Awesome WM I. - zoznámenie

Awesome WM I. - zoznámenie
20.06.2010 22:00 | Články | Fridolín Pokorný
Máte pri práci s viacerými plochami problém nájsť spustenú aplikáciu? Mávate zmätok v oknách na ploche? Hľadáte rýchly manažér okien, ktorý si budete môcť plne prispôsobiť podľa svojich predstáv? Možno práve Awesome WM je pre Vás!


Awesome WM je manažér okien, ktorý je medzi slovenskou a českou linuxovou komunitou relatívne málo rozšírený. Ponúka však funkcie, ktoré inde nenájdete, výbornú dokumentáciu k projektu a okrem iného i rýchlosť a stabilitu. Pre mnohých to je úplne iný manažér. K otvoreným oknám pristupuje kúsok ináč. Napríklad kwin (známy z KDE) vytvára plávajúce okná (floating manager), podobne ako mnoho iných WM. Awesome WM dokáže vykresliť plávajúce okná tiež (pri nastavení), no jeho pôvodným zámerom je pristupovať k oknám ako ku dlaždiciam (tiled manager). Možno si to predstaviť ako ukladanie dlaždíc na určitú plochu tak, aby bola celá plocha využitá. K dispozícii je niekoľko ,,typov” dlaždíc, pričom pri otvorení nového okna sa zobrazované okná prispôsobia tak, aby bolo skutočne využitých 100% plochy a vyhovovali aktuálnemu nastaveniu zobrazovania okien.

Awesome

Ak sa vám často stáva, že sa strácate vo svojich oknách, Awesome WM umožňuje jednoduché riešenie. Každej aplikácii možno priradiť plochu, na ktorej bude zobrazovaná. Plochy sa dajú pomenovať alebo očíslovať a tak sa práca stáva prehladňejšia a rýchlejšia. Túto vlastnosť oceníte najmä, ak máte otvorených viacero aplikácií a často prepínate medzi plochami. Bezproblémové je i používanie viacerých monitorov.

Projekt Awesome poskytuje knižnice, ktorými je možné Awesome WM obohatiť o funkcionalitu. Pomocou týchto knižníc nie je ťažké si plne prispôsobiť Awesome WM svojím každodenným potrebám. Nastavenie Awesome sa skrýva v hlavnom konfiguračnom súbore, ktorý je písaný v jazyku Lua. Pri prispôsobovaní si svojho "úžasného" manažéra okien je preto nevyhnutné mať aspoň minimálne programátorské skúsenosti pre plné pochopenie nastavení. Netreba sa hneď zľaknúť. Syntax Lua je podobná C a spoločnými silami sa dopracujeme k plne funkčnému konfiguračnému súboru. Lua je skriptovací jazyk a konfiguračný súbor je načítaný pri každom štarte WM. Ak budeme chcieť vidieť výsledok, Awesome WM jednoducho reštartujeme.

Vysokú možnosť prispôsobenia sa manažéra užívateľovi zvyšuje aj definícia vlastných klávesových skratiek. Okrem prednastavených klávesových skratiek je možné nadefinovať si vlastné a používať WM takmer bez myši. Práca sa stáva rýchlejšou. Projekt Awesome si dáva pozor aj na stabilitu, čo môžem potvrdiť vlastnými skúsenosťami.

Awesome

Za projektom stojí momentálne 51 aktívných vývojárov. Niekedy sa stane, že s príchodom novej verzie Awesome budeme musieť radikálnejšie zmeniť konfiguračný súbor. Nie je sa však nutné obávať veľkých nepríjemností. Zmeny v nových verziách sú popísané na domovskej stránke projektu, stačí si ich prečítať a aplikovať na svoj konfiguračný súbor.

Awesome budete mať s vysokou pravdepodobne v repozitároch svojej distribúcie. Inštaláciou dostaneme holý okenný manažér, ktorý potrebuje konfiguráciu. Nastavovanie Awesome WM môže trvať relatívne dlho (najmä pri prvých pokusoch), no ako odmena je prehľadný a rýchly manažér okien, ktorý je doslova šitý na mieru užívateľovi. Tento článok slúži ako oboznámenie sa s netradičným WM a v ďalších častiach si ukážeme konfiguráciu a jeho používanie.

