RTL8192cu - pozor na prsty

21.10.2013 | 16:00 | Mirecove dristy | Miroslav Bendík

Tento na prvý pohľad nevinne vyzerajúci čip je pekná potvora! Pozor naň ;)

Istú dobu som vlastníkom modulu RTL 8192cu. V podstate je to úplne bežný wifi modul, ktorý môžme nájsť v rôznych zariadeniach. Stabilita pripojenia nie je povedzme nič moc. Kým je zariadenie aktívne (postačí obyčajný ping na router) spojenie beží stabilne, ale keď je sieť niekoľko sekúnd neaktívna dôjde k odpojeniu.

Na mobilných zariadeniach to nebýva problémom, skôr je to žiadúci spôsob fungovania. Akonáhle však ide o zariadenie, ktoré má byť nonstop dostupné má čakať na požiadavky (webserver) stáva sa to tak trochu problémom. Neustále odpájanie sa dá vyriešiť úplným vypnutím powermanagementu (modprobe 8192cu rtw_power_mgnt=0 rtw_enusbss=0).

To síce problém vyrieši, ale teplota IC (tej čiernej veci) stúpne na približne 80°C. Takže ak by mal niekto niečo podobné doma: nechytať, neolizovať kým je to zapnuté ;)

Prílohy

    • RE: RTL8192cu - pozor na prsty 21.10.2013 | 22:50
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Odrezať kúsok hliníkového rebrovaného profilu, pasta a máš po starostiach. Niektoré wifi moduly stoja fakt za kulové, ono sa to potom rieši skriptami na prebúdzanie, ale je to len záchrana toho čo výrobca odflákol.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: RTL8192cu - pozor na prsty 22.10.2013 | 22:20
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Neviem ako by sa prejavil hliníkový profil na anténe. V každom prípade RTL má aspoň celkom slušnú podporu. Ovládače sú oficiálne od výrobcu hardvéru, dokonca kód (okrem binárneho firmvéru) je otvorený. Rozhodne patrí k tomu najlepšiemu čo sa týka podpory, ale zahrievanie je trochu nepríjemné. Powermanagement sa možno dá nejako poriešiť na strane wpa-supplicant, alebo na strane routra ... neviem presne zistiť prečo padá spojenie.

        • RE: RTL8192cu - pozor na prsty 23.10.2013 | 20:49
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Pozerám že sa to snažia vyriešiť. Je tam toho viacej aj tebou spomínaný power manager.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org