Je naše školstvo vážne v takom zlom stave?

24.01.2016 | 17:27 | Mirecove dristy | Miroslav Bendík

Pred voľbami sa nám vyhrotil problém s platmi učiteľov. Ako je na tom vlastne naše školstvo v porovnaní so zahraničím?

HDP

Porovnávať priamo platy, či výdavky v absolútnych číslach nemá zmysel. Namiesto toho použijem radšej percentuálny pomer k hrubému domácemu produktu, ktorý približne vystihuje životné náklady.

Nebudem chodiť okolo horúcej kaše - tabuľku porovnávajúcu výdavky štátov na školstvo nájdeme na tejto stránke. Z tabuľky vyberiem niekoľko zaujímavých krajín:

Krajina podiel HDP
Slovenská Republika 3,9 %
Česká Republika 4,3 %
Maďarsko 4,6 %
Poľsko 4,9 %
Rakúsko 5,6 %
Kuba 13,6 %

Podľa spracovaného zoznamu na Wikipedii sme na 132. mieste zo 194 krajín.

Efektivita

Na jednej strane sú naše výdavky na školstvo jedny z najnižších. Mentalita Slovákov je však taká, že sme schopní rozkradnúť aj to málo čo máme.

Micorosoft

Ja pracujem ako IT-čkar. Pozriem sa teda na efektivitu pri nákupe softvéru.

Slovensko už v minulosti niekoľko krát ukázalo, že je pri nákupe licencií štedré. Napríklad tento nákup licencií od Microsoftu za 52,6 milióna €.

Nevyzerá to ako problém školstva. Microsoft dáva školám úplne iné podmienky, lenže Microsoft má úplne iný cieľ.

Najskôr v školách naučíme deti pracovať len s produktmi MS, v obcodoch dovolíme bundlovanie MS produktov s hardvérom a nakoniec zo školy dostaneme ľudí, ktorí s ničím iným nedokážu pracovať. Štát nakupuje drahé licencie na MS Office, platí školenia pri každej zmene dizajnu MS Office. Pamätá si niekto zásadnú zmenu ovládania Libre Office / Open Office? Žiadna tam nebola, žiadne zbytočné peniaze na preškolenie, žiadne kupovanie licencií.

Planéta vedomostí

Ďalšou krásnou ukážkou neefektívneho obstarávania je planéta vedomostí. Na stránke slovensko.digital sa objavila analýza zákazky za 19 miliónov € na aktualizáciu technológií a zmenu poskytovaných formátov. Keď si k tomu pripočítame ďalších 60 miliónov € pre EDUNET je jasné, že na platy toho moc nezostane.

    • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 24.01.2016 | 18:17
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Tak ako v predošlom blogu si pekne trafil klinec po hlavičke. A tak by sa dalo pokračovať cez vedu a výskum, zdravotníctvo a pod.

    • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 24.01.2016 | 18:23
      Avatar Slavomir   Návštevník

      Diki za super článok.

      A ešte koľko miliónov dá štát na antivírusové programy! Na Linuxe vírusy neexistujú

      • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 24.01.2016 | 19:22
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Existujú, avšak pre bežné desktopy je pravdepodobnosť infiltrácie minimálna, pokiaľ dodržuješ štábnu kultúru. Podrobnosti možno doplnia skúsenejší.

        • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 24.01.2016 | 19:55
          Avatar Slavomir   Návštevník

          Určite na Linux žiadne výrusy neexistujú. Je to dezinformačná propaganda antivírusových firiem, ktorým samozrejme z ekonomických dôvodov veľmi vadí, že Linux nepotrebuje antivírus. Na Linuxe si nič nezarobia, preto sa oplatí o ňom písať takého články. Ten článok písal buď nejaký slabý odborník alebo amatér alebo vedomý dezinformátor.

           

          Asi pred pol rokom so sa pýtal osobne jedného môjho známeho, špičkového odborníka na Linux - je to človek ktorý priamo pracuje pre Linuxovu firmu RedHat už niekoľko rokov (je jej riadnym zamestnancom v pobočke v ČR). Jednoznačne existenciu vírusov na Linuxe poprel. Povedal, že určite vírus na Linuxe existovať nemôže a to naozaj jednoznačne. A ešte som sa ho opakovane viac krát pýtal či je to pravda. Len to potvrdil a zopakoval to isté.

          • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 24.01.2016 | 20:44
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Vírusy síce pre Linux existujú len v minimálnom množstve, ale zato sú oveľa častejšie červy alebo vydieracie programy. Apache nakazený bordelom čo rozosie[r,l]a spam je vidne kde kade. A aj Ramsonware sa v posledných týždňoch zlepšil. Teda, až moc. Predchádzajúce dva pokusy male ľahko uhádnuteľné heslo na odkódovanie, ale posledná verzia to heslo zabudla. A kôli jednému vírusu už dokonca aj jadro opravovali. Jadro nefungovalo tak, ako očakával autor toho vírusu.

            • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 24.01.2016 | 22:13
              Avatar Slavomir   Návštevník

              WlaSaTy: Čo mi ten kamarát z RedHatu hovoril (keď som sa ho opýtal na vírusy v Linuxe), tak spomenul tam niečo že jediné na čo si musím dať pozor je phishing - aby som si dal pozor na nejaké falošné stránky - napr. vyplnenie prihlasovacích údajov na bankový účet na falošnej stránke. Teda tak trochu niečo podobné, čo píšeš aj ty. Ale samo o sebe existencia phishingu, nie je chybou Linuxu a neexistuje antivírus, ktorý by tomu dokázal zabrániť (teraz zámerne píšem spôsobom aby tomu rozumeli aj ľudia, ktorí sa informatike vôbec nerozumejú, lebo aj oni čítajú tento blog).
              https://cs.wikipedia.org/wiki/Phishing

               

              vxmery: sorry že ti takto oponujem, iste ti to nie je príjemné. Ten link čo si tam dal, tak je to oficiálny blog bezpečnostnej firmy, ktorá si na týchto veciach zarába. Rozširovať neobjektívne alebo nepravdivé informácie o Linuxe môže byť pre túto firmu finančne výhodné. Napr. zbytočným inštalovaním antivírusov do Linuxov si môže firma dobre privyrobiť. Hlavne človek ktorý sa v informatike nerozumie a prečíta si ten článok bude po prečítaní toho článku naplašený bezpečnostnou "slabosťou" Linuxu a bude mať veľkú chuť si zakúpiť produkt tej firmy.

              • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 24.01.2016 | 22:46
                Avatar Juraj Artix - OpenBox  Používateľ

                Každý program obsahuje chyby, Linux nie je žiadna výnimka.

                Chyba nemusí by priamo v Linuxe (jadre) stačí aby bola v prehliadači alebo nejakom inom programe.

                Útočníkom väčšinou stačia dáta užívateľa.

                Happy falling
              • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 24.01.2016 | 22:55
                Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

                Aké sorry, relevantným oponovaním sa človek posúva ďalej:)

                Ten link je náhodný výber z gúgla. Reagoval som na tvrdenie, že pre Linux "žiadne vírusy neexistujú". Ja som sa po prečítaní nenaplašil a žiadny produkt nezakúpil a stále sa cítim bezpečne.

              • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 25.01.2016 | 19:13
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Hmmm, tak to vyjadrenie znie vysoko sofistikovane. Predpokladám, že si asi ešte nevidel napríklad Drupal spravovaný amatérom, alebo email server ktorý si niekto urobil len z frajeriny. Príkladov sa dá nájsť dosť. Pozdravuj toho kamaráta z Redhatu, a že mu prajem skorý kariérny rast.

    • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 25.01.2016 | 07:54
      Avatar mirek biňas Fedora 35  Administrátor

      Hmmm a co naptiklad taketo projekty?

      • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 25.01.2016 | 18:44
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Práve som si hovoril či ešte žiješ, som rád že si sa zas ukázal.

        To je pekný projekt, ale čo som pozeral, tak to je projekt v rámci spolupráce Technickej univerzity Košice (TUKE) a klastra Košice IT Valley.

        Takže tí zlodeji z Ficovej garnitúru, na tom nemajú žiadny podiel. Učitelia by práve mali pokázať na rozkrádanie školských a celkovo štátnych peňazi, potrestanie vinníkov a vrátenie peňazí do rozpočtu. Zadlžovať nás všetkých a pridať učiteľom na úkor iných profesií kde sú na tom ďaleko horšie pokľadám za sebecké. Takže buď ísť do ulíc a tých zlodejov povešať, alebo na to hodiť bobana. Toto nič nerieši, len dostať sa do dlhov ala Grécko a potom budeme všetci radi keď budeme mať aspoň na suché rožky.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 29.01.2016 | 13:14
          Avatar nikto   Návštevník

          Problem je ten, ze je to cele kus komplikovanejsie. Stat totiz v tychto veciach nema v rukach moc - moc maju velke firmy, ktore v pozadi tahaju za spagatiky (a nema na to vplyv ani to, ktora politicka strana je pri "moci"). Pokial by sa danym firmam nerobil biznis, ktory sa im robi, skolstvo by malo problem, pretoze by sa firmy postarali o to, aby nepresiel ani jeden europrojekt. A bez europrojektov skoly (univerzity) nebudu mat nic, pretoze takmer vsetko, co sa na skolach za posledne roky vybudovalo je tu vdaka eurofondom.

