Brosix - Plnohodnotný VoIP a IM klient

Brosix - Plnohodnotný VoIP a IM klient
Videohovory v Linuxe sú častou témou, ktorej sa venujú užívatelia nejednej distribúcie. Je treba povedať, že donedávna v tejto oblasti na výber okrem dobre známych aplikácii nebolo.

Ako je už známe väčšina užívateľov uskutočňuje videohovory cez Skype, Gmail, alebo Ekigu. Ich kvalita pritom nie je často dostatočná. Prázdnu medzeru v tomto poli možno zaplní nový instant messenger na báze P2P s názvom Brosix.


Ako sa uvádza na oficiálnej stránke produktu, Brosix bol založený v roku 2006 a vyvíja ľahko použiteľné a bezpečné komunikačné nástroje pre domácnosti a podniky. Ich cieľom je umožniť ľuďom a spoločnostiam využiť inovatívne instant messaging a ďalšie technológie, internetovej komunikácie, bez toho, aby predstavovali značné investície do hardware, software, infraštruktúry alebo každodennej údržby.

Brosix je všestranne využiteľným nástrojom pre prácu so súbormi, každodennú komunikáciu ako v podnikaní tak vo voľnom čase. Na výber máme z dvoch verzií produktu, pričom jedna je platená (verzia Brosix Enterprise) a druhá pre bežných užívateľov je ponúkaná zdarma (verzia Brosix Personal). Produkty sa pritom od seba skoro nijako nelíšia.

Za zmienku stojí pre nás azda najzaujímavejšia skutočnosť, že Brosix svoje produkty ponúka popri Windowse a Mac-u aj pre užívateľov Linuxu a to už priamo vo forme .deb balíkov pre užívateľov Ubuntu, .rpm balíkov pre užívateľov Fedory a všeobecného archívu .tar.gz. Týmto krokom uľahčili inštaláciu každému užívateľovi.

Čo je na tomto produkte ale najlepšie? Že skutočne funguje, nemá prehnané hardwarové nároky a uskutočňované hovory a videohovory sú vo veľmi dobrej kvalite.

Hlavné vlastnosti:



V bezplatnej verzii získame: Textový chat, offline správy, históriu chatu, hlasový hovor, videohovor, posielanie súborov, tabuľu (whiteboard), Co-Browse (zdieľané surfovanie), zachytenie obrazovky, zdieľanie obrazovky, textová konferencia (multichat), užívateľské statusy a automatické aktualizácie.

V platenej verzii nájdeme navyše: Uvítací modul, vlastnú IM sieť, web ovládací panel, funkcie riadenia, správu užívateľov, správy o aktivite užívateľov a technickú podporu.

Brosix je silný nástroj, ktorý si nájde aj na poli Linuxu svojich priaznivcov a každodenných užívateľov.

Web programu: brosix.com Autor recenzie: Juraj Karika
    • Komunikácia 17.10.2011 | 00:48
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      Dík za otvorenie obzorov, čo nové (pre mňa) je v Linuxe na komunikáciu a možno to aj použijem.

      Len také moje postrehy, čo získam (ohľadne bezpečnosti) oproti Skype (ktoré nepoužívam) a je rovnako uzatvorené s veľkou šancou, že je tam nejaký backdoor na odpočúvanie.

      Je pravda že volanie cez Jabber a popri tom prenášanie nejakých súborov je maso, ale napríklad volanie cez Mumble má najkrajší zvuk aký som kedy počul.

      Otázka do publika má nejaký Jabber klient implementovaný kodek Speex ako Mumble, pretože toto je jediná vec čo chýba Jabberu v kvalite zvuku.
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • Re: Komunikácia 17.10.2011 | 01:11
        Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
        a jingle nema dobry sound? minimalne jingle je low data rate, no v poho pocuvatelny.
      • Re: Komunikácia 30.08.2012 | 00:26
        Avatar mirko70 U_Mate 16:04  Používateľ
        Klient v pohode,fachčí bez chyby.Škoda len,že ho málokto pozná a 99% známych je na Skype alebo prihlásených v iných klientoch(FB,Google,imo, a pod.)
    • 64bit 31.10.2011 | 15:40
      yosarian   Návštevník
      skoda ze nie je pre 64b architekturu...
      • Re: 64bit 31.10.2011 | 20:05
        Jurenix   Návštevník
        Žiaľ máte pravdu, ale podľa informácii sa to má v blízkej dobe zmeniť :-)
    • Klienti 17.01.2012 | 04:53
      volani.webnode.cz   Návštevník
      Používejte Empathy (jde doinstalovat podpora SIPu) nebo telepaty KDE (či jak se ta KDE varianta pro KDE jmenuje).

      A nebo JITSI (java).
      JITSI toho umí dost (je to beta a neumí to některé funkce XMPP).

      http://lmint.webnode.cz/