Skvalitnenie diskusii technickymi prostriedkami

19.09.2003 17:20

Uz dlhsiu dobu ma poriadne stvu takmer vsetky diskusie na sk/cz internete. Predovsetkym na tych velkych portaloch ako zive.sk, sme.sk atd.. Clovek si chce precitat poriadnu diskusiu a namieto toho kopec balastu. Viem, ze sa snazilo vela ludi vyriesit tento problem, ale ja som prisiel na zopar novych napadov.

Zakladne podmienky, ako by mala konecna diskusia vyzerat som stanovil nejak takto:
- ziaden prispevok by nemal byt cenzurovany (zmazany,zakazany ...). Teda ak sa chce userkovi plavat v zumpe, nech sa paci.
- zaroven by mal mat userko, (ktory chce citat alebo diskutovat kvalitne) moznost bez vacsich problemov vidiet len kvalitne veci

Okrem mora uchylnosti ma napadli 2 sposoby, ktore sa mi zdaju celkom priechodne. Tieto sposoby sa lisia 2ma hlavnymi kriteriami: moderator v diskusii a prihlasovanie sa do diskusie.

1. sposob: the best of.
(neni potrebna registracia diskutujucich, ale najlepsie keby bol moderator

Predstavujem si to asi takto:
Pod clankom ako vzdy by bola normalna diskusia, ale moderator by dane prispevky pozeral a ked najde nejaky dobry prispevok, submitne ho a ten prispevok sa zobrazi hned pod clankom. Pocet prispevkov zalezi od navstevovanosti servera, kvalite prispevkov atd.. (detaily sa doriesia v samotnej implementacii). Takto by sa ludia snazili dostat do the best of. Pretoze by to znamenalo urcitu prestiz. Ostatne prispevky by boli umiestnene ako tradicne (napr. iba vypis nadpisov). Tym padom, zeby tych najlepsich par prispevkov bolo priamo pod clankom, aj zvysok diskusie by sa skvalitnil, pretoze ludia by sa snazili dostat do best of.

Tento napad nemusi byt pouzity len ako nastroj na skvalitnenie diskusie, ale aj na skvalitnenie clanku. Vela userkov necitava diskusie, ale tych par postrehov by si urcite radi precitali. Vela ludi ma aj dobre nazory k clanku, ale jednoducho do diskusie neprispeju pretoze vedia, ze medzi tolkym balastom sa to tam len strati a skoda ich casu. Keby mali o trochu vacsiu sancu, ze ich prispevok bude vyuzity lepsie, urcite by prispeli. (teda tuto moznost mozu vyuzivat aj portaly, ktorym primarne nejde o kvalitu ale kvantitu. hlavne clickov).

Konkretny priklad: keby sa zauzivalo ze do best of jednoducho nepojdu prispevky s vulgarizmami, tie by sa imho dost obmedzili aj vo zvysku diskusie.

Hlavny problem: moderator
Tu nastane problem s tym, ake prispevky dat do the best of. Aby to neboli len subjektivne pocity moderatora. A ked moderator je zo serveru, bude asi tazke uverit ze si priamo k clanku daju kritiku (aj ked moze byt dobra). Podla mna, by sa do the best of davali prispevky doplnajuce clanok, alebo ho inac obohatia. Popripade aj skritizuju.

Problem s moderatorom by sa mohol vyriesit aj nejakym hodnotenim, ktorym by mohli ludia hodnotit komentare. (napr. kazdy by mal ku kazdemu komentaru 3 kredity, ktore by mohol rozne ohodnotit. napr. rozdelit medzi komentare, alebo dat vsetko jednemu atd.. Tu je uz ale nutna registracia a pri dnesnej urovni diskutujucich, neviem neviem ako by sa to odzrkadlilo v the best of. Kazdopadne keby niekto vymyslel dobry kreditovy / hlasovaci system, davam tomu sancu na uspech.

