prechod z windowsu

Sekcia: Ostatné 17.01.2019 | 12:59
Avatar symbio   Používateľ

Mojej manzelke skoncila trpezlivost s Windowsom a kedze ona nie je vobec technicky tip, tak vas ako komunitu Linux poprosim o radu, aky linux jej mam na PC nainstalovat? Hlavny problem bol v tom, ze pod Windows Vista, ktory doteraz pouzivala sa jej uz neda nainstalovat software na citacku OP. Podla podpory zo stranky slovensko.sk potrebuje minimalne Windows 7...

Na portali slovensko.sk su mozne stiahnut instalacie na citacku OP (eID) pre Mint 18/19, Ubuntu 16.4 a Debian 8/9. Ktory by ste jej odporucili, pripadne nejaky iny s moznostou nainstalovat citacku OP a nebol by zlozity na pouzivanie. Moja zena zo zasady nie je ochotna ucit sa nove veci, alebo robit zmeny, pokial existuje ine riesenie. Pripustila vsak moznost nainstalovat Linux... Poprosim vas iba o navrhnutie, aky Linux jej mam nainstalovat! Dakujem za rady

Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
    • RE: prechod z windowsu 17.01.2019 | 13:13
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Ahoj, na to ti dá zrejme každý inú odpoveď. Ja som manželke na starší notebook nainštaloval Xubuntu 18.04 a je spokojná. Menu som presťahoval zvrchu dolu aby sa otváralo zľava doprava, preklad so slovenčiny je ok. Čítačku však nepoužíva.

      • RE: prechod z windowsu 17.01.2019 | 14:21
        Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

        Presne ako napísal vxmery, každý navrhne to, čo preferuje sám a s čím má najlepšie skúsenosti. Neuvádzaš HW výbavu daného PC, ale keď tam bol Windows 7, tak ten PC musí bez problémov utiahnuť hocijaké distro. Priklonil by som sa k distrám s dlhodobou podporou (5 rokov) a s jednoduchou obsluhou- napr. Linux Mint 19 Cinnamon/Mate/Xfce - podľa chuti, Kubuntu 18.04, Xubuntu 18.04 (toto má podporu 3 roky). Ja som mojej manželke nainštaloval Linux Mint 19.1 Cinnamon a je maximálne spokojná, predtým mala Zorin OS.

        Najideálnejšie bude, keď si stiahneš aspoň dve distrá a otestuješ ako Live systém bez inštalácie. Čo sa vám bude najlepšie páčiť a čo pôjde najsvižnejšie, to nainštalvať. Prehľad Linuxových distribúcií TU

    • RE: prechod z windowsu 17.01.2019 | 14:14
      Avatar marekzt   Návštevník

      Človek sa učí celý život. Ak by to nerobil skončil by pod mostom. Ak jej tam dáš čokoľvek, tak budeš musieť zistiť ako to funguje. Je úplne fuk o akú distribúciu ide, alebo aký výrobca to urobil.

      Aká distribúcia je na to dobrá? Daj tam nejaké Ubuntu a zisti ako reaguje na to dotyčná. V prípade nejakých desov alebo konšpiračných teórií to treba riešiť a vykonať nejaké zmeny. Formou pokus - omyl. Myslím, že v konečnom dôsledku nájdete tú správnu distribúciu, ale nebude to zadarmo.

      Pozor na otázky, lebo fungujú ako ten film: "Stopárov sprievodca po galaxii". Hlavne tá časť, kde sa tej najvyššej inteligencie opýtali tú ťažkú otázku a ona nakoniec po niekoľkých rokoch hodila ako výsledok nejaké číslo.

    • RE: prechod z windowsu 17.01.2019 | 14:43
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Ahoj,
      Ja by som jej navrhol ten Linux, ktorý používaš ty. V opačnom prípade tá rada nedopadne na úrodnú pôdu.

      Kľudne môžeš na tom NB spraviť dualboot, nainštalovať niečo z tých distribúcií pre ktoré vytvorili úradníci obslužné programy. Samozrejme by som si overil aj či ten NB má na to dostatočné parametre (RAM, gr. kartu, ..).

    • RE: prechod z windowsu 17.01.2019 | 14:51
      Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

      Presne ak používaš nejakú distribúciu ty tak daj tú svoju. Osobne doma mám na pracovných strojoch Debian stable (9) s KDE.

