Linux Mint 2.2 'Bianca'

Linux Mint 2.2 'Bianca'
07.03.2007 16:00 | Distribúcie | Pavel

Väčšina začínajúcich používateľov Linuxu má problém s podporou v distribúciách, ktorá z licenčných dôvodov v danom distre chýba. Či sa už jedná o multimédiá, prehrávanie DVD, pluginy pre internetové prehliadače. Medzi linuxové distribúcie patrí aj brazílsky Linux Mint (aktuálna verzia 2.2 "Bianca"). Je založený na obľúbenenej distribúcii Ubuntu, na rozdiel od ktorého však už v základnej inštalácii obsahuje spomínanú podporu a jeho release verzie vychádzajú každé 1-2 mesiace v závislosti od inovácií.

1. Zoznámenie

Portál DistroWatch.com uvádza o Linux Minte: Linux Mint is an Ubuntu-based distribution whose goal is to provide a more complete out-of-the-box experience by including browser plugins, media codecs, support for DVD playback, Java and other components. It is compatible with Ubuntu software repositories.

2. Inštalácia

Inštaláciu spustíte z Live CD (stiahnuť) kliknutím na zástupcu Install na ploche. Samozrejme, že musíte mať predstavu, ako chcete využívať diskové oddiely a podľa toho si disky rozdelíte. Celá inštalácia je intuitívna a prebieha v grafickom prostredí v šiestich krokoch:

Krok 1 z 6: VITAJTE
Zvolíte jazyk, v akom chcete distribúciu používať
Krok 2 z 6: KDE SA NACHÁDZATE
Nastavíte časové pásmo, v ktorom sa nachádzate
Krok 3 z 6: ROZLOŽENIE KLÁVESNICE
Nastavíte si rozloženie klávesnice
Krok 4 z 6: KTO STE
Zadáte meno, prihlasovacie meno, heslo, názov počítača
Krok 5 z 6: ZVOĽTE DISK
Pomocou programu Gparted nastavíte disky
Krok 6 z 6: INŠTALÁCIA JE PRIPRAVENÁ
Zobrazí nastavenia pred inštaláciou - > Install

Po skončení inštalácie potvrdíte reštart, po ktorom budete mať možnosť vybrať inštalačné CD z mechaniky a ukáže sa vám po prihlásení nainštalovaný desktop. Na mojom notebooku HP nx9020 (512 MB RAM) trvala inštalácia 12 minút.

Mint Linux

3. Vylepšenia desktopu

Tvorcovia Biancy sa snažili desktop priblížiť bežnému používateľovi, čo vidieť na rôznych grafických nadstavbách. Spomeniem napríklad Linux Mint Menu, Linux Mint Control Center, mintDisk, mintDesktop. Čo sa týka prispôsobenia tém, chýbajú obľúbené Tango ikony, vyriešil som to skopírovaním ikon z Ubuntu. Screenshoty desktopov s týmito vylepšeniami a históriu distra si môžete pozrieť aj na stránkach Linuxu Mint.

Mint Linux

Mint Linux

4. Programová výbava

Na úkor niektorých balíkov oproti Ubuntu obsahuje Bianca najmä balíky, ktoré vo väčšine distribúcií najmä kvôli licenciám po základnej inštalácii nenájdete. Spomeniem tie najdôležitejšie.

Podpora multimédií: libdvdcss2, libxine1, libxine-extracodecs, w32codecs
Prehrávače: amarok, mplayer, amarok-xine, totem-xine
Podpora webových prehliadačov: flashplayer-nonfree, flashplugin-nonfree, sun-j2re1.5
Ovládače: ndiswrapper, ntfs-3g
Plus niekoľko ďalších: napr. linux-headers, nautilus-open-terminal, unrar.

