Je vas syn a COMPUTER HACKER ?

11.12.2001 20:12

Potom, co som na boarde blackhole zakopol o odkaz na tento article som sa nestacil divit a stale som nic nepochopil. Ale rozhodol som sa tento article \"zhruba\" prelozit aj pre tych anglicky menej zdatnych. V clanku ide asi o to, ze otecko objavil syna hackera. A vypracoval pravidla ako hackera objavite. Napr. tak, ze ma nainstalovany flash, chce novy hardware hlavne AMD, pouziva LUNIX ktory vymyslel rusky hacker pred tym ako rusi prehrali studenu vojnu a dalsi kopec nezmyslov

note:
- original najdete ZDE
- kurzivou su uvedene moje poznamky
- prekladal som len najhlavnejsie veci a to este tak, ako sa mi xcelo :)

Ako \"osvieteny\" moderny rodic, snazil som sa starat (zapliest) do zivota svojich siestych deti ako bolo mozne. Povzbudzoval som ich aby sa zapajali do sportovych tymov, navstevoval som ich \"party\" aby som sa presvedcil ze nepiju alkohol. Daval som pozor na hudbu aku pocuvali, spolocnost v ktorej sa zdrziavali a ake knihy citali. Povedali by ste, ze som moderny rodic. Moje deti ma nikdy nenastvali ;) a mohol som povedat, ze mam najskvelejsiu rodinu v USA.

Dva roky do zadu, moja zena Carol a ja sme sa rozhodli, ze vzdelanie nasich deti nemoze byt kompletne bez zakladov o modernych pocitacoch. Tak sme kupili nasim detom z brusu novy Compaq na ucenie. Deti mali kopec srandy s programami ako Adobe a Microsoft word. Ja a moja zena sme bol happy z toho ako sa nas dar ujal ;). Najviac sa o to zaujimal nas syn Peter. Ked Peter zacal travit za kompikom cele dni xcel som zakrocit, ale Carol mi radila ukludnit sa. Spoliehal som sa na jej skusenosti matky, pokial nasa najmladsia dcera jednu noc nedobehla do obyvacky a dostala zo seba: \"Peter is a computer hacker\".

Ako si mozte predstavit bol som zhrozeny. Pocitacovy hacker v mojom vlastnom dome. Zacal som pozorovat zvyky mojho syna aby som sa presvedcil ze Cindy neklame.

Po par dnoch vysetrovania a nejakeho toho vyskumu v computer hacknigu, konfrontoval som sa s Petrom a dokazmi. Obavam sa, ze musim povedat, je toto bolo jediny krat, co som bol sklamany z jedneho z mojich deti. Vychovali sme ho aby bol cestny a mal \"spravne principy\". Nemal som inu moznost, ako mu zakazat (ban) pocitac, pokial nebude dost stary nato aby bol zodpovedny za svoje spravanie.

/* potom nasledovali vety o tom, ako chce pomoct ostatnym rodicom a vypracoval par zakladnych znakov na identifikovanie ci vas syn je hacker alebo ano ;) lol. */

znaky:

1. Pytal sa vas syn na zmenu ISP (providera) ?
vela americkych rodin pouziva doveryhodnych poskytovatelov ako AOL. ktore maju prisnu \"no hackning\" politiku ;). ked sa vas syn zacina stavat hackerom, prvy krok ktory urobi bude chciet zmenu providera na \"more hacker friendly provider\" cize na takeho ktory je viac kamaradsky k hackerom. ;)

/*potom nasleduju dalsie omacky okolo toho*/

2. Nasli ste na vasom pc program o ktorom si nepametate, zeby ste ho instalovali ?
vas syn sa pravdepodobne pokusi nainstalovat nejaky hackersky soft. moze sa pokusit schovat programy roznymi sposobmi. ale zvycajne ich najdete cez \"install/remove programs\" in your control panel. popularne hackerske programy su napr: \"comet cursor\", \"bonzi buddy\" a \"flash\".

najlepsi sposob je konfrontovat vasho syna s dokazmi a prinutit ho odstranit programy. pravdepodobne sa ich pokusi instalovat znova. ale budete mu schopny povedat ze sa tak stalo ak vasa masina ponukne download nejakeho hack programu. ak sa tak stane, je cas prisne si s nim pohovorit a trestat.

