Kde zohnat linux a aky na zaciatok vybrat

04.01.2002 13:48

Kedze existuje vela ludi ktori maju chut skusit linux, ale nevedia kde ho zohnat a aky si vybrat, rozhodol som sa napisat tento article. V clanku najdete informacie kde ziskat linux. Taktiez najdete v nom odporucania pre zaciatocnikov aky si vybrat. A par linkov nakoniec.

article je urceny pre vsetkych ludi, ktori chcu linux vyskusat. Co znamena, ze sa s nim este nestretli. Tak ty skusenejsi urcite ospravedlnia taketo, pre nich od malicka jasne informacie.

Kde mozme splasit linux ?

1. v obchodoch/knihkupectvach
Linux, ako kazdy software (OS), sa da zohnat aj v normalnej obchodnej sieti. Predovsetkym v knihkupectvach. Ja som na slovensku videl zatial iba RED HATy. Od verzie 6.2 az do 7.1 a myslim, ze sa chysta uz aj 7.2. Tieto distribucie su komplet pocestene vratane balikov. Zaco patri velka vdaka Czlugu. Cena tychto distribucii sa pohybuje okolo 250 Sk za 2cd + instalacna prirucka v ceskom jazyku. Musim vsak poznamenat, ze takto kupovat Linux sa mi nezda moc efektivne. Hlavne kvoli malemu vyberu. (zatial). Ja skor doporucujem druhy sposob.

2. dat si ho napalit
V poslednom case nastal velky boom tzv. napalovacich spolocnosti. Tam si mozete dat napalit na CD software, ktory ponukaju v prehladnych katalogoch. Samozrejme kazda spolocnost ponuka aj linux. A to vo velkom mnozstve a kvalite. Mozete tam zohnat vsetky mozne distribucie od Mandrake, Red hat, Debian, Slackware az po menej preferovane ako su Corel Linux, Redmont. A daju sa tam zohnat aj BSD systemy ako FreeBSD (pozor bsd nie je linux. uvadzam to len ako zaujimavost). Cena jedneho CD je okolo 150 Sk. Kedze vecsina distribucii obsahuje najmenej 2cd, vyde vas to na 300sk. Ku kazdej distribucii si mozete dat napalit rozne bonusove cd aby ste velke programy nemuseli stahovat z netu. Zaplatit mozete bankovym prevodom alebo si CD poslat na dobierku. Spolocnosti ktore taketo sluzby poskytuju najdete na www.cedecko.sk (mam osobne,kladne skusenosti), www.burncd.sk , www.vypalcd.sk. Osobitnym poskytovatelom tychto sluzieb je www.geekstore.sk kde sa ponukaju iba veci s linuxom. Avsak musim podotknut, ze zatial je to projekt nie moc dobre rozbehnuty a ma maly vyber. Bol by som vsak rad, keby sa rozbehol. Pretoze okrem CD asi bude ponukat aj tricka, suvenirky a podobne veci s linuxovou tematikou. Samozrejme podobne sluzby existuju aj v zahranici s (ako to uz byva) ovela lepsim vyberom. Kedze vsak byvaju niekedy problemy s casom a colnicou, radsej vas tym zatazovat nebudem.

3. zadarmo stiahnut z NETU
Ak mate dostatocne rychle pripojenie na Internet a nerobi vam problem stahovat velke subory, mozete si Linux stiahnut zadarmo. Download kazdej distribucii najdete na ich webe. Teda napr. www.redhat.com , www.mandrake.com , www.debian.com a pod. Na tychto istych strankach najdete aj mirrori a odkazy na rychlejsi download. Asi najznamejsim mirrorom je ********* kde si mozete stiahnut uz spominany RH v ceskej verzii. Ale aj ine veci.