5. Dodatočné balíky

Na jedno CD médium sa kvôli spomínanej podpore nezmestili balíky, ktoré sú potrebné na ďalšie plnohodnotné používanie tejto distribúcie. Keďže Bianca je založená na Ubuntu Edgy a využíva rovnaké repozitáre, v Databáze znalostí si môžete pozrieť programový výber a prípadne doplniť, čo potrebujete. Sources.list so zdrojmi je v Biance už pripravený, stačí ho aktualizovať z internetu príkazom sudo apt-get update, prípadne môžete predtým zakomentovať repozitáre so zdrojákmi, doplniť ďalšie zdroje.

Odporúčam pridať najmä programy - Adobe Reader, Downloader for X, Gimp a Gnomebaker:

sudo apt-get install acroread d4x gimp gnomebaker

Plus podporné balíky - Lame enkodér, Midnight Commander, Microsoft fonty, prekladače kódu:

sudo apt-get install build-essential lame mc msttcorefonts

Jazykovú podporu pridáte cez Linux Mint Menu alebo príkazom:

sudo apt-get install language-pack-gnome-sk language-pack-gnome-sk-base language-pack-kde-sk \
language-pack-kde-sk-base language-pack-sk language-pack-sk-base language-support-sk

Bianca obsahuje najnovší OpenOffice.org 2.1, ale repozitáre zatiaľ obsahujú slovenskú lokalizáciu len v staršej verzii 2.0.4. Ak chcete používať v tomto kancelárskom balíku slovenčinu, stiahnite zo stránok OpenOffice.org balík s lokalizáciou.

6. Záverom

Asi po týždňovom používaní Linuxu Mint 2.2 som došiel k záveru, že táto distribúcia je vhodná pre všetkých, ktorí sa nechcú zdržiavať nahadzovaním multimédií a rôznych podporných balíkov. Chcú mať moderné distro s novým softvérom založenom na debianovskom správcovi balíkov APT. Jednoducho je to vylepšené Ubuntu, ktoré vrelo odporúčam. V každej novej verzii sa objavujú nové inovácie, ktoré umožňujú pohodlnejšiu prácu. Tak ako iné distribúcie, aj Biancu si viete prispôsobiť tak, aby vám jej desktop maximálne vyhovoval:

Mint Linux

Za negatívum považujem to, že Bianca obsahuje audio prehrávač Amarok, ktorému niekedy najmä po opätovnom spustení prestane reagovať menu a nezobrazuje sa dock ikona v systémovej lište. Preto odporúčam audio prehrávač Audacious založený na GTK knižniciach. Narozdiel od XMMS alebo Beep Media Playeru sa aktívne vyvíja. Repozitáre nájdete v Databáze znalostí.

Nastavenie prípojných parametrov pre disky spravuje grafická nadstavba mintDisk (viď screenshot), ale USB disk s NTFS súborovým systémom sa nepripojil s ovládačom ntfs-3g a zápis nebol možný, čo sa však dá vyriešiť editáciou fstab, v Ubuntu Edgy to funguje na jednotku.

Mint Linux
MintDisk

7. Hodnotenie

+ moderné rýchle distro
+ podpora multimédií
+ pluginy pre web browsery
+ využíva Ubuntu repozitáre

- MintDisk nepracuje s ntfs-3g
- lokalizácia OpenOffice.org
- Amarok niekedy nereaguje

    • Mint problemy 07.03.2007 | 14:22
      Avatar david Debian Lenny  Používateľ
      add1 >nedokazal som poslat subor cez bluetooth do K610, pricom opacne to slo. (pomocou gnome-bluetooth) - ale to neslo ani na Edgy Eft. Na Dapperovi to slo hned v pohode.
      add2> hned po instalacii si odinstalujte beagle - bude vas otravovat nezmyselnymi procesmi....ktore znacne po urcitej dobe zatazuju CPU
      add3 > gnome-commander pada....po par dnoch pouzivania a nepomoze ani preinstalacia...
      dreamwalker
      • Re: Mint problemy 07.03.2007 | 16:43
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        Bluetooth nemám k dispozícii, preto som to nemohol odskúšať. Ak to nešlo v Ubuntu Edgy, pravdepodobne to nepôjde ani v Linuxe Mint, pretože je založený na Ubuntu.

