Kvalitné zvukové nahrávky pre hudobníkov, formáty

15.06.2016 | 19:50 | Blog | Slavomír

Za posledný čas som veľmi veľa času venoval problematike zvuku, tak asi by stála za to aj niečo o tom napísať. Rady môžu byť užitočné napr. pre hudobníkov, ktorý chcú mať čo najviac kvalitné nahrávky aj s klipom alebo prípadne pre zvuk s jedným obrázkom alebo viacero obrázkami.

Formáty
.mp3
je najpopulárnejší ale zastaralý formát, má svoje významné mínusy čo do kvality zvuku. Pomer kvalita a množstvo dát za sekundu (kb/s) je veľmi zlý. Pri dobrej kvalite nahrvka veľa zaberá na disku.

.aac
Najlepší stratový je po všetkých stránkach formát .aac. Kodek nie je open source. Zaujímavé, že gigant Google v Youtube v html5 prehrávači vo video .webm kontajneri použil o niečo menej kvalitný open source .ogg (Vorbis) formát. To muselo byť dosť ponižujúce pre firmu ktorá vyvíjala .aac formát, možno to bolo z dôvodu, že si nedala formát s otvoreným zdrojom.
.aac za používa v FLV flashových kontajneroch vo videách, ale Youtube samozrejme už FLV prakticky nepoužíva.
V mp4 kontajnery, môže mať .aac formát .m4a
.aac asi z dôvodu, že nie je open source, nie je Linux friendly. Problém je to na linuxe konvertovať audio z a do tohto formátu. Ak som editoval zvuk v programe Audacity, po exportovaní mi uložilo .aac v dosť nízkej kvalite, asi to bolo 64 kbit/s. Konvertovať ho je možné tiež za cenu poklesu kvality až na 64 kbit/s. Inštalácia open source kodeku libfdk_aac pre .aac je extrémne zložitá aj keď možná.
Fraunhofer_FDK_AAC   https://trac.ffmpeg.org/wiki/Encode/AAC   https://trac.ffmpeg.org/wiki/Encode/HighQualityAudio 
</span></span>http://askubuntu.com/questions/544533/how-to-install-avconv-with-libfdk-aac-on-ubuntu-14-04​
Je možné, že aj z dôvodu týchto komplikácii uprednostnila spoločnosť Google, .ogg pred .aac, pretože aj Google používa zrejme prevažne linux.</span></span>

.ogg (Vorbis)
Druhý najlepší a veľmi uznávaný stratový formát, určite omnoho lepší ako .mp3. Zvuk v Youtube videách ide výlučne len v .ogg (presnejšie vo formáte Vorbisu).
Každou konverziou sa stráca kvalita nahrávky, preto aby počúvali diváci na Youtube hudbu v maximálnej kvalite, určite by bolo rozumnejšie uprednostniť .ogg pred .aac. Samozrejme Youtube tak či onak bude konvertovať zvuk do .ogg

.waw
Vo všeobecnosti zastaralý bezstratový formát. Jedna minúta nahrávky je medzi 4-5 MB ak je v typickej forme Pulse-code modulation</span></span></span>

.flac
Moderný veľmi uznávaný a kompresný bezstratový open source formát. Jedna minúta nahrávky je asi 2,4 MB
https://cs.wikipedia.org/wiki/Free_Lossless_Audio_Codec
To čo je napísané v českej wikipédii je pravda, že pri editácii sa nestráca kvalita. Pri .ogg pri pridávaní efektov v editore Audacity do nahrávky bol pokles kvality citeľný. Pri .flac to bolo výborne, bez citeľného poklesu kvality.
Určite odporúčam tento formát hlavne pre tých, ktorý chcú do nahrávky pridávať v audio editore efekty. Ale aj celkovo by som tento formát odporúčal najviac.
Zvuk vo .flac je možné priamo uploadnúť do Youtube bez predchádzajúcej konverzie a to vo video .mkv kontajneri a využiť túto možnosť odporúčam pre maximalizáciu kvality Matroska-mkv
Youtube serveri to budú konvertovať len jeden raz do .ogg

Dobré rady pri editácii/úprave audionahrávky

Pri editácii stratového formátu nahrávka rapídne stráca kvalitu. Preto je výhodné nahrávať v bezstratovom formáte ako je .flac alebo .wav. Veľmi odporúčaná možnosť je nahrávať v stratovom formáte ako je .aac alebo .ogg (kvôli kompatibilite bude lepšie asi .ogg), potom aho prekonvertovať do bezstratového formátu ako .flac alebo .wav v v tomto formáte je možné nahrávku bez straty kvality editovať. Aby nezabarala nahrávka veľa miesta na isku je možné prekonvertovať bez straty kvality nahrávku znovu do stratového formátu ako napr. .ogg alebo .aac


Ďalšie informácie
-Formáty .ogg a .flac sú maximálne kompatibilné s linuxom

-mp4 kontajner nepodporuje .flac zvukovú stopu
-vo VLC playeri si môžete pozrieť v akom formáte je zvuková stopa videa a koľko kbit/s má
-samotný VLC player je možné použiť aj na konverziu audio formátov

-myslím, že malo by sa dať nahrávať aj na mobiloch na androidoch s nejakým lepším hardvérom (myslím pod tým externý mikrofón), väčšina recorderov podporujú .flac  Najlepšia aplikácia je ASR recorder