4. od dodavatela pc, alebo kamosa ;)
Linux mozete samozrejme ziskat aj ako defaultne nainstalovany operacny system s novym pocitacom. Co uz nie je ziadna novinka. A takto \"legalne\" kupeny pocitac vas vide o nejaky ten liter menej. Linux samozrejme mozete ziskat aj od svojho dobreho kamosa, ktory vam ho za nejake to pifko pride aj nainstalovat a nakonfigurovat. Co je pre zaciatocnika velmi dobra volba.

V poslednej dobe mozete linux ziskat aj ako prilohu v pocitacovych casopisoch. Predovsetkym Mandrake alebo RH.

Aky vybrat ?
Ked ste sa uz rozhodli, ze Linux si zaobstarate, teda aspon na vyskusanie ;), je dobre sa rozhodnut aky si teda vybrat. Teraz si dovolim uviest svoj nazor, no myslim si, ze aj nazor vecsiny pouzivatelov linuxu. (pisem vecsiny, nie VSETKYCH). Ze pre zaciatocnika v Linuxe je rozhodne najlepsia volba z dvojice MANDRAKE vs RED HAT.

Obidve distribucie maju graficku instalaciu. Uz defaultne maju nainstalovanu podporu velmi velkeho mnozstva hardwaru. Ktory sa vam podari pomocou nastrojov automaticky detekovat. Obidve distribucie maju podporu balickov (rpm). Co zacinajucemu pouzivatelovi zlahci prve instalacie softwaru. RH sa da zohnat (vid.vizsie) uplne cely v ceskom jazyku. Mandrake ma poslovencenu (pocestenu) instalaciu a podobne aj KDE (graficke rozhranie). Obidve distribucie obsahuju na 2CD pomerne velke mnozstvo softwaru. Takze uz hned po instalacii mozete pouzivat kancelarske baliky, programovacie jazyky, irc, textove alebo graficke editori... Teda hned po instalacii mozete s vasim novym OS plnohodnotne pracovat. A ako bonus, maju vybornu podporu na sk/cz internete. Ci uz su to rozne mailove konferencie tykajuce sa prave tychto distribucii, alebo ich rozsirenost medzi sk/cz pouzivatelmi.

Zaver
Pre tych ktory maju stale nejake nezodpovedane otazky ohladne prechodu na linux, napisem este par viet. Ano, na jednom pocitaci mozete mat aj linux aj windows. Nemusite sa toho bat. Pri instalacii sa to da lahko nastavit. Pozor na interne modemy. Tie vam v 99% pod linuxom nepojdu (zatial). Ano pod linuxom mozete hrat aj hry. Ci uz emulovane nejakym emulatorom alebo priamo portovane na linux. Podobne je to aj s windowsackymi aplikaciami. Nebojte sa, pri hociakom probleme mate k dispozicii obrovske mnozstvo literaturi. Ci uz manualov, navodov, clankov, archivov konferencii. A internet je tiez plny ludi ktori vam radi pomozu. (RTFM ;)

Samozrejme v tomto clanku nenajdete odpoveda na vsetky vase otazky a pochybnosti. Tak vam tu pridam este nejaky ten link.

www.linux.sk (portal o linuxe na slovensku)
www.linux.cz (officialna stranka linuxu v cechach + najlepsia mailova konferencia o linuxe)
www.sklug.sk (stranka uzivatelov linuxu na slovensku)
www.root.cz (asi najlepsi portal o linuxe. serialy pre zaciatocnikov, ale aj pre profikov. novinky...)
www.linuxworld.cz (novinky zo sveta linuxu, a skvele jaderne noviny)
www.underground.cz (o bezpecnosti linuxu, teraz skor filozoficky ;)
www.penguin.cz (taktiez kvalitny, s mnozstvom odkazov)
www.blackhole.sk (rozbiehajuci sa projekt, ktoreho som autorom ;)

www.mandrake.cz (stranka na podporu mandraku v cechach)
www.redhat.com (officialna stranka distra RH)
www.suse.cz (stranka distra SUSE)

Uz naozaj posledny typ. Pri hociakych problemov alebo ziskavani viac informacii pouzivajte vyhladavace. A rovno ten najlepsi: www.google.commis0 truban