        Beagle sa dá vypnúť cez menu Search & Indexing, prípadne zakázať túto službu v Sedeniach. A čo sa týka Gnome-Commanderu, mne ide spoľahlivo.
        • Re: Mint problemy 07.03.2007 | 18:43
          Avatar Tommy Angelo   Používateľ
          Mne robil gnome-commander tiež spočiatku problémy, ale zabralo vymazanie a po niekolkých dnoch pauza, a znova nainstalovanie :) zaujimave, ale uz ide normalne...zvycajne byvaju problemy so zavislostami, alebo nedokoncenym nainstalovanim
          • Re: Mint problemy 07.03.2007 | 19:50
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
            Všimol som si napríklad, že keď inštaluješ Gnome Commander v Ubuntu Edgy, jeho inštalácia trvá aj 2-4 minúty. V Minte je to rádovo niekoľko desiatok sekúnd. Len taký postreh.
    • aaaaaaa 07.03.2007 | 20:22
      thsomash   Návštevník
      mne gnome-commander v ubuntu tiez vzdy sekol. preto radsej pouzivam krusader
    • Super 07.03.2007 | 22:12
      Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
      Tento mint je super vec. Žiadna starosť s doinštalovávaním multimédii. Môj notebook som na ňom rozchodil za pár minút.Len uspávanie a hibernácia ma trochu štve. Ale to sa hádam niekedy vyrieši. Keď sa mi bude chcieť :)
      Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
    • Vzhľad 08.03.2007 | 09:23
      Avatar Tommy Angelo   Používateľ
      Ale musím uznat, že tvorcovia si ozaj dali záležať na user-friendly vzhlade! Toto distro vypada proste úžasne. Zaujímalo by ma, ako by sa dal napodobniť vzhlad aj v Ubuntu, ale samozrejme v Capuchinovom vydani.
      • Re: Vzhľad 08.03.2007 | 18:57
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        Možno by si nahodil pár vecí ako menu, GUI a témy pomocou repozitára Linuxu Mint, ale nemám odskúšané:

        deb http://www.linuxmint.com/repository bianca/
    • Doplnok k recenzii 08.03.2007 | 19:04
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
      Zabudol som spomenúť v recenzii Linuxu Mint jednu dôležitú vec: Bianca je založená na desktope GNOME. Len info pre tých, ktorí nepoznajú Ubuntu.
      • Re: Doplnok k recenzii 08.03.2007 | 20:14
        Avatar Tommy Angelo   Používateľ
        ;) myslim že by to užívateľom malo dojsť už z obrázkov že je to gnome...ale predsa len sa oplatí to povedať. Mňa osobne nadchlo to zaujímavé šrafovanie v menubaroch. A p dnešnom úspešnom experimentovaní mám šrafovanie aj ja. Je to vlastne murrine engine a na nom postavene skiny.

        Pre viac info tu je engine gnome-look a temy si potom musite stiahnut z gnome-look ale tie ktore vyuzivaju murrine engine.

        Hlavna stránka murrine a candito enginu cimi's off.web
    • re: 09.03.2007 | 01:43
      Avatar borg Fedora  Administrátor
      a za chvilu kazdy druhy clovek bude mat vlastnu verziu ubuntu :D
      • Re: re: 09.03.2007 | 12:21
        Avatar Tommy Angelo   Používateľ
        no ako sa tak dívam v poslednej dobe na linux scenu tak myslim ze to tam smeruje, presne si to vystihol ;) ja som skôr za 1 Ubuntu a nech si naň každý môže vybrať to svoje SASHI...veď derivácie z ubuntu sú len inak ofarbený ubuntu :D
        • Re: re: 09.03.2007 | 20:40
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
          Tiež som si myslel, že derivácie Ubuntu sú nekvalitný Linux ale mýlil som sa. Prečo by som mal odsudzovať Linux Mint, keď je lepšie prispôsobený ako Ubuntu a je spoľahlivý?