Zhrnutie:
klady:
+ vysoká možnosť konfigurácie
+ výborne dokumentovaný projekt s prehľadnou Wiki
+ rýchlosť
+ stabilita
+ prehľadnosť
+ možnosť nakonfigurovať podľa svojich predstáv
zápory:
- vyžaduje aspoň minimálne programátorské znalosti
- málo rozšírený v okolí
- eyecandy
- dlhá prvotná konfigurácia
- časté veľké zmeny v projekte
    • super 20.06.2010 | 23:03
      Jano   Návštevník
      Konecne novy clanok. Vyzera to zaujimavo. Tesim sa na pokracovanie.
    • Awesome wm 20.06.2010 | 23:24
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Awesome wm vyuzivam aktivne na workstatione a pouzival som ho aj na desktope, som zvedavy, ci bude tento serial niecim novym ( co som este necital ) alebo to bude klasika typu existuje nejake rc.lua a takto sa konfiguruje... Mne osobne sa napr. paci ze pri dvoch monitoroch mam dva nezavisle desktopy - takze nezavislo si volim plochy na kazdom monitore, dokopy max. 18 virtualnych ploch, s tym ze na jednom monitore mozem mat spustenu 1. a na druhom 7...

      Je to naozaj kvalitny a plnohodnotny wm a vyzera hackersky takze sa na to daju balit kocky. Co som skusal ine tiling wm ako napr. xmonad, zistil som, ze awesome wm rozhodne vedie.
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: Awesome wm 20.06.2010 | 23:55
        Avatar Fridolín Pokorný Fedora 21  Používateľ
        Co okrem konfiguracie by si si predstavoval, aby som este zahrnul?
        • Re: Awesome wm 21.06.2010 | 17:22
          Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
          Neviem, napr. vychytavky, ako si prisposobit panel, ako si pridat do panelu applet ktory mi ukazuje percentualny dosah wifi, alebo vytazenie procaku.. Ako sa pisu temy, a tak.
          There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
          • Re: Awesome wm 21.06.2010 | 17:24
            Avatar Fridolín Pokorný Fedora 21  Používateľ
            Aj to je pripravovane, len to bude az v poslednej casti.
    • kwin x kwm 20.06.2010 | 23:36
      Avatar cinan ArchLinux  Používateľ
      nie som si isty, ale podla mna manazer okien v KDE sa vola Kwin, a nie kwm.
      Kazdopadne, tesim sa na dalsiu cast.
    • Stabilita 21.06.2010 | 21:28
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
      S tou stabilitou by som to moc nechválil. Určité verzie mi dosť často padali. Prirodzene prostredie má aj iné problémy napr. rozlíšenie sa nedá zmeniť bez reštartu prostredia (čo pri chabej implementácii systrayu môže spôsobiť stratu niektorých (ba dokonca aj všetkých) položiek systrayu). Až raz budem mať čas musím vyskúšať xmonad ;)
      • Re: Stabilita 21.06.2010 | 22:44
        Avatar Fridolín Pokorný Fedora 21  Používateľ
        Ja pouzivam Awesome uz od 2.x verzie. Starsie verzie boli dost zmatkarske a aj konfiguracia nebola taka prijemna ako je dnes. Awesome 3.x bol myslim kompletne prepisany (hlavne kniznice uz boli asi 3x prepisovane).
        So systrayom som mal podobne problemy. Ked som pripajal externy video vystup a nastavil som 2 nezavisle vystupy, systray zvykol zmiznut. Vyriesil som to definovanim zobrazovania systrayu len na jednom (mnou definovanom vystupe).
        Xmonad ma pre mna strasne zavislosti a ani z daleka mi nedava taku modularitu, aku mi ponuka Awesome, no mozno tebe sa zapaci.
        Ja pouzivam Awesome na laptope kazdy den a nepamatam si, kedy mi naposledy spadol samotny WM :)
    • awesome VS box 22.02.2011 | 15:39
      Avatar Radoslav Schudich Ubuntu  Používateľ
      cawte. zaujimave veci. pri tychto veciach som skor za openbox je tiez lahky na zdroje, ultrarychly, a podla programatorskej zdatnosti pri nom staci bud dopisat nejake riadky konfiguracie a cloweck si upravi takmer vsetko. :D
      mala snimka obrazovky
      xixi
      • Re: awesome VS box 22.02.2011 | 16:21
        Avatar Fridolín Pokorný Fedora 21  Používateľ
        Ahoj,
        v prvom rade porovnavas jablka s hruskami. Oba su sice WM, no Awesome WM je primarne dlazdicovy. Davnejsie som pouzival OpenBox (prave pred prechodom na Awesome WM), mne osobne pride Awesome WM viac prisposobitelny. Samozrejme kazdemu sedi nieco ine.