3. Pytalo si vase dieta novy hardware ?
pocitacovy hackery su casto limitovany hardwarom. maju poziadavky na lepsie (rychlejsie) graficke karty a vecsie harddisky alebo viac pamete. mozete byt uplne presvedceny ze kupujute legalny hardware, iba ak ho nahradite castiami od vasej firmy. (mysli sa ta, od ktorej ste kupili pc)

ak vas syn bude chciet novy procesor od firmy zvanej \"AMD\" je to pravy dovod na poplach. AMD je spolocnost z tretieho sveta (mysli sa tym nieco ako azia,afrika...;) ktore vyrabaju podradne \"knock-off\" kopie americkych procesorov. Vykoristuju deti (v tretom svete) a umyselne znemoznuju bezpecnostne feautury americkych procesorovych vyrobcov ako INTEL. AMD cipy nikdy nekupite v obchode a najpravdepodonejsie si ich mozete kupit z internetovych stranok. nekupujte tieto cipy! Toto je jedna poziadavka, ktoru musite odmietnut svojmu synovi ak chcete mat nejaku nadej na jeho zlepsenie.

4. Citaju vase deti hackerske manualy ?
Ked zrusite (close attention) synove citacie zvyklosti. (toto som fakt nevedel prelozit ;) , ako som to spravil ja budete schopny odhodlane si to rozdat s jeho nazormy a konickami. deti su najovplivnitelnejsie v puberte ;).

nanestastie v knihkupectvach je vela hackerskych manualov. napr. titulu ako: \"Snow Crash\" a \"Cryptonomicon\" by Neal Stephenson; \"Neuromancer\" od William Gipson, \"Programming with Perl\" od Timothy O'Reilly; \"Geeks\" od Jon Katz; \"The Hacker Crackdown\" od Bruce Sterling; \"Microserfs\" od Douglas Coupland; \"Hackers\" od Steven Levy; and \"The Cathedral and the Bazaar\" od Eric S. Raymond.

Ak najdete hociaky z tyhto hackerskych manualov, okamzite ich svojim detom skonfiskujte. mozete peticiou prinutit miestne knihkupectvo aby ich odstranilo z polic. zo zaciatku sa mozete stretnu s odporom ale knihkupectva sa zvecsa poddaju verejnemu tlaku.

5. Ako vela casu denne travia vase deti za pocitacom?
ak vas syn travi denne viac ako 30 minut za pc moze ho pouzivat na DOS (zeby dos utoky ?) stranok ostatnych ludi. DOSing znamena dosiahnut pristup k \"command prompt\" na ostanych masinach a pouzivat ich na zviazanie dolezitych internetovych sluzieb. moze to zabrat okolo 8 hodin. ak toto robi vas syn, porusuje zakon. a mali by ste ho okamzite zastavit. najbezpecnejsia \"politika\" je ohranicit pristup vasho dietata k pocitacu na maximalne 45 minut na den.

6. Pouziva vas syn QUAKE ?
Quake je online virtualna realita pouzivana hackermi. je to popularne miesto na stretavku a trenovanie skupin, kde diskutuju a trenuju sa v pouzivani roznych firearms (strelna zbran) vela hackerov vyvija anti-socialne tendencie patricne pouzivaniu tohto virtualneho sveta ktore mozu sposobit neprimerane chovanie doma a v skole.

ak vas syn pouziva Quake mali by ste mu dat na znamost ze to pre vas nie je akceptovatelne. mali by ste zaistit, aby vsetky strelne zbrane boli bezpecne zamknute a mali instalovane \"trigger locks\".

7. Zacina vas syn byt argumentativny a nevrly v spolocenskom chovani ?
Ako dieta vstupi do elektronickeho sveta hackingu, moze sa stat realny svet pren neposobivy. moze stratit kontrolu nad svojim spravanim alebo rozlisovanim dobreho a zleho v jeho spravani.

ked sa budete konfrontovat so synom, pravdepodobne bude pre neho tazko hovorit s vami o tomto probleme. bude vas pravdepodobne presviedcat ze to nie je problem, a ze si veci domyslate. moze vam povedat ze to vy mate problem a mate sa stiahnut alebo prestat ho \"dusit\". nenechajte sa klamat. vy ste jedina sanca vasho syna ked nechape situaciu v ktorej je.

8. Je vas syn \"obsessed\" s \"Lunixom\" ?
BSD, Lunix, Debian a Mandrake su vsetko verzie nelegalneho operacneho systemu vynajdeneho sovietskym pocitacovym hackerom menom Linyos Totovoltos, pred tym ako Rusko prehralo studenu vojnu. je zalozeny na programe zvanom \"xenix\" ktory bol napisany Microsoftom pre americku vladu. tieto programy sa pouzivaju hackermi na dostavanie sa do ostatnych pocitacoch aby ukradli cisla kreditiek. taktiez mozu byt pouzite na vlamanie sa do sterei aby ukradli hudbu pouzivajucu program \"mp3\". Torovoltos je notoricky hacker, schopny napisat kopec hackerskych programov ako \"telnet\" ktory je pouzivany hackermi na pripojenie k masinam bez telefonu.