          Zober si koľko verzií Linux distier už existuje, tých pár Ubuntu-ov nikoho nezabije. Napríklad Mepis je odvodený taktiež z Ubuntu a v Amerike je veľmi obľúbený.
          • Re: re: 09.03.2007 | 21:35
            Avatar Tommy Angelo   Používateľ
            jj mas pravdu. Ubuntu polozakladny kamen a ostatne distra na nom radi stavaju a vylepsuju ho. Napr. ja ked nainstalujem Ubuntu, tak je pravda, ze je tam moc somarin ktore malokedy vyuzijem...preto som si upravil sources.list podla seba aj a vymenil standartne programy za lepsie a najnovsie uz aj vzhlad ;)

            Je to sranda mat linux, vsetko, naozaj vsetko sa da upravit podla potrieb uzivatela. Teraz ked mi konecne bezi system ako hodinky by sa to zislo aj zalohovat...ale to si uz radsej dockam na Fiesty Fawn.
            • Re: re: 10.03.2007 | 00:36
              Avatar borg Fedora  Administrátor
              ked ubuntu je polozakladny kamen a ubuntu vychadza z debianu, co je potom debian? tehlicka? :D
              • Re: re: 10.03.2007 | 09:49
                Dumaru   Návštevník
                Ku dobrý postreh, aspoň som sa pobavil hneď z rána. Debian = tehlička, Ubuntu = polokameň, Linux Mint = komplet barák. :-D
                • Re: re: 16.03.2007 | 07:50
                  necron99   Návštevník
                  klasika ako debian uz nie je len tehlicka..mam na laptope etch a ide ako raketa :).
                  mam Thinkpad T-30 a frci mi tam wine,qemu aj s mojimi zvieratkami co si tam chovam-
                  moje najoblubenejsie minix-3 .staci upravit zdroje.http://debian.nfo.sk/
                  • Re: re: 16.03.2007 | 13:02
                    Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
                    Ja som práve Debian vyhodil z booku, nespolupracuje mi s modemom alebo s prevodníkom serial > usb (FDTI). Pri výpise mi vypíše zavedenie modulu ale následne vyhodí hlášku ttyUSB0 disconnected. Takže som naspäť v Minte, kde mi funguje hneď všetko. Neviem ako by som to riešil z Debiana bez netu, modem mi šiel zatiaľ v každom distre :-)
                    • Re: re: 16.03.2007 | 14:14
                      necron99   Návštevník
                      RADA-zeby novy laptop......??? :)))
                      • Re: re: 16.03.2007 | 19:30
                        Avatar Tommy Angelo   Používateľ
                        "nonRADA...change laptop"....vymena distribucie staci! Mne napr tiez na Mandrive neslo kooopec veci, a tak som ju definitvne poslal do kralovstva zabudnutia...distribucie zalozene na DEBIANE u mna vedu.
    • Doplňujem informácie 14.03.2007 | 18:29
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
      Spomínal som, že Linux Mint z nejakého dôvodu neobsahuje obľúbenú sadu ikon Tango. Nainštalujete včetne niektorých rozšírených ikon príkazom:
      sudo apt-get install tango-icon-theme tango-icon-theme-common
      Prípadne ak preferujete Tangerine (Tango v oranžovom), pridáte príkazom:
      sudo apt-get install tangerine-icon-theme
    • Distro 21.03.2007 | 07:52
      Rasto   Návštevník
      btw. nie je to irske distro a nie brazilske? inak... nahodil som to do notebooku - vsetko okrem PCMCIA karty pre Rychly Internet slo na prvykrat; kartu som rozchodil uplne jednoducho pomocou drivera a navodu na www.pwc.sk/oss a bolo... zatial spokojnost; takmer vsetko co k beznej praci potrebujem tam uz bolo; doinstalovaval som akurat thunderbird a gimp
      • Re: Distro 21.03.2007 | 10:58
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        Máš pravdu, je to írske distro, neviem prečo som naklepal že brazílske. Chybička se vloudí.
        • Re: Distro 12.07.2011 | 00:29
          dKsoFzhyCMCdzr   Návštevník
          YMMD with that awnser! TX
    • mint 06.04.2007 | 12:10
      Elven   Návštevník
      mint linux bez problemov pracuje s ntfs-3g!