          Ja nie som nijaky zastanca plytvania penazi z eurofondov (co castokrat europrojekty u nas su), ale fakt je taky, ze napriklad univerzity ziju v podstate vyklucne na eurofondoch - bez penazi z EU by sme sa ucili tak akurat v jaskyniach.

          Samozrejme, netvrdim, ze je to neriesitelna situacia, ale mame tu viac menej pat. Nech bude vo vlade ktokolvek, situaciu to nezmeni. Ucitelia o tomto mozu hovorit nahlas, ale jedine, co sa tym dosiahne je to, ze pohorsia tych, ktory o tomto vedia, ale mlcia. A nezmeni sa nic - to by sa muselo zmenit samotne zmyslanie ludi v krajine (alebo ako ja hovorim, musela by tiect krv). Skratka, jednotlivec s tymto nema moznost cokolvek urobit - bud sa stanes toho sucastou alebo sa drzis od toho co najdalej, kym sa da. A co mozem ja povedat, az prilis velkemu mnozstvu ludi je to jedno, resp. su v tom namoceny (i ked len vdaka tomu, ze nepremyslaju).

          Skratka, ocitli sme sa v desivej dobe, zlo je ovela vacsie, ako si vacsina ludi pripusta (dokaze pripustit alebo skor chce pripustit). Open-source je v porovnani s realitou (nielen) v nasom state vyslovene raj na zemi.

          • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 29.01.2016 | 16:16
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Europrojekty sú jeden veľký podvod a dúfam, že za to bude raz niekto visieť (Keď vidím tú reklamu v TV, tak to je výsmech slušným ľuďom). Tu chodia väčšinou rozhľadení ľudia ktorí vidia že projekt za desaťtisíc sa spraví za štyridsať tisíc a väčšine bežných ľudí nedochádzajú súvislosti. Vláda podľa mňa má dosah na zákony vo svojej krajine a určite má právo kontroly, pokiaľ tomu tak nieje, to je zle. To že sú ticho je len dôkaz, že v tom idú s nimi a zadarmo to nebude. Vždy si spomeniem na vyjadrenie Ringa.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 29.01.2016 | 17:18
              Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

              Je verejnym tajomstvom ze pri prideleni financii na europrojekt ide 30-50% zo sumy do vrecka uradnikom co projekt posvacuju. Preto sa u nas ani nevycerpali vsetky financie na ne pridelene z EU, budes vlastnym usilim este viac prispievat na prepychovy zivot prasatam na uradoch? V slovenskom podani je to dalsi prostriedok na prelievanie penazi danovych poplatnikov na ucty v danovych rajoch. A ked zvladnes spravit cokolvek zmysluplne aj bez prispevkov od statu, tak sa najde niekto kto ti to ukradne a ked sa to ukradnut neda, tak to aspon znici, samozrejme vsetko v sulade so zakonom. Zberba jedna hnusna, fuj ako som sa rozculil.

              git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
              • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 29.01.2016 | 23:09
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                Odporúčam si pozrieť výpovede ľudí ktorí sa s touto mafiou požehnanou štátom stretli. Škoda že som si nedal do záložiek výpoveď jedného starostu, kde išlo vlastne o projekt za vyššie spomínané sumy. Zastupiteľstvo sa dohodlo, že buď im prejdú projekty Fair Play, ale proste na podvody nepristúpia. Hovoril aj o problémoch čo to so sebou nesie, ako keď ľudia nadávajú že starosta z vedľajšej dediny vybavil to a to (Ako to asi dokázal?).

                "Musíš s kamarádama vyjet"

                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 30.01.2016 | 12:38
                  Avatar Slavomir   Návštevník

                  Len tak pre zaujímavosť pozeral som si stránky viacero ministerstiev a čo ma prekvapilo, nikde som nenašiel zverejnené verejné obstarávania/tendre. To má od transparentnosti veľmi ďaleko. Takto víťazí korupcia a klientelizmus. A takýmto spôsobom ani nie sú schopní zohnať schopné firmy a o predražených zákazkách ani nehovorím. Tendre si vyhlásia potajomky.

            • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 01.02.2016 | 09:20
              Avatar nikto   Návštevník

              V to dufame viaceri... Firmy, ktore som spominal su vsak ruka v ruke s politickymi stranami, pretoze su to prave tieto firmy, ktore ich dostali k moci (napriklad financovanim predvolebnej kampane). Jasne, prezident ku prikladu potom daco k tomu zahnoji, ale to je tak vsetko co moze urobit.

              Cize asi tolko k tomu. Nuz, darmo sa budeme rozculovat. Ked som zacal pracovat a prisiel som do kontaktu s inymi ludmi (povedzme beznymi ludmi) a videl som, co vsetko su schopni urobit (ukradnut) a povazuju to za bezne, uplne normalne - vtedy som si uvedomil jednu vec: politici su presne z tychto obycajnych ludi, kradnu presne rovnako ako tito obycajny ludia. Jediny rozdiel je v tom, ze kradu z vacsieho koryta.

              • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 01.02.2016 | 10:04
                Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                V tomto state ked neukradnes tak nemas...

              • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 01.02.2016 | 10:09
                Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

                nemozes vsetkych pausalizovat. napr. ty podla toho, co pises sudim, ze si presny opak a ctis si slusnost a poctivost. ja tiez. a mnohi odtialto tiez. staci len, aby sa im par podobnych ako my postavilo, pokial budu na vyssich miestach. pozri co odstartoval Truban a spol. Myslim, ze to je realnejsie uz teraz zmenit.

                • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 02.02.2016 | 09:10
                  Avatar nikto   Návštevník

                  Ano - dakedy generalizujem. Asi je to dosledok toho, kolkych slusnych ludi poznam a kolko poznam... tych druhych. Klobuk dole pred ludmi, ktory daco urobia - ale takych ludi podla mna vela nebude. Je na to prosty dovod - ja osobne by som napriklad do politiky nikdy nesiel - podla mna by mi to znicilo zivot - skazilo by ma to, obralo o veci, co mam rad, na ktorych mi zalezi. A pre koho by som to robil? Pre tych "menej" slusnych? Ti mi za to nestoja. Viem - je to zacarovany kruh...

                  • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 02.02.2016 | 09:15
                    Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                    Suhlasim s tebou. Kazdy kto pride ku korytku tak zere az kym nepraskne. To plati jak na mna ta i na teba eMDi. Akonahle niekto vstupi tak uz mu to chuti a nech mal predvolebne reci akekolvek strhne ho to.

                    • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 02.02.2016 | 09:47
                      Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

                      never tomu, niekedy presvedcenie dokaze by silnejsie ako pokusenie. a ja by som si nerad rano musel naplut do ksichtu pri pohlade do zrkadla.

                      • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 02.02.2016 | 10:00
                        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                        Drzim ti palec. Bodaj by si mal pravdu. Ja bych veru na taku "pracu" nemal zaludok.

                        • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 02.02.2016 | 10:45
                          Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

                          ked budes zopar rokov menit detske plienky, zaludok zodolnie :)

                          • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 02.02.2016 | 11:19
                            Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                            Heh, takze do politiky az po detoch vravis :D

                            • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 02.02.2016 | 12:23
                              Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

                              ano, si otrlejsi. a zaroven ti system ukaze svoje chyby. tie chyby treba napravit. netreba zbytocne kricat "To on! To on!", je to mrhanie energiou. na stranickom webe mame kalkulacku a ine veci, ktore ukazuju, ako sa daju realne zmenit veci, aky to bude mat realny dopad. mame kratky program, ale za to realne splnitelny do styroch rokov. jednoducho nechcem, aby moje deti, alebo deti mojich znamych boli o par rokov utecencami z nasej krajiny. mam rad tuto krajinu a chcem, aby sa tu zilo dobre bez rozdielu regionu. ale to uz bol offtopic, ktory si niekto moze vysvetlit ako predvolebnu kampan.

                              • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 02.02.2016 | 12:41
                                Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                                Je to blog a nie spravicka takze ja to akceptujem.

                    • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 03.02.2016 | 11:08
                      Avatar nikto   Návštevník

                      Mozno to ani je tak celkom ako hovoris - urcite sa najdu jedinci, ktori sa nedaju strhnut. Skor ide o to, ze ten system ich pohlti, podsunie im pokrivenu realitu tak, ze ti jedinci budu vykonavat zlo bez toho, ze by si uvedomili, ze sa podielaju na chode spinavosti. Uvedomie si to, az ked bude prilis neskoro vystupit z vlaku...

