Ubuntu 11.04 bude mať Unity namiesto Gnome

26.10.2010 | 15:23 | dodoedo | Novinky

Mark Shuttleworth včera oznámil na "Ubuntu Developer Summit" v Orlando, že pripravované Ubuntu 11.04 bude mať grafické prostredie Unity namiesto grafického prostredia Gnome. Grafické prostredie Unity sa všeobecne (spolu s MeeGo) považuje za fork štandardného užívateľského (upstream) rozhrania Gnome. Ďalšie informácie a možno aj odpovede na otázky, prečo sa Ubuntu odkláňa s vlastným forkom od budúceho upstream Gnome a takto nepoužíva svoje vývojové kapacity na vývoj a zlepšenia Gnome Shell, nájdete na arstechnica.com.

    • Nepáči sa mi 26.10.2010 | 15:27
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Mne sa to nepáči.. Ale čo už. :) Pre mňa sú iné prostredia..

      Btw. link na video http://www.youtube.com/watch?v=DI51t9Fr13o&feature=related
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: Nepáči sa mi 26.10.2010 | 15:34
        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
        No, môj čisto osobný názor je, že ani mne sa to nepáči, lebo ako starý chlap cítim, že vzniká/vznikne chaos v tom, že by vývojári mali vlastne vytvárať pre 1 aplikáciu viacero kódov (upsream a forky), možno to bude v pohode, no jeden nikdy nevie..........
        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Blbost!!! 26.10.2010 | 16:01
      mano   Návštevník
      Ked niekto nieco napise do noviniek aspon by si mal ujastnit pojmy.
      Po prve Unity je nahrada za GNOME shell a nie fork GNOME a po druhe v Ubuntu GNOME ostava ale nebudu pouzivat GNOME shell ale nahradia ho Unity (GNOME shell samozrejme ostane v repozitaroch)
      • Re:... a prečo? 26.10.2010 | 16:34
        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
        Počúvaj, mano,
        to nevypisuj mne ale do redakcie ars technica. Výpadmi a semi-urážkami sa totiž stiera rozdiel medzi MS_positive a zbytkom Vesmíru a prípadný mimozemšťan neuvidí žiadny rozdiel ....

        ;-)

        Cit. z ars technica:

        "The decision to ship a custom interface in Ubuntu is going to be controversial. Critics in the upstream community are already expressing disappointment with what they view as a move to fork the desktop. It's worth noting, however, that Canonical isn't the first company to build a unique user experience for GNOME that deviates from the standard upstream user interface stack. Intel also similarly produced a custom shell with the Clutter that is used on the MeeGo platform. Canonical's deviations from the upstream configuration receive closer scrutiny because Ubuntu's popularity among Linux users makes the distribution a king-maker on the Linux desktop. Canonical's decision to ship Unity could deeply marginalize GNOME Shell."


        A Gnome vývojár, Dave Neary, sa polopatisticky vyjadruje:
        http://blogs.gnome.org/bolsh/2010/10/25/ubuntu-to-move-to-unity-as-default-desktop-for-11-04/
        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
        • Re: Re:... a prečo? 27.10.2010 | 00:06
          ellvis   Návštevník
          dodoedo, akokoľvek si výkonný v správičkách, zabíjaš to komentármi. Nie je problém ľudi, že si neoveruješ zdroje. Takéto správy sem naozaj vie dať ktokoľvek, ale je veľa ľudí, čo nemajú čas overovať zdroje "jeden server napísal" a tak sem neprispievajú. Sám sem chodievam kvôli správam, ale komentáre ma čím ďalej tým viac odrádzajú. Skús si ešte raz prečítať aj konkrétny citát z arstechnica aj tebou odkazovaný blog. Canonical naozaj žiadny fork GNOME nerobí. Špekuluje sa nad tým, že raz z toho možno fork môže vzniknúť, ale v tejto chvíli to označiť za fork je rovnaké, ako označiť windows za kvalitný systém. Sám by si mal dobre poznať situáciu ohladne prispievania Canonicalu do kódu GNOME. A zamyslime sa spolu, je to dosť na vlastný fork? Je jednoduché zaútočiť na opačný názor hrubou silou. Tým sa práve ty radíš na stranu "MS_positive". Je jasné, že si sem píš čo chceš, ja nemám problém prestať sem vypisovať aj svoje názory aj čokoľvek. Len sa to tu blíži k úrovni spravodajstva na zive a asi sa zhodneme, že to je asi najmenej dôveryhodný server v slovenskom internete.
          • ???? 27.10.2010 | 12:29
            Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
            Akokoľvek to tvoje preberám, zisťujem, že sa nedá vyhovieť všetkým. Naopak, je dobré že sa ohlasujú ľudia, lebo je aspoň spätná väzba a takto viem/vieme, že ľudia čítajú Správy. Ak nepotrebuješ komentovať, rob to ako ja, nekomentuj väčšinu Správ.
            :-)

