Inštalácia DEB balíkov pre začiatočníkov

05.05.2016 | 01:00 | Moje blogy | Pavel

Často čítam rôzne fóra a diskusie, ktoré vedú začiatočníci pri prechode na Linux. Zhrnul by som to na tieto základné témy, ktoré sa najčastejšie riešia: Voľba distribúcie (http://distrowatch.com/), podpora hardvéru, výber desktopu a ja by som pridal k tomu aj inštaláciu a spúšťanie programov v Linuxe. Každý z nás pozná typickú inštaláciu v OS Windows - stiahnutie balíka s inštalačkou (http://filehippo.com/), dvojklikom spustenie inštalácie, pár klikov na "next" a licenciu a koniec inštalácie.

Ako je to v Linuxe skúsim ukázať na pár príkladoch na mojom desktope s 64bit Xubuntu (http://xubuntu.org/), spomeniem niekoľko konzolových príkazov a grafické nadstavby. Každá distribúcia používa ten svoj balíkovací systém, ja sa zameriam na Debian distribúcie kde sú postupy totožné pre Ubuntu (http://www.ubuntu.com/) a Linux Mint (https://www.linuxmint.com/). Debian distribúcie využívajú ako správcu balíkov Apt a ako grafickú nadstavbu spomeniem Synaptic, nie je zahrnutý v každej distribúcii ale je rokmi overený. Linux má zadefinované repozitáre - zdroje s programami a pomocou správcu balíkov vie čo má skadiaľ doťahať, balíky pre Debian distribúcie sú označené koncovkou deb. Toto je základný rozdiel oproti MS Windows, odpadná nutnosť hľadať na internete programy a každý osobitne sťahovať ako aj starostlivosť o ich jednotlivé aktualizácie na novšie verzie.

SPRÁVCA BALÍKOV SYNAPTIC

Ak chcete používať Synaptic ako správcu balíkov a vaša distribúcia ho neobsahuje, nainštalujete ho v termináli príkazom sudo apt-get install synaptic. Ostatné príkazy nechám na neskôr. Ako som spomínal vyšie, Linux má definované zdroje s balíkmi, ktoré môžete meniť a pridávať. Zdroje sú definované už v základnej inštalácii distribúcie a na začiatku nemusíte nič meniť, v závislosti od voľby programov. Existujú generátory zdrojov (https://repogen.simplylinux.ch/), ich funkčnosť nemám overenú pretože si vystačím so základnými repozitármi ktoré zahŕňajú množstvo programov. Práca s programom Synaptic je jednoduchá, z menu ponuky vyberiete a spustíte Synaptic, vyhľadáte si program ktorý potrebujete, označíte ho na inštalácie a aplikujete zmeny. Synaptic za vás stiahne program a všetky jeho závislosti z internetových zdrojov a nainštaluje ho. Rovnako vie balíky aj odinštalovať a aktualizovať.

01.png, 02.png

STIAHNUTÉ BALÍKY A GDEBI

Samozrejme môže sa stať, že balík ktorý hľadáte nezahŕňa v sebe žiadny repozitár a našli ste ho na internete (http://linuxos.sk/clanok/ms-windows-uzivate-linuxove-programy/). V tomto prípade odporúčam nainštalovať do distribúcie balík gdebi, ktorý rieši závislosti a inštalovať s ním stiahnuté balíky. Pre vašu distribúciu (Ubuntu, Linux Mint) stiahnite *.deb balík, väčšinou je v opise uvedený Debian/Ubuntu. Podľa architektúry vášho PC volíte 32bit alebo 64bit verziu balíku. Ubuntu má v základnej inštalácii pridanú podporu aj pre i386 balíky, takže nainštalujete aj takýto balík. V súčasnej dobe je dosť programov multiplatformových a výrobcovia ponúkajú inštalačky pre rôzne operačné systémy včetne Linuxu, napríklad Google Chrome, Opera, Teamviewer a iné.

