Open source nástroj na posielanie šifrovaných emailov hocikomu

03.09.2014 | 12:19 | dodoedo | Novinky

OX Guard je zaujímavý (doplnkový) open source nástroj na posielanie šifrovaných emailov hocikomu. Domovská stránka projektu. Open source e-mailový server môžu jednotlivci aj podniky využívať na prevádzkovanie svojich vlastných e-mailových služieb.

Zaujímavá možnosť je, že serverový softvér môže byť hostiteľom kdekoľvek na vašom počítači, a preto ak neveríte žiadnej email-službe, môžete ho prevádzkovať aj sami (pošli svoj dotaz).

Potom môžete tiež poslať šifrovanú správu niekomu, kto vôbec nepoužíva Open-Xchange (alebo kompatibilný šifrovací systém). Tento druh správy je uložený v šifrovanom stave na serveri open-Xchange. Príjemca potom obdrží dve správy: jednu s webovou adresou pre prístup do správy a druhú samostatnú správu obsahujúcu jednorazové heslo pre prihlásenie sa k príslušnému open-Xchange serveru. Po tomto prihlásení si musí človek zmeniť heslo. V prípade špehovania, ak aj URL a heslo sú zachytené a útočník si prečíta správu, zamýšľaný príjemca bude vedieť, že keď bolo takto zmenené heslo, správa bola ohrozená.

Okrem open-source alternatív ku cloud riešeniam typu Microsoft Office 365 a Google Apps for Work, ponúka Open-Xchange aj Dropbox alternatívu s názvom OX Drive - pre zdieľanie súborov on-line, a tiež kancelársky balík s názvom OX Docs (v Google Docs-štýle).