                      • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 03.02.2016 | 11:34
                        Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

                        prave preto su dobre nezavisle pohlady, ako je napr. slovensko.digital ... a aj preto je dobre, ked jednu vec neriesi jeden clovek, ale zoskupenie aspon z casti nezavislych ludi. a preto je potrebne, aby sa to robilo verejne. radicova sa snazila aspon o zakladnu slusnost a moralku, ja spolu s dalsimi kandidatmi v tom chceme pokracovat, lebo ludia si to zasluzia (ano, aj piskoty si ludia zasluzia)

                        • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 03.02.2016 | 19:34
                          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                          Pozrel som si video s Trubanom a je to jedna veľká katastrofa. Možno to myslí dobre, ale človek ktorý sa nevie vecne vyjadrovať, nikoho nepresvedčí. Čo si z toho videa niekto odnesie ako užitočnú informáciu? Nula nič a to som to dokázal sledovať do polovice.

                          Má prachy tak nech prispeje na propagáciu človeku, ktorý uvedie spoločnosť do obrazu, bežný človek ani netuší či webová stránka má stáť 100€, alebo 100.000.000€, toto tam nezaznelo ani raz. Prirovnávanie projektov, cien, konkrétne kauzy, kto za ktorou bol, nula nič.

                          Môžeš mať sebe lepší nápad, ak to nevieš podať, nikto sa toho nechytí. Pochybujem že to niekoho zaujalo, hoci by som bol rád ak by som sa mýlil. Keď v tej snahe vytrvá možno pochopí, že to treba robiť inak.

                          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 01.02.2016 | 16:26
              Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

              Náhodou som natrafil takisto na Ringa, hneď mi stúpol tlak

              • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 01.02.2016 | 17:56
                Avatar Martin_Zatroch   Návštevník
                • Longer recap: Na itčkarsky zameranej univerzite vám môže síce profák netsecu odporučiť Fedoru, avšak hneď pri prvej príležistosti vás bude ďalší profesor indoktrinovať na proprietárny formát napr. pri CAD výučbe, nakoľko .. insert random bla bla bla .. komerčné partnerstvá a výhodné študentnské licencie. Zvyšok "technických univerzít" má ešte prehistorické avšak stabilné interné mail servery (poprípade univerzitné informačné systémy) na custom UNIXoch/Solarisoch, niektoré už boli vytunelované cez Office365 schémy. Hlavný sieťoví admini možno chodia s iPhonmi vo vrecku, ale radi vám poskytnú nejakú tú virtuálnu mašinu s Debianom na prevádzkovanie rádia a Shoutcast/IceCast streamu. (=
                • Shorter recap: Stav je žalostný, 99% dominuje repetitivná memorácia, kt. adept zabudne nadobudnuté znalosti po týždni (vyjímajúc permanentnú etanolovú kultúru, tá už po skúške/zápočte ;D). Padajú silné slová na univerzitných knižniciach ako OpenAccess pre vedecké publikácie, no realita odpovedá IP tainted 3rd party knowledge base zdrojom (self-note: Aaron Schwarz) a locknutým *.pps/ppt nekompatibilnými s aktualným LibreOffice. Potom ešte také klasické PR stunty, kde dekan obdarí ašpiranta na červený diplom s Vi$ta8 tabletom..
                • TL;DR: Vzdelanie u nás je doslova kargo kult na pilieroch patavedy a codemonkey bastličov. Očakávam v neďalekej budúcnosti (dodatočné protesty učiteľov proti službám typu Udacity, KhanAcademy, Coursera, University of the People etc. etc. look-alike tým taxikárskym proti disruptívnym share riding startupom. =P The future is now aka digitálny nomádizmus >> korporatokracia, ibaže ľudia okolo to nevnímajú. It does not tap into their consumer logic.
                • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 01.02.2016 | 23:09
                  Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                  K tomu CAD ja som kamarátovi čo učí na Architektúre odporučil pre študijné účely Draftsight a ak sa nemýlim trochu sa to uchytilo. Neviem ako je to teraz ale keď som študoval na Stavebnej fakulte STU BA tak sme nič predpísané nemali, mohol som robiť v čom som chcel. A mimochodom do tretiaku sme ani nemali povolené počítače.

                • RE: Je naše školstvo vážne v takom zlom stave? 02.02.2016 | 09:14
                  Avatar nikto   Návštevník

                  Na netechnickych univerzitach je to o tom istom - a mozno este horsie.