v tom XFCE?

      V prvom rade hladam nejake bezne LIVE distro, ktore nie je zalozene na KDE, a ktore toto uz vie bez toho, aby som musel liezt na net a hladat po forach 2 hodiny. Nie vzdy je net k dispozicii. Nejak nechapem, preco takuto super vec nevedia dorobit do tych filemanazerov. Stiahnem hociake *buntu, alebo linux mint, ani v jednom defaulne nie je ziadny 2 panelovy suborovy manazer, v tych co tam je jeden nevie to, druhy hento. Minule som chcel vyhladat nejaky subor (uz neviem v akom linuxe), a nevedel som pouzit * alebo ?, medzeru to chape inak ako som zvyknuty atd... Neviem preco toto nevedia pekne zjednotit a zapracovat na inteligentnom vyhladavani, ktore vyhovie aj uplnemu BFU aj trocha pokrocilejsiemu ako ja.

      • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 26.01.2018 | 20:13
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Nič v zlom, ale hľadať len v jednom priečinku je amatérizmus.

        $ locate onan|head -2
        /aaa/ssss/backup/OLD_SD/Download/pythonandbat.jpg
        /aaa/ssss/Videos/MY/Conan the Barbarian - Barbar Conan (1982) 2h5m h265.mkv
        $
        

        PS: Pre rýpalov, je to rip DVDčka čo som si kúpil pred rokmi.

        • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 29.01.2018 | 22:51
          Avatar Tomáš Hanzel Slackware  Používateľ

          Ak sa nič nezmenilo, prepínač |head -2 znamená počet výstupov v poradí.

           

          Teda prvý a druhý nájdený. Do budúcnosti pre ostatných.

           

          locate (hľadaj) slovo

          locate (hľadaj) slovo|head -4 - hľadaj // "slovo" a vypíš prvé štyri nájdené výsledky.

           

          Pozor, hľadá sa aj niečoPREDslovoniečoZA

          Close the Windows Open The Source
      • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 26.01.2018 | 21:22
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Linuxové prostredie je veľmi variabilné, takže spravidla musíš vyskúšať čo ti sadne. Pretože spomínaš XFCE, ktoré už nie je tak lahkotonážne prostredie prostredie ako kedysi, tak zrejme nechceš len WM, ale DE. Požiadavky užívateľov sú proste rozdielne a treba skúšať.

        Vyskúšaj napríklad MX Linux je defaultne založené na XFCE so zreteľom na ľahkosť.

        Dvojpaneloví súboroví manežéri sú už skôr minulosťou a používa ich malá skupina užívateľov. V Linuxe sú už úplne nepotrebný, vďaka možnostiam nastavení prostria. Nastavím si klávesové skratky na prácu so súborovým manažérom a keby som fakt chcel dva panely, tak klávesovými skratkami sa mi spustia dva vedľa seba, klávesovými skratkami prenášam súbori, ale načo, keď sa to dá všetko efektívnejšie. SpaceFM vie aj viac panelov, ale nikdy som to nepoužil.

        Proste pamätaj si, že to čo ti považuješ za super vec, kopec iných užívateľov otravuje.

        Keby si chcel niečo fakt ľahkotonážne, počkaj si až odladím najnovšie LegacyIce :)

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 26.01.2018 | 23:28
          Avatar redhawk75   Používateľ

          mx je dobra volba.

          a moze si doinstalovat na 2 kliky aj KDE

           

          • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 27.01.2018 | 09:18
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            V pôvodnej otázke bolo že sa rozhodol vymeniť KDE za niečo rýchlejšie. Radiť mu aby si KDE znova doinštaloval má logiku, ale vedel by si ju objasniť aj nám menej chápavým?

            • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 27.01.2018 | 13:53
              Avatar redhawk75   Používateľ

              mx 17 s kde je rychlejsie ako mint s mate.

              staci to odskusat

              • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 27.01.2018 | 17:59
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                To tvoje tvrdenie ovšem platí len ak máš grafickú kartu ktorá sa výborne dohodne s KDE kompozítorom. V opačnom prípade nastáva dôvod položenia pôvodnej otázky.

                • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 27.01.2018 | 18:30
                  Avatar redhawk75   Používateľ

                  bohuzial vacsinou  sa to da zistit len odskusanim. ale z odskusania MX16.1 + KDE lepsie slape ako LM17.3 Cinnamon aj s mensimi hw narokmi. (HP Compaq nx6310 s cpu Intel celeron M430 3GB ram)

                  a kedze autor povodnej otazky nenapisal zostavu, nasa debata je cisto akademicka aj ked suhlasim, ze vo vseobecnosti je to tak ako uvadzas.

                   

                • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 27.01.2018 | 18:30
                  Avatar redhawk75   Používateľ

                  bohuzial vacsinou  sa to da zistit len odskusanim. ale z odskusania MX16.1 + KDE lepsie slape ako LM17.3 Cinnamon aj s mensimi hw narokmi. (HP Compaq nx6310 s cpu Intel celeron M430 3GB ram)

                  a kedze autor povodnej otazky nenapisal zostavu, nasa debata je cisto akademicka aj ked suhlasim, ze vo vseobecnosti je to tak ako uvadzas.

                   

                  • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 27.01.2018 | 18:45
                    Avatar WlaSaTy   Návštevník

                    To je v poriadku, ani ty si nenapísal zostavu. V tomto prípade ide o grafickú kartu, nie o CPU alebo RAM. Kompozítor totižto pracuje s GPU.

                    (ale to je v poriadku)

    • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 28.01.2018 | 09:37
      Avatar Palo++   Návštevník

      Pekne ste sa rozdebatovali nadomnou :)

      No takze, procak je Core2Duo T7300, grafika Intel GMA X3100, takze nic moc(na hry to bolo slabe aj ked este bol NB novy).

      Chcem upresnit moje poziadavky:

      1. Hladam nejake zname a podporovane distro, ktore uz ma manazera suborov nakonfigurovane tak ako som pisal hore vyssie. Pripadne sa staci pripojit aj na pomaly net a stiahnut nejaky plugin alebo upravit nejaky konfigurak. Ak take neexistuje (nevie sa), tak ma zaujima nasledujuci bod.

      2. Popravde KDE by mi vyhovovalo, keby nebolo tak narocne na GPU. Plus defaultna instalacia obsahuje vela veci, ktore nepouzivam napr. widgety a podobne (aj veci v ktory sa zatial nevyznam).

      Dalsia vec, ktora sa ako nakaza rozsirila do vsetkych beznych distier je to debilne cierno-biele sfarbenie ikoniek, potvrdzujucich tlacidiel, ikony o zap./vyp. zvuku, wifi a podobne. Napr. aj v tomto LM 17.3 s KDE musim vykrucat krk aby som videl, ako mam nastaveny zvuk, wifi atd. Tak debilny dizajn to ma, vsade 500 odtienov sivej dokelu... Najviac sa mi pacila grafika napr. Linux Mint 6 tuto https://www.youtube.com/watch?v=3e1XMHEupsU Nebola to omalovavanka, ale bolo to krasne farebne, a nemusel som 3 sekundy cumiet na ikonu aby som zistil co to ma robit. Ten debilny styl aj vo firefoxe, domcek, hviezdicka, stvorceky, pasiky, dokelu volakedy som pozrel na ikonu a podla farby som hned vedel co znamena a kam mam kliknut. A teraz vsetko cierno-biele, a najviac potesi ked mas len ikony bez popisu a vsetky su ciernobiele. Ani neviem ako sa tento moderny dizaj vola, podobne je na tom aj flat dizajn, ale to je aspon farebne. Farebne videnie sluzi primatom uz miliony rokov, 30 rokov sa v PC pouzivali farby, a teraz sa vraciame dozadu, nechapem. Keby aspon na dva kliky sa cele prostredie dalo zmenit na farebne, tak nic nepoviem. Ale ani jedno bezne distro neobsahuje normalnu celofarebnu temu, ktora by sa podobala tym spred 10 rokov, napr. ten Linux Mint 6. Aby ste mali predstavu co sa mi paci, tak je to napr toto https://www.salixos.org/screenshots.html A preco si ho teda nenainstalujem? Pretoze na sk-cz je okolo toho mala komunita ludi, ak vobec je nejaka. Preco je problem do ubuntu alebo LM, pridat aj par tych starych ale krasnych tem??? Preco sa vsetci opicia ako ...? Velkost ISO suborov je max 2GB a par MB navysie podla mna nie je ziaden problem, ked LM ma 200 mirrorov po celom svete. Ciernobiele alebo sivobiele su vsetky bezne distra za poslednych niekolko rokov, ci je to *buntu alebo Mint s KDE, MATE, XFCE, Cinnammon. Sorry sa takyto dlhy koment, ale uz mi to nedalo.