      S čítačkou OP žiadny problém. Jedine kvôli čítačke OP som musel nainštalovať SUDO nakoľko v Debiane toto v základe nieje.

    • RE: prechod z windowsu 17.01.2019 | 15:03
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      podla mna doležitejšia otazka ktorú si polož je aké prostredie jej tam dáš 

      o tom akú distribúciu má nebude ani tušiť. ako to vyzerá a ako sa to ovláda - to bude mať na očiach každý deň

      myslím si že ideálne DE na prechod z windows je asi cinnamon prípadne xfce

      distribúciu by som volil presne tak ako sa už písalo - rovnakú ako máš ty, alebo ako ovládaš ty (aby si jej vedel lahko poradiť pomôcť)

      ja by som skúsil najprv debian stable s cinnamon, potom MINT (cinnamon) 19.1, potom xubuntu 18.04 LTS 

      to sú ale moje preferencie, LTS preto že majú dlhú podporu (myslím do 2023) a nebude trebať robiť upgrady na novšie verzia alebo reinštalácie

      BTW velmi pekné a prívetíve prostredie je napríklad aj deepin 

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: prechod z windowsu 17.01.2019 | 15:04
      Avatar peters   Návštevník

      Na tvojom mieste by som tam manželke dal Windows7, alebo do linuxu pridal pár programov cez Wine, Playonlinux. Záleží, čo používa. napríklad

    • RE: prechod z windowsu 18.01.2019 | 10:42
      Avatar space   Návštevník

      Já, jako absolutní linuxová lama jsem asi před půl rokem narazil na Solus. Nic blbuvzdornějšího, jednoduššího a přitom v hezkém grafickém kabátu jsem nenatrefil...

      • RE: prechod z windowsu 18.01.2019 | 11:18
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Tuším v Soluse problém pri inštalácii tej čítačky pre OP. Preto je rozumnejšie dať tam niečo rozšírenejšie, čo má podporu pre tu čítačku, niečo na báze Debianu, či Ubuntu, napr. Xubuntu, Linux Mint, prípadne MX Linux.

        • RE: prechod z windowsu 18.01.2019 | 11:42
          Avatar WlSaTy   Návštevník

          To je jeden problém. Vybrať niečo, čo je buď priamo podporované slovenskou legislatívou vo veci eID (OP), alebo niečo čo je opisované v Mircovom Blogu o Používanie eID 3.0 na nepodporovanej distribúcii - hard way.

          Druhý problém je v každodenných strastiach typu "kde si nastavím tlač naležato? V starom NB som to mala tu, a nevidím to. Počkaj, opýtam sa niekoho". A to môže skončiť druhým NB za pár stoviek, ak takú drobnosť nebude vedieť z fleku človek odpovedať.

        • RE: prechod z windowsu 18.01.2019 | 11:48
          Avatar space   Používateľ

          Je to možné, tohle nepoužívám...

    • RE: prechod z windowsu 20.01.2019 | 14:58
      Avatar Baky Linux Mint 20 a Deepin 20  Používateľ

      Moja (skoro) manzelka mala tiez velmi podobny pribeh s Windowsom a jej poziadavka znela jasne, musi to vyzerat ako Windows, kedze sa tiez nechcela ucit nic nove. Po dlhom skusani vsetkych moznych distribucii z distrowatch TOP20 som narazil na Deepin. V dnesnej dobe Deepin povazujem za najlepsiu distribuciu pre windowsakov. Cele je to zalozene na Debiane, cize citacka OP bez problemov funguje (odskusane). Ako druhu volbu by som volil Linux Mint, ktory ma vo svojej kvalite a stabilite nikdy nesklamal.

      http://www.itkids.sk/
      • RE: prechod z windowsu 21.01.2019 | 09:32
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        musi to vyzerat ako Windows

        to sa velmi nezhoduje s ponúkaným DEEPIN - ten predsa len vyzerá skôr ako MAC OS

        ale inak áno velmi podarená distribúcia aj samotné prostredie, najmä pre žačiatočníkov

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: prechod z windowsu 21.01.2019 | 22:58
          Avatar Baky Linux Mint 20 a Deepin 20  Používateľ

