Ako na hardware a Linux

24.01.2002 22:00

Urcite sa uz kazdemu z vas stalo, ze ste mali problem s nakonfigurovanim, alebo rozbehanim vasho hardwaru pod linuxom. V tomto clanku sa pokusim podat zakladne informacie ako postupovat a kde hladat rady, ak sa vyskytne podobny problem. Tento navod mozete vsak aplikovat aj pri inych problemoch s linuxom alebo inym OS

My sa vsak zameriame teraz na Linux. Pokial mate kvalitny a znackovy hardware, vsetko by malo hladko prebehnut uz pri instalacii. Povecsinou kazda distribucia ma autodetekcne programy, ktore dokazu vela hardwaru detekovat sami. Avsak nastanu pripady, kde sa hardware nepodari detekovat a potom nastavaju pre tych menej skusenych uzivatelov problemy.

0. Tento bod je myslim si samozrejmy. Teda treba pohladat informacie o pouzivani daneho hardwaru priamo na svojom OS. Teda v doc vaseho distra. (vecsinou /usr/src/linux/documentation/....). Kde mozete najst priamo navody ako nainstalovat konkretne zvukovky, ci grafiku. (.../documentation/sound/). Taktiez sa treba pozriet v akom stave mate kernel. Teda ci mate podporu modulov ktore potrebujete pre vas hardware (napr. isa-pnp pre ISA zvukovky). Pripadne vyskusat nejaky konfiguracny nastroj. K najznamejsim konfiguracnym programom s ktorymi som sa ja zatia stretol patrili:
sndconfig (na zvukovku)
Xconfigurator (na grafiku)
Harddrake (pod ktorym som ja este nikdy nic nerozchodil ;)
atd... som si isty, ze v diskusii k clanku citatelia dopisu dalsie vynikajuce nastroje. Ja som pouzival tieto, alebo priamo konfiguraciu textovych configurakov. Ak sa vam nepodari najst na hdd informaciu ako dany hardware rozchodit, je cas poobzerat sa po nete.

1. Poobzerat sa po driveroch
Linux je cim dalej, tym viac rozsireny. Preto niektore firmy vyrabaju driveri aj pod linux. Vid priklad nvidie. Ktora moze byt vzorom ako taketo driveri robit. Ak mate teda problemy s ich kartou, pozriete sa na www.nvidia.com, stiahnete driver a uz mozete svoju kartu vyuzivat naplno. Podobne to plati aj o vsetkych kartach. Ci uz zvukovych, alebo grafickych. Z krabice alebo z manualu si zozeniete url firmy ktora robila hardware a pozriete sa ci urobila driveri aj pod linux. Ak hej, tak mate po probleme. Ak nie, prejdite na krok cislo 2 nasej hardwarovej kucharky.

2. Prehladat ostatne mozne webove sidla, kde by sa mohli nejake informacie o vasom hardwari nachadzat. Tu vam najlepsie posluzi vyhladavac www.google.com Zadate nazov svojej karty, pripadne slova ako driver, suport a pod. A pobrowsite po strankach ktore vam google vypluje.

3. Zabrowsite na stranky, ktore sa tomuto venuju. Na takychto \"hardwarovo\" orientovanych strankach najdete kopec driveroch a navodov ako na ten ktory hardware. Na sk/cz nete existuje velmi dobry portal, ktory sa venuje problemom s hardwarom a linuxom: http://hardware.penguin.cz Na tomto serveri naozaj vyriesite vela problemov.

4. Navstivit diskusne fora, ktore sa tymito problemami zaoberaju. Kazda distribucia ma vlastny mailing list, kde sa mozu dane problemy rozoberat a urcite tam najdete vela ochotnych ludi. Taktiez firmy ktore hardware vyrabaju maju vlastne diskusne fora (napr. uz spominana nvidia). Vzdy ked si dane distro zaobstarate, je tam aj info kde hladat. Tieto konferencie maju velku vyhodu. Ze z velkou pravdepodobnostou uz niekto pred vami dany problem vyriesil.

5. Naprogramovat si vlastny ;). To je skor taka fraza linuxovych geekov alebo l33t0f ;). Kedze nejde o lahku vec, nebudete to pre vecsinu z vas riesenie ;). Ale uz aj na blackhole.sk je prva cast serialu , ako na driveri pod linuxom.

6. Zavolat si kamosa, ktory tomu rozumie. Toto je naozaj velmi dobre riesenie, samozrejme ak sa vo vasom okoli takyto clovek nachadza. Usetrite tym cas a vela krat aj kopec nervov. Ale na druhej strane sa moc toho nenaucite. Ale vsetko pride casom.

note:
Ak sa chcete vyhnut problemom s hardwarom, kupujte znackovy a kvalitny hardware. A to neplati len o linuxe. Pri vsetkych problemoch pouzivajte mozok a google.com ;).

Toto bol len taky kratky uvod do dlhsieho serialu o konfigurovani hardwaru pod linuxom. Nabuduce si ukazeme, ako konfigurovat X_ka, graficke karty (specialne tie od nvidia). A ako pod linuxom rozbehat 3d podporu. Ak ma teda vas linux problemy s hardwarom, netreba ho hned recyklovat (odinstalovat). Staci troska trpezlivosti a je po probleme.mis0 truban