2. sposob: ignore list
(nutna registracia

Pri rozmyslani (priznavam, ze to niekedy dost boli) nad zlepsenim diskusii, ma napadlo IRC. S jeho moznostami na obmedzovanie tupcov. Jednoducho v diskusiach sa stale objavuju urciti ludia ktori vam lezu na nervi (ci uz nadavkami, komentarmi s 0 hodnotou, atd..) tak preco si ich jednoducho nehodit do ignore listu ? Pri diskusii si moze hocikto kliknut na userka a dat si ho do ignore listu. Teda prispevky od neho by sa mu nezobrazovali. (pripadne by si mohol nastavit, aby tam mal aspon odkaz ze tam je prispevok ktory dal ignorovany uzivatel). Alebo naopak, mohol by si niektorych ludi zviditelnit. Na serveri by potom mohol byt niekde zoznam s \"top 10\" userkami, ktorych ludia ignoruju alebo ktorych nazory \"uznavaju\". Dalej by sa mohlo nastavit, ze ked si napr. userka da do ignore listu 50 ludi, posle sa mu varovanie a ked presiahne 100, konto mu bude disabnute. (cisla su relativne).

s ignorujucimi uzivatelmi by sa mohli dalej prevadzat rozne veci:
- napr. kazdy clanok by mal hodnotu ktora by znamenala ze mozu diskutovat ludia, ktori nemaju ignore 10 napr.
- kazda implementacia si moze dohodit rozne vychytavky: ked si userko prida niekoho do ignore listu, odosle sa mail dotycnemu
- ignore listy su v podstate velmi dobrym kreditovym systemom, ktory by mohol byt doplneny aj inymi hodnoteniami.

3. sposoby: rozne uchylnosti
- moznost poucit sa o5 z irc:
napr. bany. userkovci by za trest dostavali bany (tyzden nebude moct diskutovat)
- cista registracia. podla mna odbura aspon nejake to % bordelu, ale ked sa doplni s vhodnymi featurami je to o poznanie lepsie

Problem ludia mozu vidiet v tom, ze userkovci by si konta tvorili a opustali nezavisle. Preto je potrebne vybudovat urcity kreditny system (alebo system ignore listov) ktory moze takto hodnotit uzivatelov. Kde sa medzi nimi vytvori urcita hierarchia/kultura atd...

Zakladom tychto mojich uvah je to, ze portal si musi vybudovat urcitu exkluzivnost, aby jeho diskusie stali za nieco. Samozrejme portaly ktorym ide iba o kazdy klick nieco taketo asi tazko vybuduju. Aj ked v konecnom dosledku by to bolo pre nich zlepsenie. Image sa tomu hovori. A ked ma nejaky portal image bordelu alebo IMAGE kde chodia k clankom diskutovat skuseni (hardcore) uzivatelia, tak je to rozdiel.

Presne na tomto si svoje renome postavil google.com (ale aj linux, priznajme si ze ma urcitu exkluzivnost: pouzivaju ho \"ti lepsi\")
(ty pouzivas zoznam.sk ? to je pre lamerov, google je super. mas tam taketo a taketo moznosti.. ale to som zasa myslienkami uplne odbocil

Kazdopadne dufam, ze tento clanok bude aspon pre niekoho uzitocny a ze na zaklade tychto napadov skusi nakodit podobne diskusie a otestuje to aj v praxi. Ja osobne sa uz davno chystam nieco taketo nakodit do blackholu.

Taktiez velmi dufam, ze v plnohodnotnej diskusii tieto napady podrobite poriadnej kritike a prinesiete aj svoje napady. Mozno by sme mohli vymysliet novy (dokonalejsi) system diskusii aky tu mame teraz.

keby chcel niekto nieco podobne rozbehat na svojich strankach, bol by som rad, keby ste dali o tom vediet. (kvoli feedbacku :)

|clanok mozte sirit a uverejnovat kdekolvek. nemenit, uviest autora |mis0 truban