          Ano, po instalacii to ma MAC OS styl, co je to trosku skoda, ale da sa to velmi lahko prepnut. Tu je trosku starsi screenshot z pocitaca mojej zeny.

          http://www.itkids.sk/
    • RE: prechod z windowsu 20.01.2019 | 21:53
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

      teoreticky môže trochu pomôcť táto útla knižočka: http://greenie.elist.sk/knihy/linuxove-distribucie

      • RE: prechod z windowsu 21.01.2019 | 14:11
        Avatar samalama.   Návštevník

        akoze fakt?!?!?!?! uz to trochu neprehanas? ako vazne. ty si totalny amater/laik a ides pisat odborne knihy?! a siris ich dalej?!?!?! to si fakt taky blby, ze si neuvedomujes, ze pises kraviny, podstrkujes v nich vlastne nazory (ktore su uplne mimo) a vydavas ich za pravdu?!?!?! tvoja linuxova skusenost je na urovni bfu/lama a napises o linuxe knihu, ktora je akoze urcena pre dalsie lamy?! neviem, ale ty fakt nemas ani trochu sebareflexie...?!?!

        • RE: prechod z windowsu 21.01.2019 | 16:39
          Avatar samadama   Návštevník

          Nehnevaj sa, ty ju máš? Nevravím že tu máš každého oslovovať láska moja, samozrejme pomôžem, no takéto reakcie? Denno denne sa ukazuje že ako krajina, tak ako aj ľud sme totálne....no čo ti poviem. To samozrejme neznižuje podstatu tvojho príspevku. Máš pravdu.

        • RE: prechod z windowsu 21.01.2019 | 23:12
          Avatar Baky Linux Mint 20 a Deepin 20  Používateľ

          samalama a cital si tu knihu? Ja ano a zda sa mi uplne v pohode. Ale kludne nam tu mozes zacitovat nejaku pasaz, ktoru ty pokladas za kravinu.

          http://www.itkids.sk/
          • RE: prechod z windowsu 22.01.2019 | 01:19
            Avatar samalama.   Návštevník

            cital, ale (nastastie) nedocital (lebo by ma jeblo), pretoze tie bludy sa nedaju citat. vobec som sa nedozvedel, co to vlastne je, ta linuxova distribucia. a tie neskutocne nezmysli v rozdieloch winshit a linux:

            - pri windows musim mat 5 licencii, linux mozes instalovat z jedneho media x-krat - wtf? z jedneho winshit cd mozem nainstalovat aj milion pc a bude to uplne legalne
            - windows ma nulove vyuzitie na serveroch - co to kurva?!
            - windows vychadza z ms-dos, linux z unixu - no do pici! to uz je moc!
            - windows nema live system - kurva isto?!

            a dalsich bludov a hoferkovych emocionalnych vyplodov uplne mimo realitu. uplne zavadzajuce dristy a vyslovene klamstva.

            a ako uz bolo x-krat povedane, grini nie je distribucia. je to ubuntu so zmenenym pozadim.

            a budem do nho jebat, kym s tym neprestane...

            • RE: prechod z windowsu 22.01.2019 | 09:25
              Avatar Baky Linux Mint 20 a Deepin 20  Používateľ
              vobec som sa nedozvedel, co to vlastne je, ta linuxova distribucia

              Ja som sa to dozvedel na strane 4.

              - pri windows musim mat 5 licencii, linux mozes instalovat z jedneho media x-krat - wtf? z jedneho winshit cd mozem nainstalovat aj milion pc a bude to uplne legalne

              Ano, nainstalovat si ich mozes, ale bez licencii to bude skor ci neskor nepouzitelne.

              - windows ma nulove vyuzitie na serveroch

              Suhlasim, slovo "nulove" je prehnane, ale to je asi jedine slovo v bode 4, co je blbost.

              - windows vychadza z ms-dos, linux z unixu

              A co je na tomto nepravda? Pozostatky MS-DOSu su stale vo Windows vidiet a o tom, ze Linux bol vytoverny na zaklade unixoveho systemu, hadam niet pochyb.

              - windows nema live system

              No ma, ale nie je to take verejne zname a pouzitelne ako pri linuxovych distribuciach. To je ako keby som ti ja tvrdil, ze auto nema kridla a ty si mi tvrdil, ze auto s kridlami existuje.