      3. No takze spat k teme. Ako v linuxoch s XFCE, MATE, LXDE, Cinnamon jednoducho nastavit to inteligentne vyhladavanie. A preco to uz nie je default nastavene alebo aspon pripravene?

      Priklad, zavolam ma sused k staremu notebooku, za asi chytil nejaky virus. Dobre beriem so sebou nieco, co som mal akurat napalene na DVD (LM s Mate, XFCE), nastartujem LIVE distro a z urcitych adresarov mu pekne vyselektujem dolezite subory (dokumenty, fotky...). No a viete aka to bola zabava, ked BFU to ma pomenovane, s diakritikou, bez diakritiky, s medzerami hore-dole... Ked ani to inteligentne vyhladavanie nefunguje, tak je s tym niekolkohodinove trapenie (aby som zase nebol zly ja, ze sa mu po formatovani stratili dolezite dokumenty, lebo on to ma debilne pomenovane a ani nevie ako sa dokument volal a vsetky na nasypane v jednom adresari).

      No takze takto....

      • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 28.01.2018 | 11:03
        Avatar qw11 ubuntu mate 22.04 HP 17-ca1006nc  Používateľ

        "Dalsia vec, ktora sa ako nakaza rozsirila do vsetkych beznych distier je to debilne cierno-biele sfarbenie ikoniek, potvrdzujucich tlacidiel, ikony o zap./vyp. zvuku, wifi a podobne. Napr. aj v tomto LM 17.3 s KDE musim vykrucat krk aby som videl, ako mam nastaveny zvuk, wifi atd. Tak debilny dizajn to ma, vsade 500 odtienov sivej dokelu..."

        Vies o tom ze si mozes sam zvolit jednotlivo aku temu pouzit, k tomu si zvolit ine oramovanie okien a uplne inu temu ikon? Dokonca si mozes vytvarat svoje temy. Napriklad ikony sa volaju v temach rovnako tak si mozes spravit vlastny mix ikon.

        Tiez pred jednoliatym vzhladom uprednostnujem styl papagaj aby som mal rychlejsi prehlad. Napr. u mna to vyzera takto.

        Ubuntu Mate upravene

        • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 28.01.2018 | 11:09
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          https://www.gnome-look.org/

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Rychle filtrovanie suborov v aktualnom adresari 29.01.2018 | 11:17
        Avatar redhawk75   Používateľ

        Tak to odporucam MX17, mam Siemens Esprimo mobile D9500 s Intel Core2Duo T5250 (4GB DDR2) ktorý je slabsi ako T7300 (porovnanie na cpu-world) a temu je mozne si zmenit cez  mx tweak. Pouzivam Adwaita-dark a ikony Tango ale su tam aj Numix ci Faenza a tie su v pohode farebne

        1. kludne si doinstalovat Dolphina

        2. ikony sa daju riesit vizualne a stiahnut sa daju aj ine temy ci balicky. Osobne mam rad cierno farebnu

        3. mx linux ma v sebe catfish  tak ale s tym zachranovanim je to casto problem. ale na vyhladavanie staci ktorykolvek filemanager (mam to nastavene v Thunar) 

        isty cas som pouzival Tracker