Ako písať príspevky na blackhole (články, blogy, komentáre)

18.09.2007 14:53 | bhole

Po mojom poslednom blogu sa to tu celkom rozbehlo. Som rád, že užívatelia privítali tieto zmeny a sami začali aktívne prispievať k lepšiemu blackholu pre všetkých. Aby to bolo ešte lepšie, spísal som niekoľko rád a doporučení ako by mal vyzerať príspevok (článok, blog, komentár) aby nám tu všetkým bolo ešte lepšie.

Okrem doporučení ohľadne samotného obsahu a jeho formy, je to aj zoznam, ktorý vám pomôže lepšie si vybrať sekciu a kategóriu kam umiestnite svoj príspevok. Ak by ste mali ďalšie nápady a pripomienky, rád ich uvítam v komentároch.

Články:
Je to najdôležitejší obsah na blackhole. Pomocou článkov sharujeme medzi sebou vedomosti a sú najväčším prínosom blackholu.

Obsah článku:

- nebojte sa začať písať na tému, ktorá sa na blackhole.sk nikdy nepreberala. založíme kategóriu, sekcie a môže sa publikovať aj o tom, čo vás baví.

- snažte sa priniesť niečo, čo sa nedá nájsť na iných miestach. O čom je ešte málo materiálu, o čom sa nepíše. Uprednostňujeme náročné veci. Kvalita nad kvantitou!

- samozrejme radi uvítame aj články a témy, ktoré nie sú také ojedinelé alebo zložité. Dodajte tomu ale aspoň trošku vlastných skúseností, snahy a ozvláštnite to o nejakú pridanú hodnotu. Aby tu vznikali kvalitné články, ktoré ich čitateľov posunú a pomôžu.

- zvlášť radi uvítame seriály. Čiže viacero článkov na jednu tému. Tu môže byť aj ľahší úvod do problematiky.

- môžete priniesť aj preložený návod, nápad, článok. Vždy ale uveďte originálny zdroj.

- snažte sa v čo najväčšej miere využívať multimédia

Zopár doporučení, ako majú vyzerať po formálnej stránke:
(tieto doporučenia platia aj pre všetky ostatné typy obsahu ako blogy, fóra atď.)

- výstižný nadpis - nie sme bulvár a preto nás čítanosť nezaujíma. chceme aby sme si po kliknutí prečítali to, o čom hovorí nadpis. to isté platí o úvode. (viď nižšie)

- kategória - vyberajte viacero kategórii. aj nadkategórie. napríklad security - hack. alebo hardware - overclocking. ak chcete vytvoriť novú kategóriu, stačí napísať adminom.

- úvod - text ktorý chcete aby bol na úvodnej stránke pod obsahom napíšte vždy ako prvý a od zvyšku článku ho oddeľte tagom: <!--break-->

- samotný text - snažte sa písať tak, aby sa to dobre čítalo. je jedno či s diakritikou alebo bez. s diakritikou sa to samozrejme číta lepšie. ale na tomto nám až tak nezáleží.

- článok by mal byť rozdelený na logické odstavce. veľa súvislého textu sa zle číta.

- používajte linky (odkazy) všade, kde je to možné. sme na internete a preto je fajn ak si záujemcovia môžu bez zbytočného hľadania prečítať o téme viac

- používajte obrázky, grafy, tabuľky v čo najväčšej miere. prípadne ďalšie multimédia. obrovsky to čitateľom pomáha pochopiť obsah.

- používajte na zvýraznenie aspoň základné tagy pre tučné, šikmé alebo podčiarknuté písmo. opäť sa to lepšie číta

- ak je v článku ukážka príkazov, zdrojový kód, alebo podobné veci zasluhujúce si zvýraznenie, vkladajte ich do tagov: <code> </code>

- svoj text si po sebe skontrolujeme aj niekoľko krát, prípadne môžeme zbehnúť nejakú automatickú kontrolu pravopisu.

Blogy:
Ak je blog dobrý, administrátori ho umiestnia na hlavnú stránku medzi články. Aby bol viditeľnejší. Blogy môžu byť kratšie, osobnejšie, viac free. Napriek tomu by to nemali byť denníky o vašich starostiach a radostiach. Ak si nemyslíte, že to čo chcete spísať je hodné článku, seriálu môžete použiť práve blog. Nepoužívajte blog ako náhradu za Newsy, prípadne fórum. Od blogu sa čaká váš osobný prínos k téme, ktorú v ňom preberáte.

Newsy:
Tu môžete vkladať krátke neokomentované správy a linky na články na iných serveroch, prípadne nové verzie softov a celkovo zaujímavé info. Ak už chcete danú skutočnosť okomentovať na viac riadkov, použite blogy. Tam je nato priestor.

Zakladanie fór:
Fóra zakladáte vtedy, keď chcete o niečom diskutovať. Keď vám niečo nie je jasné a chcete sa nato spýtať, prípadne poznať názor ostatných na určitú vec. Taktiež kvôli osobnej inzercii a podobným aktivitám. Fóra sa nepoužívajú na oznamovanie nejakej novinky, ani ako náhrada za články. Fóra sú prístupné iba pre registrovaných užívateľov.

Komentáre:
Komentáre k hocijakému obsahu, musia spĺňať veci, ktoré som popisoval v blogu o budúcnosti blackholu. Predovšetkým žiaden flame, konštruktívna kritika a žiadne zbytočné príspevky z nudy. Užívatelia ktorí toto porušujú, budú zmazaný. Pre viac info, si môžete prečítať spomínaný blog, alebo manuál k blackhole.sk

    • odkazy 19.09.2007 | 11:39
      Avatar y   Používateľ

      este raz chcem vypichnut z bholovho clanku -> pouzivajte odkazy. Fakticky, ci linkujete wikipediu, alebo niektorych z nasich clankov, hocikde. Nie kazdy ma operu, aby daval go to url (pripadne rozsirenie ff) ;-)
      ==
      are you canadian?!

      == Don't buy drugs...Become a pop star and get them for free!