              Zhrnute a podciarknute, v knihe su urcite nejake chyby, ale brat to cele ako kravinu, to je prisilna kava.

              Teraz vidim, ze mas dve moznosti:

              1. Napisat lepsiu knihu

              2. Navrhnut Hoferekovi opravy

              Tieto zabomysie vojny podla mna nikam nevedu.

              http://www.itkids.sk/
              • RE: prechod z windowsu 22.01.2019 | 09:35
                Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

                Windows môže mať Live systém, ale čo viem a práve gúglim, skôr sú to systémy, ktoré nerobí priamo Microsoft a obsahuje to veci, ktoré nie sú predinštalované v klasickej verzií Windows. Taktiež ako veľmi legálne je používanie takéhoto softvéru je tak trochu sporné.

              • RE: prechod z windowsu 23.01.2019 | 23:36
                Avatar samalama.   Návštevník

                nemam chut tu vsetko znova rozpisovat. staci sa zamysliet nad jednotlivymi bodmi, overit si fakty a hned bude kazdemu jasne, ze proste pise bludy, zavadza a klame. miestami je jednoznacne citit, ze su to len jeho dohady, nezalozene na skutocnych vedomostiach, ale len na takych klasickych frazach, ktore vznikaju vseobecne o vsetkom, ale v skutocnosti je podstata niekde inde.

                preco by som mal nejakmu pisalkovi opravovat jeho dristy? ako fakt to je take tazke pochopit, ze ked niekto chce napisat nieco odborne, tak musi rozumiet veciam nad ramec toho, o com chce pisat? a on poriadne nerozumie ani tomu, co tam vyplodil. proste nemienim podporovat take chujovy. svet uz je dost dojebany aj bez neho. nech si ide pisat rozpravky...

                • RE: prechod z windowsu 24.01.2019 | 10:00
                  Avatar Baky Linux Mint 20 a Deepin 20  Používateľ

                  samalama, no tak potom ty si si tie fakty jednoznacne neoveroval, pretoze som ti velmi lahko vyvratil minimalne 4 z 5 tvojich tvrdeni. A to predpokladam, ze si chcel akoze napisat tie najvacsie perly z toho dokumentu, no len akosi to pre teba dopadlo fiaskom. Na zaver skusim parafrazovat jednu tvoju myslienku: Ked chces niekoho kritizovat, mal by si rozumiet veciam nad ramec toho co chces kritizovat, ale to ocividne nie je tvoj pripad.

                  http://www.itkids.sk/
    • RE: prechod z windowsu 22.01.2019 | 11:48
      Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

      Nuž ako vidno, aj taký „GURU“ a „odborník na všetko“ ako je samalama potrebuje nejaké tie veci doštudovať. Namiesto zbrklých reakcií, plných vulgarizmov, by som teda odporučil čítať s porozumením a dôsledne a až potom vyjadrovať myšlienky.

      OT: Veľmi by som chcel dotyčného pána vidieť, ako funguje v kolektíve, či aj tam takto vyvádza. Alebo je to len -násť ročný chlapec, ktorý si tu permanentne masíruje ego?? V každom prípade, dospelý a rozumný človek obyčajne takto nereaguje.

      • RE: prechod z windowsu 23.01.2019 | 23:43
        Avatar samalama.   Návštevník

        pracujem v kolektive s ludmi, ktori poznaju svoje hranice a nepisu "mudre" knizky o veciach, ktorym nerozumeju...

    • RE: prechod z windowsu 29.01.2019 | 16:06
      Avatar symbio   Používateľ

      Rozhodol som sa nainstalovat si skusobne Linux Mint Cinnamon. Podarilo sa miv nom rozchodit citacku OP :),co bol hlavny dovod instalacie Linuxu. Nepodarilo sa mi to vsak nainstalovat tak, aby mi chodili dva systemy paralelne. Aby som si pri starte mohol zvolit system, v ktorom chcem pracovat. Moja zena chce mat moznost iba elektronicky podpisat dokument (v Linuxe) a vratit sa k Windowsu, na ktory je zvyknuta... Ako mam postupovat v instalacii, aby som mal moznost si pri starte vybrat system, v ktorom chcem pracovat?

      Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
      • RE: prechod z windowsu 29.01.2019 | 16:33
        Avatar Baky Linux Mint 20 a Deepin 20  Používateľ

        A rozdelil si spravne disk? Cize nezmazal si particiu kde je Windows? Pretoze ak vsetko spravne rozdelis, vytvori sa zavadzac, ktory ti umozni vybrat si OS. Ale napada ma ina vec, ak tvoja zena chce pouzivat Linux Mint len na jednu jedinu vec, nebolo by lepsie si tuto distribuciu nainstalovat do Virtualboxu? Ako tak pozeram, tak tvojej manzelke neskoncila trpezlivost s Windows ako si pisal na zaciatku :)

        http://www.itkids.sk/
      • RE: prechod z windowsu 29.01.2019 | 17:45
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
        Nepodarilo sa mi to vsak nainstalovat tak, aby mi chodili dva systemy paralelne

        Popíš trochu postup inštalácie, príčin môže byť viac. Ak si si inštaloval Arch + MX tak zrejme nie si žiaden greenhorn.

        • RE: prechod z windowsu 29.01.2019 | 21:45
          Avatar symbio   Používateľ

          Prepac,ale som uplny zelenac :) Ten Arch som dostal nainstalovany s notebookom. Bol som v nom strateny, tak som si nainstaloval MX. Potom som chcel kvoli manzelkinej citacke OP vyskusat Mint, ale pri tom som zrusil MX. Na ntb sice mam adresar rootMX17, ale nespustim ho, data ostali, ale system nie...

          Tento Mint som si nainstaloval skusmo kvoli manzelke, Potrebuje funkcnu citacku OP a nie sme taky bohaty, aby sme kvoli tomu kupovali dalsi ntb.

          Na jej pocitac do kancelarie potrebuje citacku OP, tak som sa rozhodol to riesit cestou najnizsich nakladov - instalaciou Linuxu Mint. A tu vznikol problem, nepodarilo sa mi to nainstalovat s funkcnym povodnym systemom (Linux MX 17)

          Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
          • RE: prechod z windowsu 29.01.2019 | 22:12
            Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
            nepodarilo sa mi to nainstalovat s funkcnym povodnym systemom (Linux MX 17)

            Tak sa vrátime ku pôvodnej otázke, ako si to inštaloval? Mal si nejaký návod? Pýtam sa preto, lebo na Mint je kopa návodov

            .

            • RE: prechod z windowsu 30.01.2019 | 20:30
              Avatar symbio   Používateľ

              Instaloval som bez akehokolvek navodu...

              Iba som si stiahol z webu instalacku (asi v anglictine) a instaloval som... ponukol mi aj multiboot (vraj sa to zaciatocnikom neodporuca) ale aj tak som to riskol. Teraz vidim, ze som neurobil dobre... Vacsina ludi sa uci na vlastnych chybach a aj ja som jeden z tych :D

              Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
              • RE: prechod z windowsu 30.01.2019 | 21:21
                Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
                ponukol mi aj multiboot (vraj sa to zaciatocnikom neodporuca)

                Primerane informovaný začiatočník to zvládne. Takže naštartuj Mint do Live a postni sem výpis z príkazu

                inxi -p

                a výpis

                df -h
                • RE: prechod z windowsu 30.01.2019 | 22:33
                  Avatar symbio   Používateľ

                  Az teraz som prisiel na to, ze mam multiboot :D

                  Teraz som si spustil povodny Linux MX a z neho aj pisem toto...

                  tu su odpovede na tvoje prikazy"

                  mint@mint:~$ inxi -p

                  Partition: ID-1: / size: 876M used: 38M (5%) fs: overlay dev: N/A

                  mint@mint:~$

                  mint@mint:~$ df -h

                  Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on

                  udev 862M 0 862M 0% /dev

                  tmpfs 176M 5.7M 170M 4% /run

                  /dev/sdb1 1.6G 1.6G 0 100% /lib/live/mount/medium

                  /dev/loop0 1.5G 1.5G 0 100% /lib/live/mount/rootfs/filesystem.squashfs

                  tmpfs 876M 0 876M 0% /lib/live/mount/overlay

                  overlay 876M 39M 838M 5% /

                  tmpfs 876M 24M 853M 3% /dev/shm

                  tmpfs 5.0M 4.0K 5.0M 1% /run/lock

                  tmpfs 876M 0 876M 0% /sys/fs/cgroup

                  tmpfs 876M 4.0K 876M 1% /tmp

                  tmpfs 176M 32K 176M 1% /run/user/1000

                  mint@mint:~$

                  a urobil som aj snimku obrazovky s diskami urobenu cez to live USB Linux Mint

                  Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
          • RE: prechod z windowsu 30.01.2019 | 01:47
            Avatar Baky Linux Mint 20 a Deepin 20  Používateľ