            Avšak keď sa objaví výsmech alebo posmech z tejto práce, napísaný dosť sedliackou neurvalou formou povýšenca, nehnevaj sa, ozvem sa, veď koniec koncov ja som dával to info a vynaložil určité (malé) úsilie a preto je to tak trochu aj moja starosť.

            Opakujem, vidím a som rád, že ľudia sem chodia čítať naše Správy, že ich KOMENTUJÚ, a že pri tom vzniká POLEMIKA.
            Ja totiž ani Ubuntu nemusím, lebo mi na ňom ako takom nezáleží, beriem ho ako jedno z Linux-ekosystému, ale považoval som to za zaujímavú informáciu a poznám silné ohlasy aj z Gnome komunity.

            A na okraj sa nehodlám baviť na tému, čo je a čo nie je fork.

            Príjemný upstreamový deň želá

            dodoedo
            G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
            • Re: ???? 28.10.2010 | 18:23
              mano   Návštevník
              sorry kamo ak si moj koment pochopil ako utok, vobec to tak nebolo, ale pokial niekto napise nieco co je chyba (o ktorej viem aj ja, pricom som zaryty odporca (k/x)ubuntu a aj GNOME) tak si myslim ze poukazanie na chyby je normalna vec..
              a pokial ide o komentovanie sprav a feedback, v asi 90% pripadov dostanes len opacny nazor ako mas ty a podobnych resp rovnakych dostanes minimum... po tom mnozstve napisanych sprav si si na to musel uz zvyknut..
              • Re: ???? 28.10.2010 | 23:34
                Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                Neberiem to ako útok od nikoho, ja sa už nepotrebujem v ničom brániť (dúfam), len som postrehol, že majú v tomto problém určiť čo to (to konanie Ubuntu) vlastne je, (ak to nie je mačkopes), aj väčší borci kódu odo mňa.
                Prednedávnom sa na Internete preprierala/omielala jedna nelichotivá charakteristika Ubuntu a síce ako linuxového distra, ktoré veľa čerpá z linuxových komunít, ale spätne im odovzdáva málo. Argumentácia kritiky a kritikov spočívala hlavne v tom, že celý vývoj distribúcie Ubuntu je moc "ubuntuoidný", že slúži hlavne potrebám Ubuntu a jednotlivé linuxové komunity napr. Gnome majú z toho, z tých noviniek, čo uvádza Ubuntu iba veľký prd, lebo sú tieto novinky nepoužiteľné inde ako v Ubuntu atď, atď ...
                Teraz sledujem reakcie na ten skutok okolo Unity a všetky tie tvrdenia okolo toho, či sa zachová cez Unity Gnome shell upstreamu a zmení sa iba grafický vzhľad prostredia, alebo sa nezachová Gnome shell, alebo, slová, slová slová ...
                Jedno však viem určite, Ubuntu je a bolo vždy iba linuxová distribúcia, ktorá je súčasťou obrovského linuxového ekosystému (fakt pekný názov :-) ) a môže si robiť čo chce, a čo považuje za lepšie. A tak to aj myslím, keď tvrdím, že mi na nej nezáleží, lebo je súčasťou omnoho väčšieho celku, na ktorom mi už záleží ...
                Vopred mi nemaj za zlé za moju obšírnu odpoveď.
                :-)
                G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Mne je to osobne jedno ... 26.10.2010 | 22:47
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      ... čo si robí Ubuntu, nemám k tomu žiadny veľmi blízky vzťah. A tiež ale viem, že "niet takého šprochu, aby na ňom nebolo pravdy trochu ..."
      Pozri : http://www.networkworld.com/community/node/67880
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • Re: Mne je to osobne jedno ... 29.10.2010 | 01:17
        Avatar LukoV Zenwalk~CRUX~OpenBSD~Haiku  Používateľ
        práve píšem z unity shellu pre gnome s nainstalovaneho Ubuntu Netbook a musim povedat ze je to strasne chytlave.. mam to na HTPC/desktope a da sa v tom robit narozdiel od Gnome-Shell ktory je pre mna uplna blbost.. dufam ze Gnome prejde na ubity a pochovaju gnome shell do zabudnutia