vas syn sa moze pokusit instalovat \"lunix\" na hardisk. ak bude opatrny nemusite si nic vsimnut. akokolvek, lunix je vrtosiva selma a ak postupuje nekorektne, moze znicit vas pocitac a dokonca znicit ho kompletne zmazanim windows. budete si musiet dat opravit pocitac profesionalom.

ak pri startovani windows zbadate slovo \"LILO\" vas syn instaloval lunix. ak sa toho budete chciet zbavit, budete ho musiet poslat spat do vyroby a dat si novy hardware. LUNIX je extremne nebezpecny program a nemoze byt odstraneni bez znicenia casti povrchu vasho harddisku.

9. Zmenil vas syn radikalne vzhlad ?
ak vas syn nahle podstupil zmenu siat, mozete mat v rukach hackera. hackeri maju skon k noseniu oblecenia v jasnych, veselych farbach,k noseniu volnych trenirok jasne zafarbenym koseliam a a jasne zafarbenym vlasom aby im sedili k obleceniu. mozu si bravat \"glow-stick\" alebo nosit \"pacifier\" okolo krkov. (nenapada ma, preco to robia). dnes je v skole vela hackerov s ktorymi sa moze zacat zblizovat. ak si vsimnete, ze vas syn sa priateli so skupinami ktore sa takto obliekaju je cas pomyslat na zakazanie vychadzok. aby ste ho ochranili od nebezpecneho vplivu.

9. Usiluje sa vas syn byt akademicky,teoreticky (typ) ?
ak vas syn opusta kurzy v skole alebo slabo hra v sportovych tymoch, moze byt vtiahnuty do hackerskych skupin ako je neslavna asociacia hackerov \"Otaku\". cas straveny za pocitacom, komunikacia s hackermi moze sposobit znicenie oci a mozgu. toto sposobi prudky pokles jeho znamok v predmetoch ako matematika a chemia. v extemnych pripadoch pocitacova radiacia sposobuje schizofreniu, meningitidu a ostatne psychycke poruchy. taktiez redukcia cvicenia moze sposobit stratu svalovej hmoty a este moze pribrat. kvoli vasmu dietatu musite zastavit jeho hackovanie a drasticky znizit cas straveny za pocitacom.

Povzbudzujem vsetkych rodicov na cele a pozorne precitanie tejto prirucky. buducnost vasich deti moze zalezat od nej. hacking je nelegalna a nebezpecna cinnost. ktora moze sposobit ze sa vase dieta ocitne vo vezenia a odtrhne sa od rodiny. nikdy to nemoze byt branne prilis vazne.

komentar:
Co na tento article povedat ? jedina vec ktora ma stve je, ze stale neviem, ci to dotycny myslel zo srandy, z ironie alebo to fakt myslel vazne. Kazdy si povie ze jasne ze to myslel zo srandy. Mna ale zaraza styl akym je article pisany, a komentarmi. Vyzera to tak, ako keby to dotycny myslel smrtelne vazne. (z tohto prekladu sa to neda rozpoznat, to je len taky orientacny balast, treba vydiet original). naposledy ked som sa pozeral k tomu clanku, bolo tam 147 komentarov. niektore dotycnemu nadavali aky je blbec, niektore sa pytali preco nespomenul aj dcery hackerky a niektori snazivci tam dokonca prikladali argumenty aby dokazali ze flash je programovaci jazyk, Lunix ma byt spravne Linux a nevymslel ho ziaden Rus...

Ale skuste tento article ukazat svojej mame, oteckovi ktory neboli nikdy na nete iba pracuju s wordom resp. s uctovnictvom. (takych je na sk pozehnane). Co vam oni nato povedia? Nemaju ziadne proti argumenty proti tomuto clanku. Pretoze nikdy nic necitali. Nikdy sa nic nesnazili na sebe vylepsit a nikdy sa nesnazili dozvediet viac. Tak isto aj vas moze niekto nachytat a oklamat podobnym article o genetickom klonovani a pod. preto sa nesmejte rodicom ;).

Tymto clankom (resp. chabym prekladom ;) chcem poukazat nato, aby si clovek nevyvadzal ziadne zavery z toho comu nerozumie. A robime to tak kazdy a denne. Kolky z vas si vytvaraju mienku o politikoch, politickej situacii z medii, ked vobec tomu nerozumeju. Nemaju ani jeden jediny protiargument proti danej sprave, pretoze tomu nerozumeju. nepoznaju terminy spominane v spravach, nepoznaju danu situaciu, nevedia nic... a preto vas moze kazdy oklamat.mis0 truban