Koaxial cez Ethernet

Sekcia: Hardware a Drivery 26.10.2019 | 16:26
Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

Zdravim vas pani.

Prerabal som byt a popri ethernetoch a novej elektrike som zabudol dat natiahnut koax. Preto mam otazku, ci ste uz niekto robili, pripadne sa stretli s tym ako viest koaxial cez ethernetovy kabel. Na nete je toho sice plno, ale iba opacne pripady, teda ethernet cez koaxial cez rozne prevodniky.

Teoreticky by to podla mna fungovat malo, jediny problem vidim v tom, ze ethernet ma impedanciu tusim 50ohmov a tento koaxial by mal mat 90ohmov (UPC). Pomohlo by ak by som si zvacsil prierez vodica ethernetu tym, ze napojim na signalnu linku 4 ethernetove piny a na koax tienenie dalsie 4? Pouzity Ethernet je cat5 na drot s tienenim.

git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
    • RE: Koaxial ce Ethernet 26.10.2019 | 17:50
      Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

      A prečo si nepretiahnes další kábel cez chranicku? Ja som to naťahoval tiež dodatočne.

      • RE: Koaxial ce Ethernet 27.10.2019 | 09:49
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

        Pretoze experti co mi to robili kable do chranicky nedavali. Inak posledny krat co som dal nieco robit nejakej firme.

        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • RE: Koaxial ce Ethernet 27.10.2019 | 17:21
          Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

          Takéto veci treba riešiť sám. Celý dom som si robil a aspoň môžem na seba nadávať keď niečo zistím čo je zle. 😀 Keďže kabelaz zvyčajne ťahajú elektrikári ktorý nevedia ani na čo ten kábel slúži a nie konkrétna firma tak to aj tak dopadá. Každopádne kúp si pretahovacie pero a indulonu a skusaj.

    • RE: Koaxial ce Ethernet 26.10.2019 | 20:36
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Cez ten krútený kábel chceš viesť analógový signál z analógovej kamery? Najskôr by to malo fungovať.

      Problémy koax/krútený kábel boli pri anténach, kde dochádzalo vďaka rozdielnym impedanciám k útlmom vďaka viacerím fyzikálnym zákonom.

      PS: Inak ako žiješ, moc ťa nie je vidieť.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Koaxial ce Ethernet 27.10.2019 | 09:58
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

        Praveze by to mal byt antenny/digitalny signal pre TV od poskytovatela (UPC). Koaxial mam pritiahnuty do haly, kde som si v skrini nechal spravit vyvody na ethernet rozvody po celom byte (cez ten koaxial je ku mne do bytu tahany aj internet). Lenze som akosi pozabudol na TV, ktora je v inej miestnosti, za co sa mi manzelka samozrejme nepodakovala :) Tak sa snazim najst nejake riesenie bez nutnosti vrtania do panelov, do coho sa mi velmi nechce.

        Momentalne ma plne zamestnava prerabka bytu, kedze som musel firmu co mi to roblia vyrazit a strhnut im nejake peniaze z odmeny kvoli otrasnej robote aku (ne)robili. Navyse u noveho zamestnavatela sa postupne migrujem svoj hlavny jazyk z PHP na Python + data mining atd., k tomu mi samozrejme zostali este nejake stare projekty, ktore sa mi staraju o program po praci a cez vikendy. Ked si dam cas trochu do poriadku, tak snad mi zostane znova trochu casu na to, aby som konecne zas prispel nieco komunite :)

        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • RE: Koaxial ce Ethernet 27.10.2019 | 10:13
          Avatar WlaSaTy   Návštevník
          digitalny signal pre TV od poskytovatela (UPC)

          Toto by ti vedel krásne vyvrátiť montážny technik alebo pracovník technickej podpory UPC.

          Koaxial mam pritiahnuty do haly, kde som si v skrini nechal spravit vyvody na ethernet rozvody po celom byte

          Najkrajšie by bolo, keby UPC poskytovalo IPTV, to by ti stačil STB s LAN portom (ergo ďalšia hnusná krabička na ktorú budeš musieť čumieť aby videla signál z tvojho diaľkového ovládača).

          Navyse u noveho zamestnavatela

          Prajem veľa zdaru a úspechov. A hlavne silu zadeliť si čas aj na súkromný źivot. Hlavne aby si si našiel súkromný termín cez víkend kedy pošleš aspoň na pol dňa rodinu niekam bez dozoru aby si nakoniec prerazil panely, natiahol a zalištoval ten koax. A upratal ten hnusný prach.

        • RE: Koaxial ce Ethernet 27.10.2019 | 18:22
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Čo som pozrel na nete, tak by to mohlo byť OK. Mám aj osobnú skúsenosť keď som nemal po ruke koax, tak som musel na nastavenie monitorov použiť krútený kábel a to som ešte z drátikov vyrábal koncovky, možno to poznáš :-) Jako potreboval som len test, než som išiel na miesto činu a obraz ako z rozprávky. Tak hádam to ten datový tok nejak prežije, choď do toho.
          ------------------------------
          Čas ti nezostane ak si ho nespraviš, mno nový byt, manželka, hodilo by sa dieťa, ja to moc reálne nevidím :-)

          To neva, hlavne aby si na nás nezabudol a občas sa ozval, to stačí.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Koaxial cez Ethernet 05.04.2021 | 09:18
      Avatar smiko80   Používateľ

      Neexistuje taky prevodnik, lebo ak chces prenasat sirku pasma 0-5MHz co postacuje na prenos videa treba z analogovej kamery cez kruteny netieneny par tak to funguje ale prenasat cele spektrum od 44-800 MHz tak to nedokazes, jedine si kupit dvb masinu co ti streamy z dvb urobi na multicast a prenesies to po sieti a na druhej strane cez modulator zase spravis dvb signal, ale to je na tisice euro co asi v tvojom pripade neriesitelne. jednoduchy prevodnik co by sa ti zmestil napriklad pod zasuvku do krabice v steni na to mozes zabudnut. Zasekaj kabel pod omietku alebo cez trupku pretiahni koax, kup si 3.8 koax ten ma cca iba do 5mm priemer ale dlhe trasy s nim nerob, vysoky utlm.