            MX by som zaciatocnikovi neodporucal. Asi tak pred tyzdnom som ho skusal (bol som zvedavy preco je to zrazu take popularne) a pri rozdelovani disku som sa musel aj ja poriadne zamysliet, ze co vlastne odomna chcu a to uz som s linuxom co to preskakal.

            Takto cez forum riesit nejaku instalaciu je dost o drzku.

            Ak si z BA alebo blizkeho okolia, ponukam ti zakladne linuxove skolenie (samozrejme zdarma), pripadne ak si z vacsej dialky, tak sa mozeme spojit cez Skype (alebo cez cokolvek ine).

            V pripade zaujmu ma mozes kontantovat na emailovej adrese: linux (zavinac) itstudy.sk

            http://www.itkids.sk/
    • RE: prechod z windowsu 30.01.2019 | 06:57
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Baky, chvalyhodna ponuka.

    • RE: prechod z windowsu 30.01.2019 | 21:59
      Avatar space   Používateľ

      Mě rychlé a jednoduché přijde spustit gparted a zkontrolovat oddíly, resp. jejich přítomnost (NTFS oddíl win). Pak pořešit: a) zavaděč b) reinstal win

    • RE: prechod z windowsu 30.01.2019 | 22:41
      Avatar symbio   Používateľ

      Az teraz som prisiel na to, ze mam funcny multiboot... :D

      ale aj tak nechcem pokazit manzlke jej pocitac v praci, tak by som sa bol rad uistil, ze ked to budem instalovat, tak jej komp v robote nepokazim...

      poslite mi prosim nejaky nacod z webu, kde je to dobre popisane...

      Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
      • RE: prechod z windowsu 31.01.2019 | 14:02
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Článok so starším Uefi je TU a článok s novším Uefi je TU.

        • RE: prechod z windowsu 31.01.2019 | 14:18
          Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ
          "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
          • RE: prechod z windowsu 31.01.2019 | 15:06
            Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

            Vďaka Janík, vidš, to ma nenapadlo, idem sa do kúta hambiť

            • RE: prechod z windowsu 31.01.2019 | 19:43
              Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

              Nemáš sa za čo hanbiť, veď sa snažíš, ako môžeš. Moja babka vždy hovorila "viac hláv - viac rozumu". Ja tiež často pozabudnem na dôležité veci. Ináč mám aj dobrú knihu v pdf o Linux Minte, nie som však autor a nemôžem ju publikovať verejne. Ak by mal Symbio mail v kontakte, tak mu ju pošlem - bohužiaľ nemá.

              "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
              • RE: prechod z windowsu 31.01.2019 | 20:38
                Avatar symbio   Používateľ

                mail uz mam zverejneny v kontakte. Takze sa potesim, ked mi tu knihu posles Vopred dakujem

                Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
          • RE: prechod z windowsu 31.01.2019 | 20:08
            Avatar symbio   Používateľ

            poslal si mi super linky,ďakujem, poštudujem...

            Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
    • terminal sa neda otvorit 01.02.2019 | 18:59
      Avatar symbio   Používateľ

      Mam nainstalovany Mint Cinnamon 19 akurat teraz som prisiel na to, ze sa mi neda otvorit terminal. Ani cez start ani z dolnej listy. Co mam spravit, aby som otvoril terminal?

      Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
      • RE: terminal sa neda otvorit 01.02.2019 | 19:18
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Klávesová skratka Ctrl+Alt+T

    • RE: prechod z windowsu 01.02.2019 | 19:24
      Avatar symbio   Používateľ

      Dakujem za radu,ale zmenil som si jazyk systemu z EN na SK a zrau sa mi terminal otvara v pohode :)

      Neskúsený používateľ Manjaro XFCE