Ako poklesne kvalita nahrávky pri opakovaných konverziách
https://hydrogenaud.io/index.php/topic,100067.0.html

Ako preniesť do Youtube zvukovú stopu
http://linuxos.sk/forum/23343

Video s jedným obrázkom, užitočné aj pre prenášanie zvukovej stopy do youtube
https://trac.ffmpeg.org/wiki/Create%20a%20video%20slideshow%20from%20images
Aksú súbory na pracovnej Ploche, tak do terminálu treba zadať:</span></span>

cd Plocha

ffmpeg -loop 1 -i obrazok.jpg -i audio.flac -c:v libx264 -c:a copy -shortest nazovklipu.mkv

(názvy súborov nesmú byť s medzerou, inak to nebude fungovať)

 

PS: Samozrejme môžete ma opraviť ak by som sa v niečom mýlil :)

    • RE: Kvalitné zvukové nahrávky pre hudobníkov, formáty 20.06.2016 | 12:38
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Ku kvalitným audio nahrávkam sa hodia dobré sluchátka. Čo som čítal recenzie a porovnávačky cena/výkon vychádzajú veľmi dobre ATH-M50, cena od cca 160Eur :) Raz si ich kúpim som sa rozhodol,,,

      • RE: Kvalitné zvukové nahrávky pre hudobníkov, formáty 20.06.2016 | 21:23
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

        Ked chces naozaj kvalitnu a vernu reprodukciu nahravky, tak sa poobzeraj po znackach ako sennheiser alebo beyerdynamic. Len bacha aby si v konecnom dosledku nebol sklamany ked si cez profi studiove sluchatka pustis cokolvek na standardnej vstavanej zvukovke. Predsa len aj tie, ktore si postol, su sluchatka, ktore si ziadaju minimalne nejaky studiovy sluchatkovy zosilovac, nevraviac o "kvalite" elektroniky v standardnych on-board zvukovkach v porovnani so studiovymi kuskami typu M-audio. Na bezne pocuvanie z bezneho vystupu ci uz mobilu, alebo pocitaca, som zatial nic lepsie ako stare a osvedcene Koss porta pro nenasiel, aj ked su trochu prebasovane (nemate niekto nejaky tip?)

        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • RE: Kvalitné zvukové nahrávky pre hudobníkov, formáty 20.06.2016 | 22:25
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Na také domáce počúvanie v cene cca 50 Eur sa dajú nájsť aj sluchátka AKG, mal som dakedy z Nayka AKG K514 a hrali veľmi pekne,,,

          • RE: Kvalitné zvukové nahrávky pre hudobníkov, formáty 25.08.2017 | 23:05
            Avatar redhawk75   Používateľ

            pouzivam od 2013 Superlux HD681, zneju velmi dobre. recenzia a za tie prachy :-)) muziker Superlux hd 681

        • RE: Kvalitné zvukové nahrávky pre hudobníkov, formáty 20.06.2016 | 22:39
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Ale už ich je kus problém zohnať,,,

    • RE: Kvalitné zvukové nahrávky pre hudobníkov, formáty 14.07.2016 | 16:24
      Avatar Janicok   Návštevník

      Ako nejaky strucny prehlad o audio kodekoch by tento clanok aj usiel. Avsak tvrdenia typu: "Najlepší stratový je po všetkých stránkach formát .aac", to snad nie, o to viac tvrdenie, ze po vsetkych strankach. Tvrdenia treba aspon niecim potvrdit, alebo aspon ako minimum poznamenat, ze je to subjektivny nazor.

      Nekonecne spory, ktory format je "lepsi" zatial stale jednoznacneho vitaza nemaju. Ano, skor sa to priklana na stranu aac, obzvlast pre nizsi bit rate.

      V ramci prehladu my tam tiez chyba dost zasadne info typu ~128 kbps format XY ma inu kvalitu pri pouziti encoderu A oproti encoderu B. Achillovou patou aac je samozrejme jeho licencia, ktora nedovoluje jeho vyvin bez vlastnenia tejto licencie, a preto napr. FAAC (aac kodek), ktory sa bezne pouziva pod Linuxom, nema take dobre vysledky v encodovani ako nejaky komercny proprietarny aac kodek.

      Clanok je v pohode, len pozor, ak nieco clovek tvrdi, tak to niecim aj podlozit ...

      • RE: Kvalitné zvukové nahrávky pre hudobníkov, formáty 14.07.2016 | 17:08
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Zvuk, alebo ešte lepšie povedané hudba, sa nedá nijak inak hodnotiť, len subjektívne. Sú teórie ktoré sú uznávané, rovnako ako je to pri elektrónkový kontra tranzistorový zosilňovač, kde sa tvrdí, že je tam iný pomer nepárnych a párnych harmonických, takže práve chybu reprodukcie elektróniek človek subjektívne hodnotí lepšie.

        Tak úplne odborný článok by musel porovnať výstupné grafy pôvodnej RAW nahrávky a komprimovanej, vyextrahované odchýlky a podporené vedeckou biologickou štúdiou o vnímaní ucha a mozgu týchto rozdielov.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Kvalitné zvukové nahrávky pre hudobníkov, formáty 28.07.2016 | 09:46
      Avatar shreya   Návštevník
      • Príspevok bol vymazaný.