03.png, 04.png

KONZOLOVÉ PRÍKAZY

Programy a balíky sa dajú pridávať aj cez terminál a vidíte vo výstupe čo práve Apt robí. Tiež preferujem túto možnosť a Synaptic používam najmä pri prezeraní repozitárov a popisov jednotlivých balíkov. Ako pri grafických nadstavbách (Synaptic, Gdebi) aj tu potrebujete pri inštalácii práva administrátora, heslo ste vytvárali pri inštalácii vašej distribúcie. V skratke spomeniem základné príkazy Aptu, podrobnejšie informácie nájdete na stránkach Ubuntu Wiki (http://wiki.ubuntu.cz/apt):

sudo apt-cache search X - hľadanie balíka

sudo apt-get install X - inštalácia balíka

sudo apt-get remove X - odinštalovanie baíky

sudo apt-get clean - vymazanie balíkov z cache

sudo apt-get update - obnoví zoznam balíkov

sudo apt-get upgrade - aktualizuje balíky

PÁR SLOV NA ZÁVER

Za tých cca 10 rokov používania Linuxu som prešiel niekoľkými distribúciami a stále sa vraciam k Debian distribúciám lebo mi vyhovuje najviac Apt. Každý preferuje tú svoju, nechcem teraz pretláčať Debian distribúcie ako tie naj. Linux Mint, Ubuntu a jeho rôzne desktopové verzie sa držia na popredných miestach v obľúbenosti, rozhodol som sa stručne zhrnúť pre bežných používateľov začiatočníkov spôsoby inštalácie deb balíkov, ja sám používam Xubuntu. Po určitom čase si Linux používateľ prestane uvedomovať, aké jednoduché je inštalovať programy v Linuxe a že nemusí odklikávať inštaláciu každého jedného programu ako v MS Windows. Problémy so závislosťami sú dobre riešené a pri možných konfliktoch pomôže terminál a jeho výpisy. Na začiatok odporúčam začiatočníkom vziať do ruky papier s perom, urobiť si zoznam Windows programov a hľadať v Linux repozitároch ich alternatívy prípadne stiahnuť ich balíky z internetu,,,

Prílohy



    • RE: Inštalácia DEB balíkov pre začiatočníkov 05.05.2016 | 09:36
      Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

      Ja som stále nováčik v linuxe, ale synaptic ma nikdy nezaujal, používal som ho ani nie mesiac. Potom chvíľku som ešte pre jednoduchosť používal gdebi pri balíčkoch čo neboli v repozitári ale teraz už len konzolu/terminál/command line. K debi sa vraciam naozaj len výnimočne.

    • RE: Inštalácia DEB balíkov pre začiatočníkov 05.05.2016 | 11:13
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Mne synaptic pomohol pri odinštalácií virtualboxu. Centrum SW si nejako nevedelo poradiť.

      BTW - najprv sa tento blog zobrazil v "Najnovšie články a blogy" a terazky odtaľ zmizol do "Články". A je označený ako Blog. Divnô.

      • RE: Inštalácia DEB balíkov pre začiatočníkov 05.05.2016 | 11:52
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Tiež netuším kde je pes zakopaný,,,

        • RE: Inštalácia DEB balíkov pre začiatočníkov 07.05.2016 | 13:35
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Dal som mu status linuxový blog a pre nejaký bug asi zmizol zvrchu.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Inštalácia DEB balíkov pre začiatočníkov 07.08.2016 | 10:31
      Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

      Ja osobne, ak potrebujem niečo inštalovať, tak si vyhľadám daný program/aplikáciu v Google a nájdem návod, len to nahádžem do terminálu a nerozmýšľam nad tým.

      .... A len taká moja skúsenosťsa mi stalo, že po "nedokonalom" odinštalovaní https://tox.chat/ sa mi zasekol znefunkčnil celý Synaptic a GDebi. Našťastie našiel som návod ako ho úplne odinštalovať a potom to už fungovala ako má.

      • RE: Inštalácia DEB balíkov pre začiatočníkov 07.08.2016 | 21:44
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Pozor, to je chyba a zvyk z Win. Samozrejme pokiaľ softvér nieje v zdrojoch, tak treba v prvom rade navštíviť stránky autora, pokiaľ nezaberie, hlavne u starších softvérov, treba si skript v aspoň narýchlo prezrieť čo sa odkiaľ sťahuje, pretože si ľahko do kompu dostaneš nejaký škodlivý softvér.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Inštalácia DEB balíkov pre začiatočníkov 10.08.2016 | 17:42
          Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

          Neviem čo bol problém, návod na odinštalovanie je tam odosť zložitejší ako pri štandrných aplikáciach, zrejme hlavne z dôvodu, že kvôli bezpečnosti je to zložitejšie so šifrovaním priečinkov kvôli bezpečnosti. Toto mi vtedy vypisovalo po zapnutí Synaptic a GDebi

        • RE: Inštalácia DEB balíkov pre začiatočníkov 10.08.2016 | 17:44
          Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

          Tiež som tam v rozpore s návodom nainštaloval nejakú podobnú aplikáciu založenú na Toxe – bolo treba najprv odstrániť nejaký klúč. Oboje aplikácie mu z nejakého dôvodu ani nešli spustiť, tušim som ich ani nemohol nájsť v menu.